Ko udari na nas iz mesta je najebo
R
Licenca
Ovaj blog je zaštićen: .Creative Commons License
Blog priča by R is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.
Blog - siječanj 2007
ponedjeljak, siječanj 29, 2007
  Otkako su cirkusanti otvorili rubriku "Iz tupog ugla", kao da su dali znak za piočetak utrke :Ko će napisati najgluplji tekst na temu piramida i njihove svrhe/uloge. Još od doba propalog inženjera Gogija, koji je konsttrisao vremeplove, tražio piramide po Marsu i izučavao ulogu piramida u životu prailira sa radošću očekujem svaki novi tekst u ovoj  rubrici. Prosto je nevjerovatno kakvu kolekciju likova, cirkus uspjeva privući. Posljednji u nizu bisera na bisernoj ogrlici cirkuskih gluposti jeDavorin Vrbančić iz Zagreba. Ovo iz Zagreba me posebno dojmilo. Pitam se kad Semke ioma ovoliko sljedbenika u Zagrebu i ojko njega zašto nije lijepo otkrio piramide ispod Sljemena. No vratimo se mo ovom kapitalcu:

Dugogodišnja kontinuirana promjena klime sa sve nižim temperaturama natjerala je ljude bliže i šire okoline na traženje spasonosnog rješenja. Njihov projekt je morao davati odmah plodove a po svome obimu biti za niz sljedećih generacija. Zato su današnje piramide tako monumentalne a rezultat su veoma duge gradnje i borbe za opstanak.

Prvo „amfiteatar“ pa sustav piramida, ljudski su odgovor na naglu promjenu klime,
zahlađenje.

Čovo je očito puno čitao Gogijai onda onako nonšalantno u Gogijevom stilu ispalio niz gluposti o "naglim" promjenama klime. No ovaj lik je puno birlijantniji i Gogi se mora potrudi maksimalno kako bi ga sustigao:


Da bi smanjili utjecaj prodora hladnog zraka kopaju u brdu na ulazu u dolinu, na putu vjetra, široki zakrivljeni amfiteatar. Njegova je uloga da vjetar nakon prelaska gornjeg ruba amfiteatra, prijeđe u vrtlog, zgrije se na obronku i takav, oslabljen, uđe u dolinu. Ono što će kasnije početi graditi, sustav piramida, radit će na sličnom, već isprobanom principu! Ovaj put imaju i nešto novo, mogu izrađivati betonske ploče.


Vrlo interesantno. Samo se pitam kakav vjetar sa juga može nanijeti više štete nego sjeverac?Za one koji nisu bili u Visokom kratki osvrt: navedeni "amfitetar" je u stvari brdo Krstac koji se nalazi na južnoj strani Visočke doline u pravcu Kiseljaka.

Vjerojatno su „amfiteatar“ i koristili kao amfiteatar. Zašto ne? Vjetrovi ne pušu stalno a i iskop je u zavjetrini. Mogao je imati drveni namještaj.

Je imao je i drvene stolice i bio je amfiteetara, a  otud seže tradicija prodavanja kikirikija, kokica i košpica u Visokom, pred i za vrijeme predstava.

Amfiteatar, kao uređaj, nije bio dovoljan. S njime se nije moglo upravljati a pretpostavljam, pri slabijem kretanju zraka, nije imao efekta. Nije mogao akumulirati ni približno potrebnu toplinu. I smislili su novi način da toplinu kroz duži period skupljaju i spremaju a onda ju u onom nepovoljnom godišnjem razdoblju mogu iskorištavati. Ono što je tu bitno, s takvim sustavom se može upravljati te ima visoki stupanj sigurnosti. Napravit će sustav piramida, kao spremnika topline skupljene za vrijeme ljetnih mjeseci.

Taaaaaaa Daaaaaaaa Tadaaaaaaaaaa Tamdamtammdamdam .Jeza polako prolazi mojom lijevom rukom.


Svaka piramida će imati dva odvojena prostora: jedan za prikupljanje topline i drugi,„dimnjak“. Bit će vodoravno, člankasto građene, s tim da će već prvi sloj, članak, davati toplinu a svaki slijedeći nakon dograđivanja ulazi u funkciju i pojačava djelovanje. Izvana je zemljom izolirana protiv vjetra a usput zemlja i brtvi rupe i spriječava neželjenu cirkulaciju. S njene donje strane su otvori za ulaz toplog zaraka u prostor grijanja i kugle kao zatvarajući element. Zimi je taj prostor zatvoren za cirkulaciju. Da bi uopće cirkulacija bila moguća članci, pa i na kraju gotov objekt, imaju i gornje otvore koji su uvijek otvoreni a zatvaranjem donjih, čitava cirkulacija u piramidi se zaustavlja.

Uaaaau dimnjak. Gogi gledaj i uči se. Kad već nemože k'o TA peć onda može k'o radijator. Ovdje svi mašinski inženjeri koji su do sad učili o termodinamaici padaju u nesvjest.

Sustav radi s najmanje dvije piramide. One su spojene svojim dimnjacima na podzemni tunel. Cirkulacija u tunelu ili dimnjaku se regulira, a u ljetnim mjesecima tj. u periodu grijanja piramida, zatvara. Najpovoljniji položaj osi tunela je okomica na djelovanje vjetra.

Sada profesori fizike (i fizičkog kako Siniša Subotić voli pogrešno napisati na engleskom) već čupaju kosu. Kakve gorive  ćelije, kava fuzija kakvi bakraći. Piramide su zakon!


I uz niz ostalih nebuloza lik završava:

Ono što sam svakako dužan još reći graditeljima, ljudima, kapa dole.

Svaka čast maaaaasjore. Skont'o si piramide do daske. Šaluu nastranu. Kad pogledam ovaj tekst mislim da postoje dva objašnjenja: tip ili se dobro zahebaje ili je lud. Trećeg objašnjenja nema. Kaki ba  vjetrovi, kak'i ba radijatori? Stvarno je potreban oglroman talenat pa da ovakve likove neko skupi na jednom mjestu. Svaka čast Semke, kapa dolje.
R @ 18:59 |Komentiraj | Komentari: 36 | Prikaži komentare
subota, siječanj 27, 2007
   Nakon mojih ismijavanja "naučne ekspedicije" na stranicama cirkusa su počeli navoditi da se (ipak) radi o TV serijalu. I dok se dva smucala slikaju od Mačua do bip bip bip (cenurisano) saznajemo da postoji i novi smijer u nauci koji se zove Zabranjena arheologija. Sav sam se naježio od strave. Naravno Semke izmišlja neke gluposti i valja ih na svojim stranicama i to nije neočekivano, jer je to radio i ranijue. Najsmješnije je što su se "novinari" iz Visokog dosjetili da bi i njih Semke mogao povesti nekuda, ako se dovoljno potrude, ako ništa onda barem do Zavidovića, pa onda prenose nove zgode i nezgode Majstora i šegrta Hlapića. Nevr majnd.

U međuvremenu cirkusanti uz pomoć teške mehanizacije pokšavaju dokazati da postioje "najveći građevisnski" kompleksi na Ravnama. Iako u cirkusovoj priči sve vrvi od insinuacija koje nemaju veze sa pameću i logikom, evo još malo razmišljana o pitanjima koja mi se nameću. Ako je stvarno riječ (hahahahahahahah ne mogu se suzdržati) o tunelima koji povezuju piramide i ako su oni stari 12000 (ili koliko već godina), kako to da  su zatpani, je li kad su već najveći objekti ikad izgraženi ljudskom rukom i nogom. Evo recimo Semke priča priče o civlizacijama starim preko 12000 godina iza kojih su ostale dobro očuvane gređevine (i tragovi civlizacije). Kako to da je onda največa od tih građevina( nemate pojma koliko se smijem sam sebi jer se pokušavam natjerati da napišem nešto što sugeriše postojanje piramida u Bosni), em zatrpana, em kad je bio zemljotres u neefinisanom periodu vremena to je on nekako "sljuljo" dole tu južnu stranu. Neštima ova priča nikako. No ostavimao malo Semketa po strani. Uskoro se vraćam sa analizom nove gluposti u redovnoj rubrici pogled iz tupog ugla. Upravo čitam novi tekst otamio i ne mogu da vjerujem kako ljudi mogu biti toliko glupi.

Ostaidte sa nama.
R @ 23:59 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, siječanj 22, 2007
   Upravo sam pročitao odličan tekst na Mrakovom blogu a tiče se tunela. Taj tekst me nagnao na (ponopvno) razišljanje o cirkuskim nebulozama vezanim za postojhanje kilometara i kilometara tunela koji spajaju piramide.  Hajde da jednom povjerujem (lažovima iz )cirkusa i da kažem da to stvarno nisu rudarska okna  i da su to stvarno tuneli koji povezuju piramide. Ovo je isključivo hipotetski  i jako mi je teško napisati piramide bez znakova navoda. Ako posmatramo te tunele, kako je Mrak odlično primjetio (a ja sam to jako davno več spominjao) vidimo da se ruadri svojski trude da osiguraju i ojačaju svod navodnih tunela. NAravno sve za rad sigurnosti. Ako sad povjerujemo Semirovim tvrdnjama da su ti tuneli pruženi ispod zemlje kilometrima unaokolo pitam se kako su oni osigurai, jer vidimo da ni ovih 200-ak metara ne može proći bez večih ojačanja. I naravno, gdje su nestala ta ojačanja, jer u "tunelima" nisu pronađena nikakva ojačanja zidova i svodova. Dakle ili nije riječ o super tuneliima ili su prahiliri poznavali neke moderne načine i metode levitacije svodova. Uostalom otkud je nastala sva ta priča o tunelima? U visokom postoje "legende", tačnije priče (o tome sam več pisao) o tunelima koji su spajali stari grad sa Milama i Ravnama a koji su služili kao izlazi za bnuždu u slučaju opsade utvrde. Naravno ove priče su neutemeljene. Dovoljno je da neko od djece ispriča kako je ušao u brdo i došao do zlatnih vrata pa da krenu priče i "istraživanja". Lično sam učestovovao u par  dječijih "ekspedicija" koje su se završavale nekih 50-ak metara od ulaza u pečinu na Ravnama jer je postajalo hladni, tijesno i suviše mračno. Onda je došao Semir, pa su mu se javili Rasim i Kasim, Amir i Nihad i mještanin Dedo koji su rekli da su čuli žubor vode i da su prošli tunelima i to je cirkusantima bilo dovoljno da dobiju nepobitne dokaze da postoje kilometri tunela koji povezuju piramide. Ako tome dodamo i nikada dovoljno razjašnjenje linije na radarskim satelitskim  snimcima za koje mlađahni satelit operater (negdje tako pročitah) kaže da bi mogle biti posljedice greške u obradi podataka,  onda je to dovoljan Dokaz da su to tuneli. Avaj što se satilt operater predomislio, legenda o tunelima je rođena i živjeće do sudnjeg dana. Ili barem do 2012 godine. Zato, ako nađete kakvu dobru pečinu u vašoj blizini odmah prijaveite Semketu, jer je i ona možda dio svjetske mreže tunela, koji spajaju sve piramdie na sviejtu sa vanzemaljskim bazama Dulce u juesenej.
R @ 22:31 |Komentiraj | Komentari: 34 | Prikaži komentare
    Otkako je objavljena nova naućna verifikiacija največeg geoarheološkog projekta, odlučio sam da shodno iznesenim argumentima povjerujem u postojanje piramida. Ko ne bi povjerovao kad vidi ova imena i prezimena naućnika koji priznaju postijanje piramida? I dok poznati "naučni" listovi poput archeaostronomy, arke i sl. podrzaju "naučni" rad S.O, on se zadao u obilazak svijeta kako bi iz prve ruke pokazao  kako je naučnik a poveo je i stanovito živinče A.B koji ima običaj praviti emisije u kojima se ruga bolesnim ljudima (tako da me ne bi čudilo da je i u S.O. vidio odličnu priliku za ismijavanje). Bilo kako bilo, sad  nas cirkusanti obavjestavaju o putovanjima navjeceg sina jos veceg mu babe i vjernog mu pratioca luxa A.B.

"Stepenasta piramida Akapana sastoji se od megalita koji su obrađeni laserskom preciznošću tako da su jedine dvije opcije da je riječ ili o mašinskoj obradi ili izljevanju vulkanskog kamena u kalupe."

kaže Semke. Dakle za one koji neznaju, laserski precizna obrada je ili mašinksa ili licvenje. Cccc. koja količina gluposti.

Interesantno je da postoji niz sličnosti piramide Akapana i Bosanske piramide Sunca: obje imaju perfektnu orijentaciju prema četiri strane svijeta, pravougaonu osnovu, a megalitni (livani) blokovi prekrivaju slojeve gline. 
Interesantno je da "stručnjak" za" piramide očito ne zna šta znaći pravougaona osnova. Za one koji ne znaju šta je pravougaonik preporučijem da se vrate u osnovnu školu. Očito je da je najbvitiniji dokaz postojanja piramida (uz kamene kugle naravno) koj eksploatiše Semke taj da spomene kako je neka piramida u svijetu pravkljena livenjem.  Uz niz "fantastičnih" informacija koje običan puk teško može provjeriti i na kojim se inače zasnivaju "misterije" koje alternativci uobličuju u svoje tomove, nudi se i par slika koji pokazuju arheoloska bogatstva Bolivije koje sigurno nisu iskopavali i istrazivali "strucnjaci" poput Semketa. Jos za kraj ostaje jedno pitanje: KAko to da se uvlakaći  kao npr. Alen Jazić, Adnan Jašo ili Siniša Suške nisu uspjeli  dovoljno uvući Semketu u stražnji otvor kako bi ih ovaj o trošku države provodao da se iz prve ruke uvjere šta znaći megalitni blok, a jedan krebil  A.B. na osnovu samo par emisija uspijeva izmajmunisati besplatan put oko svijeta (na žalost ne bez povratka) i razgledanje ostataka drevnih civilizacija sa S.O. Gospodo "novinari" niste upotrijebili dovoljno vazelina. Hajde potrudite se možete vi to bolje. Mozda vas Semke povede barem do Zavidovića.


R @ 15:31 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
   Otkako se dvoćlani tim "strućnjaka" uputio na obilazak svijeta o našem trošku kako bi iz prve ruke ovjekovjećio alternativnu hjistoriju svakodnevno čitamo o posjetama mistićnim lokacijama. Ono što je meni pravo šega, to je da ovaj opus emisija neko ima hrbrosti nazvati :naučno dokumentarni. Pitam se kakvu naučnu emisiju mogu napraviti lažov i ublehaš u društvu sa uvlakaćem i idiotom koji je svojedobno  pravio emisije koje ismijavaju bolesne ljude? Nikakvu. Ono što mogu napraviti je blesava emisija o "nerazjašnjenim misterijama". Punu megalitnih struktura, naravno.
R @ 00:50 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
subota, siječanj 20, 2007
Putnik u balonu s vrućim zrakom je izgubio orijentaciju. Spustio je balon niže i ugledao neku ženu na tlu. Spustio se još niže i pozvao ženu: "Oprostite, možete li mi pomoći? Obećao sam jednom prijatelju da ću se naći s njim, ali ne znam gdje se nalazim."

Žena mu odgovara: "Nalazite se u balonu na vrući zrak, otprilike 10 metara iznad zemlje, na 45 stupnjeva 28 minuta i 11 sekundi geografske širine, te 6 stupnjeva 28 minuta i 58 sekundi geografske dužine."

"Mora da ste Vi inženjerka", kaže čovjek u balonu.

"Jesam", potvrdi žena, "ali kako to znate ?"

"Pa, sve što ste mi rekli je tehnički korektno, ali ja nemam pojma što učiniti s tim informacijama, a činjenica je da još uvijek ne znam gdje sam. Otvoreno govoreći, niste mi bili od prevelike pomoći, samo ste mi produžili putovanje."

Žena mu na to odgovori: "Vi sigurno radite u managmentu!"

"Da", odgovara čovjek iz balona "ali kako to Vi znate?"

"Tja", odgovara žena "niti znate gdje ste, ni kuda idete. Vi ste na temelju velike količine vrućeg zraka dospjeli do ove pozicije. Dali ste obećanje prijatelju, a da nemate pojma kako ćete ga održati i još očekujete od ljudi ispod vas da riješe vaš problem. Činjenica je da ste sada u istoj izgubljenoj poziciji kao i prije našeg susreta, ali sada sam nekako ja kriva za to!"


Kkve veze sad ovo ima sa piramidama i cirkusom? Isto onoliko koliko i vic na njihovoj stranici objavljen u današnjim aktuelsnostima. Očito se ponavlja priča da počnu sa valjanjem gluposti čim mastermind napusti tlo BiH. Iskreno, imao sam namjeru početi sa pisanjem jedne piramidiJotske komedije i imao sam i inspiraciju i ideju, ali koliko god se čovjek trudio ne može ih isporvialjivati koliko oni sami sebe provaljuju.
R @ 22:45 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
   Ne sjećam se kad sam prvi put sreo knjige E.v Danikena. Vjrovatno nekad dok sam bio u osnovnoj školi. Kao deseto-dvanaesto godišnjaka oduševljava le su me "misterije" na koje moderna nauka "ne može dsati odgovor", a za koje su likovi poput Danikena nudili nametali odgovore. No kad sam se prvi put susreo sa "tomovima" S.O. sve mi je ličilo na loše kopije raznih "alternativaca". Ispostailo se da je Osamanagić jr, uz to što je lažov, nekulturan i napastan ujedno i plagijator. Onda je došla Emisija Mišljen i upad u studio, pa netom iza emisija Centralni zatvor na FTV-u. Interesantno za tu epitodu CZ je uvlaćenje A.Baftića u stražnje otvore S.Osmanagića kako bi ga ovaj posljednji poveo (naravno na raćun sirotinej koja odvaja ne malih 6KM svaki mjesec da bi gledala najlošiji program u šitroj okolini), na put oko Svijeta i kako bi našem napaćenom narodu približili "misterije koje nisu razrješene". Naravno FTV nije jedina TV kuća koja pravi slične emisije. Rade to i puno kvalitetnije TV kuće, no ono što karakteriše FTV je da je ona (pola)državna TV. To praktično znaći da će ublehaš i uvlakać putovati oko svijeta, usput pričati neutemeljene gluposti i to sve na račun sirotinje koja za te i slične gluposti izdvaja &KM mjesečno. U slučaju odbijanja izddvajanja poreza na budale pojave se utjerivaći koji bi oduzimali TV prijemnike sirotinji. Tako uskoro možemo o čekivati i prve "naućne emisije" koje će voditi dinamik duo. Naravno ove emisije ne samo da neće imati ništa naućno, nego neće imati ni veza sa zdravim razumom. Dok čekamo pomenute emisije savjetujem vam da pogledate neke od pravih naučnih emisija na nekom od odličnih naučnih tv kanala. Tek da se pripremite za komediju koja slijedi.
R @ 16:56 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 18, 2007
   Davno je prošlo svršeno vrijeme kad je Osmanagić Jr. Imao kompletne medije minus magazin Dani pod svojom kontrolom. Jedini koji su u tom periodu istraživali, objavljivali, pisali o prevarama i nebulozama Osmanagića jr. bili smo mi, članovi APWR-a. Sjećam se pitanja koja smo dobijali putem maila i komentara na našim blogovima tipa : sta se pravite pametni, mislite da je prevario sve a vas nije... itd... A onda su kola polako ali sigurno krenula nitbrdo. Prvo su se oglasili stručnjaci i sturčni i naučni časopisi, pa onda je prenošeno na našem blogu a onda i u Danima. Tek nakon dugog vremenskog perioda i novinari koji su se duboko uvikli u Osmanagićeve tjelesne otvore poćeli su pisati ili bar prenostiti i drugu stranu prieč. Doduše lagano i ne svaki dio priče, ali ipak su počeli. SA druge strane gomila mladih i obrazovanih ljudi koja nije slijepo vjerovala Osmanagiću je pisala, upozoravala i istraživala i  bila izložena najbrutalnijim napadima Osmanagića i njegove svite. Jedan od njih je i naš pridruženi priajtelj Vuk Bačanović. Čovjek vrijedan svake hvale je u svojoj emisiji koja se emituje na 202-ci počeo kritikovati Osmanagića iznoseći činjenice do kojih smo došli zajedno. A onda se delia sramota za Osmanagića, koja ga je ogolila do kraja. Da podsjetimo, ludi šeširđija koji voli pseudo sevdalinke je nepozvan upao ( u pratnji uvlakaća večeg čakl i od Alena Jazića) u emisiju i pokušao prekinuti ili se umiješati razgovor između voditelja i gositju (nezaboravni ispad: dobrovećeprimatelmeuemisiju i jasamrekodobroveće). Iz provjerenih izvora znamo i kako je Osmanagić odlučio da upadne u emisiju, ali ne bi smo kompromitovali naše izvore. No to nije pokolebalo Vuka, koji je prvo dao interview za Dane (koje je Osmanagić uvrstio na na listu medijskih pokrovitelja jer :"pišu o piramida i tako ih promovišu"). Nakon toga Vuk ponovno piše o cirkusu ovaj  put u nekad najboljem časopisu na prostoru BiH, Oslobođenju. Cirkus svakodnevno gubi kredibilitet. Svakodnevno na svjetnlo dana izlaze laži koje cirkus plasira u javnost kako bi pokušao dobiti blagonakslonost javnosti. Još uvjek im je lako jer iza njih stoji i vlast ali i đamija i u novije vrijeme crkva. Koliko god ovo do sada izgledalo grozno, nakon novih podrški ljigavih državnih i vjerskih ličnosti pokazuje u kakvom jadnom društvu živimo.
R @ 21:22 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 17, 2007
   Genetski inženjering je opasna stvar. Šta naprimjer dobijete kad ukrstite Semketa sa svicem? Jednostavno : nezavisnog istraživača u tuneslkom kompleksu koji nije rudnik. Šalu na stranu. Semke se svojski trudi izgraditi imiđ Spasitelji i istraživaća. Kako ima veze u vlasti za očekivati je da na nekoj novoj 'iljadarki bude Semke (ko se sjeća stare jugoslovenske hiljade znaće o čemu pričam). Iskrena preporuka na set članaka na stultitia blogu.
R @ 18:19 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 16, 2007
  Na svakojake načine cirkusanti pokušavaju smanjiti značaj ostataka srednjovjekovnog starog grada Visoki, kako bi vjerovatno opravdali uništavanje ovog vemo značajnog kulturnohistorijskog lokaliteta. Od Semketovih : "beznačajna utvrda na kojoj nije ostao ni kame na kamenu", došli smo do Buzinih :
Toponim za tvrđavu na GRADU je VISOKI, sama tvrđava je takve veličine, da ne postoji nikakav razlog da se naziva gradom, kako u smislu stanovanja, tako i u smislu građenja.

Još malo pa će mo se pitati je li na Visočici postojalo ikakvo utvrđenje i da li je goere bilo išta osim krama na kojem su ostaci atlantiđana izvodili svoje rituale. Minimiziranje važnosti lokaliteta bi vjerovatno trebalo opravdati kopanje u zaštičenoj zoni, jer kao što je rekao i Mr.Mirko Babić, Semketovci su dobro povrijedili zaštićenu zonu, pa su bržebolje pažnju prebacili na privatne parcele (pa kad tamo nisu ništa našli) i na Plješevicu.
Šta očekivati od ljudi koji vjeruju u priće o kosturima kamila u temeljima Pertačke đamije.
R @ 15:28 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
nedjelja, siječanj 14, 2007
    Ako niste u mogućnosti pratiti live stream srijedom navečer emisije na 202-ci pod nazivom Mišljen, onda se nemorate plaho sikirati. Tu je i blog Mišljen. Zašto Mišljen? Provjerite sami.
R @ 23:25 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
subota, siječanj 13, 2007
    Predsjednik Upravnog odbora Semir Osmanagić te prisutni članovi: prof. dr. Vlatko Določek, Ahmed Bosnić te Jovo Jovanović donijeli su odluku kojom je ugledna javna radnica Amila Omersoftić postala punopravni član ovog tijela. Istom odlukom Bojan Zečević je, zbog nemogućnosti fizičkog prisustvovanja sjednicama, imenovan za počasnog člana. Omersoftić je obavljala posao direktorice Televizije BiH, član je Upravnog odbora „Energoinvesta“ a u svojoj bogatoj karijeri bila je na čelnim pozicijama nekoliko Fondacija. Prihvaćanjem članstva u Upravnom odboru Fondacije, Amila Omersoftić je još jednom dokazala nepokolebljivu opredjeljenost za dobrobit BiH i njenih građana.

Bosna to sam ja! Piramide su dobrobit Bosne! Ko drugačije kaže kleveče i laže! Več je poznata stvar da piramidioti riječ patriotizam vežu za "vjerovanje" u piramide.  Sada upravo prisustvujemo transformaciji cirkusa iz "nezavisne" fondacije u državni projekt. Iako je to bila i ranije, sada ciruksanti sve više i više u javnost izlate sa svojim političkim, ali i vjerskim mentorima (Mali jesili se pripremio za misu na Piramidama?). I dok Hare Jata poručuje Ne okreći se sine, mi sve više postajemo predmet šprdanice. Naravno, sami smo si krivi za to. No nije sve tako crno (nego je još crnje). Dok Osmanagić Jr. obilazi strane i domaće "donatore", domaća javnost se lagano budi, pa pokoji kolumnista i novinar prozbori pokoju i protiv Semketa. Posljednji u nizu tekstova izašao je u Slobodnoj Bosni, u istom onom magazinu u čiji je glavni i odgovorni nekad ustvrdio da ako Semke tvrdi da ima piramida tamo nešto sigurno ima, jer on je bio glavna faca u raji i mazn'o je onu koku Soku, naaaajljepšu, i igro je košarke pravo dobro. Ovo postaje smiješno. Dok je APWR mjesecima vodio borbu protiv laži i ubleha, dok smo mejsecima prikupljali materijal, izjave stručnjaka, i dok smo istovremeno trpili prijetnje, uvrede i psovke piramidiota, lurkera ali i članova cirkusa, odjednom se pojavljuju likovi koji bi sad malo pričali protiv Semketa. Bolje ikad nego nikad. Završiću citirajući Filipovića u pomenutom tekstu iz SB-a:
Prije svega: nije Semir Osmanagić nikakva usamljena i bosansko-bošnjački definisana pojava. Semir Osmanagić je hohštapler svake vrste, Felix Krull kakvih je uvijek i svukuda bilo, ima ih i biće ih.

I malo o Visočanima:

Visoko i Semir Osmanagić
ZAŠTO VISOKO VJERUJE OSMANAGIĆU?
Zašto Visoko vjeruje Semiru Osmanagiću, pitanje je sad? Da Visoko vjeruje Semiru Osmanagiću zato što su Visočani dobri ljudi, trefili se dobre ćudi... kako u svojoj kasidi u čast i slavu Šejh Hadži Hafiz Husni-efendije Numanagića, duhovnog Stožera Stožerâ (qutbu-l-aqtâb) u bosanskom, i ne samo bosanskom, sufizmu, pjeva Šejh Hafiz-beg Paloš, koji je kao pravi kalender - antinomijski derviš imao kosu do talâ,  ne bi se baš moglo reći. Hafiz-beg je isuviše volio Numanagića da bi bio objektivan glede Visočakâ i njihove odanosti businessu.
Upravo u businessu leži zec ove zagonetke. Bolje reći u nadi u business. Euforija koja je obladala Visoko te visočki kraj ne može biti posmatrana kao izraz nekakve podmukle i promišljene bošnjačke mitomanije sa kvarnim političkim ciljevima. To je prije izraz ekonomske propasti, pogubljenosti i očaja nekada veoma bogatog kraja koji se nada i vjeruje da će tim Potemkinovim Selom te navodnim turističkim potencijalima koje u sebi nosi to Potemkinovo Selo nekako isplivati iz siromaštva u koje je zapao nekadašnji komunistički Misir legendarnog nekrunisanog Kralja Visokog te bivšeg upravitelja danas upropaštenog KTK-a Druga Mula Hodžića, Misir u kome se svako mogao moliti Bogu kako je htio i koliko je htio i usput praviti para koliko mu se moglo te posrećilo, kada se pretvorio u Džennet Sina i Oca Čengi ćâ, Halid-bega i Hasan-bega koji su za Visoko čuli tek aprila 1992. godine, Džennet u kome su sve rijeke presahle, svi grmovi uvehli, sva se stabla sasušila, sve ptice utihle... 


R @ 18:57 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, siječanj 12, 2007
    Prije par dana sam sjedio sa jednim dobrim prijateljem koji ima svoju privatnu firmicu. Ne bih pričao čime se bavi firma da lik ne bi imao problema u poslovanju. Pričali smo  o poslu, jer kao i svako drugi, nas dvojca prije svega živimo od svog rada. I priča mi frend o največem problemu u našoj državici a to je korupcija ali i teškoće u protoku novca. Kao primjer korupcije, frend mi je naveo naše rudnike. Kaže frend da ako imaš "svoje ljude" u rudnicima njima možeš prodati sve i svašta. Koliko taj bezobrazluk ide, rudnicima možeš prodavati čak i ugalj. Čemu sad ova priča. Pa Semke je odlučio da se na oponente ne treba obazirati, ali da je potrebno držati rejting priče, pa je sazvao konferenciju za štampu na kojoj su rudarski inženjeri pričali o nepostojećim rudnicima u "tunelima". Naravno, riječ je o rudarskim inženjerima koji bi trebali biti stručnjaci ( i to niko ne osporava), ali pitanje koliko su iskreni ti stručnjaci (vidiš Semke ja ih ne stavljam pod navodnike)? Ako još skontamo da mu je babo u njega dugo godina bio direktor nekog od rudnika, pitam se koliko on ima "svojih ljudi"?

Novinarsk kurve

Dugo nisam pisao o "novinarima" iz Visokog. Jednostavno kratko i jasno: bili su i ostali su novinarske kurvice, koje se prodaju Semketu i smeketovoj fondaciji za sitne pare. "Novinarske" kurve odreda su prenosili svaki Semov pokret ruke, dok su prešučivali reakcije vodečih svjetskih naučnika i stručnjaka, pisanje Roberta Schocha i isječke iz vodečih naučnih časopisa (uz par rijetkih izuzetaka). Kurve ostaju kurve.

SA druge strane (iako sumnjam da je i to istina i da je Semke sve izmislio kako bi podigao gnjev "dobronamjernih volontera") čast mi je pročitati da novinari Science Magazinea prate naše blogove i  dijelom ih  koriste kao izvor informacija.

Kreten

Navikli smo na razne Semketove kretenluke. Od lažnog imenovanja stručnjaka kao suradnika do navođenja lažnih stručnjaka. Posljednji kretenluk dolazi iz magazina  DANI. Na pitanje da komentariše 500-ti broj DANA Sem odgovara:
VI STE NAŠ MEDIJSKI SPONZORI
Mi smo u Fondaciji Dane stavili na listu naših medijskih sponzora, budući da oni posvećuju veliku pažnju našim aktivnostima.

Slijedeće za očekivat je da ce Archeaology, Science Magazin. New York Times, CNN, BBC, National Geographic, Discovery biti na istoj listi. A kako vrijeme bude odmicalo vjerovatno će se na listi naći i APWR. U novom broju dana ima još par provala vezanih za Semketa, ali i naše kompletne situacije, pa vam iskreno preporučujem čitanje jubilarne petstotke Dana.
R @ 18:52 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 11, 2007
... Ti si stručnjak, Istraživać. Mani se zlonamjernika koji sumnjaju u tvoje istraživaćke sposobnosti...

Preuzeto sa cirkuske stranice :

Semir Osmanagić je diplomirao četverogodišnji studij Ekonomskog fakulteta, diplomirao četverogodišnji studij Fakulteta političkih nauka, završio dvije godine studija sociologije, magistrirao na dvogodišnjem postdiplomskom studiju, i pripremio doktorsku disertaciju iz historije civilizacija pod nazivom :“Civilizacija Maja“. Autor je desetak istraživačko-popularnih knjiga koje su objavljivane u SAD, Turskoj, Estoniji, Hrvatskoj i BiH. Svoja putovanja i istraživanja drevnih civilizacija finansira putem vlastite firme iz Houstona (SAD).

Reakcija na tvrdnje prof. Imamovića kako Semir nije nikakav stručnjak. Naravno niko ne sumnja u stručnost čovjeka koji ima desetak (hej ba desetak) naučno-popularnih (hej ba popularnih) knjiga (znam Njiguuu). Samo kratko podsjećanje na stručnost stručnjaka (slijedi niz bisera iz naučno popularnih knjiga):

...Hitler ostavlja tijelo svog daljeg rodjaka u bunkeru; Rusi na nalaze ocekivani trofej te zataskavaju stvar. Amerikanci u prvo vrijeme nemaju podatke, a poslije ih ne objavljuju. Hitler, zadnjih godina rata, vec uveliko bolestan i tronuo, ne predstavlja opasnost kao individua. Biva prebacen sa uzim krugom politicara, generala i naucnika na "jug", na sigurno. Njemacka vojna masina je rasprsena. Rat je okoncan. Historija je napisana. Svijet se raduje zavrsetku rata u Evropi (a cetiri mjeseca kasnije i na Dalekom Istoku). Dokumenti se zatvaraju i prasina pocinje da pada po njima. U skolama se uci ono sto se smatra odgovarajucim....

...Nacisticki inzinjeri su, naravno, imali iskustva sa podzemnim bazama: Nordhausen kompleks u Harz-u kao i Kahla kompleks u Thuumlringen-u. Srediste projekta na Antarktiku je, pak,  "Baza-211" ili Neu Berlin. Zadnji dani aprila 1945. Hitler, Martin Boorman, Eva Braun i jezgro "Nazi" vodjstva bjeze na Antarktiku...

...Trece, 17. avgusta 1945. gorepomenute njemacke podmornice dolaze prazne u Argentinu i predaju se sa nekoliko clanova posade (mozda im nije bio odobren pristup u Novom Berlinu ili nisu zeljeli ostati?). Americki obavjestajci lete u Argentinu, ispituju ih i, navodno, Njemci nisu voljni da govore...

...Zvanicna je verzija da nisu znali da je Njemacka kapitulirala u maju (sto je malo vjerovatno, jer su imali radio)
Stvari se komplikuju. Obavjestajci saznaju stvari koje, ocito, nisu za siru javnost.  Da li je rat zavrsen za Ameriku?
Vise od godinu dana nakon afere sa podmornicama Amerika lansira golemu vojnu operaciju prema antarktickom ledu. Komanda je u rukama legendarnog admirala Richard-a Byrd-a. Operacija "Highjump" ukljucuje 13 brodova, jedan nosac aviona, transportere, vojnu opremu, 4.000 vojnika. Jedina zvanicna izjava o svrsi operacije je da zele da se "...testiraju novi materijali pod ekstremnim Antarktickim uslovima"...
Ocekivano vrijeme trajanja: 6-8 mjeseci.
27. januara 1947. vojska se iskrcava u postojecoj misiji "Ross Sea", krece se zapadnom antarktickom obalom prema sjevernom dijelu i Neu Schwabenland-u. Nakon manje od tri sedmice boravka na ledenom tlu, Byrd se vraca (povlaci?) u SAD. U javnosti se ekspedicija  proglasava uspjehom, admiral dobija odlikovanje...
(Pretpostavlja se da je nakon nekoliko uzastopnih bitaka u zraku i na ledu, admiral uzmaknuo.)......Vanzemaljci su naucili ljude mnogo o genetici; stvari koje su korisne i one koje se opasne.

Greys (vrsta vanzemaljaca) i reptiloidi (drugi tip vanzemaljaca) su visoko‑analiticki i tehnoloski orijentirani. Imali su drevne konflikte sa Nordijcima (treca vrsta humanoidnih vanzemaljaca) i mozda se ovdje pripremaju za neki buduci konflikt. Intenzivno rade na  kompjuterskim i bio‑inzinjerskim naukama; sa naseg stanovista cine nehumane eksperimente prema drugim vrstama...Toliko o stručnjaku. Ovo su samo kratiki izvodi iz njegove prve knjige. KRATKI IZVODI IZ PRVE KNJIGE! Ostale gluposti možete naći na njegovoj stranici. Uaaaaau kakav stručnjak. Uaaaaaaau kakve naučno popularne knjiiiiige. Ako se malo potrudi napisat će naučni članak za Poltikin zabavnik.

R @ 19:00 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
    ... i ne obaziri se na oponente. Njih je uvijek bilo i biće.Nemoj se ti nama sikirat. Dok je tebi Jate Silajdžića, Rejsa Cerića, Kardinala Puljića, Babe ti u Tebe, ima tebe ko braniti. Nemoj plaho srcu vezat te napade....

Metodologija saniranja štete koju fondacija pretrpi od strane svjetske naučne zajednice je već odavno izlizana. Inače postupak blamiranja cirkusa ide ovako:
Prvo proglase svoj projekat najvećim na svijetu. Zatim naprave listu naučnika koji ga podržavaju. Tu se nađu stvarni sturčnjaci i gomila anonimusa. Onda se stučnjaci ograde od učešća u ublehi usputile komentarišući nestručnost ovih anonimusa. Onda se skupi altenrantivna i new age omladina u pooodmaklim godinama i naprave par saopćenja za štampu a onda "otkriju" nešto i sazovu konferenciju za štampu za koju upute javni poziv. Onda okupe par lokalnih anonimusa koji se vole zbvati novinarima, izdeklamuju kako je na sondi 4xb nastavljen kontinuitet u pravcu sjevera zamaknuto za 5 stepeni... i kako su na putu da riješe misteriju proto pisma. I na Sve to je prožeto podrškama raznoraznih anonimusa ufologa, Gogija i Babe mu u rubrici Pogled iz tupog ugla. I tako do besvjesti. Ono što je "novo" je to da je Semke konačno, doduše malo indirektno, priznao da su najveći problem Največem i najznačajnijem geo-arheološkom projektu na svijetu, u stvari grupa od 4 bloga. Uh al bi bilo dobro da nema ovih blogova. Sve bi nam krenulo. Korupcija u državi bi bila zaustavljena. Kriminala ne bi bilo. Studneti bi se školovali na NAŠIM univerzitetima. Na piramidama se se ujutro služila misa a u podne klanjala đuma. Hare bi zagrlio Zlaju i Miću i Dragu i zapjevali bi : ... od SAve do moraaaaa, od Une do drineeee... Malom, Laki i Droni na uvce. Wiena bi bila glavna riba u mahali a Gogi bi izmislio calculator za pretvaranje kiloponda u Newtone i obratno...Svi bi vozali dobra auta. Plata bi bila 3 milje a peMzije 4 milje + dodaci. Hljeb bi košto po' marke a piva dva'jst feningi. A janjce bi okretiali skoro svaki dan. Kad ne bi pekli prasiće naravno. Zilka bi radila ko portir na RTV Visoko, koji bi bio daleko najbolja RTV kuća na planeti i dalje i koja bi se sa podsmjehom odnosila na izvještavcanje male TV kuće iz Atlante. Trava bi bila zelenija, a nebo plavlje. NE bi bilo zagađenja i automobili bi išli na vodu. Koncerti bi se održavali pod piramidama. Kakvi koncerti? pa oni pljaskanjem. Znate zaakustični inženjering....  Al bi bilo dobro da nema ova četiri bloga...

I dok Visočani čekaju da patriotski volonteri nađu odvratni i nepatriotski APWR i kičme im u čvor sabiju, oni se polako okreću sve unosnijem biznisu. Kako je cijena zemiljišta  u i oko Visokog stagnirala zbog pisanja 4 bloga na koje se oslanja Science Mag. ( hahahahhaah, ja zaista ne mogu a da se ne nasmijem na ove semketove tvrdnje), vIsočaci su se okrenuli on line  biznisu. Ko voli nek izvoli.


R @ 16:32 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 10, 2007
   Nakon provala intervjua koji je vodila vijdela na svoke oko novinarka, sa stranica cirkusa svakodnevno stižu nove provale. Nova provala je vezana za jedan od najznačajnijih naučnih časopisa danas. Naime kako cirkus tvrdi :
Čak staviše, mlađahni Bohannon je priznao Osmanagiću u Londonu da su njegovi osnovni izvori informacija blogovi (!).

Prvo, ovo mlađahni su očito pokupili sa mog bloga pošto ja tu riječ često sponmenem vezano za Semketove stručnjake. Drugo, nije da mi ne imponuje kad neko dovede u vezu moj blog sa jednim od največih svjetskih naučnih časopisa, i to kao izvor informacija (što se cirkusantima sigurno nikad neće desit. Jednio gdje oni mogu objaviti svoje analite su različite verzije ARKE), ali mislim da su ove Semketove tvrdnje glupe. Ako se sječate prvog teksta u Sci Mag. znate da je pomenuti novinar bio u VIsokom i da je usputile intervjuiso gđu Zilku Kunjundžić ali i mlađahnog satelit operatera. Cirkusu je očito dogorilo do noktiju kad 4 blogera javno, na svojim stranica imenuju kao glavne protivnike. Koliko je jadan projekt kojeg zovu najveći kada ima strah od 4 blogera? Ono sto boli je nacin na koji se Sem obrusava na neistomisljenike i oponente. Slijedece sto mozemo ocekivati je javni medijski linc prof. Imamovica, slican onom lincu koji je imala gđa Kujundžić i ostali. I dok Sarajevo napuštaju ugledni profesori, operske pjevačice, za to vrrijeme Semke traži podršku prvog u Bošnjaka i zastupnika Svete stolice u BiH ( kad već ima podršku zastupnika Kraljevske Saudi porodice u BiH nek ima i ovu drugu). Vjerovatno iz straka od 4 blogera (hahahahahahahah)

Semke, hajde ba potrudise možeš ti to bolje nemoraš ić' kod Hareta po podršku. Još malo pa će mu smjestiti nepatriote. Već su počeli češljat nelegalnosti i lopovluk oko privatizacije Tuzlanske banke.
R @ 16:22 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
   Računajući nedavno održanu džumu na piramidama koju je predvodio rejs lično glavom i bradom (i onom mješinom od trbuha), Semke se bacio u u prikupljanje poena i kod katoličke crkve u BiH. Sljedeće što možemo očekivati je polnoćka na piramidama (Mali naoštri se u pripremi. Bit ćeš pozvan kao počasni član). Kako je Božić daleko onda će vjerovatno urediti da uskršnja misa bude služena na piramidi Sunca. Naredni korak je (Lako na tebe je red) da dovedu Kačavendu i da sa porukom Hristos Vaskrse služe i pravoslavnu misu i time dokažu da funkcionira čuvena Semketova formula V=B*H/3, koji je već prezentirao vodećim matematičarima na Oxfordu, koji su ostali zaprepašteni ovim otkričem koji će učiniti da matematika ponovno bude napisana.
R @ 16:07 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 8, 2007
   Očito da dokazi kojim nas cirkusanti svakodnevno bombarduju uticu da svakim danom sve vise ljudi pocionje vjerovati u piramide. Tako je nas billy rae nakon najnovijih Semketovih komentara odlucio izdati svijetle  tekovine APWR-a i odlučio je povjerovati u piramide.
R @ 19:52 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
nedjelja, siječanj 7, 2007
   Upravo sam preslusao interviju koji vode neka ... ja rekla kazala... novinarka sa prof. Imamovićem. Prvo, intervju koji je objavljen na stranicama cirkusa za koji nije objašnjen ni tko ga vodi ni gdje ni za koju kuću. Poslušajte intervju. Ja sam se zgrozio o načinu vođenja intervju kada novinarka ja išla došla poša intervjuše prof. Imamovića. Na sreću Imamović je rekao ono što znamo. Semovi stručnjaci su anonimusi koji nemaju veze sa stručnošću. Posušajte i vi pa se uvjerite.

Update:

Očito je da se cirkusanti sve više suočavaju sa moguićom krivičnom odgovornošću za lažno predstavljanje, uništavanje kulturnohistorijskog nasiljeđa i spomenika naše države. Naravno da je Sem od početka bio spreman i na ovakvu opciju. Sve priče koje je pričao i koje tada nisu imale previlkog smilsa a ticale su se "elitističke" nauke, sada dobijaju pravu težinu. Sem je očito bio svjestan na kakvo će zgražavanje  naići kada se priča o piramidama plasita u naučni svijet. SAda kad su se svjetski naučnici pobunili protiv ove ublee odjednom se nalaze desetine onih profesora koji podržavaju Semketa. Naravno riječ jke o lovcima na UFO-e i bilo je za očekivat da će mu takav soj ljudi davati podršku. Slušajući intervju koji vodi nonejm novinarka ...išlareklakazala došla pošla bila... koja se bavi historijom i političkim naukama sa profesorom Imamovićem kojeg ona pokušava prikazati objektivnim na način da svako malo spomene objektivnost a od objektivnosti nema ništa,  uvidio sam koliko su naša pisanja bila tačna. Naravno, profeori i doktori koje spominje Sem nisu relevantni izvori koji mogu tvrditi da piramide u BiH postoje. Več smo utvrdili da je Andreta porfesor i rektor univerziteta koji postoji samo virualno i koji je u BiH došao kako bi mutnim radnjama pokušao dobiti neki legitimitet. Govorimo o državi u kojoj čak i Kakanj ima neku fakultetsku ispostavu, pa ne čudi da ovakvi ublehaši traže neku korist. Ili recimo Ali koji je radnik u nekom turističkom ministarstvu ili pask Barekat koji radi za ministarstvo rudarstva i minerala. DA ne spominjem anonimne studente i ostale "arheologe" koji su kao pali sa Marsa i pričaju gluposti. Kako prof. Imamović kaže, Bosna je zaista temeljito arheološki straživana. To se u sklopu mogučnosti radi i danas na kvalitetan način i nema veze sa nepostojećim piramidama. Naravno novinaraka se nije raspitala ni prosurfala internetom u potrazi za kuglama za koje kaže da su čuda svijeta, jer da jeste onda ne bi rekla vidila da se nalčlaze na spomenutim lokacijama ,nego da ih zaista ima po cijelom svijetu, doduše različitih vrsta ali da su sasvim normalna prirodna pojava. I tkao cirkusanti nastavljaju sa objavljivanjem blijedih podrški ufologa, srednjoškolskih TA profesora i smiješnih intevjua koji imaju samo jedan cilja, a to je diskreditacija naučne javnosti. Za one koi vjerruju u piramide želim preporučiti dvije novotkrivene Venerine piramide u susjednoj nam R Hrvatskoj. Kamo sreće da su kod nas otkrili ovakve piramide. Sigurno bi postali turistička atrakcija. Ovako nam ostaje samo utjeha u piramidi ljubavi (hahahahahah).
R @ 00:09 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
subota, siječanj 6, 2007
    Jucer sam otpoceo pricu o rekacijama Sem&Co, na samare koje su popili na kraju prosle godine. Uz izigravanje blazenih nevinascadi uz istovremeno stavljanje navodnika na titule strucnjaka, istrazivaca i naucvnika koji su se usprotivi njegovim tvrdnjama, Osmanagic Jr, objavljue i pisma podrske srednjoskolskih profesora i publicista sklonih fantazi igricama sa djecom, želeci time dokazai da ima podrsku obicnih ljudi koji ne vjeruju strucnjacima i ljudima koji su se skolovali za ono sto rade, nego vjeruju svojim ocima. Niko ne osporava ljudima koji nisu strucnjaci da ne vjeruju strucnjacima, isto kao sto im se ne osporava pravo da zbog neke bolesti lijek traze kod vraceva i gatara ili pak zbog bolesti stoke potraze lokalnog "hodzu" umjesto veterinara, no problem nastaje onda kada vlada investira novac u razvoj zapisa, amaljlija i gatanja a ne u bolnice i medicinske i veterinarske fakultete.

Priča druga: Termoakomulaciona peć

Kada pročitate naslov:  PIRAMIDE (BOSANSKE) I ZVANIČNA NAUKA, pomislite da je neki stručnjak. naučnik, istraživač, napravio tekst, izvještaj ili naučni rad o stvarnim razlozima ali i dokazima o (ne)postojanu piramida ili o razlozima zbog kojih se ljudi od nauke bune prtiv bezumnog trošenja ogromne svote državnog novca na pseudo naučne projekte dok pojedini fakluteti ali i institucije nemogu namaknut novac za osnovne potrebe. No, kada pročitate ovaj tekst iz tupvog ugla možete se samo nasmijati i onda vam je jasno zbog čega učenici koji završe srednju usmjerenu školu na kraju nemaju pojma sa strukom za koju su obučavani i zabrinete se za budučnost šire zajednice.

Suština problema nije u tome da li postoje ili ne bosanske piramide, nego neprihvatanje drugačijeg, neuobičajenijeg mišljenja s otvorenim nizom novih pitanja i arheoloških nepoznanica stvorenih aktivnostima na otkopavanju bosanskih piramida. Zvanična nauka čak nije, ni od svih već postojećih piramida u svijetu, uspjela konkretno da odgovori i da zadovoljavajuće odgovore: zašto su, zapravo, građene piramide?

Tako je to je u pravo ono što sam isticao od početka. PRvo, problem nije (bio) da li ima ili nema piramida. Probvlem je što je Osmanagić Jr. neistomišljenike nazivao nepatriotama i neprijateljima Bosne gurajući swebe u prvi plan kao spasitelja i svojevrsnog Mesiju. Takkođe ovaj drugi dio rečenice ne stoji, jer nema arheoloških nepoznanica koje su se pojavile iskopavanjem navodnih piramida. Nije pronađen niti jedan arheološki artefakt iako je po riječima cirkusa mnogo toka iskopana, koji bi dao iti jedan trag da postoje piramide u Visokom. Ova posljednja rečenica nema smisla i nikakve veze sa događajima u Visokom. Da li je zvanična nauka dala ispravna objašnjenja za razloge gradnje piramida sigurno nemože ocijeniti profesor elektrotehnike iz neke srednje škole...

Smatram da su piramide jedan od glavnih ključeva za razumijevanje naše prošlosti. Opasna je tendencija savremene nauke da na bazi djelomične spoznaje (jer ovo što mi danas poznajemo je samo vrh sante ledenog brijega) se intenzivno i brzo razvija tehnologija i olako donose zaključci, što ima za posljedicu da svaka djelatnost i proizvod savremenog doba ima i štetne nuspojave koje postepeno uništavaju tkivo ljudskog postojanja.Trebalo bi biti obrnuto: da se na bazi cjelokupne spoznaje donose djelomični zaključci zasnovani na prirodnim principima.

... naravno, osim ako nema razmišljanja slična Osmanagićivem i ukoliko ne smatra da ako kupi jednu garnituru žileta i ako napravi dobru kartonski piramidu da će uštediti znatan novac.

Ja sam inače diplomirani elektro inžinjer, radim kao profesor u Srednjoj školi gdje predajem i predmet ENERGETIKA, i u potpunosti sam opsjednut problemima korištenja energije, pojmu bioenergije. U tom smislu sam ubijeđen (imam unutrašnji osjećaj), da su piramide bile energetski objekti s jednostavnim i velikim iskorištenjem energije. Interesantni su i otvori (kanali) u unutrašnjosti piramide, čije je postavljanje tokom gradnje piramida bilo dosta komplikovano, nema nikakvih rezona da je tako složen posao nekadašnji čovjek radio tek tako i bez jasne namjere. Ti otvori, nazvani ventilacionim kanalima su, po meni, služili da prenesu energiju do određenog mjesta u piramidi, s tačno utvrđenim ciljem.

Da naravno ipak se radi o još jednom krebilu. Ne bih pričao o jednom elektroinženjeru koji radi kao srednjoškolski profesor, koji je nesposoban da nađe drugi posao, jer možda ga i ima a neko mora da uči djecu energetici. Ono što mi je interesantnije je to da ovaj profesor energetike ima unutarnj osječaj da su piramide energetski objekti. Auuuu, hebo te jesam s enaježio od strahote. Sad vidite jednog ovakvog srednjoškolskog profesora koji ima unutrašnji osječaj i koji djecu uči energetici kako vjeruje da su piramide energetski objekti sa velikim iskorištenjem enegije i zamislite ga kako predaje djeci o tome. Šta mislite kakve ćemo stručnjake imati? Vjerovatno će naši stručnjaci praveći piramdie stvarati energiju dok će recimo Nijemci ravijati alternativne izvore energije u vidu gorivih ćelija, vjetrenjaća, ili sunčevih ćelija. Šta mislite ko je u prednosti?


Nešto slično je uradio i čovjek današnjice kod termoakumulacionih (TA) peći. Naime,poznato je da unutar TA peći postoje ugrađene magnezitne opeke koje imaju zadatak da «drže» akumuliranu toplotu i da unutar njih postoje otvori kroz koje struji topao zrak tjeran okretanjem propelera ventilatora, koji se uključi u zavisnosti od željene temperature prostorije, čime se vrši efikasnije zagrijavanje. Ulogu opeka kod piramida igraju kameni blokovi, s tim da sam piramidalni oblik jednostavno i prirodno koncentrira energiju. Danas čovjek koristi kamen kao rezervoar energije i kod gradnje solarnih kuća. Naime, najjednostavniji tip toplotnog skladišta se ostvaruje tako što se uzme gomila kamenja približno iste gradacije i to smjesti u podrum kuće, te se dobro izoluje da nema gubitaka toplote. I ovdje postoje zračni kanali od skladišta do ostalih mjesta za zagrijavanje, a strujanje toplog zraka se ostvaruje također radom ventilatora. Iako kamen, za razliku od vode, ima nešto slabiju moć prihvatanja toplote po jedinici zapremine, prednost mu je da može da izdrži veoma visoke temperature, da je postojan.

Ovaj je gori od Gogija. Pitam se gdje uspjevaju ovakvi likovi?

Poznato je da glavni dio čovjekove prošlosti čini prahistorija, naša daleka prošlost za koju postoji malo materijalnih artefakta. Problem je u tome kako se može, na osnovu npr. neke kosti, predmeta i slično, iskonstruirati način i razvoj čovjekovog života u dalekoj prošlosti. Postavljene iskonstruirane hipoteze nam pokazuju i govore kolika je, zapravo, velika nepoznanica i neznanje o čovjekovoj dalekoj prošlosti i da bi trebali koristiti sva moguća sredstva i saznanja u cilju proširivanja naše spoznaje. U vezi s tim treba prihvatiti sva stručna i iskrena nastojanja koja imaju za cilj traženje istine o našem postojanju. Svi odgovorni ljudi i naučnici kojima je stalo do pune i prave istine o nama trebali bi prihvatiti i podržati projekt bosanskih piramida, odnosno da bar a priori ne odbacuju činjenice koje nisu ni razmatrane.

Uh! Pazi molim te. Doduše, čovjek je elektroinženjer, pa može sa Gogijem u isti koš. Očito je da ne poznaje načine i metode arheoloških i istroijskih istraživanja, a očito je da ga to toliko nije ni interesovalo, jer da jeste onda bi ako ništa malo više gledao Diskaveri ili Našnal đeografik. Bilo bi dovoljno da vidi koliki diletanizam pokazuje cirkus koji on podržava. A što se naučnika tiće, oni ne odbacuju ovakve projekte zbog toga što su mrzitelji ili što nevole drugačije istine. Ovaj projekat vode nestručni, neobrazovani ljudi koji su uz to lažljivci. Projekt nema nikakvo naučno utemeljenje i ako tome dodamo da ovakav neutemeljen projekt podržava država dok u jednoj od najznačajnijih institucija otpada pladon i nema grijana a  recimo u takvoj ustanovi se čuva djelo poput Hagade čija se vrijednost procjenje koa i vrijednost Mona Lise, onda nije čudno što se naučna elita buni. DA Sem iskopava privatne parcele i da ne ugrožava historijske ostatke uz to trošeći isključicvo svoj novac i novac lakovjernih donatora, niko mu riječ ne bi rekao. Ovako, em troši naš novac, em laže, em poziva na linč, em se ogriješio o zakone o zaštiti kulturnohistorijskih spomenika.

Priča treća: Perpetum mobile

Zamislite da ne važe zakoni termodinamike. Zamislite da je moguć perpeum mobile prve i druge vrste. Zamilite da uopće nije potrebo koristiti goriva da bi izvršili transformaciju energije i da je energiju moguće stvoriti iz bilo čega. Naravno to je nemoguće. Čovjek u kompletnoj istoriji svog bitisanja koristi energiju u svim mogućim oblicima. Razvoj kompletne civilizacije zasnovan je na sve naprednijem korišćenju energije u svim oblicima.  No problem je kad neki idealsita koji nema pojma o fizici pogleda recimo film "SVETAC" i nafura se da je besplatna i ekološki čista energija moguća ili je bila moguća.

Zamislimo kako bi izgledao svijet bez uporabe fosilnih energenata, bez zagađenja, globalnog zatopljenja? Kako bi nam izgledao život u prirodom okruženim kućama, da imamo dovoljne zalihe pitke vode i čistog zraka, uz napredne i ekološke sustave komunikacije i transporta? Čovjek danas smatra da je na tehnološkom, kulturnom i društvenom vrhuncu, na stupnju razvoja koji do sada nikada nije bio dostignut, no što ako bi se pokazalo da to nije tako, da su i prije nas postojale napredne civilizacije koje su osim što su bile napredne živjele na način da su tražile sklad a ne porobljavanje prirode?

Evo zamišljam kakav bi bio pomenuti svije bez ovog gore navedenog. Vidim grupu praljudi koj još nisu pronašli vatru i koji jedu sirovo meso i čupaju bobice. Nema automobila, zagađenja, žive u pećonama koje su okružene netaknutom prirodom. Pitke vode i zraka ima na svakom koraku. Komunikacija između njih i poznatog svijeta je perfektna. Imaju savršen transportni sistem za daljine koje trebaju diostuići. A onda je grom udario u drvo i upalio iskru napretka (ili je jedan lik zaplatio na stijeni zbog toga ali to nije bitno). Tada počinje korišćenje toplotne energije. Takođe mogu zamisliti srdnjovjekovne ljude koji su minimalno koristili fosilna goriva. Farme okružene prelijepom prirodom. Nema zagađenja, pitke vode ima u ogromnim količinama. Transport je poprilično dobar. Konji su jaki i brzi i sve razdaljine se prelaze brže nego ranije.
Sad zamišljam 19 vijek. Englesku. Jedan čovjek radi u radionici u čijem se čošku nalazi peć na kojoj se u čajnjaku grije voda. Uskoro kada voda provri para izlazi iz čajnjaka i čuje se : fiiiiii. Nakon što je taj čovjek koji se odaziva na ime Đejms, skontao kako da iz toplotne dobije mehaničku energiju, više ne mogu zamisliti svijet bez polucije, sa mnogo čiste vode. Kada je otpočelo korišćenje nafte a onda i nuklearne energije svaka nada je pala u vodu. Ljudi grabe sa jednog kraja zemlje na drugi u super brzim avionima. Lete na Mjesec, a spremaju se i na Mars.Pod vodom provode mjesece,  brodovi prevaljuju desetine hiljada kilometara bez uzimanja goriva. Onda se poetska duša zapita da li je postojala napredinja civilizacija, koja osim što je bila (vjerovatno tehnološki) naprednija uz to živjela u skladu sa prirodom.

Kakvu god sliku imali o današnjem svijetu, osnovno svojstvo našeg doba nije ni tehnološki napredak ni demokratizacija, već strah kao pokretač aktivnosti: strah za egzistenciju, strah koji rađa pohlepu, ratove, agresiju, razbojstva, laži i prevare na svim stupnjevima ljudskog postojanja. Umjesto suradnje imamo međusobnu borbu i raskol od najnižih do najviših slojeva i funkcija.

Koliko je meni poznato izdaje, ,laži, ratovi, razbojstva, raskoli, pohlepa su pratili ljudski rod od samo postanka pa sve do današnjih dana. Jedino što su se mijenjali uzroci, načini, sredstva i oružja.

Netko bi se mogao pitati, kakve veze ima prethodni tekst s Bosanskim piramidama? Pa cijeli tekst je inspiriran izvanrednim člankom kojeg je g. Semir Osmanagić objavio na službenim stranicama Fondacije "Bosanka piramida sunca" pod naslovom "Formula za čitanje bosanskih piramida".

E jesi našla inspiraciju.

Bosanska dolina piramida mogla bi dovesti do nekoliko fundamentalnih otkrića, koja bi onda vodila do preispitivanja mnogih područja ljudskog postojanja, od povjesti i tehnologije do ekonomije i politike. Naravno, to ne odgovara ljudima i interesnim skupinama koje smatraju da bi tim otkrićem njihov autoritet, moć ili utjecaj bili poljuljani.

Vidim kakav je uticaj ostavio Semketov tekst. Dakle oni bijenjalji povijest. Očito je da autorica ima problema sa poimanjem stvarnosti. Naime, da autorica teksta živi u stvarnom svijetu znala bi da svako naučo otkriče ne mijenja istoriju (barem ne na onaj način na kakav ona vjeruje). Svako otkriće, pronalazak ili trag iz prošlosti, ne mjenja dosadašnje poimanje historije. Ako se otrkije nešto, ono ne mijenja tok prošlosti, nego ispiše novu stranicu nepoznate nam daleke prošlosti. Evo recimo da se potvrdi postojanje piramida (hahahahahahahahah kako ovo smiješno zvuči) u Visokom, da li bi to promjenilo istoriju Svijeta? Ne. Sigurno da ne bi. Da li bi to srušilo dosadašnju istoriju i rad drugih istraživaća? Naravno da ne bi. To bi napisalo novu stranicu u ogromnoj knjizi is5torije ljudskog roda koja je i onako dobrim dijelom prazna. Dakle koncept straha koji uporno propagira Osmagaić i Co i neznalice koje se svfako malo jave na njegovim stranicama nema veze sa zdravom pameću. Ono što oni neznaju i očito ne rade, je dugotrajan i mukotrpan rad pun odricanja uz angažman ogromnog broja stručnjaka a ne jeftina cirkusko-teferička predstava u kojoj se za istraživanja novac skuplja na koncertima turbo fokljk pjevača. Doduše neukom i neobrazovanom čovjeku ovaj cirkus izgleda kao rad grupe stručnjaka, ali iole bolji poznavalac istraživačkog rada vidi da je ovdje po srijedi jedna jeftina predstava za široke narodne mase.

Ovdje opet na scenu stupa strah. Neki se boje da bi dokazivanjem postojanja Bosanskih piramida mogli izgubiti svoj utjecaj i autoritet, no upravo suprotno: takvi ljudi bi mogli iskoristiti svoju sadašnju poziciju, pomoći da se otkrije istina, i ukoliko se postojanje piramida dokaže (ili pobije) j više učvrstiti svoj položaj. Siguran sam da Semiru Osmanagiću nije stalo do ničije pozicije ni titule, već do svjetske istine i prosperiteta Bosne i Hercegovine.

Da ovjde je u pravu. Strah je ono što pokreće ljude da dignu svoj glas, ali strah i briga za kultirnohistorijsko naslijeđe. Pitam se da li se pomenuta autorica zapitala kako bi naučna javnost reagovala da Sem prekopava Sonheđ tvrdeći da će otkriti slobodnu energiju? VJerujem da bi ga spengali i osudili na nevjerovatnu kaznu. Ne Semketu nije stalo do pozicije. On je šoumen i njemu je stalo do slikanja i fotkanja. To je njegova duhovna hrana.

Bosanska dolina piramida je već sada, bez obzira dokazalo se postojanje piramida ili ne, učinila puno za Bosnu i bosanski narod. O Bosni se čuje u jednom pozitivnijem kontekstu, više nije samo primitivna država u kojoj bukti divljački bratoubilački rat, već se o njoj počinje znati kao o jednoj atraktivnoj destinaciji te jednom od najznačajnijih arheoloških nalazišta ove godine u svijetu. Nevjerojatan broj ljudi se ujedinio te svojim volontiranjem i entuzijazmom pridonosi razvoju projekta, a svima je cilj boljitak za BIH. Zar samo ova zadnja činjenica nije vrijedna divljenja i poštovanja?


Koliko je ovaj projekt dobra donio Bosni vidino iz reakcija svjetskih naučnika. Očito je da će oni još malo dizati glas protiv podrške projektu i kad vide da krebili iz državnih institucija piodržaju cirkus dičiće ruke od nas i naših stručnjaka a vi se onda čudite što su naše diplome nepriznate  pos svijetu.  A onda opet zamka. GOspodo o BOsni se čulo mnogo dobra i bez ovog cirkusa. Iammo Oskara, Zlatnog medvjeda i sijaset drugih vrijednih nagrada za umjetnost nauku i kulturu. Baš neki dan čitam da je jedan Bosanac proglašen za najboljeg studebnta na Oxfordu (mislim) za prošli godinu. Bosanski stručnjaci rade u velikim kompanijama i na univerzitetima širom svijeta. Postali smo turistička destinacija zbog prekrasnih planina (iako je njihova devastacija još jedan veliki problem). Ono sto je vrijedno divljenja je postoje ljudi kao gđa Zilka Kujunđić, koja je uz sve uvrede i napade zadržala dostojanstvo i koja je pokazala kaki Bosanci i Hercegovci trebaju biti.

Je li teza g. Osmanagića ispravna ili ne, ima li piramida u BiH ili ne pokazati će vrijeme. Ukoliko ih nema, svi protivnici će doći na svoje jer će nepostojanje biti dokazano. Ako ih ima, od toga će narod BiH, šira regija ali i cijeli svijet imati neizmjerne koristi. Nije li to dovoljan razlog da se podupre ili bar pusti istraživanja da idu svojim tokom, pogotovu što je projekt već osvojio srca mnogih i što postoje realni materijalni dokazi koji upućuju na djelovanje ljudskih ruku.

Prvo nepostojanje se ne može dokazati. Postojanje piramida je do sada trebalo biti nedvojbeno dokazano. Gledajući koliko je sredstava, novca i vremena utrošeno na iskopavanja do sada su svi zidovi piramide trebali biti vidljivi. Naravno, piramida u Visokom ne postoji, pa je cirkusanti i otkruivaju sukladno potrebama. Malo ovdje, malo onde, tek toliko da liči na nešto. I kad ne liči onda se steopenastim kopanjem napravi da liči. Uopstalom nema protivnika piramida. Ima samo protivnika ugrožavanja kulturno historijskiog nasiljeđa i bezumnog trošenja naših para na pseudo projekte. Da li će Bosna imati neke koristi? Kratkoročno možda i hoće, iako mislim da ni kratkoročno gledano neće biti koristi. Na žalost međunarodna naučna zajednica će brzo dići ruke od nas. Sto se tice posjeta, svjedoci smo da je doista mnogo ljudi doslo u Visoko prosle godine. Uglavnom se radi o Bosnacima i Hercegovcima iz zemlje i dijaspore. Ako je istina da je 200.000 ljudi posjetilo Visoko, onda  Visoko do toga nije profitiralo gotovo  ništa. Dovoljno je pogledati koliko je život u Visokom kvalitetniji da se zapitamo koliko će koristi imati bliža i dalja okolina.
R @ 16:49 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, siječanj 5, 2007
   I največem laiku je jasno da su piramidioti krajem prošle godine doživjeli niz šamara od svjetske naučne zajednice.  To pokazuje i niz paničnih tekstova koje svakodnevnjo ispucavaju cirkusanti na svojim stranica. Naravno riječ je o tekstovima iz tupog ugla. Da su te tekstove slučajno pisali ljudi od struke, ozbiljni istražibvači i naučnici ili pak iole ozbiljni obični ljudi onda bi te tekstove trebalo shvatiti ozbiljno. Ovako, tekstove pišu ljudi koji očito imaju problerma sa stvarnošću, ljudi koji žive u fantazi scjetovima, poput Borga koji u poodmaklim godinama igra fantazi igrica sa dječačićima i uz to pravi metalne figurice, ili pak tekstove pišu propali inženjeri na zalasku karijere kojima se od  vulkanskih uzvišenja ( koja su i do 3x viša od največih palnina na Zemlji) na Marsu priviđaju piramide.Ako sa jedne strane posmatramo ljude koji su svoj život posvetili arheologji, geologiji, antropologiji, historiji i koji su svi odreda protiv ovakve ubleha a na drugoj strani imamo srednjoškolske profesore, ljude u kasnom pubertetu i pseudo naučnike i ako domaća javnost više vjeruje ovim drugim, onda sam zabrinut za stanje u našem društvu. Krenimo redom.


 Priča prva:  Naučnici protiv bolesnih umova


Prvi tekst iz tupavog ugla koji ćiu komentarisati je priča Osmanagića Jr. Zaista je interesnatno koliko i kako od samog početka Osmanagić Jr, ima fobiju od nauke, koju on naziva "elitističkom, foteljaškoma, kabinetskom" i kako sve ne. Svaki put kad spomene naučnike spomene "veliki ispit" sa piramidama. Što se mene lično tiče, naučnici su ispit položili. Rekli su svoje mišljenje i to znači da piramida nema.

Profesor s američkog Penn State University Garrett Fagan u svojoj izjavi za londonski The Times kaže: “Ne bi im trebalo dozvoliti da uništavaju istinske arheološke monumente u ostvarenju svojih halucinacija. To je kao da nekom date dozvolu da bagerom prekopa Stonehange da bi našao zakopane tajne iz prošlosti.”
Profesor je inače poznat kao branitelj tradicionalne arheologije i vodi pravi krstaški rat protiv novih, svježih znanja u arheologiji (“pseudoarheologa”, omiljen Faganov izraz) i nemilice se obrušava na nezavisne istraživače kao što su Graham Hancock i drugi.

To je upravo ono o čemu govorim. Ljudi koji se bune protiv nestručnog istraživanja su "zaostali tradicionalisti". Zbog toga je navedeni profesor vjerovatno profesor na jednom univerzitetu a Sem se još uvijek ne može sjetiti imena mentora.

Profesor se oglasio svojim vapajem 15. aprila 2006. kada smo započinjali radove na Bosanskoj piramidi Sunca. Mjesec dana kasnije Federalno ministarstvo kulture je formiralo ekspertni tim koji je uvidom na licu mjesta utvrdio da Fondacija izvodi radove stotinama metara daleko od srednjovjekovnog grada i da nema uništavanja tog arheološkog spomenika. Da li se profesor javio s izvinjenjem Fondaciji, Times-u, javnosti…? Nije. Šta se desilo s naučnim integritetom profesore Fagan?


Prvo nijwe istina da fondacija nije kopala u zaštičenoj zoni. To pokazuju i naše slike sondi na zapadnoj strani koje su tik ispod zidina starog grada. Drugo, koliko bezobrazan može biti čovjek koji ovako proziva profesora, a sam je za ovu godinu izgovorio i napisao bezbroj laži: od doktorata, preko Hawassove podrške pa do lažnnog imenovanja stručnjaka i imenovanja lažnih stručnjaka. Kamo obraz Smeke?

Profesor arheologije i “specijalista za prahistorijsku Grčku i Balkanske države” na Bostonskom univerzitetu Curtis Runnels tvrdi da je “u periodu prije 27.000 i 12.000 godina Balkan bio okovan ledenim dobom, s vrlo hladnom i suhom klimom i s prisutnošću glečera u planinskim predjelima”.

Molim vas da obratite pažnju na titule pomenutog čovjeka i kako jedan krebil koji ne može da se sjeti imena svog mentora pod navodnike stavlja ono za šta je pomenuti profesor stručnjak.

Time ovaj specijalista za Balkan želi da kaže da se zbog klimatskih uslova u središnjem dijelu Bosne nije mogla razviti civilizacija koja bi gradila bosanske piramide. Ovdje se javlja jedan problem koji profesor Runnels previđa. Prvo, teritorij današnje BiH nikada nije bio pod ledenim pokrivačem tokom zadnjeg ledenog doba. Sve sjeverno od Austrije jeste (Njemačka,Poljska, Skandinavija), ali ne i Bosna i Jadran. Ne samo da Balkan nije bio okovan ledom, nego ni klima nije bila vrlo hladna. Naime, prosječna temperatura je bila samo za 5 stepeni niža nego danas, a to je vrlo ugodno za to doba. Stoga i ne čudi da je ovaj dio Balkana bio zaštićena kulturna oaza Evrope.

VJerovatno bi onda tragovi bolo koje civilizavcije bili jasno vidljivi i nalazili bi se svukuda. Na kamene kugle nisam mislio.

U pismu editorima “The Times-a”, predsjednik Evropske asocijacije arheologa, prof. Anthony Harding, za Osmanagićeve hipoteze o postojanju piramida tvrdi da su “luckaste” i “apsurdne” i izražava “zabrinutost da se bosanska arheološka bogatstva neće moći zaštititi od pljačkanja i nekontroliranog razvoja”.
Pogledajmo, profesore Harding, helikoptersku fotografiju Bosanske piramide Sunca. Piramida je geometrijski oblik. Da li vas ova fotografija podsjeća na valjak, krug,kocku, nepravilno brdo ili pak piramidu s četiri trouglaste strane? Zašto je “apsurd”tvrditi ono što vidimo vlastitim očima? Uzvišenje Visočica, odnosno Bosanska piramida Sunca jeste piramida.

Prvo, ljudi tvrde da je arheološko blago ugroženo i ne lažu. Barem dok krebili bagerima vrše arheološjka istraživanja. Drugo, na štra liči ovo. Da li na krug trokut, brdo. A ako se malo bolje zagledamo vidimo sonde vrloooo blizu starog grada pa opet na svjetlo izlaze laži Osmađika Jr. Kao što 100ak puta rekoh Visočica na piramidu liči samo i jedino iz ovog ugla. Sa ostalih strana, ma koliko se trudili i škiljili, ne možemo vidjeti piramidu.

Kritika da će našim djelovanjem doći do “pljačke” i “nekontroliranog razvoja” se vrlo brzo pokazala kao neumjesna. Naime, tim Fondacije dnevno izvještava čitavu svjetsku javnost o iskopavanjima i analizama. “Pljačke” nema, samo nauka i istraživanje. Možda je upravo taj otvoreni koncept i zasmetao profesoru Hardingu? Mi smo svjesni da je Bosanska dolina piramida svjetska kulturna baština, a ne vlasništvo elitne nauke. Svako ima pristup (zato se i ne naplaćuju ulaznice) i svi su dobrodošli.

Opet neistine. Pitanje Osmanađiku :kamo je nestala pronađena keramika sa južne strane ili još bolje  kamo je nestao kostur kojeg ste našli na zapadnom prilazu? Očito je da se Osmađik Jr. igra Tomb Raidera. Upravo sam na National Geographic Ch. gledao emisiju o otkriču nove grobnice u DOlini kraljeva u Egipt. Zaista ne mogu zamisliti hordu krebial koji posječuju takav arheološki site, jer bi svi pronalasci bili uništeni u roku odmah. Možda do Osmanagičevog ograničenog mozga ne dopiru takvi načini razmišljanja. Što se svakodnevnih izvještaja tiče, mi smo im ponudlili naš piramida idiot generator u kojem je sasvim dovoljno unieti par naziv posjetitelja iz MZ Gornje Smrdovlje i da imaju pravi izvještaj.

Profesor Bostonskog koledža geolog Robert Schoch je u svom preliminarnom izvještaju zaključio da “postoji prirodno geološko objašnjenje za sve dokaze za koje Osmanagić tvrdi da su vještačkog karaktera”.
Pogledajmo da li da vjerujemo zdravom razumu ili poznatom američkom geologu koji je, doduše, zadužio arheologiju svojim tvrdnjama o starosti egipatske sfinge. Krenimo s fotografijom kamenih blokova sa sjeverne strane Bosanske piramide Sunca. Prostim okom je vidljivo da je riječ o pravilnim pravougaonim oblicima, ravnim plohama na svih šest strana, šest puta po 90 stepeni, pravolinijskom spoju između blokova. Ovdje se četiri reda blokova nalaze jedan na drugom, dakle tipična zidana gradnja. Ko zida? Čovjek, naravno, a ne priroda. Analizom Građevinskog
instituta iz Tuzle (GIT) je zaključeno da je riječ o vrlo kvalitetnom građevinskom
materijalu, reda najboljih betona.


Konačno i Grizli Adams. Hahahahahahahahahahahh. "Doduše". hahahahahahahahahahahah. Pitanje za Osmanađika: Zašto oko ova četiri bloka niste očistili sekcije (ovdje ide Smeketovo objašnjenje raširenim rukama) od 50x100m pa pokazali kontuinuitet blokova. Zato što ga nema. A plješevica je posebna priča. Oni koji iomaju vremena neka posjete Irnin site, pa da vide šta priroda sve može napraviti.

Geolog s Louisiana State Univerzity Paul Heinrich tvrdi da je u slučaju Visočkih struktura riječ o “prirodnom lomljenju kamena pješčara koji uzrokuju spojeve, a koje Osmanagić interpretira kao blokove od kojih je građena piramida.” Heinrich kaže da “među drugim krivim interpretacijama” Osmanagić pominje “prirodne kugle za koje tvrdi da ih je pravio čovjek”, zatim “podvodne karbonate koje Osmanagić krivo vidi kao vezivno sredstvo među blokovima”, a zatim ističe da “takozvani tuneli za koje Osmanagić tvrdi da ih je pronašao mogu biti bilo šta, možda stari rudnici ili prirodne pećine”. I zaključuje: “Najbolja analogija koju mogu dati je ona o Čimeri, mitološkom biću koji je bio sastavljen od mozaika različitih dijelova. Nevezane komponentne, u ovom slučaju prirodne i vještačke, su se greškom našle skupa.”
Kada pročitam ovakav tekst pitam se koliko je važnih arheoloških nalazišta proglašeno prirodnim lokacijama zahvaljujući ovakvim “stručnjacima”? Možda bi za ocjenu da li je kameni blok građevinski materijal ili prirodni kamen trebali zovnuti zidare, koji svakodnevno upotrebljavaju građevinske materijale. A mi smo ih na lokaciji piramida imali hiljade i kod njih nema dvojbe da je ovdje riječ o građevinskim betonima. Ocjenu o karbonatnim vezivima dao je Građevinski institut iz Tuzle, nakon obavljenih niza analiza. Za razliku od njih, doktor Heinrich bez ikakvog uvida u lokaciju, na daljinu, tvrdi da su to karbonati koji su nastajali prirodnim putem. Naravno, s tuzlanskim GIT-om se složio i egipatski geolog dr. Ali Barakat koji je bio 42 dana na lokaciji i potvrdio da je riječ o vezivnoj masi sličnoj onoj koja je upotrebljavana kod egipatskih hramova.

Zaista je smiješno koliko je profesora i doktora onaj krenbil koji se ne možđe sjetiti ni imena svog mentroa stavio pod navodnike. Ne bih sada spominjao rezultate GIT i Bareata za kojeg onomad slagaše da je stručnjak za piramide. O tome sam več dovoljno pisao.
Ostatak pogleda je uglavnom šuplja o kuglama i "megalitima" sa "najstarijim pismom". Kako sam o kuglama i lažima vezanim za pisamo več pisao bezbroj puta, ne bih čitaoce zamaro Semovim glupostima opet. Dovoljno je ponovno pogledati tekstove Grizli Schocha o posjeti Visokom ili pročitati kako kugle nastaju na http://irna.lautre.net/ .

Uskoro: Priča druga...
R @ 17:39 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 3, 2007
   U protekloj godini naslušali smo se i nagledali svakakvih gadosti, podlosti i laži voljenog nam "Istraživaća". Bilo je tu svega od poziva na pridruživanje pa do poziva na linč nevjernika. Između te dvije krajnosti našlo se sijaset laži, od doktorata, preko Hawassa, pa na kraju blamaže oko nepostojećeg parlamentarca i oxfordskog stručnjaka. Da ni ove godine neće biti drugačije poručio nam je voljeni od pameti nezavisni istraživać. Naravno, ovaj put na najpoganiji način pokušava potkupiti šutnju ali i priznanje domaće naučne javnosti:
Moj prijedlog bh. arheološkim oponentima bio bi slijedeći: ako Federalni parlament usvoji ovu odluku želio bih da svih 300.000 KM ode oponentima sa Zilkom Kujundžić i Enverom Imamovićem na čelu i da nam se oni pridruže u otkrivanju piramide Sunca. Povežimo Fondaciju s Federalnim Zavodom za zaštitu spomenika, Zemaljskim muzejom iz Sarajeva, Zavičajnim muzejom iz Visokog, arheologe i historičare s Filozofskog fakulteta u Sarajevu na zajedničkom projektu. Neka taj novac ide na djelomičnu rekonstrukciju kraljevskog grada Visoki, rimske utvrde ispod njega, ilirskog naselja ispod te utvrde i samog vrha piramide na kojoj se nalaze te tri kulture. Naravno, tu je i jedan od ulaza u piramidu i zajedno ćemo tamo ući. A Fondaciju ćemo i dalje finansirati putem donacija i sponzorstava od preduzeća i privatnih lica iz BiH i inostranstva.

Kako bi naš narod reko : "evo vam al iz moje ruke". Bezobrazni pokušaj da se za sumu od 300 'iljadarki konvertibilaca potkupi naučna javnost kako bi zakrpila rupu na muzeju a možda  i nešto namkla u stilu IMT. U zamjenu ne bi morali ništa da utrade. Osiiiim da se peridruže ublehi i da drže usta zatvorenim. Provdni pokušaj g.Osmangića u dugotrajnoj namjeri da se nametne kao relevantan (i po mogućnosti jedini relevantan) naučni čimbenik po pitanju arheologije, historije i geologije. Računajući ovu logiku, slijedeći pozet je ponuda tuzlasnikim geolozima da im pokloni neki georadar kako bi i oni sa njim istraživali i zaštitili nepostojeće piramide. Al' uzalud vam trud svirači. Znajući šta sew u proteklih par mjeseci dešavalo vezano za međunarodnu strulčnu javnost i njuihovo mišljenje o piramidalnom cirkusu, ujedno računajući kako Sem više ni blizu ne drži medijske konce u svojim rukama ( za šta smo dobbrim dijelom zaslužni mi iz APWR-a), postaje jasno da je ovo pokušaj gašenja sve večeg požara koji gori u cirkusu. Prvo su ga napustili stručnjaci i naučnici, pa onda su ga napustili i oni koji nisu stručnjaci ali su namirisali opasnost. A onda je krenula lavina kritika i to ne (samo) iz domaće nauične javnosti, nego su sve glasniji i strani stručnjaci koji apeluju na vlasti da novac ne razbacuju na voodoo i vračarske "pojekte" nego da ga usmjere gdje će imati neke koristi. O tome su počele pisati domaće novine. Vijesti je objavila i Semketova donedavno lojalna FENA, a onda su i "objektivci" iz baze mu u Visokom stidljivo prenjeli tu vijest  (pohvala ovdje ide ljudima sa visoko.co.ba, ostali krebili sa rtv-visoko i visockog oka ostali su dosljedni prenošenju samo onih informacija koje im Semke da dok ih časti pićencem u piramid of d san motelu).
Bilo kako bilo. Ako se po jutru dan poznaje onda će i ova godina biti kao i prošla. Iz cirkusa možemo očekivati još nebrojeno laži, pseudo podrške nepoznatih stručnjaka, a možda se i koji dezerter vrati ili u nekoj težoj varijanti možda cirkus doživi "državni" udar od strane onih koji su ga napustili a koji se rado vratili samo da nije cirkusanta sa kaubojskim šeširom koji je učinio sve da od Visokog i Bosne i Hercegovine napravi največi naučni cirkus na svijetu.
R @ 23:15 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
Brojac prebrojac
Upišite tekst...
Statcount
Sat
Arhiva
« » sij 2007
Kontakt e-mail
  • Moj e-mail: resistancev@yahoo.co.uk
    Sve informacije prijedloge i sugestije saljite na e-mail
Odbrojavanje do zrake iz Svemira
Brojač posjeta
507664
Index.hr
Nema zapisa.