Ko udari na nas iz mesta je najebo
R
Licenca
Ovaj blog je zaštićen: .Creative Commons License
Blog priča by R is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.
Blog - listopad 2008
ponedjeljak, listopad 27, 2008
"Hunting Party"- "Spring Break In Bosnia"
Directed by
Richard Shepard
Produced by
Mark Johnson
Scott Kroopf
Paul Hanson
Written by Richard Shepard
Starring
Jesse Eisenberg
Terrence Howard
Richard Gere

Lažovi, prevaranti, plejboji, lopovi, novinari... (nastavite niz).
Praznik u Bosni, je svojevrstan nastavak filma... u stvari nastavak dva filma, što je presedan u filsmkoj umjetnosti. Ovo je svojevrstan nastavak filma "Praznik u Sarajevu", gdje3 vidimo kako su mali, sitni kriminalci koji su nekad u doba ex Yu operisali po draguljarnicama i kućama bogatin Nijemaca, Šveda, a bogami i Frančeza, izrasli u prave "velike dečke". Ujedno je ovo i nastavak filma "Kako je počeo rat na mom otoku".
Naime, radnja filma prati novinara Simona Hunta (tumači ga drugorazredni glumac sapunica o modernim Pepeljugama- R.G.) koji dolazi provesti odmor u Bosni. U svari on samo provodi vrijeme predviđeno za odmor na malo čudan način. Naime, Simon sa svojim prijateljima Duckom i Franklinom dolazi u Bosnu loviti majora Aleksu Milosavljevića, poznatog oficira JNA, koji je započeo  rat na mom otoku. Major Aleksa se krije negdje u brdima istočne Bosne jer je optužen za ratni zločin, pa je hrabri novinar došao napraviti "intervju" s njim. Kao i svaki odgovoran ratni zločinac koji imalo drži do sebe, major Aleksa u ovom filmu se ne zove Aleksa, nego je ime promjenio u Radoslav Bogdanović. To ne zbunjuje naše hrabre tragače koji, da ih dalje ne bi zbunjiovalo, Aleksu/Tadoslava zovu kodnim imeon Fox, aludirajući na taj način da u Bosnu nisu došli praviti posao, nego su dopšli u rekreativni lov na lisicu/e. Uz sex, laži, podmetanja, opasnosti za život, Simon, Duck i Franklin, uhvate majora Aleksu, koji jekrenuo u lov na lisice pokazujući na taj način da su sposbniji od OSE, SIPE, MIPE; CIE; FBIAE, i ostalih visokoplačenih službi .  Na samom kraju filma, zajebom ga ostave u neko zabačeno Bosansko selo, koje nastanjuju Bošnjaci muslimani, umjesto da su ga onako spenganog odveli na otok na kojem je započeo rat. Upravo ova greška u orjentaciji i poimanju geografije kod novinara, ali i fizička sličnost majora Alekse  je dovela do zabune kod velikog broja gledatelja, kritičara, običnih ljudi da film opsiuje hvatanje jednog drugog ratnog zločinca, dr. Radovana Karadžića.

Poenta filma je da američkim novinarima nitko umaći nemože, pa čak ni major Aleksa, koji je promjenio ime u Radoslav. Subliminalna poruka je da su špijuni u stvari gomila neznalica koji sa zločincima sklapa dogovore dok troši gomilu novca poreskih obveznika, a novinatri su ti koji stoje na stupu spram...ovaj demokratije i slobode.

I na kraju, ratnog zločinca majora Aleksu Milosavljevića nisje uhvatio Richard Gere, koji je u filmskom svijetu zadužen isključivo za hvatanje Jullie Roberts, nego revizori beogradskog javnog saobraćaja, gdje se major Aleksa sakrivao i gdje se bavio alternativnom medicinom. U stvari on je samo bježao od svoje supruge, koja mu nije oprostila nevjeru sa mjesnom učiteljicom.
R @ 08:43 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 22, 2008
   Prođoše općinski izbori u BiH. Prošlo je vrijeme dosadih i šupljih predizbornih obećanja o kilometrima puteva, desetinama fabrika, novih radnih mjesta, sigurnim putem za EU i ko zna šta sve ne. Iako općinski izbori imaju veze samo sa izborom komunalnih organa vlasti, dakle ne kantonalnih, entitetskih ili nedajbože državnih organa vlasti, predizborna utrka nije nimao pblaža, nego se možda može reći i oštrija od utrke za izbore na višim nivoima vlasti. Predizborne poruke su se kretale od one da treba glasati srcem, preko glasa za čovjeka, pa do one da više ne trebamo biti za BiH nego za EU. U jednoj čaršiji napravljenoj od sela su čak izborni glasovi kupovani doniranim kravama, pa je važila anegdota :"Uzmi kravu da glasaš za vola".
I prođoše izbori. Svi, ama baš svi oni koi su učestvovali na izborima proglasšie pobjedu. Čak i Lepi Hare čiji je izborni štab u noći objavljivanja rezutlata izbora ipak morala zatvoriti tv ekipa jer su "pobjednici" otišli kao popišani. A onda je Hare, kao prvi među tri jednaka predsjednika, napravio turneju po svijetu i usrao ono malo neusrane motike svojim izjavam, koje su za posljedicu imale skvičanje iz Dodiklanda. Naime Dodik i njegovi su Haretove govore iskoristili da skrenu pažnju sa prozivanja za kriminal i sve težu situaciju u državi i manjem entitetu, na teme oko referneduma za otcjepljenje RS-a. Zbog toga je i sazvana vanredna skupšitna tog entiteta na kojoj je i Lepi Hare trebao obrazložiti svoje govore. Hare se naravno nije pojavio. Bitnije od sudbine države je bilo uručivanje zahvalnice od strane cirkusa i posjeta "piramidama" u pratnji saudijskog princa. Kako mediji javljaju Hare je lupio još jednu u nizu gluposti:
"Ovo je čudo što ovi ljudi, zajedno sa Semirom Osmanagićen, rade u Dolini piramida, i to bez sredstava, odnosno, samo sa stotim dijelom onoga što im zaista treba.

Očito tručavih1,5 miliona KM koje je po riječima samog Osmanagića cirkuska fondacija do sada potrošila za tri godine prekopavanja brda u uzaludnoj potrazi z apiramidama, Haretu predstavlja odsustvo sredstava, odnosno samo stotio dio onoga "što im zaista treba".
Sramotno je da je Hare jednu visoku delegaciju odveo ovom lupežu na noge, a da ih nije odveo na historijske ostatke srednjovjekovne bosanske prijestolnice ili (nedaj Bože) na ostatke krunidbene ckve u Milama. Nije ih hare odveo u prijestolnicu bosanske države u Bobovcu. Zato ih je Hare odveo na noge jednom probisvijetu, koji je spreman opeljušiti državnu kasu samo za rad svog new age ringišpila. Očito je da fondaciji u posljednje dvije godine ne cvatu ruže. Svima je jasno da broj "turista" svakodnevno opada i da u odnosu na prošlu ili pretrpošlu godinu nije dostigao ni tričavih 10%. Jedva čekam napuhane brojke pomnožene sa deste o itzještajima posjeta za ovu godinu, ali je jasno da one nisu ni približno iste kao one sa početka crikusa. Taj trebnd pada posjeta se uveliko osjetio prošle godine, kada je broj "turista", po  tvrdnjama cirkusa bio duplo manji u odnosu na 2006, za šta su oni ptronašli samo jedan jedini razlog: zarbanu kopanja u reonu starog grada Visoki. ČAk su i sponzori polako ali sigurno odstupili od projekta. Zbog toga je "visoka delegacija" fondacje na čelu sa Osnivaćem užurbano obilazila kabinete Predsjedavajućeg Hareta i podrpedsjednika federacije kako bi skupili malo političkih poena, a onda u jednom trenutku je Hare vjerovatno spomenuo i dolazak princa pa se ukazala ideja o njegovoj posjeti Visokom, kako bi se pokušao namaknuti koji $. Otkako je očito propao deal sa Malezijcima i Irancima, sada se u igru pokušavaju uvući i SAudijci. Na šta će to na kraju ličiti vidjet ćemo.
Činjenice su da cirkuka fondacija, bez obzira na zalaganje ove godine nije iskopala ništa vrijedno pomena i ismijavanja.


R @ 13:07 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 20, 2008
    U posljednjem broju magazina DANI, objavljen je (šokantan) faksimil indexa jednog od kandidata na nedavno održanim općinskim izborima- Elmedina Dine Konakovića., kao i indexa nedavno zatvorenog intelektualca Nasera Orića. Naime, iz priloženih kopija stranica indexa vidi se da su i g.Konaković i g.Orić polagali ispite na Fakultetu za sport i fizičku kuturu i to u glavnom sa najvišim ocjenama, a razmak između polaganja ispita je bio po jedan dan. g. Orić je upisan na fakultet dok je boravio u zatvoru Haškog tribunala, a dok je boravio u poemutom pritvoru, pokložio je čak i neke ispite. Zbog toga što je oborio zakone fizike bi mu možda trebalo i tazi doktorat na prestižnom Oxfordu, ali o tome neka odluče profesori kada i ako ikada objasni kako se mogao naći na dva različita i hiljadama km udaljena mjesta istovremeno.
Još interesantniji slučaj je slučaj g, Dine Konakovića. Ovaj nekadašnji košarkaš i manager KK Bosna iz Sarajeva je na svom blogu sebe opisao kao:

Diplomirao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, odsjek Menadžment u sportu.
Govorim odlično engleski, italijanski i rumunski jezik.
Član Komiteta za sport pri Vijeću Evrope u periodu 2004-2006, jedini iz BiH.
Direktor KK Bosna u periodu 2003-2008. Dugogodišnji igrač i kapiten KK Bosna. Kao aktivan sportista sa Bosnom prvak BiH.
Igrao u timovima u Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji. Član košarkaške reprezentacije BiH na Mediteranskim igrama u Bariju 1997.
Član omladinske košarkaške reprezentacije BiH.
Tokom agresije na BiH borac Armije RBiH, 10. brdske i 15. motorizovane brigade u periodu 05.04.1992-22.04.1996.
Bračno stanje: Oženjen

Uz ovakvu blistavu akademski i sportsku karijeru, dotični je ove godine bio kandidat SDA- za mjesto načelnika općine Centar Sarajevo. Očito je da su ga njegovi sugrađani dobro pročitali, pa iako je vrijeđao suparnike (Muhamede zašto se stidiš svog imena- predizborna poruka koju je uputio svom suparniku iz Naše stranke- Denisu Grazzu), isticao svoju akademsku titulu nije izabran za načelnika. Nakon otrkrianja ove afere u posljednjem broju DANA, Dino Konaković je "odreagovao" na svom blogu, pravdajući se i objašnjavajući kako se "domogao" diplome.
U prvom pasusu Dino podilazi novinarki Belmi Bećirbašić (koji čak nije ni imenovao), hvaleći njenu novinarsku stručnost i profesionalnost. Čak se slaže sa novinarkom da njeni zakljkučci o načinu na koji je pomenuti manager dobio svoje diplome i"ma smisla kad je posmatraš iz jednog ugla, kad koristiš samo činjenice koje daju za pravo da konstatuje da  se "domogao" diplome. "

Dino joj još obećava da će sa novinarkom ostati u dorim odnosima, iako ga nije ni nazvala kako bi ga pitala za njegovu stranu priče. Naš fenomen nam je još rekao da je i na TV-u gledao kako se novinari čude kako je on brzo polagao ispite.

Nakon toga nam Dino iznosi drugi ugao koji će objasniti novinarki BB (a nije Brižit Bardo) i u kojem će nas  ubjediti da je "regularno" ispolagao sve ispite. Pa kaže:
"Daće mi priliku da kažem da od 2003 godine idem na sve seminare koji se tiču moje profesije u regionu( samo je još MM bivši direktor RK Bosne takav manijak), da Kotlera, Drakera, Malova, Portera, Adižesa, Golemana, Bojacis, Maki i još mnogo stručnjaka izučavam godinama.Da sam knjige koje su bile štivo iz kojeg smo polagali ispite čitao par godina prije nego sam zvanično odgovarao. Pogledaće moje seminarske radove, diplomske radove, još ih naravno čuvam u računaru.  Pogledaće i projekat "KK Bosna" koji je rađen po knjigama ovih stručnih ljudi i koji je od minusa 1,6 miliona km Bosnu doveo do budžeta od preko 3 miliona km godišnje. Pitaće organizatore "LONDONSKE ŠKOLE PR-a" zašto su baš mene zvali kao predavača na temu "ORGANIZACIJA SPORTSKOG EVENTA"(tu školu pohađali su uglavnom novinari,kolege ovih simpatičnih cura), pitaće ljude iz ureda Vijeća Evrope u Sarajevu zašto su insistirali da baš ja budem predstavnik BiH u Strazburu u tijelu koje se bavi pitanjem sporta. Pitaće moje kolege, profesore sa fakulteta, one koji kritiziraju neke stvari, kakav sam bio student. Pitaće i odgovorne osobe kako se primjenjuje "Bolonja", kad se odgovara i kako. Na kraju krajeva, prodiskutujemo ispit po ispit... "

Sve ovo vaninstitucionalno pohađanje kurseva, čitanje knjiga, praćenje seminara, rad u sportskom kolektivu, pravljenje projekata, je pohvalno. Ali g. Konaković, kao i u ostalom njegovi profesori, zaboravlja jednu vrlo bitnu činjenicu. Da bi stekao neko akademsko zvanje mora se proći jedan obrazovni ciklus u kojem se nakon pohađanja nastave i polaganja predviđenih ispita stiće odgovarajuća stručna sprema. Vjerovatno nije upitno da li je Konaković zasita čitao o toj materiji gomilu knjiga, pohađao kurseve, seminare, vodio jedan sporstski kolektiv, ali da bi dobio visoku stručnu spremo postoje procedure, u koje sam posumnjao kada sam vidio na koji način su ispiti upisani u njegov index. Prema gore pomenutoj Dininoj logici, ako svake godine idete na more, provedete mjesec dana na ljetovanju, proučavate knjige o morskoj flori i fauni, završite kurs ronjenja ni ne trebae studirati, nego vas sljeduje diploma marinskog biologa. Da je tako, onda bi po ulicama bilo puno više "vss stručnjaka" i vaka šuša koja zna čitati mogla bi nositi neko vss zvanje i ez da ide na fakultet.
Na kraju Konaković zaključuje:
"Ja ni sad nikoga ne demantujem sad se borim za zdravo bosansko društvo u kojem ja moram biti moralan i pravedan političar, u kojem je jednako važno da BB bude moralna i pravedna novinarka, da "nezavisni" mediji budu nezavisni, da se ne mrzimo zato što nemamo iste političke ideale. Ne vodi nas to nigdje. "
Iako je tekst u Danima bio napuisan da bi kritikovao način na koji su pomenute osobe na pomenutoj visokoškolskoj instituciji dobili diplome, a Konakovićev politički angažman je bio spoemnut samo usputnio, jer je pomenuti kandidat svoju predizbornu kampanju gradio na tome da uz ostalo ima i vss, on pokušava (ovo je već simptomatično) da priču šprebaci u područje politike i implicira da je za "zlonamjerni" tekst krivo to što sa pomenutom novinarkom odnosno magazinom ne dijeli " političke ideale". Kao i svaki korumpirani političar svoje afere sakriva iza "borbe za dobrobit zemlje/naroda", umjesto da prizna pogrešku i suoči se sa posljedicama.
Vratimo se sada njegovom studiju, odnosno naččinu polaganja ispita. Sve da je Konaković genijalac (u što čisto sumnjam) koji je gradivo devet ispita položio za manje od  dvije sedmice, postavlja se pitanje na koji mu je način to bilo omogućeno. Svo oni koji imaju tu (ne)sreću da studiraju u Bosni i Hercegovini (znam to i  iz vlastitog iskustva), teško da mogu dogovoriti termine ispita, ma kako profesori bili susretljivi (ne uzimajući to što profesori obično u 90% sličajeva i nisu susretljivi). Ako mu je i omogućeno da polaže pomenute ispite (ako je prije toga stekao pravo za poslaganje ispita), zbog čega je onda on bio privilegovan da ispite položi za 10-ak dana? Konaković je tražio od novinara Dana mogućnost da se "odbrani", odnosno da pokaže kako su ispiti ipak ispolagani regularno (iako to u postu na svom blogu nije objasnio), i nadam se da će mu Dani to omogućiti, jer kako stvari sada stoje, puno toga smrdi na pomenutom Fakultetu za sport i fizičku kulturi. Kako pišu Dani, kantonalna inspekcija ima pune ruke posla, jer je utvrđeno da pomenuti fakultet čak nema ni potrebne dozvole za rad i da je to samo jedan od razloga zbog kojeg diplomanti tog fakulteta nisu prisustvovali promociji svih diplomanata Univerziteta Sarajevo i da njihove diplome do daljnjeg neće biti priznate.
Zbog ovakvih "genijalaca" pout Orića i Konakovića i profesora koji su im omogučili sve ove "povlastice", ispaštaju oni pošteni studenti, koji na mukotrpan način trpe iživljavanja pojedinih profesora, plaćaju nevjerovatne sume za najobičnije potvrde i uvjerenja na fakultetima, kupuju plagirane udžbenike profesora, i na kraju su prinuđeni čak i na plačanje (u novcu,a boga mi i u naturi) pojedinih ispita.
I na kraju, nije samo obrazovni sistem (ne samo Univerzitet u Sarajevu) imun na korupciju. Vidimo da susjednu Hrvatsku trese "afera INDEX", koja će završiti maestralno po onoj narodnoj poslovici: "tresla se gora rodio se miš". Čisto sumnjam da u BiH ima snage i volje da se pokrene jedna akcija kojim bi se zaustavilo kriminalno ponašanje pojedinih profesora i njihovih asistenta. Sve će se to probati zataškati u stilu Džeme P(r)ot(j)erića rektora Unija u Tuzli, koji za sve korupcijske skandale optužuje mračne sile. (Jedan čitatelj mu je predložio da angažuje Harry Potera  i da ga upiše na fakultet kako bi ih na kraju pobjedio).
I na kraju na stranici Univerziteta u Sarajevu je postavljeno anketno pitanje : "Da li prema Vašim saznanjima ima korupcije na Univerzitetu u Sarajevu?"

Evo šta kažu studenti:

  Da 87.07 % (660)
  Nisam upoznat-a 6.86 % (52)
  Ne 4.35 % (33)
  Priča se 1.72 % (13)
Ukupno glasova: 758


Svaki komentar je izlišan.

R @ 11:22 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 13, 2008
   Čitam vijest da je turska policija privela nekoliko naviača nogometne reprezenacije BiH, nakon kvalifikacijske utakmice odigrane u Istanbulu u subotu 11.10.2008. To ne bi bilo čudno i ne bi mi privuklo pažnju da samo prije nešto više od tri mjeseca isti ti navijači nisu slavili pobjedu reprezentacije Turske nad susjednom Hrvatskom. Pitam se da li je "naša mati" (ovo "naša je uslovno povezano sa bošnjačkim narodom i izjavom poglavara Islamske zajednice BiH, ef.Mustafom Cerićem) na ovakav način zahvalila turskima navijačima sa državljansvom BiH. Nakon pobjede reprezentacije Turske, iskreno sam očekivao slavlje u Sarajevu. Očekivao sam kolone auta, polupijane djevojke koje pokazuju grudi i mladiće koji se kalnjaju turskoj zastavi. Očekivao sam da proslava traje do jutra. Na žalost čak ni predsjednik RS-a nije javno žalio nad porazom BIH od Turske. Kao is vaki političar nas je slagao i nije održao obečanje da će za BH repku navijati samo u utakmicama protiv repke Turske.

 Nadam se da će navijače BH repke uskoro pustiti iz turskog zatvora, ali se iskreno nadam da će im vaspitno-popravno ugraditi ljubav ka domovini i da će se nakon ove turneje još žešće zamotati turskom zastavom i da će još glasnije navijati "Turkey".


Mislim da navijači nisu bolje ni zaslužžili da je svakog "BH Fanaticos-a" koji se ogrnuo u zastavu Turske nakon one nesretne utakmice nakon koje su nam susjedi izbačeni sa EP-a trebao osjetiti gostoprimstvo naše "majke"-
R @ 11:58 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, listopad 10, 2008
Jedna prigodna pjesmica o potrazi za izgubljenim AtlanĐiđanima u visočkoj dolini ubleha. Svaka koincidencija sa domaćim straživaĆem i profesionalnim novinarima pola-državne novinske agencije je namejrno-slučajna
Atlantis
Jednom davno koliko davno teško je reći
(možda manje nego što se zna)
Pričali su mudrom solonu
O nestalom otoku
I mutnom moru za plovidbu
(iza pilarovih stuba negdje u Atlantiku)
Zar su onda kiše pale
Da bi sad ti varedi
Svoj neizbježni grah
Njegovao dvorac starosjedilac
Jer u jednom užasu potopljeni listom
Bijahu svi bez razlike
(uključujući i tebe)
Nema sumnje da atlantis
Mimo naših potreba
Božji mir uživa
I zato kaja
Volim te
Dolje gaće
Molim te
Da ti vidam neutronku opojnu
Da ti turim finu dozu razornu
R @ 15:30 |Komentiraj | Komentari: 0
Brojac prebrojac
Upišite tekst...
Statcount
Sat
Arhiva
« » lis 2008
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Kontakt e-mail
 • Moj e-mail: resistancev@yahoo.co.uk
  Sve informacije prijedloge i sugestije saljite na e-mail
Odbrojavanje do zrake iz Svemira
Brojač posjeta
507664
Index.hr
Nema zapisa.