Ko udari na nas iz mesta je najebo
R
Licenca
Ovaj blog je zaštićen: .Creative Commons License
Blog priča by R is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.
Blog - listopad 2007
srijeda, listopad 31, 2007

   Ovih dana sam bio opravdano odsutan. Bio sm u glavnom gradu RS-a, i imao sam tu (ne)sreću da demonstracije protiv odluka pratim iz prvog "borbenog" reda, pa se nisam stigao oglasiti. ŠPta da kažem? Tresla se gora rodio se miš. Iako su pompezno najavljivane demonstracije nisu bile masovne koliko su to organizatori očekivali. Mene je iznenadilo, barem u ono malo vremena dok sam prolazio pored gomile penzića, omladine (vjerovatno puštene iz škola) i uglavnom nezaposlenih ljudi, nedostatak nacionalističkih obilježja, barem u onoj količini kako sam očekivao. Lično nisam vidio niti jedno lice optuženika za ratne zločine, na nekom panuo. Uglavnom, transparenti su tražili ojačanje RS-a i njen opstanak. Možda je ironično, ali zbog odluka HR-a EU za BiH protestvuju samo Srbi, dok su recimo odluke istovjetno pogodile sve ostale. Tako recimo dosta nedavno blokiranih zakona (blokirani zbog namjernog izostanka bosnjackih clanova VM-a), sad amoze biti usvojeno bez problema. No ocito je da svoj nerad poslanici i ministri vise neće moći skrivati, pa su po starom dobrom običaju počeli skrivanje iza naroda. Samo ovaj put mi se čini da je EU ozbiljna u svojjim nakanama da dovede u red ovu zemlju, ma po koju  cijenu. Kako creće jedan diplomata: Htjeli ste Dayton, eto vam ga. Očito međunarodna zajednica neće više trpiti parcijalnu interpretaciju daytonskog sporazuma, bar se nadam.

HDZ ZNA!

Već sam pisao o posterima lidera HDZ-a Hrvatske po BiH, i čudio se da su recimo u Visokom čak dva (možda i više )jumbo plakata sa porukama predsjednika vlade susjedne RH. A onda se oglasio i laički mislioc Jašo koji poručuje (vidi naslov posta)da je dobro došao, al zašto dolazi? Znam nema logike, ako je dobro došao onda je dobro došao ako nije dobro došao koji će nam klinac. Al Jašini tekstovio i onako imaju malo veze sa logikom. Izdvoji bih samo dva pasusa ovog i onako besmislenog teksta :

Kako bi bilo da Srbi iz Hrvatske Krajine glasaju na izborima u Srbiji. Kako bi bilo sa ljudi iz Sandžaka glasaju na izborima u BiH, odnosno kako bi bilo da Albanci iz Albanije izađu na referendum za nezavisnost Kosova. To bi bio cirkus naravno. Možda sam ja pravno neuk, ali ti koji su pravno naučeni su i dijelili ovu zemlju na dogovorima u Karadžorđevu, zeto nek u svoju avliju nose to svoje pravo. 

PA evo ovako, Srbi iz Krajine su i onako protjerani po Bosni i Hercegovini i Srbiji, pa tako tu i glasaju. Sigurno ne glasaju u Hrvatskoj, bar ne u broju u kojem su živjeli na tim prostorima prije izbjeglištva. Bošnjaci iz Sandžaka ne mogu glasati u BiH, jer nisu državljani BiH, a oni koji jesu sigurno i glasaju u BiH, a Albanci iz Albanije ne mogu nikako glasati na Kosovu iz istih razloga. U ostalom ptrirodnije pitanje je šta ako Albanci sa Kosova glasaju u Albaniji a ni ono nema smisla. Jašo ti i jesi neuk, al šta ćeš.

Ali nebitno, neka Ive, možda tako naumpadne i Putinu da srpska dijaspora iz RS-a i Srbije glasa za njega dok Ređep Erdogan treba da razmisli o glasovima 2.500.000 bosanskohercegovačkih bošnjaka. Neka, nema veze ali zato ne treba da se pitamo zašto smo i za one lijevo od nas i za one desno od nas samo "glupi bosanci". Mi njima dođemo kao recimo jeftini kondom poslije dobrog sexa koji bace u kantu za smeće nakon što ga upotrijebe.

Opet glupa poređenja. Treba li ponovno naglašavati da Srbi nisu Rusi, a Bošnjaci nisu Turci? Ili možda jesu? Ovakvim tekstovima ti i daješ povoda ljudima da kažu "glupi bosanci", uostalom kao i što si radio u tekstovima o Osmanagiću.  A ovo sa kondomom ti je pravo odlično poređenje, interesuje me samo gdje nađeš inspiraciju. Je li to nešto lično ili šta?

R @ 09:43 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 29, 2007

Voja Kalašnjikov i Šerif iz Laktaša    

Kao što sam najavio prošle sedmice, našu malu cijelu iz tri dijela, Bosnu i Hercegovinu tresla je groznica slovačke većeri. NAkon odluke Visokog predstavnika EU u BiH, g. Miroslava Lajčaka o promjeni načina glasanja u državnoj Vladi i Parlamentu, a koji omogučava funkcionisanje Države i kad dio poslanika/ministara spava kući ili troši državne pare skitajući se po svijetu, u "manjem" BH entitetu podigla se velika buka i prašina. Prijetili su ostavkama, bojokotom, demonstracijama, a stigla je i podrška iz susjedne nam Srbije. Podrška je stigla od Voje Kalašnjikova, koji bi da na račun BiH raskrčmi "vekovnu srpsku zemlju i srce Srbije"- pogađate Kosovo. No onda su se oglasili i Miroslav Lajčak, koji je objasnio i Dodiku i Kalašnjikovu svoju odluku, pa američki ambasador English, koji je rekao da USA stoji iza EU (vjerovatno su Voju prošli žmarci kad se sjeti Tomahawk-a i bombardiranja), i na kraju oglasio se i Zlatni ljiljan, aktualni Predsjedavajući troglavoh Predsjedništva- Željko Komšić, koji je Voji u brk skresao da bi mogao dobiti i po prstima i nosu. što je izazvalo pomamu u manjem BH entitetu. A onda se sve polagano smirilo i juće u Mostaru, svećano su započeli pregovori o reformama svega i svačega. Ono što je interesantno, izostalo je "likovanje" bošnjačkih glavonja nad ovim odlukama Visokog predstavnika. Valjda poučeni ranijim iskustvom, da kad Visoki nekog "nategne" (bilo Srbe,Hrvate ili Bošnjake), kao protivodgovor dođe da usput zbog bilo čega nategne i ove preostale. JEdino su hrvatski predstavnici pokušavali "izmiriti" sukobljene strane. Pred nama je teških iu mučnih 30 dana kojiko su političari sebi odredili da krenu sa reformama Ustava. Vidjet ćemo kakav nas rasplet situacije očekuje. 

MOST

U jeku predizborne kampanje, predsjednik vlade i HDZ-a susjedne Hrvatske otvorio je započinjanje radova na mostu Pelješac-kopno. Prije godinu dana ( i možda nešto više) otvoreni su radovi na strani "kopna", a sada se otvaraju radovi na strani Pelješca. Most će koštati par milijardi kuna, možda malo više možda malo manje, cjednom riječju niko ne zna, i gradit će se 4 godine i neće ugrožavati pristup našoj zemlji ka otvorenom moru.Stvarni privredni i komunikacijski razlozi za gradnju ovog mosta su smiješni. I laiku je jasno da dobrosusjedskim odnosima, što očito nije u interesu trenutnoj vladi obje države, moguće napraviti dogovor o izgradnji auto puta koji bi prolazio i kroz našu zemlju a čiji bi krak, puno jeftinije povezao Pelješac sa kopnom. Naravno, bitno je držati tenzije u regionu, pa će tako i ovaj preskupi projekt donijeti napredak i prosperitet za par sela i par ovećih naseljenih mijesta na Pelješcu. Interesantna je činjenica da je jedini političar sa ovih prostora koji je javno istupio i gradnju proglasio glupošći predsjednik susjeden Hrvatske. Doduše i Titov pionir se žalio Papi, ali koga briga. IStovremeno konkurentski SDP, koji gradnju mosta smatra glupošću, najavljuje gradnju novog mosta ali nešto sjevernije, mosta koji će pvezati Split s Bračem, ali će se zalagati i za ukidanje glasanja bosanskih Hrvata na izborima u Hrvatskoj, ali i za ukidanje vjeronauka u školama.  Istovremeno HDZ izbornu jedinicu Dijaspora shvaća ozbiljno, pa su plakati sa Ivom Sanaderom i drugim čelnicima HDZ-a osvanuli po BH gradovima i selima. OK mogu razumjeti da se HDZ reklamira i propagira po mjestima sa hrvatskom većinom, uglavnom na njihove glasove kao prevagu i očekuje,ali rekloamiranje po gradovima gdje su hrvati stroga manjina, kao što je Visoko, ne mogu shvatiti. Vjerovatno HDZ ZNA! zašto. Dokle će ova predizborna cirkusijada doćo staje da vidimo do novembarskih izbora.R @ 08:48 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, listopad 26, 2007

    Već duže vrijeme u glavi mi "oscilira" misao o "multidisciplinarnom timu fondacije". Nikako nisam mogao da "skontam" šta škripi u državi cirkuskoj. A onda mi je na um palo da malo pročešljam čuveni: GENERALNI MULTIDISCIPLINARNI PROJEKAT ISTRAŽIVANJA BOSANSKE DOLINE PIRAMIDA U VISOKOM, BiH. Zvuči strašno. Pročitao sam imena  članova multidisciploinarnog tima stućnjaka i pronašao kariku evolucije koja nedostaje. Pogledajte ko čini vodeći tim projekta:

Vodeći projektanti i eksperti : 
Prof. dr Muris Osmanagić, Sarajevo, B&H 
Prof. dr Hidajet Repovac, Sarajevo, B&H
Dipl. arh. Emir Bukurević, Visoko, B&H
Prof. Dario Andretta, Ph.D., Rome, Italy
Dr Sci. Andreas Hasenstab, Nuernberg, Germany
Dr Sci. Aly Abdulah Barakat, Cairo, Egypt
Chris Norman, B.Sc (Hons), Edinburgh, UK
Paulo Stekel, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brasil
Ibrica Repišti, dipl. ing., Kotor, Crna Gora

A sada pogleedajte sastav Projektnog tima: 

Prof. dr sci. Muris Osmanagić, koordinator tima projekta, prvi naučni savjetnik
Fondacije „Arheološki Park Bosanska piramida Sunca“, Sarajevo;
Prof. dr Hidajet Repovac, historija civilizacija, Fakultet političkih nauka, Sarajevo;
Dipl. arh. Emir Bukurević, pomoćnik načelnika Općine Visoko za urbanizam
i prostorno uređenje, Visoko, Bosna i Hercegovina
Prof. Dario Andreta, Ph.D. in Earth Sciences, Project archeology research methodology,
Chancellor of Lumuci University, Rome, Italy;
Prof. dr sci. Sulejman Redžić, ekolog, Centar za ekologiju i prirodne resurse, Prirodnomatematički
Fakultet , Univerzitet Sarajevo, BiH;
Mr. Chris Norman, B.Sc. (Hons) MRTPI MIQ, Project Planning, Chairman of the
Scottish Society of Directors of Planning's Minerals Group, West Lothian Council,
Edinburgh, Scotland, UK;
Prof. dr sci. Salih Kulenović, etnologija, Prirodno-matematički fakultet, Tuzla, B&H
Mr. Paulo Stekel, indipendent Brasilian researcher in the field of ancient and sacred
languages, hierolinguistics and the expert of deciphering Glozel tabletes in
France; Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brasil;
Dr sci. Aly Abdulah Barakat, geology research materials in Giza Pyramid Area,
the Egyptian Mineral Resource Authority (EMRA), Cairo, Egypt;
Dr sci. Andreas Hasenstab, georadar measurements research, LGA Bautechnik Gmbh,
Nuernberg, Germany;
Prof. dr Emira Zovko, radiohemija, Prirodno-matematički fakultet, Sarajevo
Doc, dr sci. Senka Barudanović, bio-diverzitet, Prirodno-matematički fakultet, Sarajevo
Bosna i Hercegovina;
Dipl. ing. geol. Ibrahim Repišti, Kotor, Crna Gora
Prof. dr sci. Husnija Resulović, dugogodišnji bivši upravnik Instituta za pedologiju,
agrohemiju i melioracije na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu.
Prof. Ibrahim Bušatlija, geomorfologija, Prirodno-matematički fakultet,
Univerzitet Sarajevo
Prof. dr sci. Muhamed Pašić, bivši šef odsjeka za nemetale, Metalurški fakultet ,
Univerzitet Zenica, Bosna i Hercegovina;
Mr. sci. Selim Bešlagić, tehnologija, Građevinski institut, Tuzla, Bosna i Hercegovina;
Mr. sci. Merima Ćemo, kulturna antropologija, Prirodno-matematički fakultet Sarajevo
Dr sci. Enes Ramović, dipl. ing. geol., direktor firme Geo-Eta, Sarajevo, BiH
Dr sci. Ivan Šimatović, istraživanje geometrije Bosanske piramide Sunca u Visočkoj,
dolini, Zagreb, Hrvatska;
Dipl. ing. maš. Siniša Ognjenović– Tod, programer, profesor Waldorf pedagogije,
speleobiolog, biobaštovan, ekolog; Beograd, Srbija
Mr.sci. Enver Hasić, rudarstvo, otkrivanje starih podzemnih tunela i zaštita na radu
Mr. Davorin Vrbančić, termodinamika, istraživanje tehnoloških funkcija piramida
u Visočkoj dolini, Zagreb, Hrvatska;
Dipl. ing. geod. Mirzet Omanović, kompletna geodetska mjerenja istraživačkih
mikrolokacija Fondacije „Arheološki Park Piramida Sunca“, Visoko, BiH;
Ing. geod. Enver Buza, analize topografije istražnog prostora Bosanske doline
piramida, Geodetski zavod Sarajevo, Bosna i Hercegovina.
Prof. Hikmet Krkalić, historija, bivši kustos Muzeja Sutjeska, u periodu od sedam
godina prije rata, Zenica, Bosna i Hercegovina.
Prof. Habiba Efendira-Čehić, likovne umjetnosti, kustos Zavičajnog muzeja Visoko


Usporedite navedenu listu strućnjaka sa listom strućnjaka koji su posjetili Visoko, vršili interakcije kristalnih lubanja sa brdima, koji su iPodom skenirali brda i koji su mjerili otkucaje srva piramida, kao i one koji su obilazili kabinete i fotelje političara, jer naučnike i sttručnjake i njihovim foteljama nisu mogli naći. Naime domaći "foteljaši" su bili na terenu. 
I ako baš imate vremena, provjerite "izvještaje" na stranicama cirkusa i uporedite autore (ako pronađete imena) sa gornjom listom strućnjaka. Pitam se ko je uopće radio u cirkusu i kakva naučna istraživanja?

R @ 12:09 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare

   Poštovani posjetitelji, tragom napisa poznatog geologa, arheologa, historičara, paleontologa, vjerskog službenika, veterinara a po najmane arhitekte (pogađte naravno) Farisa Ličine, naš mali blog je krenuo u istraživanje. Kako smo napravili sveobuhvatno i svekoliko multidisciplinarno istraživanje, uvidjeli smo našu zabludu i formalno (ne)znanje stečeno u formalnim školama. Ovom prilikom želimo da se izvinimo gos'n Farisu i Cirkusu i kao znak iskrenog kajanja nudimo im rezultate našeg istraživanja montirane u jedan video, koji slobodno mogu iskoristiti kao dokaz međunarodne verifikacije, jer je isti napravljen na službenom putu autora po zemljama nerazvijene EU, kojoj i onako prijeti propast. Ovaj video daje samrtni udarac formalnom obrazovanju, foteljaškoj i dogmatskoj nauci i pokazuje da su ljudi ne samo koegzistirali sa dinosaurima, nego su iste i pripitomljavali kako bi im ovi pomogli u gradnji piramida (obraditi pažnju na sami početak videa, gdje se jasno vide ti dokazi).  Ovaj video ne samo da pokazuje miroljubivu koegzistenciju između ljudi i dinosurusa, nego razbija i mitove o dinosaurusima kao divljim zvijerima. Svako ko se usprotivi jasnim dokazima je nedobronamjerni foteljaški oponent. Iako mislimo da će i studio Stivena Spilberga, poznatog masona i autora ciklusa filmova u vremenu Jure sigurno tužiti našu naučnu hzajednicu zbog ovog videa, jer se kosi sa njegovim propagantskim filmovima čiji je cilj držanje širokih masa u neznanju, mi smo spremni i na sve zlonamjerne tvrdnje oponenata uzvračamo daljim kopanjem nosa.
Uživajte u dokazima!

R @ 11:24 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 25, 2007

  Znate koji su simptomi kad neko od nas načepi piramidiote? 
Počnu se lurkeri pojavljivat na blogovima i ostavljati stupidne komentare kojima pokušavaju razvodniti temu. Na primjer, kad pišemo o lažima i ublehama vezanim za kamene kugle i njihovo porijeklo, javi se dežurni milicioner cirkusa i počne falsifikovati naše mailove + priča o političkoj situaciji for free.
  A jel' znate koji su simptomi kad ih ono pravo, pravcato načepimo da im krv iz nosa počne teći?
Onda  sve ovo gore porbrojano + javljanja na mail uz pjesmice , prijetnje, molbe, žalbe i ostale gluposti. 
Koga smo to načepili ovaj put? Ovaj put, žrtva nemile intelektualne torture je niko drugi nego nedovoljno muško da bude inženjer, a nedovoljno peder da bude umjetnik (za definiciju korišćen vic, da ne  bude zabune). Pogađate radi se o diplomiranom arhitekti, koji bi da bude malo geolog, malo argeolog, a ponajviše SF biliver. Fare Ličina se javio na mail našem diplomiranom geologu. Ne nije to "običan" mail u kojem ga napada, optužuje, prijeti tužbom. Čovjek je smislio pjesmicu bez rima. A rime? Biće rima kad dođe plima:

Mrače, filteru, malo je takvih.
Ubij im i poslednje zrno težnje.
Ko god šta izjavi, provari i izluči.
Šta imaju drugi da bilo šta istražuju.
Imaš autorsko pravo nad geologijom.

Da je samo bilo nekoga poput tebe da skreše darwinu u početku
i izbloguje ga, imao li je on formalnog znanja biologije, amaterčina.

Svega ovoga ne bi bilo da ste ti, divna Irna, beautiful R,
godees Stul and Co. i ostatak d.o.o.
otišli pravo u policiju, odsek za organizovanu alternativu
i uperili prstima... taj i taj ne misli kao mi, taj i taj nije kvalifikovan,
taj i taj ima glupu frizuru, dic'mu glave, otkud sad to... svi van !

Pa, mrače, kuko stara, u penziju nas spremi,
spakuj il' hiberniraj, dok tvoji stručnjaci čiste debele naočari
od suza radonica, i pjevaju.


Faris Ličina dipl.ing.arhitekture. 
Malo arheolog, malo geolog, malo historičar  a kako vidimo i malo i pjesnik. 
...Zar ovo drvo u oganj, da mi uskri suza i suza iskri... rekli bi Nadrealisti.

Kako okarakterisati ove "stihove", a da ne pišnem od smjeha. Očito iznerviran činjenicom da diplomirani geolog  ima "formalno" znanje, pa svaku glupost koju izgovore cirkusanti u dva reda provali ili pak činjenicom da su njegove nebuloze i SF fantazije provaljenje u svijetu a da se neko drznuo pa ih i ovdje rasvijetlio, čovjek koji misli da je Fred Flinstone zaista stvarno biće i da je živio sa dinosaurusima, čovjek je odlučio da napiše mail. I to ne kakav, nego pjesmicu. 
Farise, razumijem ja da čovjek može vjerovati u nadnaravno, čudesne kristalne lubanje, kozmodrome po J.Americi, vanzemaljske graditelje na zemlji, da su dinosaurusi i ljudi suvremenici, ali to je normalno za djecu do 10-ak godina, koja vjeruju da su Tom i Jerry stvarni likovi i da Fred Flinstone zaista može imati dinosaura za kućnog ljubimca. Vidiš, odrasli ljudi, koji steknu "formalno" obrazovanje, a k tomu još da prostiš i čitaju knjige, ne ove SF, kao ti i ne stripove Matrina Mysterije, ipak ne bi trebali vjerovati crtanim filmovima. 

Hajde sad, napiši kakav angry komentar, prijeti tužbama i ostalim sranjima. To možeš, ali činjenicu da si krebil ne možeš sakriti.

R @ 13:58 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare

 Otkako je objavio svoju teoriju o jednom neobičnom tehničkom rješenju, ja nikako da se dovoljno koncentrišem da pročitam tekst u totalu.  Svaki put se odvalim od smjeha, pa se zagrcnem kafom, pa onda moram brisati sto, objašnjavati kolegici što se smijem... No danas sam se natjerao da pročitam barem onako površno Gogijevo viđnje teorije i hipoteze Damira Vrbančića. Da, dobro ste pročitali, tumačenje hipoteze čovjeka koji crta i skicira kao petogodišnjak. Koliko je Gogi ozbiljan i dokusiran na hipotezu pokazuje oduševljenost Damirovim skicama. Uz svu nebulozu Gogijevog pisanja koja me svaki put nanovo nasmije, ovdje bih izvdojio par rečenica i pasusa. Uživajte:

Ushićenost ovlaživačem
Čitajući članak gospodina Davorina Vrbančića „Funkcija 2“, osjetio sam neodoljivu ushićenost prema njegovoj zamisli.
Vrbančić je postavio jednu hipotezu koja ima dosta smisla, stoga sam i iskoristio njegovu skicu „ovlaživača okoline“, odnosno, jednu od pretpostavljenih funkcija piramida. 

Nadahnutost inventivnošću
Ideja se može uzeti kao izrazito nadahnuta, posebno sa aspekta posmatranja stvarnog stanja, nekih novih saznanja i analiziranja onoga što ja nazivam „Izvedbenim projektom“
Svejedno, čestitam mu na
inventivnosti!

Smijer sa tri pravca

Sada mi je lakše da odgovorim na pitanje odakle ide tunel ali pretpostavljam da bi smjer mogao ići čak u tri pravca.

12 zvjezdica Celzijusa

Relativna vlažnost zraka je 80 % a temperatura 12*C-14*C s dosta viška vode koja ističe iz tunela.
(cirkusanti dajte mu objasniti kako da napiše simbol stepena u Wordu).

Četverostrena apiramida sa radijalnom stranom bez ivice.Realno objašnjena
Naš piramidalni objekat ima četiri strane s tim da je jedna radijalna i nema četvrte ivice.Za to postoji realno objašnjenje. Za to postoji realno objašnjenje

Dijete cvijeća
Jedna interesantna stvar koja se ne može uzeti za bilo kakvu naučnu tvrdnju je naš nekadašnji dječiji odlazak na sjevernu stranu i branje cvijeća. Naizgled obična stvar. Išli smo brati prve cvjetove visibabe kad ih još nigdje nije bilo u dolini.Zašto navodim branje visibabe a govorim o termalnim anomalijama?

Al kakav dimnjak!

Pomislićemo dimnjak
! I jeste dimnjak, ali kakav i zašto?

Odsisni kanal
Najjednostavniji oblik kretanja kroz dimnjak, odnosno, odsisni kanal predstavljao bi izlaz prezasićenog zraka vodenom parom.

Jedino se u tvrdnju pože puzdati

Kondenzator vodene pare. Jedina tvrdnja u koju se sada mogu pouzdati.
Vratimo se na sliku – 3 i pogledajmo stepenice, zmiju. Vrbančić to navodi a ja je također, pronalazim na „Izvedbenom projektu“.

Radi cijelu godinu
Ovako zamišljeno i napravljeno rješenje ima i uslov. Ako se radi o termalnoj vodi radi cijelu godinu. Nije nam poznato da u Visokom ima termalne vode. Možda je bilo i drevni graditelji su je koristili.
Ako nema termalne ima riječna i izvorska.
Ako nema termalne vode ima obilje riječne i izvorske

A ako sprava radi na slanu morsku vodu?
Ako „sprava“ radi na slatku vodu onda radi samo ljeti

Zimi imamo specifično namjenjene lance
Zimi nije ni potrebna
, namjena joj je bila specifična.

Samoproglašeni bog tehnike

Uporedimo slike 9 i 10: na obje vidimo gotovo iste slike i kroki. Lijevu je dao da se izradi, prije 2.300 godima Akadski kralj Arum-sin. Mesopotamijski kralj koji se prvi proglasio božanstvom jer je shvatio jedan izuzetno važan tehnički problem

Boh je razriješio problem, malo ratovo i nikad osvojio

Riješio ga je
, ratovao zbog njega, ali nikada nije osvojio Egipat i sebi prigrabio blagodeti doline piramida

Visočka stela arota
Kako onda datirati detalj sa slike -10 ( Visočka stela ) kad na steli nema gotovo nikakvog umjetničkog izraza

Jedno je sigurno a to su dvije stvari
Jedno je sigurno
:
oba su tehnička rješenja dala dvojica „projektanata“ udaljena međusobno hiljade kilometara

Tehničko umjetnički izlaz
Ko je od koga preuzeo ideju teško je reći!
Tehnički izraz je istovjetan, umjetnički gotovo da nema smisla porediti

Šta je starije? Kokoš il jaje?
Postaviti pitanje ko je prije svoju ideju pretvorio u projekat, dobro je samo ako se drugom ostavi da to dokaže. Po meni se zna odgovor, jer je očigledno što je starije

Dugo ćete čekati. Na nešto naučno.

Na pravi, naučni, dugo će se čekati! 

'Ajde ljudi sad se prestanite smijati i hvatajte se kakvog posla :D


R @ 10:08 |Komentiraj | Komentari: 0

    Sjećam se (pra)početaka piramidiotizma u Visokom. Vijest o pronalasku piramida u Visokom je odjeknula kao onomad priča o Troji u Gabeli. I ja sam mislio da je tvrdnja, koaj je kasnije postala hipoteza samo "simpatična" i da će priča "držati vodu" samo neko vrijeme. No, tu sam se zafrkao. Previdio sam da smo ipak unazađeni u rani srednji vijek i da se naši stručnjaci i naučnici pitaju kao metla za vratima, ali i da posao u medijima obavljaju raznorazli šupljeglavci, ali njabitnija stvar koju sam previdio je naivnost našeg naroda. Nakon svih laži i obmana prije, za vrijeme i poslije rata kojima su ljudi povjerovali i vjerovali, nisam mogao ni pretpostaviti da bi još jedna bajka mogla proći na ovaj način. Ipak prevario sam se. Plavokosi ljepotan milog glasa uspio je očarati široke narodne mase, prije svega koristeći jedinstvenu taktiku. Nudio je prosperitet i napredak istovremeno optužujući ljude, koji su čitav svoj vijek posvetili stručnom radu, za nerad i nespobnost. E da je Bosna  i Hercegovina država kakva bi trebala biti, tu bi njegovom medijsnok nastupu bio kraj. Eventualno bi se pojavio u nekakvoj emisiji sa  ruba znanosti na nekoj lokalnoj tv i to u kasnovečernjem terminu. No, naša mala, ali napačena zemlja je daleko (na žalost) od toga da bude normalna zemlja, pa je ovaj hoštapler uspio plasirati priču o sebi kao istraživaču koji "je obišao sve piramide svijeta" i koji je sebe, javno proglasio ekspertom i stručnjakom za piramide, ma šta to značilo. Uzalud su stručnjaci, arheolozi i historičari upozoravali javnost da priča S.O. nema nikakvu osnovu. Pomenuti gospodin istraživač je u priču uključio jednu ma(h)anu kojoj nije imun ni jedan narod na šitim ex-Yu prostorima, a to je nacional patriotizam. Istovremeno je obečavao napredak i prosperitet, sakrivajući se iza istog naroda svaki put kad bi neko razumnim i realnim argumentima srušio njegovu nebuloznu priču. Hvalio se svojim "tomovima Alternativne historije", i svojim istraživačkim radom. Riječ stručnjaka, u medijima je prestala biti citirana. Doduše i kad bi citirali kojeg stručnjaka mediji bi izokretali njegovu priču, cenzurisali dijelove i vadili rečenice iz konteksta. Domaći arheolozi i istoričari su se na kraju posvetili svojim poslovima i nastavili su projekte na kojima su do tada radili. Eventualno bi po koji senzacionalistički novinar priupitao nekod od stručnjaka o piramidama, i to bi bilo sve.  Istovremeno se cirkuska fondacija, protjerana sa jedne od najznačajnihi arholoških lokacija vezanih za srednjovjekovnu bosansku državu, posvetila prekopavanju brda i dolina, tunela i pečina. Iako su domaći u tom periodu stručnjaci vrlo rijetko istupali sa svojim izjavama koje se tiču rada cirkusa, Osmanagić je i dalje u medijima javno pljuvao naučnike i njihov rad, istovremeno ostavljajući im odškrinuta vrata "da se pokaju" tj. da daju legitimitet njegovoj ublehi. Koliki je apsurd Semketova tvrdnja da ga napadaju "foteljaši i kabinetlije", govore podaci da je, recimo "najljući oponent", odnosno jedan od onih najeksponiranijih, pogađate radi se o gđi Kujundžić, već godinama angažovana na arheološkom istraživanju neolitskog naselja u blizini Visokog, koji trebali napomenuti ne financiraju institucije naše zemlje. I dok cirkusanti u medijima kao međunarodnu verifikaciju prezentiraju izjave egipatskih stručnkaka koji kažu: "Ako bi bile pronađene..., kada bi bile otkrivene..." i koji umjesto istraživanja (za koje nemaju dozvole), obilaze političare, izjave stranih turista i nebučloze propalih inženjera, za to vrijeme arheolozi na različitim lokacijama u BiH iz svojih kožnih fotelja i mahagonijem ukrašenih kabineta iskopaju artefakte i tragove prošlosti. No to ne smeta cirkusantima da i dalje u medijima pričaju priču o "slobodi istraživanja i zlobi foteljaša". IStu priču ponovio je i ludi šeširđija neku noć u emisiji "PIRAMDA", a vezanu za tvrdnje još jednog luđaka, Salinasa Prajsa. Gospođa Korać, prepoznala je ludost Semirovih argumenata, ali luđaci koji troše i onako bijedna primanja na glasanje nisu. 

 No kako su se naučnici i stručnjaci pozabavili stvarnim istraživanjima, a kako je otanjala kasa cirkusa, Semke svoju priču okreće ka još jednom čovjeku- misnistru Gavrilu Grahovcu. Prvo je uslijedio na sva zvona razvikan poziv, oglašen preko tajnih i bliskih veza u FENI, za posjetu "arheološkim lokacijama", a sada je uslijedilo blaćenje lika i djela ktoz video star tri mejseca uz konstataciju da je jedini glas protiv podrške cirkusu onaj ministra Grahovca. Očito je da sa cirkusantima nešto nije u redu. Prvo su iz arhive izvukli pjesmicu-poskočicu-recital, još jednog doktora bez diplome, staru preko godinu dana, a sada izvlače video posjete vlade star tri mjeseca. Trebali posjetiti čitatelje na ovaj licemjerni potez vladine delegacije, kada su u Visoko došli na ispračaj žrtava genocida u Srebrenici a ostali u posjeti cirkusu, ili su možda na ispračaj došli usput?
Sve u svemo, šeširđija i dalje voza jednu te istu priču o njima koji ne daju i njemo koji hoće. O napretku koji je tu, a kojeg, budimo realni nema niti će ga u skorije vrijeme biti, o dokazima u vidu kamene krave i nebalansiranog eliptičnog "točka" sastavljenog od kamenja koje su našli ko zna gdje, o prapismu urađenom u photo shopu,. Jer kako neko reće: cilj opravdava sredstva. A kako je njegov cilj spriječeiti kataklizmu 2012, falsificiranja, laži i uvrede, pa čak i fizičko nasilje su dozvolje ni i poželjni faktori. 


R @ 08:23 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 22, 2007
   Nešto se dešava sa cirkusantima. DA nije kakav nedajbože raskol (opet?). Već duže vrijeme na stranicam cirkusa jedine vijeti su bezbrojni isječci iz knige žalost utisaka. I dok mama Juanita poručije da je došla iz Ostrelija kako bi se popela i ostala impresionirana, a Gogi se ponovno bavi zabranjenom geologijom, za to vrijeme Semke, valjda očajan što nije bio hem u Zadru kod foteljaške nauke, hem u LA kod ove, mlađahne alternativne nauke, poziva ministra Grahovca, jer kako reće sispunjen je uslov koji je postavio ministar Grahovac, tj. leglo  je "međunarodno priznanje". Nema veze šro se priznanje sastoji od turističke posjete par egipatskih stručnjaka, mjerača valova i oscilacija i čitaća blackberry uređaja. Priznanje je priznanje, makar ga izgovorila i mama Juanita iz Ostrelija. I sami ste svjedoci koliko su teške riječi padale od strane cirkusa na račun odmetnutog ministra. nije vrijedno ni spominajti kakvim su ga sve titulama častili i spominjali, ali eto prođe od tad barem jedan Bajram, a ministar posta dobrodoš'o gost. Ako k tomu još ponese kesu para, ekstra, a ako i ne biće verifikacija po Avazu, Nezavisnim, Dnevnim Većernjim, San-u etc. itd. Osoba koja za FENA-u piše onakve nebuloze očito ima problema sa pameću i logikom, ali to je već slučaj za negdašnju članicu cirkusa gđu Nerminu. A koliko su ažurni cirkuski PR personalci pokazuje vijest da je  dr. Zoo objavio rep pjesmicu : "Lati se lopate", koja nikako da zaživi u ovdašnjim medijima i na top listama. Valjda smo lijen narod, šta li.  Naime, pjesma je opejvana nekad prije više od godinu dana. Otkud cirkusantima ovakva "novost" nije mi jasno. Valjda su ljudi u trendu, šta li.
E da na kraju da ne zaboravim Kolektiv društvo jednog lica ponovno pokušava biti humorističan, iako kako rekoh ima smisao za humor CAT-ovog dampera ili kombajan u vrijeme žetve. NIje problem što on pravi budalu od sebe. Hajde šta ćeš. Nije problem ni što to radi metodama učenika petog razreda specijalnog odjeljenja osnovne škole. Hebi ga posenilio čovjek. PRoblem je kad u sveopćoj islamofoviji, pokušava nas prikazati (odnosno jednog našeg člana), kao spoj pervernih maštarija, tenkista neke islamske armije i kako sve ne. Zaista ne znam kako opisato matorog prdonju koji sebi može priuštiti onakve postove i ktomu još misliti da ima smisla za humor. cccccc. Ni kefiri nisu ko što su nekad bili.
R @ 21:39 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 21, 2007
   Top puk'o Bajram proš'o

   Pretprošli petak na prostorima gdje ima muslimana slavio se najveći vjerski praznik Bajram, i to ramazanski ili kako naši stari vole reći "slatki", jer je obilježen enormnim sadržajima agdali slatkša (baklava,ružica, hurmašica) koji obilježava kraj jednog od četiri sveta mjeseca u islamu-Ramazana. Ramazan je mjesec u kojm je poslaniku Muhamedu počela objava Kur'ana, a ima još mnoštvo za islam značajnih datuma. Ramazan za istinskog vijernika predstavlja vrhunac vjere i zbiližavanja sa Stvoriteljem. U Ramazanu, muslimani vijernici se tokom dana, dakle from down till dask, odriču svih tjelesnih zadovoljstava, hrane, pića, itd..., itsl... Jedan dio muslimana u Bosni i Hercegioviniposti mjesec Ramazana onako kako je to propisano, dakle nema jela, pića, sexa, cigareta, požudnih pogleda ka osobama suprotnog spola i još nekih sitnica. Drugi se pak labavo toga pridržava, a to znaći jedu, piju, dan provode po kafićima uz kafu i cigare, a nije im mrsko ni pogledati u kakvo dobro tijelo koje prođe ulicom, ali im se post svodi na odricanje alkohola i/ili svinjskog mesa, koji su, da napomenem, i onako zabranjeni u islamu nevezano za Ramazan. Treći se pak toga ne pridržavaju uopće, ali su oni nekako najmlarobrojniji. Moje lično mišljenje je da je ova druga skupina nekako najbrojnija. No tu nije problem. Svatko od naqs ima slobodu i pravo da vjerske običaje i obrede sprovodi kako hoće. Problem nastaje prvog dana Bajrama. Ljudi koji su do tada glumili vjernike, ili labave vjernike, kao pušteni sa lanca tu noć jure u obližnje i malo udaljenije ugostiteljske objekte, u kojima naravno gostuje oskudno obućena turbo-folk pjevaljka. Ni to nije najveći problem. Svi se mi radujemo na način na koji to nama odgovara. Neko u krugu obitelji, neko uz dobar film/knjigu, neko u kafani ispoljavajući najniže strasti homosapiensa( posuđeno od Ramba Amadeusa). Međutim, kada se gomila homosapiensa, čiji nivo inteligencije u trijezvenom stanju jedva prelazi 27, a u pijanom se ne može izmjeriti, nađe na istom mjestu u isto vrijeme, naoružana, frustrirana, pijana i glupa "incidenti" su neminovni. Tako nam svaki put nakon Bajrama, koji ako ste pažljivo čitali za Muslimana vijernika predstavlja vrhunac u njegovom vjerovanju,  umjesto proslave kakva dolikuje vjerskom prazniku, imamo pravi mali divlji zapad u gotovo svim gradovima BiH. Umjesto "slatkog" Bajram postaje krvavi praznik. Statistike su nemilosrdne. No svakim Bajramom je sve gore i gore.  Nekad davno su grozne bile kafanske tuče. Sad je ok ako neko ne potegne "zolju". Već idzući bajram očekujem minobacače, a do godine i haubice. PA sretan Bajram dragi vjernici.

Kafana kod dva B(ij)ela međeda

Dugo je prošlo otkad je forimarana "nova" vlast, mada mi se čini da se samo pojedini likovi rotiraju kao  metci u dobošu revolvera. Nije bitno koji je u cijevi, svi su podjednako opasni. No našom političko scenom trenutno dominiraju dva onako naočita međeda. Međed Mića i jaran mu Hare. Njih dvojca su se prethodnih mjeseci svojski trudili da svaki mogući pregovor, napredak ili korak naprijed u reformi neefikasnih, tromih i glupih policijskih struktura propadne. Razlozi za njihovo zalaganje su mnogobrojni i elaboracija bi trajala danima. Kada se primakao deadline( dje nesta Rvoje?), koje im je postavio najviši predstavnik, a kako nisu apsolutno ništa postigli, prestrašeni mogućim smjenama potpisali su traljavi protokol o reformi policije, koji su odbile sve ostale stranke koje su učestvovale u pregovorima. Značajno je primjetiti odsustvo pregovaraća trćeg konstitutivnog naroda među potisnicima protokola. Srećom, najviši predstavnik je Protokol odbio jer ne zadovoljava tri sveta principa EU o reformi policije. A onda se Najviši latio pera i olovke i počeo praviti spisak za odstjel. Kako su se Mići zatresle gaće, on je onako kabadahijski poručio da će povući "SVE SRBE IZ zajedničkih institucija". No to nije prestrašilo Najvišeg predstavnika. koji je protumačio Dejtonski sporazum na svoj način pa je porućio Mići &Co da mu oni baš njihovo prisustvi i nije  100% neophodno za funkcionisanje državnih institucija. Mićo se uzjogunio, ali već je vikend pa ćemo epilog ove farse vidjeti tokom nastupajuće sedmice.
Update: Mićo ponudio ostavku  iznerviran Lajčakovim mjerama. Međede, ostavka se ne nudi nego podnosi!

ZEPS

U Zenici je počeo "generalni BH sajam". Šta reći? Pa pamtim i bolje ZEPS-ove. Nekako onaj 1997 je bio bogatiji. Zaista, ako ste bili na bilo kojem ZEPS-u od 2000,dovoljno vam je jer  ništa se nije promjenilo. Uglavnom, sajam sve više liči na seoski vašar a sve manje na ozbiljnu privrednu manifestaciju.

Toše

Poginuo je makedonski pjevač Toše Proeski. Vijest je od utorka eksploatisana u svim medijima. Naravno, to je uzdrmalo prenapučenu estradnu scenu. Svi su plakali, palili svijeće, pričali o njegovoj veličini etc... itd... Čovjek je pokopan uz najveće državne počasti, i tu bi se priča trebala završiti. No, kako to obično biva na prostorima Balkana, počinje mistifikacija lika i djela. Od toga da Makedonci hoće da se pokojnik proglasi svecem, pa do toga da se u nekom jeftinom sranju od novine opisuje kao Grešnik i Svetac.  Uz svo dužno poštovanje prema pokojniku, mislim da je   glupo  danima cmizdriti i povlačiti priče  tipa "osjećao je da će se nešto dogoditi" , ili "on bi to najviše ovako volio". Ljudi, ohanite malo i pustite ga da RIP.
UPDATE: Kao što rekoh na ovim prostorima čovjek ne može ni umrijet kako treba.


Izbori


U susjednoj RH teku sve pripreme za izbore.  Uiopće nije bitno o kojoj se razini radi. Bitno je da je predizborna trka u  tijeku.  Jadni laju na druge, treći blokiraju prelaze. Četvrti  optužuju prve i druge da su kriminalci. Jednom riječju cirkus.  I dok nam se susjedi predizborno šokiraju,  na autocestama diljem lijepe njihove ginu ljudi. Na žalost, uzaludne su kontrole, zakoni, moderne autoceste. Ima nešto ludo u ljudima ovdašnjim a što ih tjera da jure,žure, petiču i ubijaju.
Istovremeno Hrvatska je postala nestalni član VIjeća sigurnosti UN-a, a SLovenija počinje polugodišnje predsjedavanje EU-om. Bit će interesantno posmatrati "sukobe" na toj razini.

Kosovo


Još uvijek su u toku pregovori za status Kosova.  Niti Srbi niti Albanci ne uzmiču ni milimetar.  Činjenice govore da je Kosovo nezavisno, samo ima međunarodni protektorat.  Oni razumni i na jednoj i na drugoj ali i na ostalim stranama su svjesni da za naših života Kosovo više neće biti u sastavu Srbije. Za daleku budućnost to nije ni bitno.  Isti, dakle razumni su svjesni da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova, ma  šta se dogodilo.  No, nezavisnost Kosova na nešto duži vremenski period može destabilizovati region. Ne mislim  na  kompenzaciju RS za  Kosovo što u ovdašnjim medijima  i na političkoj sceni pokušavaju  implantirati pojedini umobolni likovi  i utvare prošlosti.  Pitanje koje se nameće, šta će se dogoditi sa susjedima Makedonijom i Crnom Gorom, koje imaju brojnu albansku manjinu.

Bosanski, hercegovački, hrvatski, crnski, gorski, srpski...

Pitanje jezika na ovim prostorima (uz pitanje reforme policije) je ključ za opstanak nacije. Dok čujemo da se hrvatski nepriča na FTV, srpksi nije ravnopravan  sa Crnogorskim,  Šešelj je svojedobno tražio prevodiooca sa i na hrvatski, bosanski ovi ostali osporavaju.... Istina je samo jedna: ma kojim jezikom pričali to je ok sve dok to nije jezik mržnje, što na ovim prostorima na žalost nije slučaj. Ljudi nadrealsisti su se samo zajebavali.

Gavrilo Grahovac vs. Semir Osmanagić

Osmanagić je podsjetio Grahovca da je u odgovoru na poziv za posjetu od jula 2006. godine ministar kazao da će posjetiti ove lokacije tek nakon što "međunarodna naučna zajednica potvrdi postojanje piramida".
"S posebnim zadovoljstvom Vas obavještavam da je ispunjen Vaš uslov o potvrdi postojanja piramida od međunarodne naučne zajednice.

(sad će se marjan uzjoguiti)

Dakle, ispunjeni su uslovi da se mazne koja milja iz državnog buđeta. Ovim je pokazano da Osmanagića jedino interesuje federalni buđet i nić drugo. Naime dozvole je ranije dobio. A o međunarodonoj  verifikaciji je deplasirano govoriti. Već smo o tome pisali desetine postova. Propustio je prvu priliku u Zadru. Ostaje druga prilika u Medulinu. Ako se ni tamo ne pojavi pokazao je koliki je pizdek.

VRLO VAŽNO UPOZORENJE:

Upravo sam kod Siniše pročitao ovo:

Nove sonde otvorene na prilaznom platou vrha piramide Mjeseca ovisno o vremenskim prilikama, postaće mamac za turiste i avanturiste koji do pomenute lokacije mogu doći pješke putem iz naselja Prijeko, a automobilom koristeći dužu dionicu kroz sela Čekrekčije i Vrela.

Ljudi ne slušajte budale. Taj preporučeni put prolazi kroz nekadašnju liniju razgraničenja i vrlo je opsano kretanje tim putem. NE budalite i ne izlažite se opasnostima. OVe budale su spremne na sve kako bi namakli boroj od 25.000 ljdui koje će množiti sa 10 ili 20 kako bi ubjedili političarwe da je ovo ekonomski isplativo. Zato pamet u glavu!R @ 22:00 |Komentiraj | Komentari: 0
    DA bi čovjek mogao napraviti kvalitetnu šalu, mora imati smisao za humor. Ako čovjek kojem je smisao za humor  otklonjen hirurškim putem onda njegove šale zvuce jadno i bijedno. Da bi ste recimo plagiralii sjajne Muppetove S&W starkelje suštinu provale morate napisati/izreći u par redaka. Ako pak pokušavate izimitirati sjajni dvojac na pola stranice i k tomu još da prostite, nemate nikakvu provalu, ondaje za vas sigurno humor nešto što se dešpava drugim ljudima. Marjane, nadam se da ćeš uskoro shvatiti da imaš smisao za humor CATERPILAROVOG dampera i da ćeš prestati pokušavati kopirati naše provale, jer zaboga to radiš jako loše.

Kako je naš Billy bio malo slobodniji  on je napisao tekst o smislu za humor, te sam na njegov nagovor i pročitao jadni blog koji urjetko posječujem.

Inđoj
R @ 16:03 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, listopad 18, 2007
    Prošlo je 12 godina od završetka rata. Teća je godina otkad je najveći Sin još većeg oca istraživaća, sa šeširom na glavi i šupljom pričom na usnama počeo ostvarivati svoj živiotni san, ma kakav on bio. Već dvije godine, bezuspješno, ali vrlo destruktivno pokušava izmisliti neku novu, pracivilizaciju, i napraviti od Bosanaca potomke Atlantiđana. Nudio nam je priču, koja je napačenim ušima dolazila kao melem na ranu. "Bosna je bila 2 minuta na CNN-u", "Pozitivni signali dolaze iz ove male i napačene države", "Snimali su nas na RTL-u, ABC-u, BBC-u" itd...itd... Obečavao je dolazak rijeke arheologa, naučnika, turista koja će se sljevati u bosansku dolinu kraljeva i koja će nam donositi toliko željene oire. Iako nije ni prvi ni posljednji koji je namagarčio ove ljude, svojim milokliznozvučnim glasićem je očarao gotovo sve stanovnike ove proklete avlije, i namagarčio ih onako momački, nudeći im kalendare 13 luna. Kao da se i sa ovim trenutnim dobro snalazimo. Od (pojedinih) profesora, političara, preko policajaca i vojnika, dobroćudnih nena, narkomana, klošara, alkoholičara, propalih studenata, konobara i fudbalera, misica i mistera, dirigenata i turbo-folk pjevača... i koga sve ne, dolazili su i klanjali se plavokosom šeširđiji. Obečavao je kao Haris Silajdžić. No, nakon dvije godine šta imamo? Bosna je doduše bila na CNN-u, ali kao predmet šprdanicje. BIli smo i na RTL2, ali kao predmet šprdanicje. Bio je tu i neka dio ABC-a, koji je "odnio priču" Amerikancima koji na karti ne znaju pronaći grad u kojem žive, a kamoli državu koja ima stanovnika kao jedan manji blok zgrada na Menhetnu.
Pogledajmo sadašnju situaciju u Bosni. Od izbora je prošla godina i 10 mjeseci od formiranja vlasti, ma šta to bilo. Država je pred kolapsom. Korupcija se ne može porediti ni sa čim. Imamo 20-ak km novog ali užasnog autoputa. Dva međeda koji misle da zastupaju svoje narode, iako su dobili glasove, pokušavaju i uspjevaju da točak historije okrenu na drugu stranu, pa tako umjesto da koračama ka jednoj boljoj budučnosti, mi jurimo ekpsresnim vozom ka srednjem vijeku i dalje u plemenske zajednice. Predstavnici trećeg konstitivnog naroda su toliko obezglavnjei da ne zanju da li bi se pohapsili ili potukli međusobno, krčmeći ono "jada" što su nahapali u proteklim godinama. Oni koji bi trebali da budu pamet ove države i ovog naroda, bore se za goli opstanak. Intelektualci su svedeni na grupu starih poseniljelih prdonja koji ne znaju gdje im je glava a gdje guzica. Studenti, e to je već tema koja zahtjeva elaborat od 1000 strana, ali nemam vremena ni prostora, su od napredne, reformske snage svedeni na ljude koji traže komad mesa u supi i toplu vodu u bojleru. Ne, ne traže da naše školstvo doživi reformu, kako bi umjesto beskonačnih diktiranja, naše učionice i labaratorije dobile moderna pomagala, iako smo od stranaca dobijali sredstva. Ne netraže da profesori bezobrazno skupo prodaju svoje ionako pođonjene skripte itd...itd...
Ukratko i jednostavno, situacija nikad nije bila gora, i vjerovatno nije najgora koja nas može snaći. Upravo jurimo ka najnižoj tački a niko ne zna koliko je duboko ta tačka. Sad se pitate čemu ova "žalopoljka"? Jednostavno. Več dvije godine, onaj krebil ponavlja kako nam je bolje i bolje, kako rijeke turista donose gomile novca, kako je bosna an putu ka svjetskoj slavi i hvali, kako ćemo ovim otkričem porziti svijet, a mi smo tu gdje jesmo sa kartom za daleku prošlost. Bez povratka. Ovi naši krebili pokušavaju da nas bace tako daleko da će i neolit biti napredna budučnost. Sad će se krebilni lurkeri potpisitvati po komentarima, pokušavajući :
a) ismijati BOsance;
b) okrenuti priću na političke temek oje se mogu beskonačno vozati
c) optužiti me da sam optužio S.O. za ovo stanje.

Krebili, nisam ga optužio za ovaj ajd i čemer, iako i on dobrani ima umješane prste u tome. Optužio sam ga da je  na lažima, koristeći ovaj jad gradio svoje carstvo alternative i očekivaća sudnjeg dana, koristeći novac poreskih obveznika, zaklinjuči se da radi za njihovo dobro, gazeći ono malo razumnih ljudi koji su ostali u ovoj zemlji i pozivajući na njihov linč i to sve ne trepnuvši okom. A nije ni političar.

Piramidioti, ako vam je dobro i ako vam je krenulo nabolje otkako je došao Guru, i ako još uvjek vjerujete u piramide želim da vam vladaju djeca njegove djece, da vam piramide i kugle proizvode energiju, da se grijete Rvojevim klima uređajima i da vam armija kao najače oružje koristi ono koje je izumio Rvoje. Želim da vam najsofisticiranija oprema budu one rašlje i onaj Ajpod onog Rusa. Želim da vam se djeca obrazuju na bratskim univerzitetima koja će nositi ime Semir Osmanagić i Dario Andrettra i da svi odreda budu doktori arheologije kao što je Semir. Želim vam da vam Goran Čakić piše uspavanke za djecu i priče za laku noć. Želim da vam Jasmina Durakovića direktora FTV-a zamjeni Jašo a da mu zamjenici budu Siniša i Alen. Želim da međunarodne verifikacije dobijate u crtanom filmu, a da vam Dnevni Avaz, San, Dnevni i Večernji list budu glavni prozor u svijet. Želim da vam himna bude "Fataj se lopate", a da vam reprezentacija rasturi Maltu kao sinoč Norvežane u kvalifikacijama za SP 2765 godine. Da vam Marjan bude direktor vrtića, a bin Mladen ministar kulture. Želim da vam policija bude uspješna kao u slučaju revolveraša koji je tako sposoban da je upucao svoju sopstvenu ženu. Želim da vam lastikica koja drži ružičasete naočale na očima nikad nepukne. Ja sad odoh redoslijedom od ambasade do ambasade svih država RU koje ih imaju otvorene u Sarajevu. Iskopirao sam svoj CV i diplome. Vjerovatnoća da ću dobiti posao negjde vani je puno veća nego da će Bosna postati država u skorije vrijeme.
R @ 15:00 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, listopad 13, 2007
 
  Prije nastavka pisanja, samo da kažem kako mi za razliku od cirkusanata držimo obečanja. Kao što sam u četvrtak obečao novi Vukovi tekstovi su izašli u magazinu DANI i iste možete pročitati kod Stul. Takođe, obečao sam iznenađenje i to ste i dobili novim skeptičnim blogom čijem je autoru dopizdilo sve oko nas: i reforma policije, i to što nam je narod zaostao i to što nam ublehaši raznih domena sole pamet o glupostima itd,itd...

 Vratimo se fenomenu ispiranja mozga najdužom cirkuskom predstavom današnjice. I dok nam sa stranica cirkusa poručuju "da imaju međunarodnu verifikaciju" i to u vidu isječaka iz nekvalitetnih domaćih dnevnih novina i kojekakvih glasila dijaspore, za to vrijeme timovi stručnjaka rade na dvije vrlo važne lokacije u visočkoj dolini: Okolišće i Stari grad Visoki. Puno više o važnosti istraživanja tih lokacija,ali i važnosti samih lokacija za istoriju naše zemlje opet možete pročitati u sjanom Vkovom tekstu. Vrlo bitna stvar (osim onih kretena koji ne znaju istisnke vrijednosti historijskih lokacija), je da su za samo par dana iskopavanja svjetlo dana ugledali ostaci zidina starog grada "od kojeg kamen na kamenu nije ostao". Uz nebrojeno mnogo arheoloskih artefakata, od kojih su neke i članovi fondacije pronašli/sakrili/odnijeli, svakodnevno otkopaju nove dijelove zidina i pripremaju ih za konzerviranje. Nadati se da će Stari grad biti restauriran i da će ponosno stajati na vrhu Visočice. Sa druge strane timovi domaćih i stranih stručnjaka na lokaciji Okolišća nekih 10-ak km od Visokog iskopavaju najveće neolitsko naselje u Južnoj Evropi (opet više o tome kod Vuka), i pogodite sta? Ima na desetine tragova i artefakata, čak i skeleta, koj stručnjacima pokazuju važnost otkrivenog naselja. Sa druge strane, "timovi" cirkusa predvođeni neustrašivim Sem Osmanagičem, koji još nije shvato da su Indian Jones, Martin Mysterija, Mulder i Scully, u stvari samo izmišljeni likovi stripova i filmova, a ne stvarni naučnici koj su napravili "revoluciju" u istraživačkom radu. Zaista bi bilo jako teško zamisliti arheologa, koji doktorira arheologiju, a onda navuče na sebe kožne hlaće, jaknu i šešir, uzme bič  (ma koliko ovo zvučalo perverzno, mislim da nije slučajnost zašto se i Marjan i Semke i ostatak društva furaju na ovo), i onda skačući sa krova na krov, iz kamiona u avion i obrato, rješava tajne misterioznih civilizacija, spašava svijet od nazi freakova i lokalnu indijansku zajednicu od zlih sljedbenika i svećenika još više zlih bogova, i vozi smiješnu repliku tenka i aviona, a onda na kraju pijenjem iz svetog grala obezbjedi vječnost za sebe i oca. Slažem se da je film jako zabavn i opuštajući, mada priča nema nikakvu vrijednost, ali pomisliti da su ovakve predstave dale novi pravac u istraživanju i to u arheologjij je zaista smiješno (ili žalosno ovisno od kuta gledanja).
I dok razni posjetitelji književno nadahnuti kamenim strukturama ostavljaju suhovno svjetske poruke po knjizi žalosti utisaka, diveći se prezentatorskim sposobnostima čovjeka koji čopa nos i jede išćopano i koji ne razumije riječ donacija, za to vrijeme neovisne naučne ustanove iz svijeta dokazuju da je Semketova priča o graditeljima piramida u kugli u stvari samo glupost. Zaključak:

Heinrich ističe da se interes koji su tzv. bosanske piramide pobudile treba usmjeriti na educiranje šire javnosti o porijeklu i značaju geoloških formacija i geologije.

Na žalost gospodin Heinrich ne zna da se u nas šira javnost interesuje smo za golo preživnljavanje i da je kao takva pogodna medijskim manipulacijama prevaranata koa što je Osmagaić. Na žalost

ps. Ono što meni nije jasno je slijedeći dio teksta:

U tom pismu, Heinrich iznosi rezultate nedavno obavljenih laboratorijskih analiza uzoraka uzetih sa kamenih kugli u Zavidovićima, koji nedvojbeno potvrđuju da se radi o prirodnim karbonatnim izlučevinama, navodeći slične primjere iz drugih krajeva svijeta.

Interesuje me ko je naručio ovo istraživanje? Da li neko od redovnih čitatelja koji prati i formuske rasprave zna nešto više o tome?

R @ 12:18 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, listopad 12, 2007
Poštovani posjetitelji,

   ako ste volili čitati R-blog na bloger.ba, ako su vam se svidjali S&W kutak, pisma pročitalaca, ako ste uživali u skepticizmu, samo za vas PREDSTAVLJAMO :


Weekly SCEPTIC blog.


Uživajte jednom sedmično u viđenju BH a Bo'me i šire situacije kroz oči pravoG skeptika!
R @ 00:01 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 11, 2007
(Po)štovani čitatelji, 
prijatelji bloga i oni koji to niste, u novom broj magazina BH Dani Vuk ponovno piše o fenomenu Unseen University čiji je slogan : Sad ga vidiš sad ga ne vidiš. Pogađate radi se o ublehašu, kandidatu za nobelovu nagradu (ajde sad ustanite sa stolice, prestanite se smijati), Dariju Andreti, ali i njegovim odnosima u BiH. Ostanite sa nama i na nekom od blogova pojavit će se tekst.   Vuk piše i o pravom arheo blagu u Visokom. Piramidioti mu ne mogu osopriti da nije bio on d fejs of d plejs i da nije vidjeti na svoje oko.
U Danima ima i provala i "arheoloških" bisera. Nisved DŽanki piše o Slaninasu Prajsu i Troji. Kupite novi broj magazina Dani i uživajte.

ps. 

OSTANITE SA NAMA. SUTRA SMO NA OVOM BLOGU. VELIKO IZNENAĐENJE!
R @ 12:58 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare

   Ne znam da li je zdravo smijati se ovoliko ujutro, ali zaista ne mogu sebi pomoći. Ako se pitate zašto se smijem, razloga ima puno. Prije svega tu je Ndhajac svojim off topic komentarom vezanim za cirkusku predstavu zvanu: Reforma policije BiH. Iako sam mislio pisati i o tom cirkusu, ali nikako da se nadje malo vise vremena, jer dream tema Hare&Mile zaslužuju dobar tretman (da napomenem: Ostanite sa nama. Sutra veliko iznenađenje, a biće i koktel :), nisam napisao ni rijeci, pa mi nije jasno odakle pomenutom krebilu takva vrst komentara. A onda su uslijedili komentari:

1. Nije ti se danima mogao ostaviti komentar,kao ni rano jutros, možda te nek pokušava haknuti??
2. Tebe će Rommele draga moja misaona pustopoljino(sladak ti ja taj fašistoidni nick, svaka čast, čuo sam da su istražitelji bili oduševljeni s njim), nadamo se uskoro posjetit vaši pravosudni organi, ako pravna država kod vas uopće funkcionira,


Dakle opet prijetnje "iz dobro obavještenih izvora", laži i obmane. Dragi lurkeri, ajde lijepo spakujte svoje kofere, pa kod Gogija u red da vas svojom Tajm mašinom vrati u stoljeće 20 i to za početak u 1917, da iskalite zanat u Oktobarskoj revoluciji, pa onda možete tokom godina burnih vježbati od gulaga do konc logora. 

Rule no.1: prikaži se naivan i intelektualno inferioran nek se protivnik osjeti nadmoćno i sigurno,
Rule no.2: prikupi sve relevantne informacije
Rule no.3: pogodi šta slijedi..
Vi ćete vrijeđati nečije intelektualne sposobnosti i IQ?
 

Ccccc, u pravu si kad neko želi biti glup nek ostane glup. To pravo ti/vam ne mogu uskratiti.
A onda serija komentara:

a ja ću tebi iskreno opet, već danima ti ne mogu ostavit komentar od 6-9 ujutro, što bi te lagao..

i još nešto seljačino, svaka budala može doći do posjećenosti bloga od sto tisuća dok kažeš gotovina heroj,dovoljno je imati par budala koji će te svaki dan "čitat" i komentirat kao što vi radite..jako jako ste prozirni djeco Abortusa.. 

Čovjek koji posječuje moj blog više nego što to ja sam činim i ostavlja procentualno najviše komentara, i onda prizna da je sam budala koja svaki dan čita i komentira ono što mi radimo. 

Pljes, pljes krebilu. Ma koliko se ti trudio da nas impresioniras svojim glupostima, jos uvjek smatram da tvoj dvocifreni IQ sluzi samo da izmet ne bi ostavljao po parku.

R @ 10:32 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 10, 2007
... A u petak iznenađenje, a nije samo Bajram!

Za sve one koji su nas čitali sve ove mjesece, za sve one koji vole provale, ostanite uz nas, jer R-ovci se brinu za vaš fun. U petak samo za vas spremamo veliko iznenađenje.
R @ 23:29 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
utorak, listopad 9, 2007
  Poštovani posjetitelji R-Dejlija, budite sa nama i u petak, jer vam donosimo veliko iznenadjenje.

-Šta? Iznenađenje.
-Kada? U petak.
-Gdje? Na bloger.hr-u.
-Ko? Inenađenje.


Samo a vašim R-Dejlijem!
R @ 16:43 |Komentiraj | Komentari: 0
   Glazbeni video spot grupe Queen iz 1975. za hit Bohemian Rhapsody u Velikoj Britaniji je prema izboru glazbenih fanova proglašen najboljim svih vremena. Uživajte:
R @ 15:00 |Komentiraj | Komentari: 0
   Izvjesni lik koji nam se javio mailovima i izmedju ostalog  prijetnjama pokusavao ugusiti intelektualni otpor APWR-a, sada koristi metode kojih se ne bi postidili ni pripadnici tajnih sluzbi DDR-a, SSSR-a i ostalh social komunistickih drzava. Tako na blogu naseg Otpora, daje "isjecke" navodne prepiske izmedju njega i moje malenkosti vjerovatno u revoltu sto je ostao isprovlajivan na ovom blogu i sto ga niko ne hebe ni 2%. Iako nemam namjeru da se "branim" od njegovih falsificiranih mailova, a blog koji vodi i ne posjecujem (sto ga vjrerovatno najvise i zivciram) ostavljam mu slobodno da svoj PTSP sindrom lijeci na sebi najugodniji nacin. Ukoliko smatra da falsificiranje mailova dorpinosi njegovom izlječenju od mentalnih bolesti, onda mu ne mogu uzeti za zlo izmišljotine, ma kako one pogane bile. APWR u svojoj arhivi ima mailove u kojima on prijeti odstranjivanjem dijela mozga moje malenkosti (tačnije 2/3 mozga, kako bi smo bili na istom intelektualnom nivo i kako bi smo mogli razgovarati na istom nivou), i ostalim policijsko istražiteljskim metodama. Kako zaista nemam namjeru da komunniciram sa istim, pozivam svwe razumne ljude da prokontaju malo, zasto pomenuti krebil tek sada pise neke gluposti, kad smo ga provaljivali prije dvije hefte/sedmice/tjedna (valjda je tek nadošao na to kako da falsificira sadržaj mailova) i zašto se ne oglašava na ovom blogu na kojem je provlajivan, nego na blogu mog kolege? Uostalom, ako pogledate retoriku kojom pišem i kojom on piše, prokontajte ko je mogao napisati onakve gnjusobe?

Uzdravlje.


ps. Upravo pišem jednu blog knjigu koju ću vrlo brzo objavljivati u nastavcima. Bin Mladene, za tebe ima posebno mjesto i ulogu.
R @ 14:35 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 8, 2007
Najveći drek-Spidersmir

Želim samo reći da "pauk" služba u Visokom funkcioniše i radi, a drugo pitanje je što u zadnjih godinu dana niko ne zove "pauka".
(Asmir Hodžić, Direktor JKP Gradska groblja Visoko)

R-ov Ko je koga na bunaru?
Urban Sevdah završava snimanje svog prvog CD-a, prvi singl "Kona na bunaru" premijerno pušten danas u programu Radija Q .
(visoko.co.ba)


R-ov Mišel Platinišarspahić

Raspade se Bosna kao bivša država 
(A.J.Jašo, tekst povodom loše situacije u NK Bosna Visoko)


R-ov Samir Memić Homer

Davno je meni hroničar dnevnih dešavanja Samir Memić - Vajta rekao da je Visoko postalo prokleta čaršija i da što prije moramo naći trojicu hodža koji će uz "Musaf" obići devet krugova oko grada kako bi nam skinuli sihire, jer je očito da nas je neko ukleo.
(A.J.Jašo u tekstu "Postali smo prokleta avlija" na visoko.co.ba)

R-ov Šatrologija nova nauka

Šatro muslimani, šatro mafija, lažne poslijeratne gazde, lažni uspješni privrednici, lažni visočani i lažni seljaci, sve lažno i sve jadno da ne može jadnije. 
(A.J.Jašo u tekstu "Postali smo prokleta avlija" na visoko.co.ba)

R-ov Što mi sihr poturi?

Ustvari Vajtina zajebancija s početka teksta nameća se godinama kasnije kao sasvim jasna realnost i potreba. Možda nakon ove 27 noći lijepog Ramazana i nakon slijedećih lokalnih izbora koji su za godinu dana ipak dođu neke nove snage, neki novi ljudi koji će "gumicom" obrisati sve gore pobrojane anomalije i lažne vrijednosti zamijeniti onim stvarnim. Ali dok smo pojedinačno ovakvi kakvi jesmo nema tog hodže koji će nam pomoći.
(A.J.Jašo u tekstu "Postali smo prokleta avlija" na visoko.co.ba)

Iznad New Yorka Sabah sviće dobro nam doš'o isljedniče

R-ov Što ste srali kad ste znali

Poziv je doašao dan prije početka kogresa za kojeg je Govedarica znao mjesiecima unaprijed.
(Semir osmanagić u interview-u BH-Američkom magazinu Sabah)

R-ov Dozvolite da se obratimo

Poziv nije uputio fondaciji nego medijima misleći da, zbog toga što sam ranije imao zakazane prezentacije u New Yorku, neće niko doći. 
(Semir osmanagić u interview-u BH-Američkom magazinu Sabah)


R-ov Trojka bez kostiju

Naravno niko se nije javio jer Govedarica je htio da pokupi jeftine medijske poene.
(Semir osmanagić u interview-u BH-Američkom magazinu Sabah)

R-ov Dr. Blagoje i Mr.Sem
Tvrdio je da je da je sve to prirodno, predstavljao se kao stručnjak, neistinito nas napadao da uništaavamo "nepostojeći srednjovjekovni grad".
(Semir osmanagić u interview-u BH-Američkom magazinu Sabah)


R @ 15:22 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, listopad 5, 2007
   Gledao sam sinoć prekopiranu emisiju sa HRT-a koja nosi simboličan naziv "PIRAMIDA". I kako je u RH jedan od zvjezda i zvjezdica tog show-a Drago-Kad-Gospa-Može-Služiti-Za-Ubiranje-Para-Mogu-I-Piramide-Plećko, red je jel'te molim vas da u Bosni zvjezda bude plavokosi mladić u podmaklim godinama koji se fura na Marina Mysteriu. I tako je naš Semke bio gost na sinićnjoj emisiji kod "reinkarnirane" gđice. Buljubašić. Kao što Neregistrirani napomenu na Stultitinom blogu, Medžidica nam je Semketa usporedila (ne sa Hitlerom) sa Dodikom. Kad uporedite stil retorike, onog međeda i kabadahije iz Laktaša i ovog kaubojskog prevaranta skontate da su haman isti. A uz to obojca šuruju sa Jata-ganac Haretom made in Turkey Silajdzicem.
 Vratimo se malo na "incident", kako to naši vrli novinarčići nazivaju a u stvari je riječ o zločinu, na Starom gradu Visoki. Još se izjava gospodina Mirsada Sijarića da su piramidioti (ne učesnici cirkusa direktno) porušili novoiskopane zidine, krenula je čitava salva novinarskih napisa, uglavnom pisanih od strane visočkih "novinara". Članovi redakcije visoko.co.ba kao i S.S. su se svojski potrudili kako bi "izvjestili da Semke nema ništa sa tim". Siniša je išao do tog da imenuje "narkose i alkose" kao počinitelje. Naravno, vrlo je moguće da su se nadrogirane i pijane jedinke (kako stul reće narkići olimpijci) verali po, u toku dana teško pristupačnom terenu, kako bi srušili par zidića, onako bez razloga. Semke je ostao doslijedan i ponaša se kao u slučaju paljenja ograde. JAdnio bijedno i štuuro objašnjenje i ograđivanje iako niko nije upro prst u njega. Marx-prilivoda-Hodović igra po tankoj crvenoj liniji. Ne bi da se zamjeri Osmanagiću, ali ne smije ni "struci" (iako on nema vezse sa aeheologijom i historijom). Kaže da najoštrije osuđuje "incident", ali s enije potrudio da sazna šta se stvarno desilo i koliki je obim razaranja. Za to vrijeme, vijedni ped(ofilski)erski kerberi, pokušavaju (kao i obično) priču skrenuti sa teme, pa gosn' Marjan, koji ima jasnu krizu identiteta, što svakim danom postaje sve jasnije, mijenja se u bezbrojne mr: Hajde (Dr.Đekil je davno umro), pa naše blogove bombarduje nekakvim glupim komentarima koje nemaju apsolutno nikakve veze sa postom koji je napisan. U jednom trenutku, valjda aludira da ima i "M"uslimanske krvi, pa se izdaje za Bošnjaka i "M"uslimana koji uspije riječ "sekta" napisati 53x u tekstu od 40 riječi. Impresivno.
I tako, cirkus se malo primirio u Dangeonima na Ravnama i KTK (polako Marjane nije u piranju igra), kopajući do pobjede nad razumom i valjda čekajući da se zaboravi ovaj incident i da Jasho napise tekst po uzoru na onaj o "spaljenoj ogradi", pa da se čitatelj zapida da li je ograde, pardon zidića uopće i bilo, a kako ga nije bilo nije ga imao ko srušiti.

ps. Onima koji su u novije vrijeme pratili javno pojavljivanje S.O. na tv-u: jesteli primjetili da nam je smke malo smršao ili vam "ofalio" kako naš narod voli reći?
R @ 17:39 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 4, 2007

Godine su prošle pune muka.
ginulo se za piramidu nijemo,
Ili s pjesmom umjesto nauke.
Druze  Semke mi ti se kunemo

Druze Semke mi ti se kunemo.

Zabrane  se šire na sve strane,
Sad po Visočici da idemo ne smjemo
Al kad smo smjeli pamticemo dane
Druze  Semke mi ti se kunemo

Druze Semke mi ti se kunemo.


Piramidiot slazi na ulice nase,
Na Pleyade da letimo smjelo
Naše krampe strucnjaci neka se plase
Druze  Semke mi ti se kunemo

Druze Semke mi ti se kunemo.


R @ 15:39 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 3, 2007
  ... kako "gore nije ostao ni kamen na kamenu".

S.O. mjesecima na izjave nadležnih institucija da preoravanje brda ugrožava lokalitet Starog grada Visoki, i šire visočke regije odgovara glupom pričom :"Gore nije ostao ni kamen na kamenu", aludirajući valjda da eto, ako nema ništa može se preoravat.  No kada je naša inertna vlas konačno skontala da je Visoko vrijedno pravog istraživanja i kada je odvojila nešto sitnog novca za iskoapvnaj na lokalitetu Starog grada, prvo smo danima bili bombardovani pisanjima lojanlih trogvaca "novinarčića", kako iako je "zaslužan Sem nije dobio ni marke niti ga se izašta pita". A onda, odmah nakon početka iskopavanja, arheolozi su pronašli tragove i dokaze da Stari grad ipak postoji, ma šta Semke tvrdio. A onda su radovi trajali par dana, pa su istraživači pronašli još više dokaza i puno više tragova i artefakata, za razliku od cirkusa koji i najobičnije kamenje proglase artefaktom. Da ovim tupanima iz cirkusa objasnim šta to znači. Hipotetski (i isključivo hipotetski) da je postojala civilizacija koja je gradila monumentale građevine kakve su piramide, morala je biti jaka u svim pogledima, i vojno i ekonomski i naučno i tehnički i na kraju morala je ostaviti nekakve tragove postojanja, u vidu bilo kakvih artefakata. Dakle bilo šta. Dakle nisu ostavili ništa, osim ako ne vjerujete u kalendare i "energetske tokove". S druge strane, pra-stanovnici visočke doline, tj. neolitskog naselja udaljenog samo par km od Visočice, dakle jedna primitivna natamba sa 300-ak stanovnika ostavlja jedno bogato arheološko nalazište. Ili ako več hoćete, na samo par cm istpod zemlje jasni tragovi stare bosanske države nakon smo par sati pažljivog kopanja ugledaju svjetlo dana. I to ne samo "megalitne struktire", nego ostaci oruđa, oružja, artefakata i sl. Moja malenkost je imala tu "čast" da ima korespondenciju sa dr. Smailbegovićem, koji tvrdi da je pronašao neke artefakte i koji misli da je Visoko imalo puno veći značaj od pretpostavljajučeg. Ne želim komentarisati njegove nalaze i mišljenje. nisam stručnjak, ipak postoje stručnjaci za to. Ako je istina da je pronašao tragove i artefakte ida nije prijavio njihovo otkriće, onda treba snositi krivučnu odgovornost. U pismenoj korespondeciji sa mnom tvrdi da je pronašao i ja mu vjerujem. Šta je bilo dalje to je stvar nadležnih. Ono što je bitno, je da će Stari ako Bog da sreće konačno ugledati svjetlo dana i da će zauzeti mjesto u historiji koje mu pripada. No da to nije sve glatko pobrinuli su se pristalice režimskog cirkusa. Sjetimo se prošlogodišnjeg slučaja "ograde porodice Ihtijarević". Cirkus doista nije imao direktne veze sa paljevinom ograde pomenute porodice, ali je sigurno da je svojim djelima doprinjeo da par krebila poruši i da zapali ogradu. A onda su se kratkim saopćenjem obratili i rekli da nemjau veze sa tim. Da podsjetimo koje je korake cirkus uradio po pitanju huškanja: Semke je izjavljivao da ograda jako smeta, ali da eto ne mogu nita, a onda je natakario onu info kućicu tik uz kapiju na ulazu na porodično imanje Ihtijarevića + par sondi tik uz pomenutu ogradu. A onda samo par sati kasnije paljevina. Šta je kauboj uradio sada: pa, mjesecima tvrdi da tamo nema kamen na kamenu. Novinarčići trube da je zaslužan za novac ali da nema kinte, a onda daje "podršku projektu" iako grad leži na vrhu "piramdie, najveće na svijetu". A onda se nađe neki faker kojem su ili pokidali stabljike marijuane ili neki faker koji više ni potrebu nemože obaviti kako treba i poruše svetinju. Kao što Buaka reće, ono što je Jevrejima Zid plaća, to je Bosancima Stari grad. No očito postoje maloumnici koji imaju moždanu čeliju manje od konja, pa uz to što seru unaokolo mogu uraditi i ovakve stvari. Nadam se, mada na žalost nisam ubjeđen da će policija uraditi išta na pronalaženju krebila koji je ovo uradio, ali barem mu mogu zaželiti da mu se sa kućom desi potpuno isto.


Ostanite sa nama...
R @ 17:55 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 1, 2007

   Na stranicama cirkusa objavljena je vijest da je u Zenici ustanovljena nova naučna disciplina i da su udareni temelji nove svjetske nauke . (nemojte se smijat suviše glasno, možda dođete na udar kolega koji rade oko vas kao "besposličar :-). Kako napraviti naučnu disciplinu i udariti temlje nove nauke (hahhahahaha, stvarno se ne mogu suzdržati da se ne smijem), pročitajte kod Nergeistriranog. Ako i vi imate nekog favorita, vrlo je jednostavno. Algoritam ima tek nekoliko osnovnih linearnih koraka, mada se to da proširiti petljama (npr. "Ako" te naučnici ne priznaju "onda" pozovi Harisa, Tiihića, ambasadu, turističke vodiče, adimrale...). Za ljude koji se bave naukom, ali onom pravom, "foteljaškom", ustanovljajvanje naučne disciplene i odaranje temlja nauci na ovakav način uz sponzorski koktel je u najmanju ruku smiješno, ili realnije rečeno žalosno. Po ko zna koji put ovim je pokazana i dokazana naša tvrdnja da ova "istraživanja" i kopanja nemaju veze sa naukom. Uglavnom se sve vrti oko sponzora i sponzorskih večera ali i političke podrške. Kao što smo već pisali (i Irna i Vuk i APWR), egipatski stručnjaci su iskorišteni (zamalo rekoh zloupotrebljeni) za lokal-patriotsle potrebe. Kao što smo već rekli (a malo podsjčanja nije na odmet) egipatski stručnjaci su 1 dan bili na brdima i u tunelima, a ostatak provela bajajući od kancelarije do kancelarije (foteljaša) i kabineta, što ne naglasiti, bošnjačkih političara. Doduše podsjetili su i dva univerziteta, u Mostaru i Zenici. Upravo se tu krije odgovor na par primjedbi na Vukov intervju sa egipatskim ambasadrom. Piramidiot lurkeri su iz kopletnog intervjua izdvojoili odgovor egipatskog ambasadora, kako niko od domaćih stručnjaka nije kontaktirao nih i nije im ponudio stvarno objašnjenje, kao i da niko od domaćih stručnjaka nije "dao dokaze koji bi opovrgnili hipotezu S.O." (Da samo napomenemo da je i ambasador nasjeo na Semketovo izvrtanje teza. Kao što smo već pisali Semke ide logikom :" Ovo brdo je piramida, najstarija na sivjetu, a vi dokažite da nije"). Dakle, Egipćani su dakle mogli posjetiti gomile ureda kojekakvih političkih nikogovića, koji našu zemlju vode totalnoj propasti i raspadu, takođe su posjetili i dva univerziteta, ali nisu mogli posjetiti stručnjake koji bi im u otvorenom razgovoru mogli ponuditi prave podatke o histroiji ali i geologiji naše države. Da su pomenuti stručnjaci iole ozbiljno pristupili istraživanju, prva stvar koju bi uradili bila bi da kontaktiraju domaće stručnjake i da se konsultuju sa njima. Uostalom ako Semketa smatraju stručnjakom za piramide (ma šta to značilo), koji doduše nije jahao devu nego konja, zašto ga ne pozovu da istražuje piramide u Egiptu, zarad sticanja neophodnih iskustava. Šipak. Ovako, 1 dan posjete i 10-ak dana skupljanja političkih poena i jesu sasvim dovoljni za naučnu verifikaciju tipa isječaka iz "eminentinih" novina kakve su Avaz  i San. 
Još samo kratko vezano za "provokacije" koje semke vidi u PREPORUCI prof. Govedarice, da bi mu bilo pametno da svoju hipotezu i dokaze izloži na skupu u Zadru. Dakle, prof. Govedarica nije pozvao Semira Osmanagića, nego mu je savjetovao da je to jedini i najbolji način da se predstavi "ovako grandiozan projekt". Naravno to je sa naučne tačke gledišta jedini način da se dobije naučna verifikacija, a ne prezentacija u ćevabdžinici u New Yorku ili u općini Sjenica. Da je Osmanagić iole pametan zainteresiran, on bi naučnu verifikaciju i tražio kod pravih arheologa, ali ne kroz prijetnje linčom i sakrivanje iza fraze" naučne elite". i "zlonamjernici". Iako, piramidioti javno pozivaju na "dijalog" svi oni koji od početka prate cirkus znaju da su svi naši stručnjaci pozvani, pa kad su dali svoje mišljenje koje nije u skladu sa "zdravim razumom i očima", u javnosti su bili meta verbalnih, a u stvarnosti čak i fizičkih napada. Da li se sjećate emisije "Zabranjeni forum" Na TV PINK BH, kada su Semir Osmanagić i Senad Hodović i kompletna publika napadali i verbalno vrijeđali gđu Kujundžić? Možda se ne sjećate učenice neke visočke srednje škole koja sa suzom u oku govori o "našim" i "njihovim" radnicima. Kada je gđa Kujundžić objansila osnove arheološkog istraživanja, bila je upitana za vjerovanje u prikazanje Gospe (koje piramidiotski kepeci beskonačno ekspolatišu) itd.itd..

Dakle, Semke sada ima otvoren poziv da svoje tvrdnje dokaže i pokaže pred svjetskim i evropskim stručnjacima, ukoliko mu je to u interesu naravno. Dakle, ne pred skupom ćevabdžija, šofera, političara i sl. nego na jedinom mjestu gdje verifikaciju može dobiti. Do njega je da li će ići na naučnu konferenciju ili će istu sam održati.


Posjeta Plješevici

Tokom vikenda sam iskoristio lijepo vrijeme i sa dragim prijateljima obišao Plješevicu. Iskoristio bih ovaj post da čitateljima, eventualnim posjetiteljima skrenem pažnju na par malih savjeta koji će barem malčice ublažiti posljedice katastrofalne organizacije piramidiotskog cirkusa. Naime, niti na jednom raskršću ili skretanju nema jasan znak kamo da vas uputi i gdje treba da krenete da bi ste nešto vidjeli. Ako dolazite automobilom, ne zaustavljajte se na prvim slobodnim parking mjestima uz put, osim ako niste planirali dužu šetnju. Cijena parkinga je od 1-2KM zavisno od mjesta, a neki bolje organizovani domaćini vam nude usluge vodiča, dijete koje zna gdje se koja sonda nalazi, i koji će vas za neke sitne pare, opet zavisno od dogovora provodati od vrha do dna pleševice. Doduše, ima i pokoji ljubazan domaćin koji će vas uputiti i pokazati vam pravce kretanja, ali i ponuditi neko osvježenje. Ono što mi je interesantno je da većina ljudi koji iznajmljuju parking plac mi je rekla da je posjeta ove godine kudiakmo manja nego prethodnih godina, ali i da su kivni na cirkusante jer apsolutno ne daju podršku posjetiteljima. Mnogi posjetitelji čak i lutaju šumom u potrazi za sondama, i nakon višesatnog lutanja obiđu tek jednu ili dvije sonde. Ono što je meni na jednom obronku plješevice privuklo pažnju su friško iskopani temelji za kuću ili garažu. Kada sam se primaknuo očekivao sam pravilno popločane staze, no tog nije bilo tamo iako je ta iskopina samo par desetina metara ispod nivoa prvih sondi. U razgovoru sa jednim starijim čovjekom koji živi na platou ispod Plješevice saznao sam da je on, kopajući bunar stigao do dubine od 12m, ali da nije našao vodu (kamo Rašlje sad kad su najpotrebnije), ali nije našao ni pravilne pločice, odnosno niti jedan dio kamene strukture. Pitam se kako će naši geo i arheo fakeri objasniti da na "prilaznom" platou i nema baš pravilnih struktura. Sve u svemu, za ugodniji boravak na "turističkim lokacijama piramida u Visokom" obucite udobniju odjeću, obujte udobniju obuću, ponesite sendviče i piće i uživajte u višečasovnom lutanju po vrbacima i šumarcima.

R @ 10:55 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Brojac prebrojac
Upišite tekst...
Statcount
Sat
Arhiva
« » lis 2007
Kontakt e-mail
  • Moj e-mail: resistancev@yahoo.co.uk
    Sve informacije prijedloge i sugestije saljite na e-mail
Odbrojavanje do zrake iz Svemira
Brojač posjeta
507664
Index.hr
Nema zapisa.