Ko udari na nas iz mesta je najebo
R
Licenca
Ovaj blog je zaštićen: .Creative Commons License
Blog priča by R is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.
Blog - listopad 2006
ponedjeljak, listopad 30, 2006

    Preuzeto iz magazina BH Dani.
Na zahtjev Fondacije Bosanska piramida sunca, Naučno-nastavno vijeće Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli formiralo je u aprilu ove godine tim od osam članova za geološka istraživanja Visočice. Predvodio ga je redovni profesor dr. Sejfudin Vrabac, koji je svojevremeno radio kao konsultant u projektu kojeg je, istražujući geologiju zaliva koje su u dalekoj prošlosti zapljuskivali valovi Panonskog mora, svojevremeno vodio poznati Jacques Custo. Pored Vrabca u timu su bili doktori Hazim Hrvatović, Senaid Salihović, Amir Baraković, Zijad Ferhatbegović, Zehra Salkić te magistri Izudin Đulović i Elvir Babajić.

Tuzlanski ekspertni tim je obavio geološka istraživanja na lokalitetu Visočice 14. i 15. aprila ove godine. Nakon što su terenski rezultati upoređeni sa postojećom dokumentacijom - Izvještaj o geološkim istraživanjima tla na lokaciji Visočice, čiji su autori Nadžija Nukić i Radmila Kovačević, geolozi iz Sarajeva, te knjiga Otkriće prve evropske piramide autora Semira Osmanagića - stručnjaci Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli nisi imali nikakve dileme.

"Današnja morfologija Visočice posljedica je djelovanja endodinamičkih i egzodinamičnih procesa u postmiocenskom periodu. Geološkim istraživanjima ustanovljeno je da je ona izgrađena od klasičnih sedimenata koji se karakterišu slojevitom teksturom. U donjem dijelu stratigrafskog stuba zastupljeni su pješčari, lapori i gline, a u gornjem dijelu konglomerati. Navedeni sedimenti taloženi su u okviru zeničko-sarajevskog bazena tokom mlađeg miocena", piše u zaključku ovog izvještaja kojeg je na redovnoj sjednici razmatralo i prihvatilo Naučno-nastavno vijeće Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Zamoljen da jezik struke približi običnim čitaocima, šef tima prof. dr Sejfudin Vrabac je kratko rekao: "Visočica je za članove ovog tima prirodna geološka tvorevina." Tako je bilo u aprilu ove godine. U međuvremenu tuzlanskim stručnjacima pridružila se u najvećoj mjeri domaća, ali i evropska akademska pamet (Dani su o tome već pisali) negirajući arheologa amatera Semira Osmanagića. A onda se neko na Univerzitetu u Tuzli sjetio da organizuje "promociju najvećeg geo-arheološkog projekta u Evropi 2006." i promociju knjige Bosanska dolina piramida spomenutog Osmanagića. Pitanje koje se nameće je logično: zna li Univerzitet u Tuzli šta njegova geološka pamet misli o "visočkim piramidama" i zašto se pojavljuje kao promotor diletantizma koje će ukoričeno u neku drugu knjigu rabiti podršku visoke naučne i obrazovne institucije kao što je univerzitet? Ili je Univerzitetu u Tuzli malo afera sa trošenjem novca pa se sada krčmi i teško stečeni naučni ugled i vrtoglavo srlja na novu akademiju nauka u mjesnoj zajednici Donje Moštre, općina Visoko. (S.A.)R @ 15:58 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
    U petak navečer sam imao priliku vidjeti gurua moderne ublehe u Bosni, čuvenog ludog šeširđiju S.O. u kako gostuje na dva domaća TV kanala. Prvo je dao izjav za neku info emisiju za NTV Hayat. Nije rekao ništa što već nismo čuli. Pričao je o "projektu", "rezultatima", ali nisam nigdje čuo riječ "dokaz". Nastavio je priču o "interesovanju, pozitivnoj priči nakon godina rata" i o ostalim glupostima koje znaju več i ptice na grani. Druga emisija u kojoj je naš guru moderne nauke gostovao, bila je neka emisija narodne muzike na FTV-u. Kako su baterija mog daljinskog upravljača več dobro istrošene, nisam mogao promjeniti program tako lako (na programu FTV-a ne gledam ništa, osim ako sam prinuđen), a onda se pojavio Semke. Prvo sam se histerično odvalio smijat, a onda sam skontao da je to u stvari TO. To je najbolji prikaz i primjer šta Sem, piramide, čitav ovaj cirkus predstavljaju: jeftinu turbo folk zanimaciju za široke narodne mase. Sem je na upit voditelja pričao svoju mantru koju smo čuli do sda milion puta, uz ovacije publike, a onda je rekao kako je Visoko, zahvaljujuć piramidama dobilo "prestižnu nagradu za turizam". Još bi se dalo diskutovati o tome kakva je i koliko je prestižna ta nagrada. Činjenica je da je tan nagrada zaista dodjeljena Visokom zbog piramidalnog cirkusa i armije znatiželjnika koja se ove godine slila u Visoko. No postavljam sebi pitanje: kakvi su kriteriji za dodjelu te nagrade. Očito je da je jedini kriterij bio broj turista u toku sezone. Zašto ovo tvrdim. Visoko nije nikad bilo turističko mjesto, a to nije ni sad. Broj smjštajnih kapaciteta svih kategorija je smiješan. No u Visokom, osim gostiju cirkusa nije ni bilo organizovanih ili "spontanih" nočenja u tolikoj mjeri da bi uopšte i bilo potrebe za smještajem, bilo onim najniže kategorije kakvog več imamo, bilo onog više i visoke kategorije, kojeg ćemo dobiti ko zna kad, ako nam i bude potreban. Ostala turistička ponuda se ogleda u dolasku autobusom na parking pola sata hoda od Semirovih iskopina, pješaćenja do toga i vračanja nazad. Usput možete kupiti jeftino obojene majce različitih varijacija  na temu "piramide", suvenira od zemlje, drveta, metala, plastike,kože, opet u varijacijama na istu temu, cd-e narodnjaka i lokalne novine. Vrhunac turističke ponude jedan (1) fijaker kojim upravlja kočijaš sa, zavisno od raspoloženja ili smjene, fesom ili meksičkim sombrerom na glavi.
Sa druge strane, nacionalno stanje svijsti ka obrazovnim institucijama je takvo da svi oni koji žele ali i misle svojom glavom su "ljubomorni nepatriotski šupci". Tome u prilog ide i promocija ove ublehe na univerzizezima diljem BiH, pa čak i na onom univerzitetu čiji su se geolozi davno izjasnili o ovoj ublehi. Onda zapitam sebe koliko ovo ima smisla. Dok profesori tog univerziteta kažu da je Visočca normalna prirodna tvorevina, gost na tom univertitetu u otganizciji ektorata je ublehaš. Logično je da univerzitet nakon ovoga raspusti RGGF, rastjera "zlonamjerne", ustanovi fakultet za geo-arheologiju, uspostavi katedre za daljisnk osmatranje i bapske priče koja će potvrditi ublehu.
Dok god su nam ovakve obrazovne institucije, koje n priznaju rad SVOJIHstručnjaka, dok nam je ovakva vlast i dok smo samo ovakvi kakvi jesmo, imaćemo ovakvu nakaradu od države u kojoj su vračevi cjenjeniji i plačeniji od doktora i u kojoj kreteni i ublehaši dobijaju novac za svoje ublehe. Razumnim ljudima ostaje jedino da spakuju kofere, napuste zemlju i ostave poruku: so long and thanks for all the fish.
R @ 10:24 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 29, 2006
   Nakon dolaska u Gabelu, Slaninas Prajs trznu ispod svog ponča knjigu : Tragovima Troje, koju je sam napisao. Prolazeći ulicama na jednom mjestu ugleda grupu djevojčica koje su igrale njemu nepoznatu igru sa lastikom i uz to su nešto pjevale-recitovale-nabrajale: emajesesajpipiaj. On zaviri u knjigu i pronađe da su u drevnoj Troji imali potpuno iste oblike igre. Sav radostan nastavi dalje. Uskoro naleti na plavo bijeli golf narodne milicije. U golfu su drijemali Stipe i Ante, dva najpoznatija lokalna drota. Priđe golfu i probudi ih pitanjem :Gdje je ovdje Troja (par dana mu je pomoglio da usavrši svoj srpsko-hrvatski)? Ante onako bunovan zapita :Gdjesamštajeovohaj'momalodokumentanapregled. Stipe je bio malo shavizaniji. Pogleda u Slaninasa, odmjeri ga od glave (tačnije od vrha sombrera) do pete i reće: Haj'malo dokumenta na pregled. Slaninas se zbuni i pokaza pasoš Sjedinjenih država Meksika. "Ovo mora da je Onaj Ubačeni Elemanat o kojem su nam govorili na kursu za ONOIDSZ", pomisli Sttpe. Još kad je vidio grb orla koji drži smiju i koji mu se učinio kao orao sa američkog pasoša odmah je isukao palicu i prijeteći zamaho prema Slaninasu:" Neš ti meni ovdje pros'pat svoje kapitalističko smeće, jel' ti jasno!". Slaninas se zbuni. Ova dvojca ga ui tren oka sklepaše i odvedoše doi komandira milicije Joze. "Ovaj je "Ubačeni Element", reće Stipe, najponosnijim glasom. Ukoliko bi se dodjeljivala nagrada za ponosnu pozu (znate ono prsa naprijed,stomak unutra i poseban osmjeh na licu koji predstavlja JA SAM GA  ULOVIO) Stipe bi ako ništa osvojio posebnu nagradu publike. Komandir Jozo pogleda u Meksikanca i upita: "koji si sad ku*ac"?
"Ja sam Slaninas Prajs- nezavisni istraživač iz Meksika, Otkrio sam Troju kod vas. To znači milini turista u vašem gradu, nova rana mjesta, hoteli, bazeni..."
"Dosta",prekide ga Jozo,"Ti'š meni govorit o hotelima. Dosta je meni vašeg kapitalizma!"
"Vas dvojca vodite ga na stanicu ispraite ga na voz za Visoko, a ti prvim avionom m'rš nazad u Meksiko i da te moje oči više nikad ne vide JEL JASNO!"
"Jeste",pokunjeno odgovori slaninas.
Nakon što su ga ipratili Ante i Stipe svratiše u lokalni bircuz da proslave.
Posljednji pogled Slaninasa prema Bosni bio je pogled iz aviona koji je polijetao sa visočkog aeroderoma : K.J. Ikar prema Visočici. Učinila mu se poznatom, ali nije ništa komentarisao.Tužan napustio je Bosnu riječima: "Aj l bi bak" (sjetiti se kako je to izgovarao Arnod u filmovima Terminator).

Istovremeno, negdje u Sarajevu, jedan plavokosi mladič odloži knjigu o vanzemaljcima, uze košarkašku loptu i siđe među zgrade kako bi se pridružio dječacima koji su na obližnjem igralištu pokušavali igrati košarku, ali im nije išlo jer je lopta kou su imali bila gumena lopta Tigar, koja je već poodavno pohabana i više je ličila ragbi lopti nego lopti za košarku. Plavokosi mladič priđe i ponudio im svoju pravu kožnu loptu u zamjenu da sudjeluje u igri. Ostali momčići ga pogledaše i raziđoše se uz različite izgovore. Kada je ostao sam, Blondi (tako su ga zvali ti zlonamjerni dječaci) ubaci loptu u koš i zapita se zašto ga svi izbjegavaju? Zašto ga svi čudno i sažaljivo gledaju? Zašto su ga počeli ismijavati kad im je pričao o pozitivnoj energiji, o piramidama, kuglama, o energetskoj mreži u svijetu i Adolfu Hitleru? Zašto su mu se rugali kad je rekao da ima konstruisanu piramidu iznad kreveta? On skide papirmu kapu u obliku piramide sa glave, uze loptu i ode da potraži Senada Avdića, kolegu koji je studirao žurnalistiku i koji bi uvijek bio sprema da ga sasluša i sluša kako priča, dokle god bi Blondi plačao ture pića.
" Osvetit ću se ja njima. Postat ću Poznat i otkriću piramide u Visokom, a onda će se svi htjeti družiti sa mnom", i ode do najbliže kafane u potrazi za društvom.

Tu bi kontinju...
U slijedećim epizodama čitajte:
Otkriće prve evropske piramide, otkriće izdajica i prevaranata. Satelitsko osmatranje u službi Dobra i pozitive. Marksizam i socijalističko amoupravljanje. Kako je Visoko jedini grad na svijetu u kojem je Kibla okrenuta ka kozmičkom sjeveru i još mnogo toga.


R @ 10:05 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
subota, listopad 28, 2006
   NA posljednjoj sjednici Vijeća ministara i njihovih fotelja BiH, odlučeno je da se napiše i uputi protestno pismo poznatom engleskom komičaru  Sachi Baron Cohen-u i da ga se obavijesti da mu je od danas pa do daljnjeg zabranjen pristup na teritoriju Bosne i Hercegovine. Razlog za ovakav oštar nastup naše vlade ogleda se u činjenici da je pomenuti komičar za zemlju koji je odlučio ismijavati promovisati u najboljem svjetlu Kazahstan, umjesto naše ratom porušene i podjeljene zemlje. Takođe mu je oduzet nikad dodjeljeni počasni BH pasoš. Ministar vanjslikh poslova je to prokomentarisao riječima :"Sad ćeš konačno vidjeti šta znači nemato bosanski pasoš. Vidjećeš muke koje imaju građani koji nemaju naš pasoš a ne čekaju u redovima za vize.Tvoja karijera je propala jer nećeš imati inspiracije za još skečeva". Naša javnost je sada saznala nešto što je bilo prekriveno velom tajne. Naime, Borat je trebao  u najboljem svjetlu predstavljati našu zemlju. Poslati prve pozitivne signale iz naše zemlje u svijet. Kako se Sacha odlučio da to ipak bude Kazahstan, naše vijeće ministara i njihovih fotelja je odlučilo samo stvoriti komedijaša koji će nas predstavljati u svijetu. Odlučeno jen da to bude S.O. poznati komedijaš iz Houstona, koji za razliku od Cohena ima samo jedan alter ego:: Indyana Jones. U skladu sa tim alter egom, S.O. nas predstavlja onakve kakvim jesmo: zaostalim latinoameričkim indijancima, koje zli vračevi, ovaj put se radi o našim hostoričarima, arheolozima, geolozima, pokušavaju staviti u jaram nauke. Pozitivne reakcije svijeta su več stizale. Bio je tu CNN, ABC, BBC,CBS, o razne tv kuće iz cijelog svijeta, koje u svojim ismijavanjem  nas odašiljale pozitivne signale u svijet, po prvi put nakon rata. I ostale državne institucije nisu ostale dužne. Vanjsko trgovinska komora naše države svesrdno promovira ovaj projekat i več se pripremaju sredstva da se Indy pošalje u susjednu Hrvatsku kako bi u Istri učuio o susjedna HrvatskA.  Iz VTK su nam rekli da samo obični naučnici ne vjeruju ovakvim dokazima.
R @ 08:56 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
petak, listopad 27, 2006
   

Maloprije naletih na jednu provalu, paodlučih da je podjelim sa vama:

Semir Osmanagic, Bosnia's top amateur archeologist, finds yet another pyramid in an unlikely location.
R @ 11:14 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
   Često dobijam mailove podrške, kritike, prijetnje, vrijeđanja, pitanja, sugestija, prijedloga.... Ima tu svega. Pišu mi ljudi koji me podržavaju, koji me mrze, ljudi "iz suprotnog" tabora, koje često kritikujem na blogu. Ima tu svega. Tako sam dobio e-mail od jednog redovnog čitatelja, koji mi je sugerisao na jedan moj "propust". Naime, poslao mi je citat sa bloga http://thewingbeats.blogspot.com/ , lika koji je radio kao volonter u cirkusu, a koji glasi:

"Every day the unskilled workers cut more of the

hillside away. They find rocks which look like tiles,
some which don't. They form these rocks into shelves,
in the style of the step-pyramids which adorn the
digitally-altered postcards of Visoko. Fuck me if the
thing isn't well starting to resemble a pyramid."

Zbog velikih poslovnih i privatnih obaveza, nisam stigao da se pozabavim ovim cirkuskim manevrom. Jučer i danas sam ugrabio malo više vremena u pauzama između projekata, pa sam uz kaficu lagano prelisatavao arhive cirkusa, imajući na umu gore navedeni pasus. Uz to, nedavno je izašao tekst na situ: http://irna.lautre.net/  , koji su opisivali ovaj "fenomen. Ja sam smatrao da je stepenasti stil kopanja previše očit i da ljudi neće najsesti na fol. Prevario sam se . Jedan moj dobar frend, koji je s početka priče par puta boravio u Visokom i sa kojim sam diskutovao o svemu vezanom za piramidu, na jednom "neutralnom" nivou, iako smo imali suprotne stavove. Čovjek, kao ni ja nije geolog, pa i njemu kao laiku, (ali kao i večini "običnih" ljudi") ploče na Plješevici izgledaju kao polaganje ljudskom rukom.  Čovjek, naravno zbog poslovnih obaveza , nije toliko pratio priču oko piramida. Njegovo mišljenje je (bilo) isključivo zasnovano na saopštenjima cirkusa i napisima u našim novinama. Kako smo se neki dan našli na kafici u prvom redu zbog posla, nekako spontano je došla na red i  priča o "piramidama" (To vam je kob ljudi koji su iz Visokog. Kad dođete u bilo koji grad u Bosni i kad se susretenete sa poslovnim partenirma ili prijateljima, prvo pitanje je : "Imal piramida?" i  "Dokle su stigle piramide?"). Tako me moj prijatelj pitao da li sam bio na piramidama u posljednje virjeme. Rekao sam da nisam jer nisam planirao putovati u Egipat ove godine. Uz njegov kiseli osmjeh i pitanje "Što me zezaš?" i moj odgovor :"Ti si prvi počeo", nastavismo razgovarati o plješevici. Naime, on je par puta u toku ljeta dovodio svoje prijatelje u Visoko i niko ga ne može ubjditit da "tamo ima nešto. Možda ne piramide, ali sigurno je nešto". Kad sam mu rekao da je i Plješevica, kao i Visočica u stvari normalno prirodno brdo, prijatelj se nije mogao načuditi mojoj tvrdoglavosti. Ja sam onda u kratkim crtama ispričao viđenje, ali ovaj put iz naučnog ugla,na mail mu poslao sve linkove do kojih sam došao i rekao mu da se javi kad nađe vremena da ih prelista i da mi onda da komentar. Ponovno smo se našli na kafici neki dan i čovjek je pomalo razočaran, počeo pričati o onome što je čitao. Zaključio je (kao i lik iz New Yorka u citatu sa početka taksta), da oni sigurno ne iskopavaju, nego prave piramide i da ovo sve što rade nema nikakvog smisla.  Vrhunac priče je stigao jučer, kad mi je frend rekao kako se valja od smjeha jučerašnjim vijesti o pronalascima tunela kod fabrike "KTK". Drago mi je da je je još jedan moj frend stvari počeo posmatrati iz više uglova i prestao donostiti zaključke na osnovu pisanja domaćeg smeća od novina.
ps.
Maloprije sam našao jednu interesantnu fotku. Upučujem poziv svim piramidijotima i piramida biliverima na čelu sa onom glupačom iz Beča da im se pridruže.

 Jutros sam se do suza ismijao vijestima na stranici visoko.co.ba. Prvo je jučer najavljena"misteriozna" donacija našem gradu , a onda je danas objelodanjeno da je donacijia u stvari 1000 lampica za ukrašavanje grada. Ako ništa, grad će nam sijati ko božićno drvce.

(Ne)srećom slavnom komičaru Sashi Coenu, odnosno njegovom alter egu, Boratu  je ispala ceduljica sa natpisom Bosna iz ruke, pa je Kazahstan dobio priliku da bude promovisan na najpozitivniji način u Svijetu. No, za ispravku te historijske nepravde pobrinuo se naš poznati komičar, Semir Osmanagić, odnosno njegov alter ego Indiana Jones. On je očigledno bukvalno shvatio ovo Indidana, pa se ponaša koa indijanac iz južnoameričke prašume (haj' što radi to, al' što i nas smatra indijancima.
R @ 09:38 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 26, 2006
    U cijeloj priči oko piramidalnog cirkusa, meni najsmješniji dio je vezan za postojanje tunela koji povezuju piramide. Priča o povezivanju piramida tunelima u koje se ulazi na različitim lokacijama, a jedna od njih je na Ravnama par km od Visočice, zasnovana je na "narodnim kazivanjma", i po meni to je jedan od najverovatnjih razloga za osnivanje odjela (ili komiteta:) za kazivanja mještana. Naime, postoje bezbrojne legende o pečini nadomak Visokog, a koje "se prenose sa koljena na koljeno". Osnova svih priča je da je vrh Visočice, gdje je nekad stajao stari grad Visoki, povezan podzemnim prolazom sa izlazom na Ravne, nekih 3-4 km udaljenim od vrha Visočice. Kao djeca, pričali smo svoje "doživljaje" u toj pečini. U tim dječijim pričama ima svakakvih fantazija. Od nekih znakova po zidovima, a koje smo sami ispisivali, kako bi narednim posjetiteljima ostavili dojam da tu ima nešto mistčno, do priče o zlatnim vratima visokim preko 4 metra iza kojih se nalazi jezero puno blaga. Naravno, ove priče su plod dječije mašte i nakon 10 godine života nikoih ne uzima zaozbiljno, osim pojedinaca koji su u gu*ice nabili preko 40 godina a još vjeruju u bajke. Tapriča nije toliko aktualzirana na stranicama cirkusa (osim u dva teksta babe u Semira o "simbolima na kamenu" i "reljefnoj ploči"), valjda zbog toga što su iste fokaze falsifikovali, kako to tvrdi Semketov ex haver-Grizli Adams (vidjeti sliku 1 i sliku2 i uočiti razlike). Ništa neobično, Semke uhvaćen u laži, ni prvi ni posljednji put (dok je ovaca biće i vune). Valjda zbog drugih "interesantnih" stvari na Visočici i Plješevici, a za koje Semketov ex jaran kaže da su prirodne, a možda i zbog toga, da bi se zaboravile ove gore pomenute laži, do sada nije bilo fokusa na "tunelima". Dolaskom jeseni, a i kraja planiranog iskopavanja (još ne ugledasmo obečane zidove piramida) za ovu godinu, fokus se polako seli ka "novotkrivenim tunelima". Visoko je posjetila (iz ko zna kojih razloga i na koji način) tv kuća ABC, kako bi, kako Semke kaže, napravili reportažu i dokumentarnu emisiju o piramidama.

U uvodnom razgovoru s predsjednikom Upravnog odbora Fondacije Semirom Osmanagićem, snimljeni su prvi kadrovi impresivnih betonskih blokova čija se orjentacija podudara s lokacijom zvijezde Sjevernjače.

Mislim da besmislenost ove rečenice ne treba komentarisati. Ono što je meni (ali i Billyiu) privuklo pažnju su manipulacije podacima koje :

Urednici američke novinarske ekipe su bili iznenađeni tvrdnjama manjeg dijela stručne javnosti koji nikada nije posjetio piramide, a smatra da nije riječ o arheološkoj lokaciji.

Ovom izjavom Sem je grubo obmanuo novinare. Prvo: ne radi se o MANJEM dijelu stručne javnosti, a drugo, arheolozi i istoričari NIKAD nisu tvrdili da Visočica nije arheološki lokalitet. Upravo zbog toga što ovi neobrazovani i neškolovani kreteni  kopaju po lokalitetu koji je neprocjenjiv arheološki lokalitet, ali to u ostalom za Semira nije ni važno. Očito po izjavama o istraživanju lokaliteta na Bjelašnici na mala vrata pokušava sebe proklamirati kao arheološkog autoriteta u BiH, ali zbog onih "piramida" u Istri, za autoriteta u susjednoj Hrvatskoj:

Ekipa hrvatske državne televizije je danas snimala dva priloga sa Semirom Osmanagićem. U prvom je Osmanagić govorio o arheološkim lokacijama u Istri i zainteresiranošću Fondacije za proljetna, preliminarna istraživanja na lokaciji Malog Svetog Anđela.

Iskreno se radujem ovim proljetnim istraživanjima u Istri. Naravno do njih nikad neće doći jer Semke ne da neće bagerom moć prismrdit tome, nego će tamošnji aheolozi vjerovatno izdejstvovati zabranu prilaska lokaciji uopće, samo ako čuju ovakve nakane cirkusa.

Na kraju dočekali smo i prezentaciju naučnih rezultata koja će se organizovati u prostorijama vanjskotrgovinske komore BiH. Kao i sve što do sad Semke redi, i mjesto prezentacije nema veze sa naukom  nego trgovinom (bilo knjigama, bilo šupljom pričom). Jedva čekam te naučne rezultate. Samo bih ovom prilikom molio visočke novinare i "novinare" da ako posjete ovu prezentaciju, lijepo i dokumentovano naprave reportažu o tome, kako bi šira javnost (široka od Ćatića do Vratnice) bila uposznata sa šupljom pričom. Ako uhvatim vremena, a misli da hoću i ja ću se pokušati probiti na ovu prezentaciju. Valjda neće biti gužva.

Još riječ dvije o tunelima.  Svoje slobodno vrijeme često provodim u prirodi u bosanskim vrletima. Imam ogromnu foto arhivu ljepota Bosne koju ću nekad u budučnosti vjerovatno nabacivati na blog. No to u ovom trenutku nije važno. Naime u jednom od izleta napravio sam ovu fotku ulaza u jednu pečinu.  Kako se ova forka ne razlikuje od fotki  ulaza   koje nam je Semke pokazivao kao ulaze u piramide. Da li sam i ja otkru ulaz u piramide? Isto se može reći i za kamene blokove kakvih ima svuda po Bosni, a za koje ovi kreteni tvrde da su zidovi piramide. Iskopavanja kod Travnika i u Vratnici to dokazuju.
Pitanje za kraj: Ili su ovo sasvim normalne prirodne formaicje ili su sva brda u Bosni piramide?


R @ 11:44 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 25, 2006
   Nakon posjete Rejsa i džume na piramidama, poziva na post i klanjanje za piramide najmanje što sam očekivao je da će Rejs preedvoditi centralnu bajramsku svečanost nigdje drugo no na piramidi, odazivajući se tako zovu predaka. Izjavama o klanjanju i postu za piramide, Rejs je uvrijedio mene kao muslimana. Kao vrhovni vjerski poglavar muslimana u Bosni, a kao doktor islamskih nauka, Rejs MORA znati da se KLANJA i POSTI (i sve što musliman uopće radi) obavlja SAMO I JEDINO ZBOG SVOG GOSPODARA- ALLAHA. Čovjek koji je izvršo puč u Islamskoj zajednici BiH i koji se prema IZ-u ponaša kao čelnici Nogometnog saveza prema sveukupnom nogometu, bi trebao malo poazgovarati  sa svojim protu-kandidatom na prošlim izborima z aRejsa- prof.dr.Enesom Karićem, ako ništa jer je Dr.Karić sušta suprotnost od ovog kabadahije i mogao bi mu udijeliti koji pametan komentar. Zašto sad spominjem čovjeka koji je u ratu ČESTITAO  šehide roditeljima koji su izgubili svoju djecu? Iz jednostavnog razloga. On je (na žalost) legalno izabrani poglavar muslimasnke zajednice u BiH. Bio je tu kad je toj zajednici bilo najteže (10 najtežih godina sa nama), pa onda još 5 godina kad nam je još teže i ništa nije promjenio. U stvari promjenio je stanje, ali na gore. Iako to nije tema ovog posta, treba samo reći da su u BiH stizali islamski dobrovoljsci sa bliskog istoka koji su između ostalog u Bosnu donijeli "novi islam" koji propagiraju u svojim džamijama. Naime, novac i pomoć od strane  Saudijaca je uslovljena izgradnjom njihovih džamija koje funkcionišu ex-teritorijalno po običajima koji vladaju u Saudijskoj Arabiji, a koji ne priznaju institucija IZ-a BiH.

                                        Da li je rat bio bolji

Kako rekoh to nije tema ovog teksta. Nakon digresije vraćamo se muslimanima u BiH i njihovom nesvojstvenom obilježavanju vjerskih praznika. Za muslimana, Bajram je najveći vjerski praznik. U godini postoje dva Bajrama. Prvi, dolazi nakon svetog mjeseca, mjeseca posta, Ramazana a drugi nešto više od dva mjeseca nakon ovog prvog i to je tzv. Hadždžijski  ili Kurban Bajram, kada muslimani širom svijeta prinose žrtvu Gospodaru, u sjećanju na Ibrahima as. U to vrijeme muslimani koji imaju mogućnosti obavljaju petu islamsku dužnost- Hadždž. Sad ne bih teoretisao o svim dužnostima i obavezama musliman, o tradiciji i dužnostima muslimana i vladanju muslimana uopće. O tome trebaju pisati oni obrazovaniji u toj oblasti. Ja ću napisati nešto o načinima proslave ovih praznika u Visokom.  Prije rata i "demokratskih promjena", ići u džamiju nije bilo "moderno". Ne mogu griješiti pa reći da se nije išlo u džamiju, ali ne mogu reći da mi je neko zabranjivao da idem ili da sam imao neke neugodnosti zbog toga štoa sam išao u džamiju. Dolaskom nacionalističkih stranaka, odjednom sam saznao da mi je ipak bilo zabranjeno iću u džamiju (odnosno bilo nam je zabranjeno posjećivati džamije/crkve/sinagoge). Tih posljednjih godinu dana "rahatluka" džamije/crkve bijaše ispunjene ko'o nikad do tad. Nakrcali su ih u glavnom oni kojima bi tokom molitve pri saginjanju ispala crvena knjižica iz đepa. Znam da sam  dolaskom "demokratije", vjerske obrede, koje sam do tada obavljao unutar džamije, zbog nedostatka mjesta morao obavljati van džamije. Rat je dozvao i onaj mali broj preostalih muslimana. Ne gajim iluzije da su se dozvali ili promjenili mišljenje. Jednostavno, granate, mrtvi i ranjeni unaokolo i največeg ateistu lako okrenu religiji. Tad su sžamije postale centar duhovnog i društvenog života, a oni "pametniji" su zauzimali mjesta u prvim redovima, pa sad imaju zavidnu političku karijeru. Kako neko nekad reće: možmo mi iz komunizma, ali komunizam ne može iz nas. Tako po partijsko-vjerskoj liniji mnogi napravišepolitičke karijere. Iz tog, ratnog, perioda ne mogu se sjetiti niti jednog incidenta za vrijeme nekog vjerskog praznika. Opet nemam iluzije da smo se tad popravili. Ne tad jednostavno nije bilo ni novca ni mts-a za opijanje, pa ni povoda za belaj.
Nakon rata, pokazujemo svoje pravo lice. Niti jedan praznik, bilo vjerski, bilo državni nije prošao bez nekog velikog belaja. Masovne kafanske tuče, kao u holivudkim vesternima obilježavale su svaki praznik u Visokom. Odmah nakon rata prednjačio je objekat pod nazivom Hollywood Bronx (na čijem je mejstu danas motel Piramida sunca), a koji je situiran 20-ak metara od Policijske stanice. Intervencija policije je obično dolazila kasno ili je nije ni bilo. Jednom je policiji trebalo oko 1 sat da pređu tu razdaljinu od 20-ak m.
Veliki broj "narušavanja javnog reda i mira", dešavao se u vrijeme Bajrama, koji svojim duhom upravo treba da predstavljaju suprotnost tome. Bajram za muslimana treba da predstavlja praznik mira, zajedništva i sloge.  Umjesto toga, Bajram je povod za bjesomučna opijanja, svađe, tuče a nemali broj saobračajnih nezgoda je uobičajena pojava. Iz moje tačke gledišta, ramazanski Bajram je "opasniji" za normalne ljude. On dođe nakon mjesec dana posta, u kojem se muslimani odriču svih tjelesnih užitaka. Nakon Ramazana i posta, muslimani proslavljaju bajram, posječujući jedni druge, časteći jedni druge, dijeleći najmlađima poklone i novac. Na žalost, loš odgoj djece utiče da ovi odmah pohrleu prodavnice, kupe pirotehnička sredstva i uz prekomjernu upotrebu istih narušavaju prazničku atmosferu, rizikujući ozbiljnije posljedice za sebe i okolinu. Lično sam imao konflikt sa roditeljem jednog djeteta koji je bacao petarde ispod prozora. Kad sam dijete poslao **** pojavio se otac koji je želio da se "obračuna sa mnom" ali je nakon "prijateljskog razgovora" odustao.
U Visokm je još i običaj da se odmah iza Bajram namaza posjete mezari (grobovi) rodbine i prijatelja.
Nakon cjelodnevnih obilazaka porodice i prijatelja, muslimani ostatak dana provode u krugu najbliže porodice.
E sad malo priče o "muslimanima". Oni obično sva svoja suzdržavanja tokom Ramazana krunišu nočnim odlascima u diskoteke u obližnjim gradovima ili u visočke kafiće, gdje je vrhunac večeri služanje turbo-folka, opijanje i kao višnja na šlagu: tuča.  "Muslimani" imaju još jednu naviku, a to je vožnja u pijanom s(r)tanju. Mnoštvo pripitih vozaća, naelektrisana atmosfera, su odličan preduslov za saobračajnu nesreću. Nedostatak opšte kulture, kućnog odgoja, gubitak društvenih vrijednosti, možda i jesu posljedica katastrofalne situacije u našoj državi, ali i vjerski poglavari, kojima jedan od osnovnih ciljeva treba da bude duhovna nadgradnja svog"stada", snose dobar dio odgovornosti. Rejs Cerić, umjesto da se posveti rješavanju problema koji  nagrizaju islamsku zajednicu u BiH, (za njim ne zaostaju ni vjerski poglavari ostalih religijskih zajednica, ali o njima trebaju pisati pripadnici tih zajednica), on svoju funkciju koristi u svrhe najgoreg mogućegoblika agitpropa. Umjesto da se posveti rješavanju problema unutar IZ-a i da zaustavi raskol koji je vladao u IZ-u, Rejs blagoslovi piramide i poziva na molizvu za piramide. Sad će neko reći : pa takva je situacija u društvu. Naravno, ali da je Rejs (ili bilo koji drugi vjerski poglavar) sposoban menađer i  da se bavi svojim poslom, situacija unutar te zajednice bi bila sasvim drugačija. Negativne stvari, kao što su alkoholizam, droga, nasilje... ne možemo izbjeći, ali se sigurno mogu smanjiti.
Tako j prošao i ovaj Bajram. Uzalud sam se nadao da će proći mirno, da smo se opametili. Čitajući tekst mog omiljenog vidsočkog novinara, sam se na sekund ponadao da stvarno neće biti belaja. No kao i uvijek visočki primitivci su me vratili u realnost. 
Gospodo idioti, uzalud vam sva pozitivna energija piramida, uzalud vam sve (ne)prestižne nagrade
za turizam, uzalud vam putokazi ka "piramidama". Primitivci ostaju primitivci.
 Na kraju se nemojte čuditi zašto nas niko ne voli i zašto nam niko ne želi ukinuti vize. Za stoku kao što ste vi postoje samo štale i torovi.
R @ 11:56 |Komentiraj | Komentari: 27 | Prikaži komentare
utorak, listopad 24, 2006
    Sjećateli se početka iskopavanja na Visočici? Sjećateli se obečanja koje je veliki guru dao na početki projekta cirkusa? Da vas podsjetim:

1. Vidljivi ziidovi piramide iz centra grada - ništa od toga jer ih nema.
2. Međunarodna verifikacija- ništa od toga jer je nema.
3. Mnoštvo stručnjaka će se priključiti- ništa od toga- Čak i oni koji su se svojom voljom ili bez nje priključili cirkusu napustili su ga.
4. Asfaltiran put na vrh Visočice- kako je napuštena Visočica napuštena je i ideja puta.
5.Stručnjaci iz Meksika- nisu došli niti će. Umjesto njih imali smo Salinasa koji ponovno priča nebuloze i poziva na radne akcije.
6. UNESCO stručnjaci dolaze- doduše ovo je obečao onaj Golum koji sjedi u Predsjedništvu, ali su ovi to proklamovali do besvjesti, ali stručnjaci nisu stigli niti će
7. UNESCO će dat lovu- al u žutu.
8...


Trabalo bi mi jedan mjesec dana da pobrojim sva tupava i lažna obečanja koja je dao ovaj ublehaš.  Naravno, svakog čuda se naš narod zasiti za tri dana. Tako i ovog. Sjelčate li se priča da su megaliti otkriveni na svim stranama Visočice, pa je otkriven heravi brid, a onda se pažnja prebacila na Plješevicu? Nakon priče Semketocvog ex frenda Schocha, Sem osniva novu fondaciju ovaj put uključuje i kamene kugle. Očito, medijski interes, što zbog cjelokupne jadne situacije u kojo se nalazimo, što zbog izbora i ostalog s*anja nije urodio plodom. Kako je očito da na ostalim brdima oko Visokog neće naći ništa kao ni na ova dva pažnju preusmjerava (doduše prvo na Vratnicu), a sada i na Bjelašnicu i Travnik. Izgleda da se obistinjuju crne slutnje Stultitie, koja od početka upozorava da će ova new age gamad pokušati sebi priskrbiti ekskluzivno pravo na sva moguća argeo istraživanja u Bosni. No to je isključivo i jedino moguće kod nas. Ljudi bez referenci, ikustva i znanja mogu rovariti po arheološkim ostacima samo god nas i da za to kazneno ne odgovaraju. Na žalost. A Sem, umjesto da radi na međunarodnoj verifikaciji svog ublehaškog projekta, bavi se promoviranjem istog po javnim ustanovama za zbrinjavanje djece sa posebnim potrebama. Jasno je da time pokušava priskrbiti podršku javnosti, jer nema podršku stručnjaka. To u stvari i cijelo vrijeme radi. Sama priča koju je svake nedelje pričao u onoj tupavoj emisiji na FTV o tome kako ovo nije projekt elitističke nauke nego svih nas govori o karakteru priojekta. Time on uspješno okreče rulju (da bukvalno se radi o neartikulisanoj rulji) protiv stručnjaka koji su stisnuti u ugao neaptriotizma. Istina, Sem ih je pozvao na saradnji. Kad su ovi odbili, jer imaju svoje mišljenje on ih redom proglašava nepatriotama, a pojedini kreteni iz vlasti javno pozivaju na revidiranje diploma i raznorazne zabrane, kao da smo u Afganistanu a ne u centru Evrope. Još jednom da ponovim Billyev odličan koment: HAMZA KRETENU, nije ti ovo komunizam kretenčino da ti nekome našto zabranjuješ! 

Radovi u tunelima se nastavljaju preko zime . Odlično. Nadam se samo da neko nevin neće stradati. I uz sve nezakonitosti koje smo direktno ili indirektno otkrili cirkuis ne posustaje. U magazinu BH Dani je izašao odličan interview sa gđom Kunjundžić koji najbolje oslikava u kakvoj državi živimo. Na žalost. Šta na kraju reći osim S VJEROM U PIRAMIDE DO KONAČNE POBJEDE KRETENČINE!
R @ 11:58 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 23, 2006
   Sa stranica cirkusa nas obavještavaju da su "piramide u centru pažnje". JEst, kako nije. Tako su ih posjetili gosti kompanije :“Mittal Still”. Da , upravo je tako napisano. Ma šta Sema i njegove briga kako se piše riječ"čelik" na engleskom iako se lik bavi prizvodnjom metalnih piramida. Takođe je interesantna stvar da Sem "napada" one koji su mu prvi opalili naučnio šamar. Samo njemu poznatim kanalima (vjerovatno Bešlgić &co) planirana je "promocija i prezentacija" "največeg blabla". Ono što je meni interesantno je da 50% plakata čini slika "največeg i jedinog sina naše nauke". Jasno mi je da je Sin od početka ovo koristio sa svoju promociju u prvom redu, a onda je vršio promociju "projekta". U posljednje vrijeme, Sem vrši samopromociju posječujući ustanove za zbrinjavanje djece sa posebnim potrebama.

Sramota.R @ 13:56 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, listopad 20, 2006
   Od početka vođenja bloga, znao sam da će blog posječivati i neistomišljenici i istomišljenici. Takođe među istomišljenicima sigurno ima onih koji se i ne slažu sa mojim pisanjem. Svim posjetiteljima sam ostavio mogučnost da kroz komentare kažu šta misle. Uz redovne posjetitelje koji su ostavljali komente, diskutovali na vrlo pristojan način, s vremena na vrijeme bi sjevnuo i po koji lurker koji se svojski trudio minirati priču. Pojava lurkera je vezana u glavnom za periode kad bi piramidioti primili šamar od nekog eminentog znanstvenika ili od pobunjenika iz svojih redova ili pak kad bi mi na blogovima iznijeli neke dokaze o njihovim nezakonitim aktivnostima. No kako se stiša bura oko blamaže tako i dežurni piramidioti (marko i safet 600 komentara) nestanu sa naših blogova. No na kraju blog su počeli posječivati i komentarisati, neiživljeni pripadnici, za koje je potrebno puno mašte i laganja da bi ih čovjek mogao tu i svrstati, ljudske populacije, koji su očito još uvijek u pubertetu. Prema stilu pisanja jasno je da su intelektualno na nivou amebe. Svojsski se trude da podignu rejting mog bloga svojim nepodobnim upadicama, koje su izgleda samo njima smiješne. Naravno da podizanje rejtinga bloga na takav način ne dopuštam i takve stupidne komentare redovito brišem. Svim posjetiteljima kojima je donja glava otekla od razmišljanja, a kojima je gornja glava ionako šuplja  preporučujem neke druge linkove na kojima mogu svoje maloumne i niskoporivne frustracije kvalittno lječiti. Ako im takvo stanje potraje godinama (ili već traje godinama) preporučujem posjetu stručnjaku.

Još nešto. U komentima sam vidio dosta nacionalnih uvreda i ispada. Iako sam do sada brisao takve komente, odlučio sam da ih ubuduće ne brišem. Razlog je jednostavan: u takvim istupima se jasno vide stvari zbog kojih ova zemlja nema budučnosti. Aferim!
R @ 15:35 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
   Vjerovatno ste upoznati sa imaginarnim kazastanskim likom koji ide učiti o amerika- BORATOM.( Jak się masz! It's sexy-time!). O tome ne vrijedi trošiti riječi. Možda samo spomenuti da je Robinson "zbog njega" primio onaj funny go na utakmici protiv naši susjeda. Što sad pričam o Boratu. Na stranicama cirkusa je objavljena vijest kako su piramide posjetili :
U posjetu piramidama Sunca i Mjeseca doputovala je i organizirana grupa iz Kazahstana...
Ne znam za vas, ali meni čim neko spomene Kazahstan kroz glavu prođe slika Borata kako izgovara: Jak się masz! In USand A...
Vjerovatno će Jak się masz! postati oficijelni pozdrav cirkusa. Svojom komedijom su gotovo premašili i samog Borata.Posjete iz Kazahstana, Moldavije, Ukrajine, Estonije... Postajemo glavno turističko odredište. Vjerovatno je to razlog to smo dobili "prestižnu" nagradu za koji vjerovatno niko nikad u široj javnosti nije ni čuo.

Vratimo se radovima cirkusa. Izvodi se konzerviranje sondi (ne kažu da li zaštitnim sredstvom one firme za sredstva za podmazivanje sa početka priče o cirkusu,.Ma ne najbolje je to uraditi najlonom i zemljom. ). Na slikama ponovno možemo vidjeti logo proizvođaća sredstava za ličnu higijenu. Ono što ne možete videti su rezultati ili izvještaji o ispitivanjima koja su provodili prethodinh dana. Doduše sjevne pokoji pogled iz tupog ugla kojem se ja najviše obradujem, ponaročito ako ga potpiše Goran ili Semov babo.

Radovi se za ovu godinu polako privode kraju. Izostala je međunarodna verifikacija cirkusa (ili smo nešto propustili). Ublehaš je Hrvatima (valjda u zamjenu za medijske nastupe) pokušao prodati priču o piramidama u Istri. Niko od medija nije nasje. Normalno, tamo ovakva šuplja ne pije vode. A svi kreteni su znali doći u Visoko i priati o "simpa" tvrdnjama S.O. Kao što jednom rekoh: lako je tuđim ku*cem gloginje mlatit.

R @ 09:44 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 18, 2006
   Ovaj piramidalni cirkus me sve više podsječa na političku igru u predizbornoj kampanji. Očito kako gube naučnu potporu koja je i onako bila slaba, ublehaši pokušavaju javnost privuči igrom na kartu "humanosti". Neko dan je Sem dao (pazi sad) dozvolu za štampanje njegovih nedjela na pismu sa slijepa i slabovidna lica. Naravno, na to je javno pozvao maedije, isto onako kako ih je pozivao na "nove sonde i neoborive dokaze". No to nije sve. Čovjek valjda kako ne može da isposluje da ga naučni krugovi ozbiljno shvate, sav svoj trud ulaže da bi ga priznali za UNICEF-ovog ambasadora,možda je i zbog toga u emisiji Na rubu pameti znanosti na HRTu i u emisiji TVSB govorio o tome kako će stručnjaci UNICEFA posjetiti lokalitet kako bi dali svoj sud. Tako je upučen ponovni oziv medijima kaoko bi se ovaj ublehaš, koji je očito ovisan o objektivima kamera, ponovno slikao sa jadnom dječicom. Bijedno, da bijednije ne može.
R @ 17:34 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 16, 2006
  Nisam mislio davati nikakav komentar na novi tekst o "piramidalnim građevinama" u susjednoj RH. No, predomislio sam se. Ova nebuloza zaslužuje (barem) jedan post.
Ukoliko pažljivo pročitate tekst uočiće te beskonačno ponavljanje fraza i riječi tipa: megaliti, energetsko središte, energija Zemlje, pozitivna energija, ali se provlači i priča o "oficijelnoj arheologiji koja ne može objasnitit...". Priča se ponavlja. Iako su lokaliteti na kojima Sem "otkriva" piramide, temeljito arheološki istraženi i izučeni, on sebi daje za pravo da kaže kako ili nisu istraženi, ili ako več jesu, da onda "arheolozi ne mogu objasniti" nešto što jer njemu sasvima logično. Priča se ponavlja nanovo svaki put. Sjetimo se priče na Plješevici. U jednoj od emisija na FTV-u, Sem spominje kako arheolozi na toj lokaciji nisu pozicionirali nikakvu poznatu nasobinu, ali eto on i njegovi otkrivaju i time pobijaju njihove tvrdnje. Nešto slično je pričao na početku i za Visočicu, u čijem je podnožju pronašao "kamene megalite". NAravo tad je Stari grad smanjio na omanje dječije igralište. Sa Istrom je isti slučaj. Arheolozi ne mogu da objasne... arheolozi ne mogu da situiraju... i ostale gluposti, a onda provlači priču o "pozitivnoj energiji, Sonegenge-u, navlačeći je ka Atlantidi, zvučnima valovima i ostalim glpostima koje je opsao u svojim knjigama.

Arheolozi koji su ispitivali Picuge tvrde da je riječ o klasičnim ilirskim gradinama, odnosno, utvrđenim naseljima. Ipak, ono što je očigledno je da megalitni krugovi nisu imali odbrambenu svrhu. Također, izraženi piramidalni oblik ovih uzvišenja sa zaravnjenim vrhom, ukazuje na potrebu za otvorenijim pristupom. Dodatni razlog za to je i raspored tri uzvišenja koji malo odstupa od strogog, pravolinijskog, a koji je identičan položaju zvijezda u sazviježđu Orionov pojas.

Mislio sam ovo ostaviti bez komentara. No nije mi se dalo. Dakle arheolozi tvrde nešto "što nema veze sa razumom" jer su brda piramidalnog oblika sa zaravnjenim vrhom i imaju raspored kao zvijezde u sazviježđu Orion (Gorane daj nam pogled iz tvog ugla). Potpuno ista priča kao i kod nas u Bosni. Potreban je dakle "otvoreni" pristup, koji nije dio "elitističke" nauke nego širokih narodnih masa. Te nebuloze Sem je ponovio na stotine puta u javnim nastupima (rečenice tipa: svi rade jer svi osječaju da je to njihovo a ne samo projekat elitističke nauke). Naravno da to nema veze sa zdravom pameću. Da li će kao konačne dokaze za ove "piramide" Sem ponuditi priče iz davnina i sumnjive satelitske snimke, očekujemo da vidimo. Da li će krenuti u iskopavanja? Teško. Susjedna Hrvatska je pravno uređena država (iako i tamo ima dooosta problema sa kojima se susreću sve zemlje u tranziciji). Dozvolu za kopanje i istraživanje, barem ovakve prirode sumnjam da će dobiti. Možda neka manja istraživanja pod pokroviteljstvom neke znanstvene institucije možda i dobije, zavisi od toga ko sjedi u toj insitituciji i koliko je provržen pričama o Atlantidi i Pleyadama. Sigurno jedne opšte radne akcije kakve bi se nebi postidjeli i Titovi udarnici neće biti. O bagerima da i ne govorimo.  Gospođo Višnja i Ivanka, imate idealnu priliku da vsvojue druidske orgije obavljate sada i na svom terenu, a ne da to radite u mojoj državi i u mom gradu. Bujrum yebite se sad po Istri, kopajte bagerima i koristite i dinamit ako hoćete. SAmo jednom sjašite sa naše grbače. A vi gospodo piramidiJoti iz Hrvatske, koji ste do sada tisuću puta komentraisali :pusti ga šta fali što kopa, to je dobro za turizam, volio bih čuti vaše mišljenje ako ovaj kreten krene u razvaljnivanje tih ostataka po Istri. Hoćete li i onda govoriti isto?.
Ostali, pametni ljudi iz našeg susjedstva. Dignite glas i zaustavite ovog ublehaša dok nije kasno.
R @ 11:48 |Komentiraj | Komentari: 36 | Prikaži komentare
  Mnogo puta sam do sada imao raspravu sa Semovim fanovima iz BiH (koji su me nazivali pogrdnim imenima), ali i sa onim iz susjedne Rvacke. Govorio  sam im 100x rekao da je loše što ovaj ublehaš prosipa priču za nas i da bih volio da se i kod njih pojavi sa istom pričom kako bi im ponudio "napredak i prosperite". Nisam ni slutio kako sam u bio u pravu. Na stranicama cirkusa je upravo osvanula vijest kako postoje "piramidalne građevine u Istri". Jako sam se obradovao, jer će se sad i Hrvati osjetiti onako blažesno kao i mi, a Bogami i Italijani. Još ako zatraže odcjepljenje od Hrvatske jer je red ad piramide pripadnu Italiji, onda je uigođaj potpun. Šala-mala. Jedva čekam reakcije hrvatskih medija, javnosti i znastvene zajednice.
Komšije Hrvati, ČESTITAM!


Update. Interesuje me da li će RH dati dozvole grupi neobrazovanih ublegaša i onoj Višnji i njenom bageru da preorava ova brda u potrazi za piramidama? Neće naravno, takve gluposti su samo moguće u Bosni.
R @ 11:12 |Komentiraj | Komentari: 57 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 15, 2006
   I tako je Slaninas Prajs oduševljeno lutao Sarajevom-Capajebom. Nije se obazirao na posdmjehe prolaznika koji su gledali njegov smiješni šešir. Slaninas se na kraju obreio na Baščaršiji. Nije mu bilo jasno zašto ljudi hrane golubove, jer nemaju nikakve koristi od golubova. Dobro je znao da ako hranite goluba da je največa korist go*no na reveru kaputa. Doduše nije znao za naše narodno vjerovanje da ako vas pose*e ptica da će vam se dogoditi nešto lijepo ili će te dobiti neočekivani zgoditak. Lutajući tako i naiđe na turistički ured. Lagano i sa strahom uđe unutra. Razgledao je unaokolo dok nije spazio neku kartu. Brzo je kupi i istrča napolje. Zavuče se u sporednu ulicu, razlista kartu i bi oduševljen viđenim. Brzo iz torbe izvadi knjigu i uporedi kupljenu kartu sa onom kartom u svojoj knjizi. Iako baš i nisu imale mnogo zajedničkih detalja (pažljivi posmatrač bi rekao da nisu imale niti jedan zajednički detalj) Slaninas vrisnu od sreće. Konačno je imao Dokaz. Još samo da nađe put za Gabelu. Svako je naime znao da Gabela na starom i zaboravljenom jeziku znači Troja. To je znači taj ključni Dokaz lingvističke prirode. Brzo se uputi na željezničku stanicu i kupi kartu za jug. Vozeći se vozom kroz bosanska bespuča, poredio je neopisivo lijepi pejsaž sa onim opisima iz svoje knjige. Sve se poklapalo ( doduše on je samo mislio da se sve poklapa. Naprotiv, niti jedan detalj nije bio onakakv kako je on očekivao, ali koga briga). Uskoro je stigao u Mostar. Ponovno je bio oduševljen. Lutao je starim gradom, bezbroj puta prelazeći sa jednog kraja Starog na drugi. Čak mu se i Velež učinio poznatim, pa je iskoristio priliku da ga preimenuje u Olimp. Baš u tom trenutku, prst sudbine ga je odveo pred izlog prodavnice igračaka za djecu, gdje je ugledao konačan i neoboriv Dokaz da je Troja tu, na dohvat ruke. Znao je da je poznati drveni konj ostao u sjećanju ovdašnjih ljudi i da se priča o tome prenosila sa koljena na koljeno, sa generacije na generaciju, kako im se blamaža ne bi slučajno dva puta ponovila. Sada kad je imao sve Dokaze tu pred sobom, mogao je pješice krenuti ka Gabeli. Putujući magistralnim putem koji je spajao SR BiH sa SR Hrvatskom u blizini (tada još) nevidljive granice, na jednom brdu ugledao je neodoljiv prizor : automobil, tačnije školjka automobila Zastava 750 u narodu poznat pod nadimkom Fićo nalazila se na drvetu tačno na mjestu skretanja ka Gabeli. To mu je bio neoboriv Dokaz da je Troja upravo tu. Naime, samo veliki ratnici iz Troje su mogli školjku Fiće podići na srvo i koristiti je kao osmatračnicu. On se zaputi ka Gabeli...

Tu bi kontinju
R @ 23:57 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
   Sem is back. Njegovim povratkom stranica cirkusa je malo živnula, pa imamo i neke novije forke sa Visočice. Ponovno se vidi i heravi brid, samo sad izgleda još heravije. Tu su i ljudi sa lap-topom i nekakvom spravom za koju kažu da je geo-radar. Pitam se da li ćemo ikad dobiti "izvješće" ovog ispitivanja. Vjerovatno hoćemo, ali će otzprilike izgledati: uočili smo balbalba, i na kraju zaključak sitnim slovima da je to što su uočili sasvim normalna pojava. Kao i u ostalom sva izvješća koja u objavili do sada. No Sem je kao pokisla kokoš sjevnuo u FTV-u za koju noramlan svihjet plača harač od 6KM mjesečno za najgori program u regionu, kako bi se i ova propala TV kuća uključila u pračenje naše sramote. Uskoro očekujem da će i Šeki vrač potpisati ugovor da FTV prati njegove seanse uklanjanja crne magije a u svrhu alternativne medicine. Da sličajno ne promakne jedna "sitnica" na fotkama sa Visočice (ili Plješevice) pokazano je da su uklonili pojedine blokove, vjerovatno kako  bi provjerili šta je ispod. No ispod nema novog reda blokova nego se nalazi  zemlja, što vjerovatno dokazuje mudrost graditelja, ali o tome će nas vjerovatno stručno informisati Superupitnik Goran. Predložžio bih mu da se zavuće u ovu rupu kako bi dokazao kako su graditelji bili genijalni.
Farsa se nastavlja.
R @ 11:09 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, listopad 13, 2006
   U davna, pradavna vremena, prije nekih dvadesetak godina, dok je u ovoj zemlji vladao Red, Zakon i Mir, na aerodrom u Podlugovima (a ne aerodrom je u Visokom, a željeznička stanica je u podlugovima, ali je to iz neke pjesme, pa nije ni bitno), sletio je jedan čudni stranac. Malobrojni ljudi u velikom holu aerodroma su se začudili jer od Olimpijskih igara u Sarajevu, nisu vidjeli čovjeka sa sombrerom na glavi. Ono što ga je još karakterisalo, osim ogromnog sombrera, bila je Knjiga u ruci i par ogromnioh brkova koji su krasili njegovo preplanulo lice. Čovjek je bio Slaninas Prajs, hotelijer zaljubljen u djlea jednog slijepog pjesnika iz još dalje prošlosti. Čovjek zaustavi jednu djevojku i upita je:
"Ouproustiute, gdjue jue oudje Trouja?"
Djevojka ga čudno pogleda i nastavi kretanje ubrzavajući korak.  Čovjek priđe aerodromskom službeniku Miri i ponovi pitanje:
"Ouproustiute, znauteluli gdjue jue oudje Trouja?"
Miro lagano podiže šapku sa glave i počeša se po tjemenu duboko razmišlhjajući da li ga ovaj stranac samo onako zahebava ili mu je neko od raje platio da ga zahebava kako bi se večeras u kafani cijelu noć zezali na njegov račun. Pogleda u Meksikanca od glave do pete.
"Znaš šta brkati",progovori naposlijetku," ako te ja ovim pendrekom mlatnem u glavu viđećeš i Trouju i sve zv'jezde s neba, jesi čuo! 'Ajde sad TUTANJ i da te moje oči više ne vide!"
Pokunjen, Slaninas je krenuo prema željezničkoj stanici. Sjeo je na prvi voz neznajući ni gdje ide. Na njegovo iznenađenje voz je bio prljav, ali puno čišći od onih u njegovom rodnom Meksiku. Barem nije bilo putnika koji su sa sobom vodili koze i kokoške. Nakon 45 minuta truckanja stigli su u nešto veču željezničku staicu na kojij je pisalo: SARAJEVO-CAPAJEBO. Taj dvostruli natpis malo zbuini Slaninasa. On odluči da tu provede ostatak dana u traganju za putem za Troju...

To bi kontinju...
R @ 23:31 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
   Več sam ranije pisao o kultu ličnosti koji oko svoga lika io (ne)djela gradi Sem Osmanađik. Naš narod je sklon traženju vođe u bilo kojem pojedincu koji obačava "bolje sutra i med i mlijeko". Tako je još od Tita. Sem koji je odrastao i školovao se u Titovom sistemu u kojem je foteljaška nauka nešto značila to dobro zna. Tako svaki svoj pokret, svaki svoj mig snima i publikuje u javnost, valjda pokazujući koliko je "veliki", a istovremeno koliko je "običan" čovjek. Bili smo svjedoci njegove licemjerne "humanitarne" misije kad je donirao 300KM djeci oboljeloj od raka. Pa sječate se eksponiranja treće smjene rudara iz Banovića. Sad poziva novinare na još jedan licemjerni čin, tj. dodjeljuje prava na štampanje njegove knjuige na pismuza slijepa i salbovidna lica. Na stranicama  Visoko.co.ba u tekstu Jasmina Lime saznajemo kakoSem voli igrati košarku i tako u nedogled. Kako sam imao (ne)sreću pa sam odrastao i živio u Titovo doba i kako su nas o njemu učili u školama, vidim da me ovo neodoljivo podsječa na titoizam. Dok je podobnih novinara Sem će se i dalje slikati i uzimati naš novac. Barem dok ne lapi onih 1,5 x106 $, akoskonta da je 20x106$ previše. A ovce koje guli će i dalje da bleje.
R @ 11:49 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 12, 2006
 
R @ 13:22 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
      Nogomet/fudbal je danas najpopularniji sport ili kako to naši vrli komentatori vole reći najvažnija sporedna stvar na svijetu. Čak i u USA, državi u kojoj su glavni sportovi napucavanje loptice palicom ili naguravanje oko jajolike lopte, ovaj sport postaje jako popularan. Kako mi težimo da budemo dio tog svijeta i kod nas nogomet/fudbal (uz piramide) čini najvažniju sporednu stvar na svijetu. Sa zebnjom u srcima iščekujemo svake nove kvalifikacije za Svjetsko ili Evropsko prvenstvo. I svaki put nam "malo fali" i obično je kriv neko drugi, bilo da je riječ o sudijama ili o UEFA-i/FIFA-i, koja eto ne želi jednu "mali Bosnu na nekoj velikoj smotri". Ni Hrvatska nije nešto veća a već imaju treće mjesto na svijetu i redovne završnice na svim velikim takmičenjima. Večeras smo po ko zna koji put osramočeni. Ovaj put nas je osramotila Grčka na Bilinom polju. Ništa drugo nije bilo ni za očekivati. Nogometni/fudbalski savez vode diletanti koje ni elementarna nepogoda ne može istjerati otamo. Selektor Aj-tinks-rezultat-iz-real-Slišković odlično vodi repku pa smo u 4 utakmice primili 10 komada. Tako nam i treba. Dokle god vjerujemo da je stadion u Zenici "začaran" pa da tamo ne možemo izgubiti (pa u dvije tekme primimo 7 komada), dokle god nam novinari pred svaku tekmu dižu tenzije kao da je ratno stanje, dokle god nam u N/FS- sjede kreteni, dokle god su nam selektori skrpljeni sa konca i konopca, dokle god se igrači ponašaju kao balreine mi o nekom takmičenju možemo samo sanjati. Bude tu i neki pozitivni bljesak koji nam daje nadu, ali više izazvan lošom srećom drugih repki nego našim kvalitetom i to je sve. Nakon poraza od 0:4, možemo se žaliti na sudijsku krađu ili na bilo šta drugo. Istina je drugačija. Jednostavno još uvijek nemamo kvaliteta za velike lige. Kao što rekoh, ni Hrvatska nije puno veća od Bosne, ali niti jedno veliko takmičenje ne prođe bez njih (da barem imam za koga navijat). Večeras su do nogu potugli Engleze. Čestitam! A vi gospodo iz saveza, imam jedan prijedlog: da probate naći neki manji stadion koji će te proglastii "začaranim" i na kojem do sad nikad nismo izgubili, pa da novu tekmu odigramo tamo. Evo idelan je ovaj stadion u Brezi. Tamo sigurno niti jednu tekmu nismo izgubili a i biće ispunjen do posljednjeg mjesta. A kad izgubimo onda da se preselimo u Župču, pa onda u Moštre , pa na Zbilje. Tama će te tim tempom moći puniti stadione publikom. I kad nam nestane stadiona, valjda će te do tad preseliti na onaj svijet i mjesta ostaviti nekome sposobnijem. Mislim, nadati se sposobnijem. A za ostatak raje koja gleda našu nogometnu repku imam prijedlog da iniciramo organizovanje SP-a u hrkljušu. Bili bi smo sigurno svjetski šampioni, a za nas vala i nije nogomet. Kako to naš narod kaže:Nije žvaka za seljaka. Uživajte!

R @ 00:14 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 11, 2006
   Kod nas ništa ne može bez prepucavanja, pa tako ni pojava jednog idiJota ne može proći bez pojavljivanja kontra idiJota koji će u ovom naučnom vakumu u našoj spodobi od države naći načina da promoviraju svoje pseudo projekte i šuplje špriče. Skoro dva desetlječa nakon porvog pojavljivanja na ovim prostorima, tj.onda kad je sa podsmjehom ispračen, u Hercegovini se ukazao Salinas Price. Očito je da čovjek pomno prati zbivanja kod nas, pa je uočio priliku da svoju šuplju plasira ponovno prezebntujući svoju noviu knjigu. No ovaj "stručnjak" ima još nepto reći i piramidiJotima. Piramide nema ali tu je Troja, bacajući tako rukavicu u lice Semu i njegovim hajducima. No, Sem ima spremne adute u svojim rukama:

Veličanstveni piramidalni kompleks danas je posjetio direktor Turističke zajednice Hercegovačko – neretvanskog kantona/županije i koordinator Salinasa Preisa  Dragan Bradvica, koji je, nakon obilaska nekoliko aktivnih sondi te informiranja o projektu Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, pozvao gosp. Salinasa da i sam posjeti ovaj arheološki lokalitet.

Dakle oprobana metoda: pozovimo ga, opkolimo ga i snimimo njegove izjave. Još samo da mu podbace trojanskog konja ili kakvu mazgu, ugođaj će biti potpun. Kako Stultitia reće, dat je signal za start. Sad ćemo biti meta raznih pseudo istraživača, iscjelitelja, vračeva... iz cijelog Svijeta koji će ovamo dolaziti sa svojim stupidnim pričama. Salinas je cirkus pokušao otvoriti nekada davno i nije mu uspjelo jer je tad Bosna bila država, odnosno dio pravne države i da je ovaj kreten pokušao zakopati i lopatu policija bi ga spengala i zatvorila sa ozbiljnim optužbama. Kako Bosna više nije pravna država, a svakim danom sve manje je država uopće, nije čudo što nam se naučnici stavljaju pred zid nepatriotizma i što nam svakakvi neobrazovani ili što je još opasnije polu-obrazovani nenadertalci rovare po  državi stičići pro tome podsršku javnosti i političara. Princip rada svih ovih ublehaša je jednak. Poziv "narodu" da kopa-istražuje-razrušava i istovremeno ognoriše svaki zdravorazumski poziv  ljudi od struke jer su oni zapravo foteljaši. Iako to nema veze sa razumom lako se prima kod našeg naroda. Situacija me podsječa na one priče u western filmovima kad u neki gradić na Sivljem zapadu dođe prodavač "čudotvornih i ljekovitih eliksira" koji liječe sve sem smrti, prodajući naivnom svijetu zaboljenu vodu. Ako masa na vrijeme otkrije prevaru, prevarant obično bude ispračen iz gradića na neobičan način: premazan katranom, posut perjem, jašući umnatrag na magarcu. Pitanje je da li će naši ljudi skontati u čemu je fol i da li će i jedan (uzalud se nadam da će svi) prevarant završiti ovako. Do tada ozbiljno razmišljam o promjeni klime.

R @ 10:35 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
utorak, listopad 10, 2006
    Svi se sječamo Salinasa Price koji je nekad sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka tvrdio da Troja nije u Maloj Aziji nego tu u Hercegovini nama pod nosom. Kako je tad vlast ipak bila malo razumnija i kako nisu dalisvakoj šugi da kopa po kulturno povijesnom naslijeđu, nesretni Salinas je dobio par desetaka sekundi u dnevniku i ispračen je iz Jugoslavije a da nije ni krampom udario u zemlju a kamoli koristio bagere. Kako ova naša nova," demokratska" vlast nema sluha ni zašta, tako je još jedan kreten sa svojim idejama početkom ovog vijeka uzdrmao historiju. Svi smo svjedoci parbarizma koje ovaj lik provodi po našem kulturno historijskom naslijeđu. Svi smo svjedocui kako je kopao po Visočici unatoč zabranama, pa kad smo ga na našim blogovima počeli prozivati da bi mogao i krvnično odgovarati, onda je nonšalantno pažnju prebacio na Plješevicu i kamene kugle. No očito je da onaj Meksikanac sa početka priče, pred kraj svog života osjetio kakvi vjetrovi pušu na ovim prostorima pa je ponovno posjetio Hercegovinu tvrdeći kako je Troja sigurno tu ali da piramida u VIsokom nema. No Sem se nije oglasio po ovom pitanju, jer ko je zaboga taj Salinas da on nama u našohj demokratskoj i patriotskoj domovini soli pamet o piramidama, pa tamam da je i iz Meksika došao.

                                            Dolazi zima
  Zima nam se polako približava. Radovi na ogoljavanju brda ne prestaju. No ni to nije dovoljno, več se moramo time i hvaliti po susjednim zemljama. Naše "piramide" posječuju svi relevantni čimbenici iz Zemlje i Svijeta. Tako je u posjeti Visokom bila i grupa iz Mjesne zajednice Kulen Vakuf, koje izgleda niko živ ne može ubjediti da ovo nisu piramide. Kako cirkusanti u najtiražnijem smeću na svijetu govore, radoce za ovu godinu opolako privode kraju i vrše "konzerviranje" sondi. Vjerovatno onim mazivima koje su "donirali" ptredstavnici one strane firme nekad sa početka priče o cirkusu. Radove tokom zime nastavljaju u "kompleksu" tunela. Čak su pronašlui neku špilju kod KTK Visoko koju su odmah pripisali kao još jedaqn krak "tunela". Za to vrijeme Sem planita turneju po susjednoj Hrvatskoj, vjerovatno u organizaciji svojih hipi bager baba. U susjednoj Srbiji još nije bacio udicu jer očito nema dovoljan broj babetina koje su očarane njegovim milozvukom. I onda dolazi nova godina pa novih 200 dana dok se brda ne ogole i ne pokaže se da piramida nema. NAravno Sem to nikad neće urditi. Jer ako brzo kopa brže će dokazati da gore nema ništa od pirmida. Ovako se uvijek može pozivati na "vjera u piramide= patriotizam". Dok svi domaći i svjetski naučnici dižu ruke od naše zemlje do tad će naši kreteni iz vlasti davati podrške ovim smješnim projektima jer su "dobri za buiznis". Pitam se do kad će naša zemlja biti talac ovakvih kretena?

R @ 10:55 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
subota, listopad 7, 2006
  Kao što sam već rekao jučer je sa stranica cirkusa povučen, pa onda vračen tekst mlađahnog geologa Gorana Čakića. Uspoređujući oba teksta naišao sam na neke razlike pa sam odlučio napisati post o razlikama između dvije verzije "istog" teksta. Pročitao sam obje verzije uporedo i primjetio sam da su Goran ili neki cirkuski lektor temeljito prošli kroz naše tekstove i popravlili dobar dio stilskih i pravopisnkih grešaka. Ne samo da su ispravili sadržaj pojedinih rečenica kako bi one dobile smisao, nego su i brisali pojedine pasuse u cjelini. Tako nam na novoj verziji nedostaje slijedeći pasusi:

Možda neko ima rođaka u NASI pa će mu objasniti neke stvari. Može li neko opovrgnuti da je ovo Mars. Može….. Ima onih koji nisu nikada vidjeli Mars. Ima i onih koji ne vjeruju ničemu što nisu opipali. E, ne moraju to ni pokušavati. Pokazati ću im ja: Sve je došlo iz NASE. Vjerujete li bar ovim dokazima. Ako ne, jedni će imati priliku da se upoznaju sa nečim novim a drugi i onako neće vjerovati jer svaku ideju moraju dobro analizirati da bi je na kraju nazvali suludom. Hajdemo sada na nešto što predstavlja upoređivanje slika koje su došle iz NASE, kada je SAD odlučila da svijetu pokaže svoju visoku tehnologiju. Nisu ni slutili da će visoka tehnologija dati povoda mnogima da je primjene i u oblastima koja nisu bila predviđena njihovim programom istraživanja.
Gledajući ove slike,ni u kom slučaju ne smijemo sumnjati u njihovu vjerodostojnost. Sve je ovo istina. Trebalo ju je shvatiti i povezati sa onim na što do sad nismo imali odgovora. Odgovori su među nama, vidite i sami. Treba shvatiti koliko su ove planine na Marsu daleko. Možda će nam Dr. Smailbegović dati podatke koliko su visoke i velike. A ogromne su, predpostavite sami. Nemojte se libiti da potvrdite idealnu sličnost svega što nam dade NASA. Nemojte nikako razmišljati da ovo nije moguće. Pa ,moguće je, vidite. Mars pokazuje a Giza potvrđuje.

Očito je da naš geolog iz hobija pišne u gaće kad neko spomene NASA-u. Vidite s koliko strahopoštovanja piše za "dokaze" koje daje NASA. Goran nam je odličan primjer kako naši primitivni građani razmišljau. Ako im kažete da je nešto "visoko sofisticirano", da dolazi iz NASA-e, da je to snimljeno satelitima, oni su spremni bezuslovno povjerovati u ve laži. O tome je pisao i prof.Govedarica. Goran izgleda živi u periodu od prije par mjeseci. Spominje ljude koji su se davno odrekli proijekta i koji su ovo nazvali cirkusom. Interesuje meda li je Goranu neko rekao šta je u stvari pisao R. Schoch?Očito da ne zna jer u slijedečem pasusu piše kako je Grizli dao odgovore na neka pitanja, ali istovreno mogu naslutiti da mu je Semke več provukao priču u koju je Goran povjerovao da je Schoch izdajica i ona "podvodna struja" koja želi preuzeti projekt.

Pa neko iz Visokog je to napravio u Gizi. Nije šala. Visočke piramide su nešto drugačije. Rađene su od materijala koji se mogao naći veoma blizu. Tehnologija? Ona nam nije poznata.Gospodin R.Schoh nam je djelomično dao odgovor na to. Zašto je došao u Visoko kad je prije toga bio u tajnoj misiji u Egiptu gdje je tražio tajnu komoru u Keopsovoj piramidi i Sfingi? Postavlja se pitanje, šta je tražio? Tražio je skrivene tajne znanja drevne Atlantide. Ako ne vjerujete, pročitajte knjigu „Tajna komora“ autora R. Bauvala. Tamo će, onaj ko, želi pronaći odgovore. Da li je R. Schoh našao tajnu komoru. Odgovor znam. Nije. Zašto je dolazio u Visoko?

Nakon iščitavanja obje verzije teksta osjetio sam veliko sažaljenje. Goran je čovjek koji se školovao još dok je glavno pomagalo za računanje bio logaritmar i kad su kilopondi bili jedna od izvedenih jedinica SI-a. Čovjek je radni vijek proveo crnčeći u socijalizmu bez mogučnosti tehničkog usavršavanja i doobrazovanja. Takvih primjera među starijom generacijom inženjera je mnogo. Oni će vam reći da je njihov studij bio teži jer nisu imali računare, bez obzira na vaše argumente kako je danas puno teže jer uz sva ona znanja koja su oni morali naučiti mi moramo znati koristiti bezbroj aplikacija na računarima, znati najmanje 2-3 strana jezika, neprekidno se usavršavati... Zato je meni žao Gorana i njemu sličnih. Čovjek je pred kraj propale karijere skontao da postoje mnoge stvari za koje nije čuo. Sada ih pokušava pročitati i naučiti na najpogrešniji način. Kao što je moj prijatelj Billy rekao, on ne može pojmiti da je prostor trodienzionalan iako bi on kao mašinski inženjer MORAO to znati. Na žalost Goran nije došao u posjed literature koja bi mu pomogla da shvati prirodu Svemira. Sa višnjama,ivanma, semirima,ibricama,elmama i neće. Pošto znam da ovo čita imam još jednu špreporuku. Gorane pokušaj nabaviti knjige Prof. Stephena Hawkinga. Ako nemožeš javi pa ću ti ja posuditi svoje knjige. Kad već izdvajaš ogromna financijska srestva zta internet pokušaj se konektovati na Hubble, pa ćeš vidjeti mnoge stvari u Svemiru. Imaj na umu da je Svemir trodimenzionalan, da ti na um ne  bi pale neke gluposti oko "koincidencija" sa piramidama.
ŽElim ti prijatan i ugodan weekend.

R @ 09:41 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
petak, listopad 6, 2006
   Sinoć, kad sam  došao  doma i upalio računar, da još jednom pročitam pogled iz Goranovog ugla i iznenadim se da nema teksta. Jutros palim računar, tekst je opet tu. Samo je malo promjenjen. Očito je Goran poslušao moj savjet pa je pročitao što je napisao. Čak je i naslov izmjenio. Izmjenio je dosta toga. Čak je neke dijelove izbacio. Vrlo interesantno. Gorane, pošto znamo da čitaš naše postove, imam jedan prijedlog: Da se ne bi više provaljiv'o oišući te gluposti koje kasnije svakako moraš korigovati, pošalji nama tekst da ga mi kritički ocjenimo, pa tek onda ispravi i objavi ga. Manje ćeš se blamirati.
R @ 10:09 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 5, 2006
Statler: Čujem, Mediha se okomila na svog profesora, jer dotični ne vjeruje u piramide.
Waldorf: Eh... što implicira da dotična i nije neke pameti...
Statler: Tako se i češlja.
DOHOHOHOHOHOHO HOHOHOHOHO HOHOHOHHOHH
R @ 13:14 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
   Novi tekst iz tupog ugla ponovno piše naš Goran Čakić, super upitnik. Ja se iskreno obradujem svaki put kad on napiše kakav tekst, jer znam da slijedi salva smijeha. Ni ovaj put nas nije iznevjerio. Toliko sam se smijao da me šef 3 puta upozorio i nakraju je radila i prijetnja. Još uvijek mi stomak podrhtava od smjeha, ali ga moram prigušiti.
Pročitaj kompletan post
R @ 11:01 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
Vidim na blogu mog omiljenog geologa da je Semke po ko zna koji put  zloupotrijebio djecu. Ni prvi ni posljedni put. Sječamo se emisije na TV Pink kad je linču gomile pubertelija bila izložena gospođa Zilka Kujundžić Vejzagić. Odličan tekst u DANIMA na tu temu je napisao i Miljenko Jergović. Meni je u sječanju ostala neka balavica, koja sa patriotskom suzom u oku napada gđu Kujundžić riječima kako ona (Zilka) kopa samo po suncu dok naši kopaći kopaju u svim vremenskim uvjetima kako bi piramida što prije ugledala svjetnlo dana (šmrc). Naravno, gđa Kujundžić je gospođa, pa je na provokacije odgovorila najsmirenijim tonom. No zadojenost dječurlije u Visokom je nevjerojatna. Lično sam zabrinut za  budučnost svog grada dokle god su im djeca zadojena debilnom pričom. Naravno djeca nisu kriva. Krivi su roditelji, jer dijete je kao sunđer. Pokupi priču koja se priča u kući i onda to na različite načine tumači i prenosi svoje mišljenje. Zašto sad ovaj kratki reminder? Prije nekih mjesec dana sam dobio jedan promotivniu karticu turističke agencije NEGRO, vlasnika Ene Kovića, poznatog po aferi oko privatizacije BOSNAGRAFA, a u slučaju piramida poznat po slavnom crtežu na kojem bi mu pozavidili učenici prvih razreda osnovnih škola. Zbog prevelikih obaveza nisam stigao pisati o tome ranije. Kada sam prvi put vidio tu promotivnu karticu, osjetio sam gađenje. Jedan dio kartice pokazuje "umjetničko" nedjelo inspirirano mišljenjem gđe Kujundžić. Jedino što mogu prokomentirati je da mi se gade ljudi koji su napravili ovo *ranje od fontane. No to nije sve. Postoji i pjesmica učenika IV-3 razreda (ime neću spominjati) koju u cjelosti prenosim:

Zilka i piramide

Čim Semira malo nema
Zilkica nam pakost sprema.
Visokom se proču glas:
Stigla Zilka i kod nas.
Dižite se Zilka ide
Da nam sruši piramide.

Ko fol stari grad je brine
Sve nas gleda sa visine.
Zlokobna je puna jeda
Kopati nam ona ne da.
Neka pukne nek se stidi
Al bila je na piramidi!

E tako svoju pjesmicu pišu naši najmlađi naraštaji. Iskereno meni se povrača na ovo. No kako rekoh djete ništa nije krivo. Ono samo upija priču koju pričaju odrasli. Jedan moj rođak je često komentarisao nešto u stilu:"...  Zilkuša je najgora...". Često sam imao verbalne duele  sa njim kritikujući njegov primitivizam. Kad njegovo dijete čuje njegovo razmišljanje i kad ga mediji "bombarduju" informacijama ono jednostavno nastavlja tako da misli i onda je normalna posljedica toga jedna ovakva pjesmica ili nastup onih pubertetlija u emisiji na RTV Pink. Jadni su nam naraštaji koji odrastaju na alternativnim glupostima S.O. i koji uz to postaju zvanična znanost.

Slijedi : Super upitnik ponovno pita. 1000 zašto

R @ 10:12 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 4, 2006
    Evo konačno na stranicama Izborne komisije uspjevam otvoriti preliminarne rezultate. Ipak nismo toliko "pametni", pa ni promjene ne znamo birati. Krenimo redom.
Bošnjački član predsjedništva: Haris jata Silajdžić, "dobrotvor" koji je uskrsao pred ove izbore i koji je čitavu predizbornu kampanju gradio na kultu ličnosti pomeo je svoje protukandidate. Sulejman Tihić ima duplo manje glasova od Hareta. Šta to mijenja u predsjedništvu. Po meni predsjedništvo BiH je institucija koja ništa ne odlučuje i koja je tu samo pro forme. Doduše odluče kako poslati vojnike u Irak, ali to je otprilike sve. Malo se slikaju i drmaju lovom, tako da Hare neće moći napraviti neku veliku štetu (a ni korist) i očito je ispunio svoj cilja. Sjesti na mjesto rahmeli Alije Izebegovića, koji je davno prpustio priliku da politički makne Hareta.
Hrvatski član predsjedništva: Željko Komšić. Ima gotovo duplo višeglasova od prvog pratioca Ive mire Jovića. Ovaj drugi sad pravi farsu od svega. Kao zalaže se za hrvatski narod. Nije nego. Fotelja i dobra plaća su uglavnom savršen alibi da se neko zauzme za narod. Kao što rekoh, funkcija predsjednika je mizerna u političkom životu ove zemlje i koristi se u glavnom za opstrukcije svega. Ivo i HDZ su puno prije izbora znali protukandidate i moglo se naslutiti (čak i meni-političkom laiku je bilo jasno) da će SDP-ov glasački korpus dati svoj glas za hrvatskog člana i da on sigurno pobjeđuje na izborima. I kad su to lijepo znali nisu uradli ništa na svojoj izbornoj strategiji, pa sad kukaju. Kao što rekoh sami si su krivi.
Srpski član predsjedništva: Nebojša Radmanović. I on je pomeo protukandidate. Ima duplo glasova više od najbližeg pratioca.Očigledno je da su SNSDovci vodili perfektnu kampanju. I ovo je "promjena", no kakva vidjet ćemo, jer je ovaj najavio borbu protiv Hareta. Da prafraziram Semketa: biće ovo dugo arheološko  interesantno političko ljeto, pardon godine.

Zastupnički dom parlamentarne skupštine BiH: 4 vodeće stranke iz Pederacije SDA, SZBiH, SDP i  HDZ. Tri vodeće stranke R Šumske: SNSD, SDS, PDP. Šta reći? Nacionalisti rajds agen.

DA ne dužim dalje, svugdje ista slika. Jedino što sam jučer pogriješio je što sam "otpisao" SDA. Oni su jedino izgubili dobar dio glasača i člana predsjedništva, ali ne i izbore. Kako čitam u onom smeću od Avaza, pripremaju koaliciju sa SZBiH. Očekivano. HDZ, onako podjeljen prijti da postane minorna stranka.  Jutros na vijestima slušam kako ih i HDZ Hrvatske "odbacije". Kada će skontati i pogledati istini u oči da su oni najzaslužniji za to da su Hrvati od konstituvinog naroda brojčano u BiH postali manjina. Na žalost. SNSD je apsolutni pobjednik u RŠ. Nacionalisti perobučeni u socijaldemokrate. Na Istoku stare priče, na zapadu ništa novo. Šta na kraju reći. Nismo ništa izabrali što več nismo imali. Očito se u nas u politiku ulazi samo i jedino zbog ogromne svote novca koja se vrti kroz razne bađete, prođekte, fondove... Nacionalizam je i dalje najjače sredstvo zaplašivanja, koje na žalost još uvijek pali kod nas (kako ne bi kad pali i kod Amera, kako reće jedan posjetititelj). Nažalost nastavljamo dalje oprobanim stazama podmetanja, sabotiranja, opstruiranja. Dok je nas 'vakih biće i 'vake vlasti, ali i redova pred ambasadama. Za kraj jedna pjesmica koja nema veze sa ovom pričom do sada. Tek da promjenim temu.

R @ 07:35 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
utorak, listopad 3, 2006
   I tako prođoše i ovi opći izbori. Za ove bi se sa pravom moglo reći da su donijeli promjene. Barem u raspodjeli vlasti. Što se tiče bošnjačkog dijela, (ne)očekivano dobar dio kolača je ugrabio Haris Jata Silajdžić. Sad su uloge zamjenjene. Do sada neprikosnovena SDA-a koje je u ne tako davnoj prošlosti pružala ruku Harisu, kako bi njegovi puleni ipak participirali u vlasti, izgubila je upravo od Harisove SZBiH. Šta je tajna uspjeha SZBiH? Od početka predizborne kampanje, možda još i od ranije od pregovora o ustavnim promjenama, strazeti SZBiH su igrali na kartu "kulta ličnosti". Iako nisam simpatizer ove stranke (kao ni u ostalom bilo koje stranke), moram im odati priznanje na propagandnoj kampanji. Danima su sa stranica "najtiražnijeg" tiskanog izdanja blatili oponente "vođe". Da ne spominjem reklame na TV-u, jumbo plakatima i pravi rat plakatima po gradovima sa bošnjačkom večinom. Smjenjivanje lica Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića mislim da niko nije uspio puratiti. Činilo mi se da su se stopili jedan sa drugim. Šta možemo očekivati nakon smjene vlasti? Po meni postoje dvije opcije. Prva je koalicija između SDA i SZBiH, u duhu do sadašnjih brakova iz interesa. Druga opcija je da do koalicije ne dođe zbog Harisove sujete. Tada bi SDA mogla zaigrati na svoju kartu koja je siguran adut a koja se pokazala izuzetno jako još dok je na vlast bila Alijansa za promjene, a to su socijalni nemiri, protesti boraca, porodica poginulih boraca, jednom riječju svih onih koje je ta SDA dovela na prosjački štap ali kojima lako manipuliše.
Što se hrvatskog biračkog tijela tiče tu je situacija tragi-komična. NAkon međusobnog raslojavanja na desetine stranaka sa hrvatskim predznakom i nakon katastrofalne politike HDZ-a učinili su da Hrvati iz BiH, masovnim isljeavanjem i raseljavanjem svoju konstitutivnost imaju zagarantovanu jedini Ustavom BiH. Politika nacionalnih stranaka i ostalih naroda nije bolja, ali je biračko tijelo veće, pa se odliv slabije osjeti. Nakon blamaže oko izbora za hrvatskog člana predsjedništva (mada mislim da prava blamaža tek predstoji), Ivo Miro Jović, ratni profiter, poručuje i prijeti "izlaskom Hrvata iz BiH". Jučer je govorio kako ako on ne bude hrvatski član predsjedništva da takvog predsjedništva neće ni biti. Kako je SDP-ov kandidat odnio skoro 2x više glasova, ispada da bi se glasovi ljudi koji su glasali za Jovića trebao računati duplo. No očito je da za slab izborni rezultat HDZ-a nije kriv SDP nego upravo HDZ sam. Afere, mahinacije, unutarnje podjele su uzrokovale ovako slab rezultat HDZ-a. Još nisam načisto koji od ova dvaHDZ-a ima podršku hrvatskog HDZ-a.
Što se tiće SDP-a, očito je da su odigrali lukavu igru. Svjesno su utrku z abošnjačkog člana predsjedništva prepustili Haretu i Sulji, a jednostavnom matematikom su zaključili da imaju velike šanse da u predsjedništvo uđu sa hrvatskim članom predsjedništva. Očito je da će u razgovoru o nekim novim ustavnim promjenema zbog ovog HDZ tražiti brojanje krvnih zrnaca prilikom izbora, da s ene bi neko, ne daj Bože od Srba ili Muslimana usudio glasat za Hrvata. Ovo je još jedan pokazatelj koliko je apsurdan izborni sistem u BiH.Što se srpskog dijela tiče, tamo su mi stvari bile jasne puno prije izbora, barem što se pobjednika tiče. SDS je izbore i vlast izgubio još davno, a kad su ih pritisli stranci i kad su im zatvorli račune. Dodik je u međuvremenu "našnjuh'o" nešto o obćanju koje je Holbruk dao Miloševiću, pa je netom pred izbore udario na sva zvona prču u referendumu. Zbog toga ovakvi rezultati i nisu neočekivani.

Šta reći na kraju. Tražili smo promjene i dobili smo ih. Barem na papiru. Da li će nam život biti bolji? Teško zamislivo. Vidjet ćemo. Vrijeme je pred nama da pokaže šta smo dobili. Ono što sigurno znam je da je vremena za neki napredak svakim sekundom sve manje. Mladi masovno napuštaju zemlju, posla je malo i ako ga ima loše je plačen. Vlastodršci rasipaju naš novac, od skupih auta, ogromne birokracije pa do glupavog finansiranja još glupljih projekata. Sam primjer davanja novca za kvazi projekt S.O. pokazuje koliko nam je vlast tupava.
Nadam se da griješim i da će nam ulicama teći med i mlijeko, nakon smjene. Mada mislim da će biti suprotno. Jesam, pesimista sam. Valjda mi iskustvo "zabranjuje" da se nadam.
R @ 10:01 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 2, 2006
   Kako čitam na blogu mog omiljenog geologa Semke će izgleda dobiti priliku da odbrani svoju doktorsku disertaciju na sarajevskom univerzitetu. Ovo dokazuje da je kod nas sve moguće. Nije Semke prvi koji će odbraniti doktorsku disertaciju koja ne vrijedi ni pišljiva boba. No problem je što je ovaj ublehaš jako puno toga zatalaso. Čak i u međunarodnim okvirima. Ako pogledamo da su ugledni svjetski znanstveni časopisi odbacili Semketove priče kao neargumentovane i smiješne, ako su vodeći svjetski znanstvenici Semketove nebuloze nazvali pravim imenom: halucinacije, pitam se kakav ugled u Svijetu može imati naša znanstvena zajednica nakon ovog? ŠTa možemo očekivati u budučnosti? Možda da vidovita Džemila &co kolektivno odslušaju posdiplomski na psihologiji, a da Šeki vrač i istjerivač đavola doktorira na medicini? Ne, nije do tog došlo. Još.  Ovi pobrojani nisu toliko artikulisani za takvo nešto, ali je pitanje vremena kad će neki emancipovani idiot krenuti Semirovim stazama idiotluka i kad će voodo magija postati oficijelan predmet na našim fakultetima.
R @ 14:24 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
   Jučer su održani Opći izbori u našoj voljenoj jednoj i jedinij be i ha. Kako stvari stoje poznata su dva člana predsjedništva. Haris Jata Silajdžić i Nebojša Radmanović, no koplja se lome oko hrvatskog člana predsjedništva. U laganom vođstvu, sinoć je bio Ivo Miro Jović, no kako nisu prebrojani glasovi iz Sarajeva i Tuzle, postoji mogučnos ta g.Jović izgubi tu blagu prednost i da hrvatski član predsjedništva postane kandidat SDP-a g. Željko Komšić. Da najave predsjednika SDP-a o pobjedi njihovog kandidata nisu neutemeljene pokazuje izjava g. Ive Mire Jovića, koji tvrdi da g- Komšić nikako ne može biti hrvatski član predsjedništva. Očito da nas očekuje nova farsa. Kako još nisu saopćeni zvanični rezultati, moje komentare očekujte kasnije.
R @ 09:40 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Brojac prebrojac
Upišite tekst...
Statcount
Sat
Arhiva
« » lis 2006
Kontakt e-mail
  • Moj e-mail: resistancev@yahoo.co.uk
    Sve informacije prijedloge i sugestije saljite na e-mail
Odbrojavanje do zrake iz Svemira
Brojač posjeta
507664
Index.hr
Nema zapisa.