Ko udari na nas iz mesta je najebo
R
Licenca
Ovaj blog je zaštićen: .Creative Commons License
Blog priča by R is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.
Blog - studeni 2006
srijeda, studeni 29, 2006
Vjerovatno to treba izgledati opako. "To" se odnosi na prezentacije cirkusa po Ju Es end Ej. Turneja je organizirana u mjestima sa dosta izbjeglica iz BiH i vjerovatno je urađena ui njihovoj organizaciji. Nabrajanje imena iznajmljenih dvoranai davanje smiješnih epiteta dvoranama (reprezentativna ???) treba da kod domaće javnosti stvori sliku o lažnoj veličini cirkusa i samog projekta. Iskreno mislim da Amerikanci živo svrbi ćošak za piramiadama u zemlji za koji vjerovatno nisu nikad ni čuli, a i da jesu teško da je mogu pozicionirazi na karti svijeta (što se u ostalom odnosi na na mnoštvo zemlja u Svijetu). Inače, cirkusanti se i dalje priovaljuju, pa se smijem do suza na zjave tipa :
"Osmanagić je imao čast da bude voditelj (“Master of Ceremony”) završne svečanosti koja se održavala u reprezentativnoj zgradi Čikaskog kulturnog centra uz.


 Sem je bio MC, nije šala. Wooow. Sav sam se naježio. A tek kako sam se naježio od straha kad znam da je prezentacija održana u reprezentaticvnoj dvorani. Izem ti čast i reprezentativnost. Neise. Za one koji su pametni  ipak preporučujem jedno pravo korisno štivo i fenomenalan članak. Doduše nije ga piaso Goran niti ima veze sa geologijom Marsa :). Kad spomenuh Gorana i Mars... Prije par noći na HRT-u je bila emisija o geologiji nebeskih tijela Sunčevog sistema. Emisija govori o geološkim proimjenama koje su se dešavale ali i dalje dešaju na gotovo svim geološki aktivnim nebeskim tijelima našeg sistema. Čak su spomenuta i četiri uzvišenja za koje Goran spominje da su piramide (???) na Marsu. Do te emisije cirkusanti su mi izgledali smiješnio, ali nakon gledanja te emisije izgledaju mi žalosno, smiješno ,bijedno... Nadam se da će Goran nekad doći do pameti pa umjesto literature koju mu daju Elma, Višnja, Ibro, Mirza, da uzme i da pričita National Geographic mag ili pogleda koji naučnu emisiju, barem da ne piše one gluposti.


 
R @ 18:10 |Komentiraj | Komentari: 64 | Prikaži komentare
utorak, studeni 28, 2006
...zborio je jedan alternativac koji bi rado namak'o tventi milon baks za projekat koj bi nas sačuvao od kozmičkog udara koji nas očekuje 21.12.2012. Ni blizu niste u pravu ako mislite da je cirkus, nevladina, neprofitna i kakva sce ne organizacija. O političarima i diplomatskim skandalima pročitajte na našem novom blogu : apwr-central.


Uživajte !
R @ 18:18 |Komentiraj | Komentari: 33 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 26, 2006
     NKUD "Piramdijoti" okupljeni oko cirkusa FBPS ili kako se več zove ova beskorisna fondacija, su jedna ovična grupa nesposobnih lijenih tupavaca željnih love i slave na brzaka i na tuđi račun. Na stranu to što uz svoju lijenost nemaju pojma sa životom, a kamoli sa arheologijom, historijom, bolje rečeno naukom uopće. Do sada sam opisivao njihov u nestručnost, idiotizam, ludilo... no sad mi u oči upada još jedna osobina. Naime, ovi kreteni su lijeni ko klade. Bukove. Kako ih baciš na odlasku, u tom položaju ih zatičeš u povratku. ČAk i da ne najava Semove česte odlaske u Hjuston, po izvještajima na stranicama cirkusa bi se tačno dalo odrediti kada im babo nije doma. Naime, kad je Sem na poprištu največeg (od največih) geoarheo sajta u svijetu danas, onda izvjepštaji šibaju k'o voda na turbine Hoover Dama. No čim on sjede u avionsko sjedište, izvještaji odmah presuše. Tako ovih dana osim par novih sponzora (ispade da je cirkus trenutno najveća sponzoruša u regionu), nesaznajemo ništa novog. Izvhještaj u 2-3 dana i ende. Onda im se babo valjda naljutio pa je održao prezentaciju u Hjustonu. Da bi to izgledalo bombastično naslovili su : Promocija projekta u Hjustonu SAD. Fani nema šta. A prezentacija je u stvari puštanje filmića kojeg su naslovili "Međunarodna verifikacija..." Ovo zvuči toliko smiješno. Naime Sem zakupi neku konferens rum sazove dijasporu, pusti filmić i to je "promocija prođekta u Hjustonu". Smiješno kao i u ostalom sve što dolazi iz cirkusa.
R @ 13:08 |Komentiraj | Komentari: 31 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 22, 2006
   Radovi u visočkoj dolini traju (uz prekide) preko godinu dana. Nakon što je fondacija, odnosno njen osnivač Semir Osmanagić postavio hipotezu da se u visočkoj dolini nalaze največe i najstarije piramide na svijetu , fondacija je ponudila niz tvrdnji, odnosno rezultata koji bi trebali dokazati postojanje piramida. Neke od tih tvrdnji i dokaza su promjenili, neke od njih su zasnovane na narodnim predanjima i pričama, neke su produkt satelitskog snimanja, tj. autori tih dokaza više nisu (barem javno) članovi fondacije i ne rade za nju, neki od dokaza su plod mašte autora (hipoteze) a neke su produkt nepreciznog mjerenja po komadima karata i papira. Doduše postoje i neka stručna mjerenja koja daju određene rezultate, ali ne dokazuju postojanje piramida.
Ako pogledamo naprimjer Semirovu priču o orjentaciji Visočice ka stranama svijeta, vidimo da je Semke (ne)namjerno unio zabunu koristeći ovaj dokaz. Naime, par puta javno ali i u preliminarnim izvještajima (možete ga pronaći na stranici fondacije u odjeljku saopštenja za štampu pod datumom 25.02.2006) Semir Osmanagić je tvrdio da je Visočica pravilno orjenitsana ka magnetnom sjeveru. Kako je magnetni sjever promjenjiv Semir mjenja priču i govori kako je Visočica orjentisana pravilno ka celestijalnom sjeveru. U jednom od prethodnih postova sam spomenuo, na sugestiju Irne (hvala Irna)  da ni celestijalni sjever nije bio na istom mjestu prije 12.000 godina. No to nije ni bitnoi. Bitna je suština da Semir tzv. dokaze izmišlja preokreće i plasira u javnost u određenom trenutku i na način koji njemu odgovara, ali je i bitno da je Geodetski zavod dao ovu potvrdu, pa se pitam kakvi to stručnjaci sjede u jednoj takvoj instituciji,  te se ni njihovo mjerenje visine (precizno ???) ne može uzeti kao dokaz jer su ovim potvrdili svoju nestručnost.. Ako pogledamo dalje dokaze tj. satelitske snimke, i ako znamo da je autor ti izvještaja več odavno napustio fondaciju a onda u medijima tvrdio da je samo i jedino spominjao anomalije ali ne i piramide, onda ni ovaj dokaz ne možemo uzeti zaozbiljno. Jedan od osnovnih i često spominjanih dokaza je i jednakostranični trokut koji je izmjeren na jako neprecizan i amaterski način, u najmanju ruku komičan, da se ovaj dokaz može uopšte i razmatrati, ali je eksploatisan čak i više nego stvarna mjerenja koja je obavio GIT. GIT-ova mjerenja opet pokazuju mehaničke osobine i djelomično sastav materijala ali ne i dokaz o postojanju piramida.  Izvještaj o provjetravanju u tunelima sugeriše da je opasan boravak ljudi u istim itd. Dakle "stručni izvještaji fondacije" ne pokazuju ništa. Niti jedan stvaran dokaz da je ovdje riječ o piramidi iako Semir na sav glas to prezentira, naravno uljepšano uz mnoštvo kolor fotografija.
Stvarni stručnjaci su odavno napustili fondaciju, ne ostavši toliko dugo da bi izvršili neko ozbiljnije istraživanje. Fondacija namjerno sakriva pronađene artefakte koje arheologija i historija smještaju u realan vremenski period. U fondaciji ostaju raditi uglavnom nestručne i ne osposobljene osobe koje naginju alternativnim i new age shvatanjima. Iskrivljivanjem činjenica, uspostavljanjem nevjerovatnih teorija koje su zasnovane na još nevjerovatnijim i nedokazivim teorijama. Teorije su dokazivane teorijama i pretpostavkama ignorišući mišljenj stručnjaka. Iskopavanja su provođena materski i nestručno, usputno uništavajući vrijedne artefakte i nalaze. Stručnjaci, domaći i strani, su proglašavani neznalicama, zlonamjernicima i nepatriotama.
Iskoristivši neznanje mase, lošu (sveukupnu) situaciju u državi, lažima, insinuacijama i lažnim obečanjima Semir Osmanagić je pridobio medije i široke narodne mase. Ono što Sem sada radi je da nameće sebe i svoju fondaciju u kojoj zvanično ne radi niti jedan stručnjak, kao glavne po pitanju arheološkog istraživanja po Bosni. Otvaraju se novi arheološki parkovi (???) koji zaštičuju kugle, kamenje i geološke formacije, usputno uništavajući stvarne arheološke artefakte. Istovremeno država dijelom finansira  ovaj suludi projekt dok stvarna arheološka bogatsva propadaju zbog nebrige i nedostatka novca.
Još jedna značajka ovog projekta je i to što na površinu izlazi čisti primitivizam, koji se ogleda u malograđanskom odnosu ka uglednim stručnjacima, prijetnjama, podmetanjima, lažima i uvredama.
Semir često spominje "prvi pozitivan signal" iz male Bosne iz koje je potekla svekolika civilizacija. Prvo ove tvrdnje su laž jer Bosna i bez Semira ima šta pokazati svijetu iako to neki njeni stanovnici ne bi volili. Drugo, signal koji upučujemo svijetu je da smo pleme neobrazovanih i primitivnih glupaka, koji prekopavaju brda i doline u potrazi za pseudo mitovima vođeni pohlepom i željom za brzom zaradom i koji su spremni na sve pa čak i na linč učenih i obrazovanih ljudi, kako bi (bukvalno) uništili neistomišljenike (na ovom mjetu sad treba spomenuti da ona primjedba o srednjvojekovnoj crkvi stoji ali ne u smisli koji Sem pokušava pokazati).

Šta reči na kraju. Vjernicima koji Vjeruju u piramidu želim sretan doček 2012 godine kad će vas opaliti kozmička zraka (vjerovatno orjentisana ka kozmičkom sjeveru) svekolikog napretka. Kako je u Visokom od rejsovog saopštenja kibla okrenuta ka kozmičkom sjeveru, komotno možete dočekivati ravnodnevnice i suncostaje uhvaćeni za rukice skakučući gologuzi po bosanskim brdima. Samo nemojte za te gluposti trošiti naš novac.
R @ 13:09 |Komentiraj | Komentari: 51 | Prikaži komentare
ponedjeljak, studeni 20, 2006
   Kada je Semir Osmanagić krajem 2005 plasirao tvrdnje da je brda oko Visokog kriju piramide i kad je u aprilu 2006. počeo sa istraživanjima uspio je podijeliti javnost. No to je uradio na najgori mogući način, dijeleći javnost na patriote i nepatriote, dobronamjerne prijatelje "projekta" i zlonamjernike, unaprijed odbacjući mogućnost da postoje ljudi koji vole ovu zemlju, ali koji nisu spremni podržati ili se saglasiti sa nadri projektom piramdiotluka. Te bolesne konstrukcije su dovele do toga da pojedini ugledni profesri, istraživači, naučnici... budu izloženi otvorenim prijetnjama, pozivima na linč, i u nešto "blažoj" varijanti podmjesima i ismijavanjima mase, ali i nekih ljudi iz javnog i političkog života.

       Primitivni ispadi gomile idiota

   Zaista je teško prebrojati sve primitivne ispade i riječi koje su izgovorene protiv pojedinaca koji su na početku rada na prekopavanju brda oko Visokog izgovorene od strane sipmatizera fondacije. Kako nemam dovoljno ni prostora ni vremena navešću samo neke promptne ispade. Počnimo sa fizičkim nasrtajem na jednog visočkog profesora matematije, a koji je priznala i zaljubljenica u Semira Osmanagića, izvjesna Mediha, koja je u chatu sa članovima APWR-a priznala da je pomenuti profesor fizički napadnut i otjeran sa Visočice.Njenu nebloznu izjavu možete pročitati u zaglavlju Edhemovog bloga.  Još jedan  "izliv patriotizma ", na svojoj koži je moga osjetiti Mr. Mirko Babić, direktor muzeja Semberije, koji je posjetio Visočicu, a onda okružen gomilom volontera dao izjavu u kojoj govori kako iskopavanja ne ugrožavaju stari grad, za koji Sem voli spomenuti da "nije ostao kamen na kamenu". Kasnije je gospodin Babić rekao kako iskopavanja ipak ugrožavaju ostatke i kako je izjavu dao pod pritiskom okružen "gomilom". Još jedan potpisnik peticije o zabrani iskopavanja u zaštičenoj zoni, prof.dr. Dubravko Lovrenović, bio je žrva ismijavanja ali i poziva na linč.  Nakon tv duela u magazinu 60 minuta, kad je kroz smijeh odgovorio uredniku emisije  da će se spaliti ako Sem dokaže piramide, i nakon dolaska i potvrde Dr. Barekata, grupa volontera je napisala otvoreno pismo Lovrenoviću u kojem ga pozivaju na samospaljivanje, a to pismo je prenjela i "novinarka" Alma Beganović. Kad smo več kod novinara vrijedno je spomenuti još jednog koji je u svojim tekstovia pokazao koliki je primitivac. Riječ je o "novinaru" RTV- Visoko - Alenu Jaziću koji je u par tekstova pokazao sav svoj jad i bijedu (npr. otvoreno pismo gđi Kujundžić, kojoj se obraća kao posljednji malograđanin, što on u stvari i jeste ili konstatacije o predsjedniku EAA prof. Hardingu). Čitav niz novinara je dao doprinos ovakvom primitivizmu, tako da nema smisla nabrajti pojedinačne slučajeve. Dalje, jedan "političar", Hamza Kaplan, viječnik u OV Visoko se javno založio da se onima koji "ne vjeruju u piramide" zabrani pristup u Visoko, pokazujući da mentalno još uvijek pripada periodu od prije 60 godina. Vrijedno je spomenuti i najvaljene demonstracije ispred zgrade Zemaljskog muzeja u Sarajevu a povodom peticije za zabranu radova na Visočici. Na kraju treba spomenuti i najbolji primjer svekolikog primitivizma. To je odnos Visočana prema gospođi Kujundžić-Vejzagić. Njena "krivica" se krije u tome što je ona među prvim stručnjacima iznjela svoje mišljenje o nepostojanju piramida u BiH. Primitivci su u njoj prepoznali glavnog neprijatelja i iskoristili su to kako bi na najniži mogući način ispoljili svoje životinjske strasti, bilo da se radi o niskolnteligentnim ispadima tinejđera u emisiji na  RTV- Pink ili u pjesmicama djece u osnovnoj školi ili pak u vizijama graditelja fontana ili pisanju pomenutog novinara Jazića.

       Teferič ili nauka

   Fondaciji, od početka radova, nije bilo važno šta su iskopavali. Važnije je bilo kako to prezentirati u (nestručnoj) javnosti i kako namaknuti dovoljno medijske, političke i javne podrške i novca. Iako je područje Visokog, kao i u ostalom područje cijele države jako bogato ostacima iz bliže i dalje prošlosti, fondacija niti jednm nije u obzir uzela da neki od pronađenih artefakata obradi, prouči i konzervira, usput stavljajući ga u određeni vremenski period. Za fondaciju je bilo intererasanto da svaki pravilan kamen, pa čak i one za koje se pretpostavlja da su stečci, proglasi otkotrljalim dijelovima piramide, usputno izmišljajući nevjerovatne teorije, poput one o zemljotresu od prije5-6000 godina koji je uništio južnu stranu Visočice (???). Nedostatak dokaza i tragova fondacija popunjava raznim izmišljotinama i manje više nevjerovatnim teorijama, usput sakrivajući stvarne artefakte (kostur, keramika, metalni čavli...). Ono što je fondaciji bilo jako inteteresantno je broj ljudi koji posjećuje Visoko. To se može i vidjeti iščitavajući dnevne izvještaje na stranicama fondacije. Uz par fotki i aktivnosti, veći dio izvještaja zauzima brojanje (pa čak i poimenično nabrajanje) turista. još jedan detalj ukazuje na to: fondacija iskopavanja nije vršila ponedeljkom zbog malog broja gostiju (???). Uz teferičke performanse u sali Partizana rad fondacije najbolje opisuje jedna reklama koju sam ljetos pročitao na panou ispred zgrade Općine u Visokom : " Šampionska korida u dolini piramida" :). Vrhunac perverzije je organizovanje humanitarnog (???) koncerta : "Srcem za piramide".  Očito da fondaciji nije bito šta tvrdi nauka. Bitno je da narod dolazi i da narodnjaci pjevaju kako bi namakli koju marku za piramide. Ovim je projekat izgubio svaki smisao, osim  opštenarodnog teferiča.

    Protobosansko pismo i misteriozni reljef

  Čitajući tekstove koje potpisuje Osmanagić senior koji je čini se i luđi od sina, ne mogu da se ne zapitam: da li oni stvarno vjeruju glupostima koje su napisali. Naime, kako senior tvrdi u pećini na Ravnama je pronađen megalitni obelsik sa ispisanim simblolima. Spomenuću samo da šire narodne mase sklone pretjerivanju a u narodu poznate kao MOS (mahalska obavještajna služba) već pričaju o đinovskom jajeru po čijoj cijeloj površini su ispisani simboli. Senior još tvrdi da je to najstarije pismo pronađeno ikad igdje. Po nemu par strelica i jedno slovo "E" predstavlja zagonetno pismo. Ako tome dodamo da je prof. Schoch iznio skepsu u autentičnost nastanka toga i ako pogledamo pisane tragov do sada pronađene na areološkim lokalitetima diljem svijeta, pitam se da li je iko od njih vidio te stvarne zapise. Još uz to senor tvrdi da se na drugom kamenom bloku nalazi reljefni prikaz visočke doline. One znatiželjnike upučujem na tekstove koji se nalaze u rubrici "Iz mog ugla na stranicama fondacije.


R @ 14:07 |Komentiraj | Komentari: 37 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 19, 2006
    Od početka priče o "piramnidama" u Visokom, Sem Osmanagić je uspostavio nevjerovatnu teoriju o graditeljima tzv. piramida. Postavo je teoriju u postojanju napredne civilizacije koja je na području današnje Bosne i Hercegovine živjela prije 27.000 godina, odnosno prije 12.500 godina, kad je priča o 27.000 staroj civilizacija postala neodrživa. Međutim, visočka dolina, koja je arheološki u više navrata istraživana, pa čak i u skorije vrijeme u mjestu Okolišće 10-ak km od Visokog, nije pokazivala nikakve tragove bilo kakve, a kamoli napredne civilizacije koja je bila u stanju napraviti piramide visoke preko 200m. U ostalom, Bosna i Hercegovina je kao bogato arheološko nalazište pretraživana uzduž i porijeko i opet nisu pronađeni tragovi neke civilizacije koja je na ovim prostorima mogla živjeti i konstruisati "največi građevinski podhvat ikad u historiji čovječanstva", kako Sem voli reći za "piramide" i "komplekse tunela".

Svemirska kataklizma od prije 12.000 godina i otapanje leda u Evropi izazvalo je podizanje nivoa mora od nekoliko stotina metara. Tragovi civilizacije su prekriveni vodom. Ubrzo, povlačenjem mora i protokom vremena, piramide su prekrili nivoi zemlje i rastinja.
Sada imamo rijetku priliku da dodirnemo tragove naših davnih predaka. Od nekoliko dostupnih sličica moći ćemo naslutiti kako je izgledao mozaik.
Mozaik koji čini Bosnu i Hercegovinu svjetskim arheološkim draguljem.


Očitov pokazujući nedostatak znanja o geologiji, ali i izvrčići činjenice Semir Osmanagić se unaprijed ograđuje od mogućeg nepronalaska dokaza o "drevnoj civilizaciji". Naravno ova besmislena priča može proći kod laika, ni ni u kom slučaju kod stručnjaka. Zbog toga Sem unaprijed priprema teren dijeleći stručnjake na: eksperte- oni koji podržavaju njegovu priču i zlonamjernike i foteljaše- oni koji ne vjeruju njegovoj priči.

      Kamene kugle

Osmanagić od početka ne krije svoja razmišljanaj o piramidama, ali i kuglama kao generatorima energije koji su u dalekoj prošlosti bili dio energetske svjetske mreže, a koji su u nekoj vezi sa mitskim kontinentom- Atlantidom. Problem je što ta razmišljanja i teorije natura kao oficijelnu nauku i kao već dokazane tvrdnje. Jedan od ključnih "dokaza" za postojanje napredne civilizacije na teritoriji Bosne, ali i njenu povezanost sa civilizacijama u Južnoj Americi, je postojanje "megalitnih kamenih kugla" razasutih svuda po Bosni. Semir po ko zna koji put koristi neznanje šire javnosti pa protura priću o "misterioznim kuglama čije porijeko nije do sada razjašnjeno".  Prejuidicirajući činjenice i bez ikakvog istraživanja Sem, proglašava kugle nevjerovatnim otkrićem i ostavštinom napredne civilizacije. Iako je do sada razjašnjen način nastanka kugli, fondacija se (ne)namerno  nije zamarala naučnim objašnjenjima, odnosno nisu čak ni uzeli u razmatranje činjenice da su kugle mogle nastati prirodnim putem. Vjerovato želeći skretnuti pažnju sa neuspjele posjete dr. Schocha i kako bi kompenzovali natalu štetu, fondaciija otvara novi arheološki park u Zavidovićima koji će se baviti istraživanjem kamenih kugla.Više činjnecia o kuglama možete pročitati na : Le site d'Irna.

          Raskol u fondaciji

   Na početku istraživanja piramida sve je ličilo na to da fondacija "zna šta radi" i da je angažovalo zaista veliki broj domaćih i stranih stručnjaka iz različitih naučnih oblasti. Nominalno, na spiskovima raznih komiteta, podkomiteta i sekcija, bilo je na desetine imena arheologa, geologa, geo-fizičara, inženjera, a našlo se i psihoanalitičara, mašinaca, marksista... Da bi odali dojam profesionalnosti, tadašnji članovi i stručnjaci fondacije su u javnost ispaljivali satelitske snimke, pruičali su o stručnim pojmovima, mjerili su (čak i linijarom po kartama), crtali, pravili multimedijske prezentacije... Sve u svemu, ličilo je na jedan kolaž udrobljenih stručnih izraza, satelitskih snimaka i 3d modela kakva bi piramida u stvari trebala da izgleda viđena očima "stručnjaka za piramide". Nije trebalo proći puno vremena da prvi stručnjaci počnu napuštati fondaciju. Ovdje neću nabrojati one o kojima sam ranije pisao, a čija je imena Osmanagić zlopuotrijebio, lažući za njihov angažman. Fondaciju napuštaju gotovo svi stručnjaci, pa je tako fondacija ostala bez Senada Pilava, Amera Smailbegovića (barem nominalno), Senada Hodovića (ma koliko se trudili da prikriju ili objasne njeov odlazak), Nađije Nukić (vrijedi isto kao i za Hodovića)... Kad se pogleda spisak preostalih delegata vidi se jasno da je fondacija sastavljena od grupe nestručnih ljudi koji sa aheološkim istraživanjima nemaju nikakve veze. Uskoro fondacija počinje nličiti na sajam alternativaca a  ne na jednu ozbiljnu istraživačku fondaciju. Samo bih još citirao jednog ex (?) istraživača fondacija :
Mislim da je pristupom do sada gotovo sigurno zabetonirana prilika da se iko ozbiljno ukljuci u bilo sta oko Visokog. Iako recimo Nijemci vrlo dobro rade na neolitskim nalazistima oko Catica i Topuzovog (Kokuzovog Smile ) polja, Semke je na jedan ili drugi nacin doprinjeo da se u naucnom svijetu stvori ozbiljna predrasuda i stigma za bilo sto vezano za Visoko.

Gubeći istraživačko naučni karakter, fondacija opstaje sajam alternativaca iz bliže nam i nešto dalje okoline, koji zbog ne mogučnosti putovanja u dijelove Svijeta u kojima piramide stvarno postoje, koriste ovu priliku da svoje "obrede" izvode u Visokom. Iako glume dobronamjernost i pozivaju na tolerantnost, u nekim izjavama, kad budu prozvani za nelegalne i nezakonite radnje postaju agresivniji. Opet naglašavam da nije problem u njihovom uvjerenju niti vjerovanju. Problem je što se ta neosnovana učenja, misterije i mitovi uspješno proturaju kao zvanično naučno stajalište i što ze za takve gluposti troši novac poreskih obveznika ove zemlje.
R @ 13:54 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
subota, studeni 18, 2006
R @ 19:17 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
 
Četničke horde su na današnji dan prije 15 godina zauzele već uništeni Vukovar, protjerujući i ubijajući preostale žitelje. Ovakve zločine nikad ne smijemo zaboraviti da nam se nebi ponovili.
R @ 19:13 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 16, 2006
    Nakon blamaže i razotkrivenih laži, fondacija pokušava da sve ublaži objavljujui e-mailove podrške i najavljujui posjetu "najboljeg svjetskog geologa i profesora na bostonskom univerzitetu rd. Roberta Schocha, koji će dati svoj sud  o postojanju piramida u Visokom".

      E-mailovi podrške

Da bi ublažili blamažu zbog laži izrečenih u vezi učešća pojednih stranih naučnika i stručnjaka, fondacije objavljuje e-mailove podrše. E-mailovi podrške su u stvari e-mailovi koje Semiru Osmanagiću upućuju osobe koje su na direktan ili indirektan način povezane sa fondacijom ili učestvuju u njenom radu. Dakle, ispada da sami sebi pišu pisma podrške (te tako liče na komediju sa Mr. Beanom koji sam sebi piše čestitke i onda se iznenadi i obraduje).


    Goran Čakić- Superupitnik     

  Na stranicama fondacije objavljena je i serija tekstova gospodina Gorana Čakića, diplomiranog inženjera na zalasku karije koji je u poznim godiama otrkrio i alternativna učenja, koja mu očito mjenjaju pogled na svijet. Na početku radova, Goran je bio koordinator sekcije za narodna predanja i prvi je u javnost iznio neku izmišljenu narodnu bajku o Turcima, babi i prokletstvu Visočice, odnosno onog što se krije ispod Visočice. U tom maniru napisana je i serija poprilično stpidnih, ali komičnih tekstova. To možda i ne bi vrijedilo spomena, ali postoje neke stvari koje ukazuju da njegove izgovorene nebuloze odražavaju razmišljanje i prikrivene stavove fondacije.
U prvom tekstu nazlovnljenom "Pandorina kutija", Goran se pozabavio obrazloženjima i serijom pitanja( po kojima sam ga i prozvao Super upitnik), vezanih za pronalazak jednog kamena na koji su ucrtane dvije-tri linije. U tekstu Goran pokazuje osnovno neznanje iz historije, geologije, arheologije, smještajući neka imaginarna mora na mjesta i u vrijeme u koem se ona nisu ni u kom slučaju mogla pojaviti. Uz mješanje historijskih događaja se religijskim događajima, Goran na najsmješniji pokazuje kakvim razmišljanjima se vodi fondacija.  U zadnjoj rečenici teksta Goran pokazuje svo svoje neznanje, kada kaže:
Kamen je predat Prof. Hodović Senadu i za sada se čuva kao najveće otkriće poslije piramide u Visočkoj dolini pramida. Šta će nam dolina piramida otkriti predstavlja zagonetku koju će istraživački tim pokušati riješiti tokom istraživanja.

Goran očito ne zna ili neće da zna da je samo 10-ak kilometara od Visokog u Okolišću otkriveno jedno od najznačajnijih evropskih naselja iz doba neolita na kojem u tišini rade timovi stručnjaka iz Njemačke i BiH. Ovim i ovakvim izjavama Goran najbolje pokazuje šta je Semir mislio kad je govorio o "projektu svih nas". Mislio da je da će projekt voditi i na njemu raditi grupe nesposobnjakovića koje upošte nisu osposobljene niti obrazovane za takvo nešto. Ja bih to nazvao Opštenarodna arheologija. U jednom od narednih tekstova Goran pokušava objasniti načine i razloge za nastanak "piramida". Uz nevjerovatne i smiješne tvrdnje da su piramide nastale kako bi se "odabrani" pripadnici nekog nepoznatog naroda sklonili od potopa i kako su piramide gradili zbog toga ali i kao velike rezervoare za vodu, Goran ističe i niz tvrdnji vezanih za određivanje starosti "piramidalnog kompleksa", čineći to već oprobanom metodom koju su do sad primjenili mnogi "alternativci".Stvori teoriju i uz niz nepostojećih ili klimavih analogija donese pogrešan zaključak. Jedan primjer:
"Prema tome, naši arheolozi ne moraju gubiti vrijeme u traženju artefakata na osnovu kojih bi odredili starost objekata metodom C14, nego moraju postojeće nalaze staviti u kontekst prirodnihi, već po potrebi, dorađenih oblika"
Iako je u tekstu iznio niz netačnih tvdnji oko nekog samo njemo poznatog potopa sa kraja ledenog doba, Goran donosi pogrešne zaključke o samom porijeklu i starosti objekta, uz to tvrdeći da je rad naučnika bespotreban.
 U posljednjem tekstu Goran otkriva nove tvrdnje alternativaca i uz objašnjenje rasporeda nebeskih tjela i kratera na Marsu dokazuje postojanje piramida i time još jednom pokazuje neznanje i površnost. Uz nevjerovatne teorije i pogrešne zaključke u Goranovim tekstovima je prisutno i osnovno nepoznavanje geologije, historije, ali i fizike, koja bi njemu mašincu trebala biti dobro poznata i sa njom ne bi trebao imati problema. Neznalica Goran, jer kako drugačije okarakterisati čovjeka kojem je mjerni sistem nešto što se dešava drugim ljudima, brka osnovne i izvedene fizičke veličine, red veličina za određene iznose itd.  Ovaj smiješni serial tekstova ne bi bio interesantan da je njihov autor samo obični zaljubljenik i simpatizer ovog nadri projekta. Međutim Autor ovih stupidnih tekstova je jedan od glavnih (preostalih) članova istraživačkog tima i vođa projekta prekopavanja Plješevice, bliski Osmanagićev suradnik i ideje za ove tekstove je, kako sam tvrdi,  dobio od Osmanagića i drugih suradnika na ovom nadri projektu.

     Robert Schoch

Nakon blamaže sa Hawassovim pismom, ali i pismom UNESCO-u, Osmanagić se nadao da će dovođenjem još jednog "alternativca" povratiti poljuljani domaći ugled (međunarodni nije nikad ni dobio). Naime Robert Schoch je poznat po svojim knjigama u kojima iznosi neke tvrdnje oko datiranja piramida i Sfinge u Egiptu, a koje se kose sa tvrdnjama i datumima koji se uče danas u zvaničoj historiji. Osmanagić je možda računao i na činjenicu da je Hawass zabradni istraživanja dr. Schochu u Egiptu. Dolazak je u medijima najavljen kao dolazak "vodećeg svjetskog geologa" koji će biti dio tima koji treba dati međunarodnu verifikaciju projektu. No stvari su krenule neželjenim tokom. Robert Schoch je sa svojom asistenticom u Visokom i Bosni boravio dvije sedmice i nakon povraka u USA  na svojoj web stranici, zajedno sa asistenticom napisao je par tekstova, koji u najmanju ruku kritiziraju Osmanagića. Iznesen je niz činjenica o karakteru projekta, ali i o Osmanagičevom načinu manipulisanja dokazima, o podmetanju dokaza i o megalomaskim iznosima novca o kojima sanja Osmanagić. Osmanagić odgovara u saopštenju za javnost nazvanom "Komentar posjete dr. Shocha i dr. Dowell" u kojem  se na najprimitivniji način obračunava sa svojim gostima, prigovarajući im za nezahvalnost za gostoprimstvo i iznoseći niz neistinitih tvrdnji pokušava javnost okrenuti protivasistentice dr. Schocha. Iako je dr.Dowell pozitivno govorila o Bosni i o Bosancima, Semir izvrće izjave i strunost pomenute doktorice, ali i neke tvrdnje dr. Schocha.

Posjetom Schocha Osmanagić je doživio još jedan udarac. Izostajanjem naučne podrške Sem traži podršku od širokih narodnih masa, političara i biznismena, pokazujući time da riječ naučnika u Bosni i onako ne vrijedi pišljiva boba.R @ 11:58 |Komentiraj | Komentari: 28 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 15, 2006
    Od početka priče o piramidama, Semir Osmanagić je širio propagandu kako je on, lično, stručnjak koji je 20 godina neprekidno istraživao piramide i kako ima podršku međunarodne naučne zajednice, istovremeno optužujući domaće stručnjake za neznanje i nepatriotizam. Situacija se pogoršala dolaskom stručnjaka iz Egipta i Italije, koji su davali podršku ovom nadri-projektu. Domaći stručnjaci, sabijeni pred zid nepatriotizma, nazivani su i uspoređivani čak i sa prostitutkama i to od ljudi koji sebe pokušavaju zvati novinarima a imali su problema pri završavanju čak i osnovne škole.

                      Prve blamaže Fondacije

   Na otkrivanje prvih laži koje je fondacija prezentirala u javnost nije trebalo dugo čekati. Prvo je uslijedila blamaža oko spominjanja imena ljudi koji nisu dio projekta i koji ni u kom slučaju ne učestvuju u projektu (Grace Fegan, Roice Richards,Chris Muldingler...). Naime, Fondacija je na svom site-u objavila imena ljudi koje je navela kao gostujuće strane stručnjake ili članove tima i to u glavnom bez njihovog znanja. Kada smo to objavili u javnosti uslijedilo je povlačenje njihovih imena sa liste. Semir i fondacija su to učinili, očito, samo sa jednom namjerom, a to je obanjivanje domaće javnosti zbog davanja naučnog legitimiteta projektu. Na drugi šamar fondaciji nije trebalo čekati dugo. U posjetu BiH doputovao je predsjednih Evropske arheološke asocijacije. Iskoristio je priliku kako bi kratko posjetio Visoko i Visočicu, a onda je svoju posjetu nastavio kod svojih kolega iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu, kako bi se uvjerio u kakvom je jadnom stanju institucija koja treba da se brine za zaštitu nacionalnih spomenika i naslijeđa naše zemlje i kako bi vidio na koji način EAA može pomoći da se ta situacija izmjeni. Dan kasnije je sazvana konferencija za štampu, koja je privukla mnoštvo novinara željnih senzacije, koje u normalnim okolnostima boli visibaba za historijom i historijskim naslijeđem. Da pošteno izblamiraju našu zemlju pobrinuli su se članovi fondacije koji su na konferenciju došli iz jednog razloga a to je da izvrše pritisak i diskreditaciju uvaženog gosta. Nakon par neumjesnih ispada, domaćica, gđa Kujundžić je zabranila pitanja o piramidama i konferencija je propala, jer su novinari i novinarčići time pokazali svoje pravo lice, tj. kako sam spomenuo, da ih boli visibaba za zaštitu kulturnog nasiljeđa BiH. Prof. Harding je tada dao interview magazinu DANI gdje je pričao i o užasnom stanju u institucijama koje vode računa o nasiljeđu u BiH, ali se i osvrnuo na rad fondacije objašnjavajući da se u Svijetu svake godine pojave likovi poput Osmanagića ali da njihova priča nije dugog daha. Fondacija se nakon te blamažesvojski potrudila da u medijima izjavu g. Hardinga predastavi kao površnu i brzopleto donesenu. Ono što su prešutili je da je visočka dolina u proteklim godinama zahvaljujući novcu dobijenom iz Njemačke kontinuirani istražvana i da ta istraživanja traju i danas. Prešućeno je da se u Okolišću nalazi jedno od (možda) najbogatijih nalazišta- naselje iz neolita, koje je najveće naselje iz tog perioda pronađeno na tlu Evrope. To Bosance nije interesovalo. Njih je interesovala lažna historija. Što je važno ovo istraživanje. Prvo, zato što ono u stvari dokazuje da piramide ne mogu egzistirati na tlu BiH,p onaročito u Visokom. DA je postojala neka civilizacija koja je mogla graditi piramide, vjerovatnoća da bi nekim od arheoloških istraživanja pronašli njene tragove je ogromna. Kako dugogodišnjim istraživanjima nisu pronađeni apsolutno nikakvi tragovi bilo kakve civilizacije nesumnjivo je da ona nije ni postojala. Druga stvar je vezana za profesionalizam. Naime fondacija, ali i Senad Hodović su naučnike i arheologe iz Zemaljkog muzeja optuživali za nerad i foteljaštvo. Prešučujući činjenicu da se gđa Kujundžić ovim (terenskim) istraživanjem bavi godinama njihove tvrdnje dobijaju na težini. Ovako, ostaju neosnovane.

       UNESCO, Tihić i još jedna blamaža

   Fondaciji je kao mehlem na ranu koju je otvorio prof. Harding došla vijest da je tadašnji predsjedavajući troglavog predsjedništva BiH, na jednoj konferenciji pozvao stručnjake UNESCO-a da dođu u BiH, posjete Visoko i uvjere se u postojanje piramida koje je "potvrdila i NASA satelitskim snimcima". Time nije propustio priliku da još jednom izblamira državu, čiji je formalni predsjednik bio. Naime "NASA-ini snimci" sue šarena laža, tj. snimci koje je za fondacioju uradio još jedan član koji je napustio- dr. Smailbegović.  Odgovor domaće ali i svjetske naučne zajednice je bio brz. Upućeno je pismo UNESCO-u u kojem je objašnjena sramna situacija u BiH, ali i niz drugih stvari. Pismo je potpisao niz uglednih svjetskih i domaćih stručnjaka. Iako je Sem do besvjesti ponavljao da će stručnjaci UNESCO-a posjetiti Visoko i dati podršku fondaciji (i stručni i materijalnu) do posjete nije nikad došlo iako su stručnjaqci u međuvremenu posjetili Mostar, Višegrad i još neke povjesn lokalitete. Time su valjda na kulturan način dali do znanja da tu priču o piramidama ne bendaju ni 2%.      Zahi Hawass

No to nije pokolebalo fondaciju. Oni su nafatali svojih stručnjaka, koji kratkotrajnim boravkom i površnim istraživanjima daju paušalne ocjene. Jedan od njih dr. Barekat je predstavljen kao veliki stručnjak za piramide i koji je poslan od največeg svjetskog stručnjaka za egiptologiju prof. Hawass-a.  Ni ta laž nije trajala dugo. Prof. Hawass je napisao pismo uredniku časopisa Archaeology, mr. Roseu u kojem objašnjava da niti je on poslao dr. Berekata niti je dr. Berekat stručnjak za piramide. Time je (još jednom) pokazano koliki je lažov Semir Osmanagić.

       Nastavak iskopavanja

 Ni ovo nije pokolebalo Osmanagićeve sljedbenike (njih se jedino može i nazvati sljedbenicima). Iako su ostali bez gotovo svih stručnjaka, ne brojeći ove na privremenom radu od par sedmica, nastavljaju iskopavanja na Plješevici, gdje svakodnevno otkrivaju nove "dokaze", naizgled popločane staze o čijem sam karakteru pisao u prošlom rezime-postu. Istraživanja na Plješevici preuzima Goran Čakić, čovjek koji tek otkriva ali se i oduševljava "alternativnom pristupu historiji i nauci". Izbacuje seriju "sjajnih" tekstova, o kojima će biti rijeći nešto kasnije.
R @ 15:44 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
    Tamam kad sam pomislio da je provalama došao kraj, barem do proljeća, vidim da nas cirkusanti žele pošteno nasmijati. Kako ni visočki novinarčići nisu odavno objavili neku glupost vezanu za  piramide,  ovo je im je idealna prilika da to isprave. Priliku da ostane najbolji kandidat za uvlakaća i za iduću godinu iskoristio je A.J. Jašo, koji prenosi jučerašnju aktuelnost. Iskreno mu ne bi zamjerio, da je prenio i tekst nekadašnjeg Semketovog havera Grizlia Schoca koji poručuje :Pyramid No More.Ko zna, možda im je prevodioc pogrešno preveo pa sad misle da je Schoch rekao da nema piramida na moru.
R @ 08:26 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
utorak, studeni 14, 2006
   Krajem aprila  2006. godine nakon baniranja sa mnogobrojnih foruma zbog iznošenja argumenata koji ne govore u prilog piramidi, pokrenuo sam svoj prvi blog :r.blogger.ba, koji je uz par ozbiljnih tekstova uglavnom sadržao postove koji se šale na račun piramidiota. Uskoro sam naišao na par istomišljenika koji su već otvorili blogove ili su ponukani našim pisanjem razmišljali da otvore blog. Našim udruživanjem nastao je APWR, webring blogera koji se do danas uspješno bavi raskrinkavanjem laži i ubleha Semira Osmanagića i njegove fondacije.

               Grb i simbolika

  U nedostatku dokaza koji bi potvrdili tezu Semira Osmanagića o postojanju piramida, fondacija dokaze traži u simbolici starobosanskih grbova. Koristeći već oproban metod sugestije, navodi kakose na grbu kralja Tvrtka II nalaze simboli mjeseca sunca i zmaja i pitaju se da li ta simbolika ima veze sa piramidama, što je notorna glupost znajući ko je i kako promjenio imena brdima oko Visokog.

           Plješevica- priča o dječijoj arheologiji

    Kako je vrijeme odmicalo i kako su iskopavanja na Visočici davala sve manje rezultata, ali i zbog zabrane iskopavanja na Visočici fondacija se našla u problemima. Apsurdno, izlaz iz te situacije fondaciji su dala djeca iz visočkog prigradskog naselja Zbilje, koji su kopajući na padinama Plješevice otkrili "stazu". Upravo ovaj nonsens pokazuje koliko je fondacija neprofesionalna. Naime, rijeke volontera sljevale su se u Visoko. Uglavnom se radilo o pripadnicima nekih udruženja (žene MZ Mrduša donja i sl.) koji su u Visokom provodili jedan dan kopkajući bez nadzora i ikakvog uputstva.
Fondacija saziva konferenciju za štampu gdje će biti iznešeni "novi dokazi". Fondacija polako prebacije pažnju na Plješevicu, dok Visočica padau zaborav. Zaista,  "popločana staza", laiku izgleda kao ljudkom rukom polagan put. Dok su pristalice piramide na forumima likovale, oponenti su nudili teorije da bi to mogla biti staza iz nekog bližeg vremenskog perioda. No, geolozi imaju objašnjenje za tu pojavu. Ali, koga briga za geologe. Imaju oni geologa sa bogatim iskustvom u rudnicima koji je netom htio cjepati svoju diplomu, a koji ne zna kakav alat su koristili prailiri da naprave reljefe.  Normalno da je tesko odrediti kakav alat su koristili, jer nije pronadjen niti jedan trag postojanja neke civilizacije u visockoj dolini iz koje bi se mogla prosiriti civilizacija svuda po Evropi, pa tako ni famozne alate. Još jedna interesantna stvar, za koju niko nije postavio pitanje, (osim nas kad smo boravili na Plješevici, a onda je moglo doc do incidenta). Naime, na "bezbroj" otvorenih sondi i na Visočici i na Pješevic pronađene su kamene formacije. Neke pravilnog oblika neke malo manje pravilnog oblika, a neke bez ikakvog pravilnog oblika. Zajedničko svim sondama je da ne postoje dvije sonde sa potpuno istom vrstom blokova i kamenih struktura. Uz to, fondacija iskopavanja obavlja namerno na taj način da formira stepenastu strukturu, kako bi optičkom varkom stvorla sugestiju kako je Plješevica u stvari piramida stepenaste forme. Ostaje još dosta nerazjašnjenih stvari. Naprimjer, kako to da nema zidova (kako to u fodaciji vole reći "vetikalnih"), između pojedinih "stepenika", tj. nivoa između iskopina. Zbog čega su "stepenici" nejednakih visina.
Istina, na Plješevici je pronađena kamena forma koja je i arheološki istražena, ali fondacija nikad nije htjela iznijeti rezultate tog istraživanja. Po nekim svjedočenjima, čak pojedincima i zabranjeno javno iznošenje komentara vezano za to ispitivanje.
Iskopavanja na Plješevici su proticala uz jaku medijsku kampanju, ali u nedostatku podrške domaćih i stranih stručnjaka. Angažman prof. Barekata je postao sumnjiv jer je navedeni dr. radnik egipatskog ministarstva za rudna bogatstva, a onda se pojavio kao učesnik na konferenciji o izgradnji auto-puta kroz bosnu (na kojoj je i Sem održao predavanje o kamenim kuglama). Drugi strani stručnjak  je prof. Andreti sa nevidljivog univerziteta iz Rima, koji je u Bosnu došao sa namjerom da na već oproban način, tj. otvaranjem suradnje ili nekog privatnog univerziteta Bosanscima i Hercegovcima ponudi "međunarodno priznate" diplome, ali po jako velikoj cijeni. Na kraju tu je i arheolog Mr. Lamiya iz Egipta (iako je najavljena Šafija Bedir) koja je spomenula mogučnost da gore pomenuta kamena formacija u stvari krije grobnicu. Radove na Plješevici preuzima inženjer mašinstva (???) Goran Čakić, koji  kasnije "briljira" u par tekstova koji predstavljaju njegovo razmišljanje. Takvoj fondaciji i nisu potrbni pravi stručnjaci. Uskoro fondaciju, pod nikad do kraja razjašnjenim okonostima napušta čovjek koji im je ponudio prve "dokaze"- dr. Amer Smailbegović. Dr. Smailbegović za Sci. Mag t vrdi da je Osmanagić u medijima izmanipusliao njegove izjave. No Sem najavljuje nove dolaske stranih stručnjaka izEgipta, Meksika, Indije... Ono što je uslijedilo nije bio dolazak stručnjaka nego nova blamaža.R @ 12:08 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
    Trebalo bi puno više i vremena i prostora da se pobroje sve moguće laži koje su izgovorili cirkusanti. Ja sam jedno mpokušao nabrojati one "kapitalce" i sigurno sam izostavio dobar dio laži. Ova laž doduše i nije tako nova, samo je ranije nismo zamjetili. NAime na stranicama cirkusa kao medijski pokrovitelj stoji i magazin DANI. DA podjsetimo to je onaj magazin koji prvi (i za sada jedini) potpuno osudio čerečenje bh nauke iveličanje nadri-projekta. Zapitali smo ih i dobili odgovor da DANI nemaju ništa sa medijskim poroviteljstvom cirkusa. Nismo ni sumnjali u to, ali zbog objektivnog informisanja smo ipak htjeli to i potvrditi. Kako cirkusanti na svojim stranicama vole pokazati i CNN-ov snimak koji ne govori o pramidama kao projektu nego kao narodnom veselju i kako se vole timehvaliti kao da je taj snimak jedan od ključnih dokaza, onda ne čudi što su vjerovatno i kritičke tekstove u DANIMA shvatili kao tekstove koji ih pozitivno promovišu. Uskoro je za očekivat da će i naše APWR blogove staviti kao medijskog pokrovitelja u najmanju ruku, osim ako nas ne stavi i kao počasne predsjednike fondacije.
R @ 07:50 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
ponedjeljak, studeni 13, 2006
    Sjećate li se početka cirkusa? Onaj period kad je gđa Kujundžić govorila u kakvoj je opsnosti naše kulturno naslijeđe u Zemaljskom muzeju u Sarajevu i kad se svojedobno drug Marx Hodović hvalio kako je ON zaštitio stari grad i kako je ON odgovoran a onda optuživao nju za nebrigu o starom gradu govoreći kako su dotični nesposobni? Kako sudbina vijek nađe načina da se poigra sa ljudima, tako se prve zime od "piramida", Zavičajnom muzeju Visoko desilo isto što i Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Ne radujem se, Bože sačuvaj, ali volim što su svoju nesposobnost pokazali bilmezi koji su se do jučer busali u prsa ističući svoje zasluge nizašta, a već danas plaću za koju marku da bi popravili i zaštitili. Druže Marx, vidiš li sad zašto je gđa Kujundžić  ogorčena na kretene iz vlasti koji troše gomile novca za budalaštinu? Sračunaj začas koliko je novca potrošo Semke na iskopavanja i šta bi ste sa tog novca mogli uraditi u Muzeju. Još jedan sitnica: Šta si radio kretenu cijelo ljeto osim što si sa Omsanagićima ispiajo kafe, umjesto da si sakupljao novac za Muzej, bando nesposobna. Sad nek ti on da novac da plaziš molerad i električara kako sve skupa ne bi propadalo.
R @ 13:10 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
    Nakon prvih sedmica iskopavanja fondacija nije ponudila niti jedan valjan dokaz o postojanju piramida. Sonde su otvorane na svim stranama Visočice, ali novih blokova nije bilo. Kao i u ostalom bilo kakvih novih dokaza o postojanju piramida. U stvari dokaza da se na Visočici radi o arheološkom lokalitetu je bilo (uostalom to su svi znali), ali su oni uklonjeni i o njima se nije razgovaralo. Ponavljala se ista priča kao sa kosturom pronađenim na zapadnoj strani Visočice u septembru 2005. Kostur je sklonjen jer bi utvrđivanjem njegove starosti u vodu priča o starosti piramida (mada nam je Nađija, za vrijeme iskopavanja kostura pričala kako je on star hiljadama godina jer su mu ostaci lobanje jako tanki).

                 Lažni patriotizam, pritisci  i zaboravljeni doktorat

Na početku priče, Semir Osmanagić je stekao naklonost bošnjačkih političara i javnosti. To je bilo sasvim dovljno da vještom manipulacijom medijima i izjavaama svakog neistomišljenikaproglasi neznalicom i nepatriotom, koji mrzi Bosnu. To je odlično primjetio prof. dr. Dubravko Lovrenović u TV- duelu u emisiji 60 minuta na FTV-u, kada je odrusio semiru u stilu (ne mogu sad interpretirati doslovno): " to sad vi vjerujete u piramide i vi volite Bosnu a mi ko ne vjerujemo i nismo patriote". Več je bilo kasno jer je šira javnost več poistovjetila : piramidiot=patriota. U jednom tekstu u Oslobođenju prof.Govedarica je tada rekao da ne postoji nepatriotska i patriotska nauka (u stvari postoji, ali u fašističkim režimima). Sem je upravo dijelio naučnike na patriote i nepatriote, neuvažavajući suprotno mišljenje. U tv-duelima je oponente pozivao na Visočicu (mr. Babić, dr.Lovrenović), a onda vršio pritisak na njih da kažu svoje mišljene. Najbolji primjer je mr. Mirko Babić koji je opkoljen gomilom na Visočici rekao daostaci starog grada nisu ugroženi, ali da još ne vjeruje da je riječ o piramidam, a onda  kad je došao u situaciju da priča bez pritiska gomile rekao kako je na zapadnoj strani na sondi tik ispod zidina starog grada pronašao ostatke keramike i srednjeg vijeka i kako su ostaci starog grada nezaštićeni i kako ih ugrožavaju gomile "turista" , koje neorganizovano dolaze na Visočicu. Sem je, dakle tražio od bh stručnjaka da mu se pridruže u istraživanju, a onda ih je, kad bi ovi ili opovrgli njegovo mišljenje ili objavili izvještaje (RGGF), nazivao neznalicama, zlonamjernicima i nepatriotama. Sve to je dolazilo iz usta čovjeka koji se lažno predstavljao kao stručnjak i kao "dr.". Uskoro je nastupila još jedna blamaža. U emisiji KORAK na ntv Hayat, gosti su bili Sem Osmanagić, Nađija  Nukić i Enver Buza. Sem se pojavio odjeven u bijelu košulju, i neke pantalone,a li svima u oči je upao kadar kad je kamerman zumirao blatnjave čizme, koje su vjerovatno trebale pokazati Sema kao istraživača, a u stvari su ga izblamialekao posljdnjek papka. Vrhunac večeri je bilo pitanje n.n. gledatelja o Semovom doktoratu. Sem se zbunio, prommrmljao kako je doktorat predat na Sarajevski univerizet i kako treba da ga brani, a onda se okrenu Naiđiji i pitao je za ime svog mentora. I pored te blamaže  Sem je u očima ljudi ostao "stručnjak za piramide"

       Neprofesionalnost, nedostatak stručnjaka i lažni angažmani

Na početku istraživanja na stranicama fondacije u različitim komitetima naveden je niz domaćih i stranih stručnjaka. No ubrzo se pokazalo da fondacija laže stavljajući na liste imena nekih ljudi koji uopšte ne učestvuju u projektu, ali niti imaju ikakve veze sa projektom (GraceFegan, Royce Richards). Uskoro su i prvi domaći stručnjaci odustajali od projekta (Sead Pilav).
Nedostatak sturčnjaka, arheologa, historičara, geologa... uzrokovao je neprofesionalan rad bez nadzora (često su volontirala i djeca i maloljetnici bez ikakvog nadzora) koji je nepovratno uništavao postojeći arheološki lokalitet.  Gomile volontera, različite naobrazbe i stručnosti slijevale su se u Visoko kako bi pomogli da"piramida što prije ugleda svijetlo dana". Javnost je na apele domaćih stručnjaka ili ostala nijema, ili ih je oštro kritikovala. Sem je tada postavio (fašističku) tezu: ili će nam se domaći stručnjaci pridružiti ili ćemo samo školovati svoje stručnjake. Najavljen je i dolazak mnoštva stranih stručnjaka iz Svijeta. Sem piše "otvoreno pismo prof Imamoviću" u kojem demantuje neistine, uglavnom vzane za zakonske okvire i dozvole za iskopavanje. Tek kasnije će u javnost izaći dokazi da je fondacije od majamjeseca ilegalno vršila sikopavanja na Visočici.
R @ 08:51 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 12, 2006
    Kako Sem Osmanagić ne propušta priliku da kao ključni dokaz o postojanju piramdia navede dvije stvari, one možda zaslužuju da se o njima kaže još nešto. Radi se o priči o jednakostraničnim trokutovima i kozmičkom sjeveru. Dobio sam mail od stalne čitateljke koja mi je dala link na njena dva komentra na forumu na stranici bosnyan-pyramid.com. Prvi dio se odnosi na priču o perfektnoj orjentaciji prema "kozmičkom" (celestialnom) sjeveru. Na dvije slike koje je navela pokazano je kako Visočica nije orjentisana tako da joj je sjeverna strana okrenutao, okomito na pravac (celestijalnog) sjevera. Kako Irna kaže: " However, even if Visocica was oriented towards the present celestial North, what would it prove ? that the builders of the "pyramid" chose, 12000 years ago, to orient it towards the place where the North would be 12000 years later ???You surely know that the celestial North is slighty changing every year, and that 12000 years ago the North celestial pole was nearer to Vega than to Polaris ? Here is an explanation of this phenomenon caused by the precession of the equinoxes : http://en.wikipedia.org/wiki/P....._equinoxes ". Dakle, Niti je Visočica pravilno orjentisana ka sjeveru, niti ima smisla priča o "tačnoj orjentaciji" kao (konačnom) dokazu. Naravno, ova priča pije vode u sredinama gdje riječ naučnika, stručnjaka ili uopšte obrazovanog čovjeka ima nešto malu manju vrijednost od riječi vidovite Džemile.
U ovom komentaru pronalazim i link koji vodi do teksta pod nazivom :  "More Bosnian Trigonometry", u kojem se iz niz fotografija, mjerenja (koja su sigurno preciznija od onih koja je proveo katastarski ured, flomasterom i linijarom) pokazuje kako trokut nije ni blizu jednakostraničnom. UZ ovo bih spomenuo jednu priču koju bi mogao okarakterisati kao rekla-kazala i ostaje vam da mi vjerujete ili ne vjerujete. Pričao sam sa čovjekom koji je vršio precizna mjerenja za fondaciju, koristeći modernu mjernu opremu  uključujući i neka pomagala sa GPS-om i koji kaže da su odstupanja toliko velika da nema smiskla pričati o jednakostraničnom. Još jedna mala sitnica. Čak i ako pretpostavimo da su nesposobnjakiovići iz katastarskog ureda "potrefili", pa flomasterom iscrtali trokut koji spaja tačno vrhove brda i da je stvarno jednakostranični (jako je teško i hipotetski pretpostaviti ovako nešto), to onda dokazuje da su prailiri ili ovi novi njihovi moderni sljedbenici živjeli u dvodimenzionalnom svijetu. No, katastarski ured niti je pravilno crtao niti pravilno mjerio. Kada bi Osmanagić pokušao (samo pokušao) ovaj "dokaz" prezentirati u nekoj naučnoj javnosti, bio bi ismijan do suza. Zamislite kakvu bi salvi smijeha izazvao flomasterom povučeni "jednakostranični" trokut na nekoj naučnoj prezentaciji u svijetu. Sada nemam dovoljno vremena da spomenem i drugi komentar koji je Irna ostavila na pomenutiom forumu, a tiče se geologije, pa ćemo o tome nekom drugom prilikom.
Uz iskrenu zahvali Irni za ove linkove i komntare, na kraju bih se dotakao i "međunarodne" verifikacije projekta. Neozbiljan pokušaj da se javnosti prezentira priča da je "piramida doživjela međzunarodnju verifikaciju" je za mene ostao nepotpun (iskreno, još uvijek se smijem kad pogledam onaj poster sa međunarodnom verifikacijom). Naime, uz niz "stručnjaka" i fotki, nije uvršten još jedan visočki stručnjak koji je među prvim ponudio dokaze o postojanju piramida (SAd će neko reć: pa on nije "međunarodni", pa nije ni Selim pa koga briga). Riječ je o poznatom visočkom "biznismenu" Eni -otetoprokleto- Koviću, koji je prvi ponudio argumente i dokaze koji upučuju da je VIsočica u stvari piramida. Ovaj "biznismen" je inače u međuvremenu otvorio turističku agenciju koja daje još jedan dokaz postojanju piramida. On zaslužuje posebno mjesto na stubu srama zbog izdavanja razglednice kojom se veliča visočki primitivizam.
R @ 09:25 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, studeni 10, 2006
    Prvih dana iskopavanja članovi fondacije su, doduše samo za neupučene i neznalice" izgledali koa da znaju šta rade i šta im je činiti. Na poziv fondacije Visočicu je obišla grupa stručnjaka sa RGGF-a z Tuzle, članovi rudarskih ekipa iz Kaknja, Zenice, Breze su istraživali sugurnost tunela, a Sem se i dalje slikao redaovno se javljajući lokalnim radio stanicama sa izvještajima o "veličanstvenim" otkričima.

                  O zapaljenim ogradama i kamenim blokovima

No fondacija je naišla i na prve probleme. Vlasnik parcele, koju je Semir prozvao a javnost prihvatila- prilazni plato, na zapadnoj strani Visočice je drvenom ogradom ogradio svoj posjed, ne dozvoljavajući pristup istom. To nije pokolebalo Semira i fondaciju i oni su napravili info punkt tik do ulaza na posjed a prva sonda na zapadnoj strani je otvorena tik uz ogradu imanja. Sem je pričom kako mu "ograda ne smeta, "ali da je općina trebala riješiti situaciju sa obitelji Ihtijarević jer je otežan prilaz turista i radnika na zapdanu stranu i plato. To je za posljedicu imalo niz konfliktnih situacija poSjetitelja, koji očito nisu mogli i neshvačaju pojam privatne imovine, koje je na kraju rezurtiralo paljenjem ograde imanja. Počinitelj nije pronađen, a fondacija, umjesto da najoštrije osudi ovaj čin izdala je nemušto saopštenje u kojem su kratko rekli da ih ne interesuje privarni posjed porodice Ihtijarević. Istovremeno na sjevernoj strani u podnožju Visočice pronađeni su i prvi kameni blokovi i kamene formacije. Tada je izgledalo da će priča ipak dbiti pozitivan epilog. Prvi političari, valjda svjesni situacije da su se izbori približavali, sjetili su se na VIsočicu kako bi dali podršku ovom nadri-projektu. Gradom su več počele kružiti bapske priče o tajnom pismu i stepenastom prilazu Visočici. I premijer federacije Dr. Ahmed Hadžipašić je iskoristio priliku da se slika na Visočici, vjerovatno da bi skrenuo medijsku pažnju sa afere oko privatizacije Energopetrola i Aluminija, izjavljujući kako je ovo najpozitivnija stvar od Dejtona naovamo, nesvesno iznoseći žalosnu istinu. Naime da su on i njegovi predhodnici imalo radili svoj posao i da su se založili da stvari rade kako treba, "piramida" ne bi imala nikakvu važnost, a kamoli ovoliku, u našem javnom životu i ne bi na obične smrtnike obečani turistički bum ostavio toliki utisak da su bili spremni razbiti glavu svakom neistomišljeniku. Istovremeno, ljudi iz javnog života su se utrkivali u poklonima "največem sinu". Tako je dobio : motorku, pujdu, škodu, kolače. Sječam se bezobraznog oziva iz tog perioda koji je emitovan sa valova radia Q iz VIsokog, nanama, suprugama, majkama, da nakuhaju pita i jela i da ih doneu volonterima. Valjda ne odolivši harisovskom šarmu Sema Osmanagića, pojedine žene su se odazvale pozivu. Istovremeno, kasniji odbjegličar Smailbey daje satelitske snimke koji bi nas trebali uvjeriti u postojanje piramida.

      Peticija i sučeljavanje

Za to vrijeme grupa BH stručnjaka piše peticiju kako bi se zaistavilo iskopavanja i oštećenje ostataka starog rada Visoki. Sem reagira promptno umanjujući vrijednost ostataka ("mali ostaci ionako razrušenog grada"). U prvom sučeljavanju na TV-u sem je imao prof. Dubravka Lovrenovića za oponenta. Očito nepripremljen Dubravko je propustio šansu da poentira.  Bilo je dovoljno samo postaviti par pitanja oko Semovog doktorata, stručnosti, istraživačkog rada i rezultata, a onda kao efektan volej upitati ga za Adolfa Hitlera, Pleyade, Atlantidu, kozmičke zrake. Propuštena prilika se ubrzo kao kamen vratila oponentima, ali o tome malo docnije. 

    Prvi šamar fondaciji

Iako je možda prvi šamar fondaciji bila pomenuta peticija, prvi jači šamar fondacji je opalila ekipa profesora sa RGGF-a iz Tuzle. Oni naime nisu podlegli općoj atmosferi popularizacije piramida te su na osnovu posjete Visočici, rezultata sondažnog bušenja koje je napravila fondacija i izvještaja gđe Nukić, geologa fondacije (kad smo već kod nje jel je iko vidio živu il je i ona odbjegla?), te poređenjem sa Semirovim neosnovanim zaključcima koje je napisao u osmom "tomu" svog opusa organizovali kondetenciju za štampu i objavili izvještaj kako je Visočica u svari sasvim normalno prirodno brdo. To se nije svijdelo članovima fondacije koji su burno reagovali i koji su čak prijetili cijepanjem diploma. Tim burnim reagovanjem, ali i onim kasnije u Zemaljskom muzeju fondacija je pokazala fašističi način obračuna sa neistomišljenicima. Sem je iz Texasa kratko prokomentarisao kako je to još jedna kompromitacija BH stručnjaka. Dakle to je bila jedna apsurdna situacija u kojoj je geološka neznalica eminenetne BH stručnjake nazvao kompromitovanim neznalicama. Kako to kod nas obično biva javnost je više vjerovala neznalici nego stručnjaku.

     Opštenarodno veselje

Umjesto da se priča završi, Sem tvrdoglavo nastavlja, dovodeći svoje "stručnjake". Tako u Visoko stiže geolog dr. Aly Barekat, koji je predstavljen javnosti kao stručnjak za piramide (što će se kasnije ispostaviti kao netačno). Njegov dolaak je propračen velikom medijskom kampanjom. TV kamere lokalnih RTV kuća su snimile dolazak i čuvenu scenu "kuc-kuc- piramida je" kada je dr. Aly na osnovu dva udarca čekićem zaključio i način gradnje i vezivni materijal i sastav stijena i to da je Visočica piramida. Veselje je moglo početi. Visočki novinari su svršavali od sreće, pozivajući narod na ustanak, demonstracije i sljavlje u vidu teferič i kruženja gradom u automobilima zakićenim zastvama i uz dizanje galame svirenama automobila. Iz tog sam perioda zapamtio izjavu "novinarke" Alme Beganović koja je rekla da: "Visočani k'o da sa ožice nisu silazili kad im je Bog dao piramidu". A onda je nonšalantno prenjela poziv na samospaljivanje prof. Lovrenovića, koji je napisala grupa polupismenih i niskointeligentnih volontera-kopača. Sme je blistao najavivši konačnu međunarodnu verifikaciju i nove stručnjake iz Egipta i Mexica.
R @ 10:40 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
    Jutros sam na Billyevom blogu pročitao da je Semke konačno obznanio kakvu je međunarodnu verifikaciju dobio ovaj cirkus. Naravno otvorio sam oficijelnu stranicu cirkusa i pao sa stolice od smjeha. Ako u Bosni postoji neko ko misli da međunarodna verifikacija izgleda ovako, onda je rajnje vrijeme da posjeti neku od ustanova za zbrinavanje osoba zaostalih u razvoju. Iako je Semke najavljivao dokaze i međunarodnu verifikaciju, izvještaje i rezultate istraživanja na kraju smo dobili poster i smiješni video zapis. Iako sam očekivao tekst u Science magazinu, u kojem će stajati da se izvinjavaju Semiru jer su piramide ipak po mišljenju stručnjaka prisutne u Bosni i da ću nakon pola godine pisanja bloga, zatvoriti  blog i/ili početi pisati o nekim drugim temama, Semke me je po ko zna koji put razočarao. Ono što je ponudio kao međunarodnu verifikaciju projekta je u najmanju ruku smiješno. Međutim kad malo bolje razmislim ono je žalosno. Poster na kojem su citirane izjave pojedinaca sumnjive stručnosti i iskustva, kao i promo film sa izjavama iz različitih emisija koje smo imali prilike gledati na domaćim TV kanalima, ponuđeni kao "međunarodna verifikacija projekta", mogu proći samo kod pojedinaca u Bosni i u Boratovoj verziji Kazahstana. No, ako i poster posmatramo kao promo materijal za "međunarodnu verifikaciju" (jer je tako i naslovljen), onda se pitam otkud na posteru i Selim Bešlagić i Hidajet Repovac? Jesul i oni strani stručnjaci koji su dali verifikaciju? Posmatrajmo sad listu ljudi koji su dali "verifikaciju". Prvi je došao Aly Barekat, odalamio dva puta čekićem i potvrdio da je piramida. Onda je uslijedla blamaža jer je najveći egipatski stručnjak za piramide, Zahi Hawass, rekao da Barekat nije stručnjak za piramide i da ga Hawass nije poslao. ONda je došao Andreta  i Lamiya. Ovaj prvi je predstavljen kao "nominovan za Nobelovu nagradu i profesor sa rimskon univerziteta". Ispostavlo se da ništa od ovog nije tačno. Njegov nevidljivi univerzitet je još jedan od onih lažnih "internacionalnih", koj nude "međunarodno priznate diplome" za par hiljada KM, a nemaju niti svoju zgradu niti postoje kao institucija. Lamya je i onako tvrdila neke druge stvari koje ovi kreteni prešućuju. Kao na primjer da je onaj zidiž možda grobnica. Sjetimo se da su domaći arheolozi uglavnom tvrdili slične stvari.Onda je došao Semketov jaran Grizli Schoch, koji mu je zabio nož u leđa. Do balčaka, što bi rekao naš narod. A onda Sem citira probranu Schochovu izjavu, ublaženu naravno. Na kraju dolazi šef neke turističke zajednice iz Egipta, Muhamed Ali koji se ne može načuditi kako su naučnici u BiH skeptični, zaboravljajući da njegov "šef" Hawass ne da prismrditi piramidama nikom. ČAk je otjerao i jebivjetra Schocha. Bacimo pogled na preostali dio međunarodno verifikacionog tima. Crni šiling je zaprepašten i poziva domaće stručnjake da dokazuju kako nema piramida. Očito je i on nasjeo na Semketovu zamjenu teza. Na kraju, trebali spomenuti da je kćerkica Selima Bešlagića jedan od Semketovih obožavalaca i pripadnica kulta gologuzog igranja i mantranja? Toliko o međnarodoj verifikaciji koju nidu Semke. Uostalom ako pogledamo koja je svjetska naučna "mizerija"ekla svoje negativno mišljenje o cirkusu ostaje nam da se skinemo goli uhvatimo za rukice i čekamo 21.12 kad će završiti još jedan ciklus skraćivanja dana.
R @ 08:01 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 9, 2006
    Koristeći naklonost medija, javnosti, političra, ali i jako lošu situaciju u kojoj se nalazi stručna i naučna zajednica u Bosni i Hercegovini, Semir  Osmanagić osniva Fondaciju BPS, i skupa sa Zavičajnim muzejom Visoko, institucijom koja je bila zadužena za zaštitu kulturno historijskog naslijeđa u i oko Visokogpravi plan i program istraživanja i iskopavanja piramida. Direktor Zavičajnog muzeja, prof.matksizma Senad Hodović, namjerno ignoriše da je u jesenjoj kampanji 2005. godine fondacija ušla i vršila nestručna iskopavanja i istraživanja u zaštičenoj zoni starog grada Visoki. Prof. Hodović  tada plasira priču kako je on lično najzaslužniji što je zona oko starog grada zaštičena, jer je i taj spomenik u njegovoj nadležnosti, a onda kad to fondaciji odgovara, optužuje stručnjake iz Zemaljskog muzeja Sarajevo, koji su,između ostalih, potpisnici peticije o zabrani iskopavanja na Visočici, za nebrigu za ostatke starog grada. Koristeći naklonost visočkih "novinara" javnost u Visokom, ali i šire se huška protiv potpisnika peticije o zabrani kopanja. Da bi spriječili zakonske zabrane i ukidanje dozvola, članovi fondacije traže ali i dobijaju podršku vodećih bošnjačkih političara. Par dana prije početka rada Semir se sastaje sa tadašnjim bošnjačkim članom predsjedništva Sulejmanom Tihićem. Tihić je kasnije predsjedavajučem UNESCO-a, valjda očaran Semirovim milozvukom, pričao nebuloze o NASA-inim satelitskim snimcima koji dokazuju piramide.

                    Nonsens

   Možda je vrijedno spomenuti kako je medijska kampanja fondacije napravila situaciju u kojoj su Semira Osmanagića,  novinarski primitivci, ali i šira needukovana javnost poredili sa Galileom, Giordanom Brunom, Teslom, pa čak i Einsteinom, iako Osmanagić iza sebe nema niti jedno naučno djelo, niti jedno otkriče, niti se istraživanjima ikada ozbiljno bavio. Uspješnom zamjenom teza, mediji su i prije početka istraživanja, koristeći 10 Semirovih zapovjedi dokaza (satelsitski snimci, bapske priče i pravilna orjentacija), Visočicu proglasili piramidom. Nakon toga su svaki kameni blok, svaka prirodna pravilna formacija kamena postajali dokaz postojanja piramide, a oponenti su pozivani da dokazuju da Visočica nije piramida. Nonsens. Radikalne vrdnje traže radikalne dokaze. Semir je bez ikakvih (a kamoli radikalnih) dokaza javnosti proturio priču da je Visočica piramida, stavljajući oponente u koš nestručnjaka ili zlonamjernika.

                  Početak iskopavanja

Radovi su počeli 14.04.2006. godine na Visočici i u tunelu na Ravnama. Početak radova su pratile brojne domaće ali i strane novinarske ekipe. Odmah na početku radova PR manageri fondacije izvještavaju o "interesantnim" nalazima:

Već na samom početku pronađene su brojne zanimljivosti na koje se još čeka odgovor, poput stalaktita u tunelima, što može biti iznimno korisno u utvrđivanju starosti samih tunela.

Izgleda da su stalaktiti sastavni dio ljudkom rukom oblikovanih hodnika, a ne prirodnih pečina. Očito je da stalaktiti nisu još pomogli u utvrđivanju starosti tunela ili su dobijeni rezultati pokazali da tuneli nikako ne mogu nastati u onom periodu od prije 27000 (kasnije 12500 godina). Narednih dana u javnost su iznošene "interesantne koincidencije" i "novi dokazi". Među prvim "dokazima" je i ta da je "preciznim mjerenjem" utvrđeno poklapanje sjeverne strane Visočice sa kozmičkim sjeverom, da je ivica sjeverne stana duga tačno 365m (što odgovara dužini godine, k'o da su prailiri znali za metrički sistem jedinica koji je usvojen tek nekad početkom prošlog vijeka), i da vrhovi tri moguće piramide grade perfektan jednakostraničn trougao. Ovi "dokazi" su, iako netačni, opšteprihvačeni u javnosti kao "konačni i nepobitni dokazi" da je ljudska ruka umješana u gradnju kolosalnih objekata oko Visokog. Kako ne mogu tvrditi ni utvrditi pravilnu orjentaciju ka kozmičkom sjeveru, a ne znam ni ko i kako je to u fondaciji utvrdio, osta je mi da se pozabavim sa preostale dvije tvrdnje. PRvo oblik sjeverne strane je  jednakostranični trokut  sa stranicom dužine tačno 365m. Uz to su izrekli, a kasnije i povukli, glupost o jednakosti i simbolici dužine stranice i broja dana u godini. Naime definicija metra (koja se nekoliko puta mjenjala) konačno je data sredinom prošlog vijeka. A onda se postavlja pitanje, kako su mjerili tu dužinu. Naime na svim slikama VIsočice jasno se vidi da pravilan dio stranice se završava negdje na 2/3, gledano od vrha, dužine i da se ondamijenja nagib pada stranice, što znači da baza navodne piramide nije definisana, što onda otvara novi niz pitanja. No neukoj javnosti to nije bitno. Desetine puta u Visokom sam čuo priču o 365m=365 dana u godini. Nije bitno što priča nema osnova bitno je da se primila u masi. A onda priča o "nezavisnom mejerenju" koje je obavio katastarski ured Visoko o jednakostraničnom trokutu između tri piramide. Jednom sam pisao o tome, ali da ukratko ponovim. Metrologija je nauka koja tačno definiše, načine mjerenja, sredstva za mjerenje, fizičke veličine koje se mjere, mjernu nesigurnost uređaja, grešku mjerenja itd. Za jednog stručnjaka koji se bavi mjerenjem (ponaročito preciznim mjerenjem) način na koji je grupa nesposobnjakovića iz katastarskog ureda izmjerila "jednakostranični trokut" je najblaže rečeno glup,smiješan,kretenski i idiotski. Kreteni (stvarno nemam blaže riječi) su na topografskoj karti iz zamišljenih vrhova tri brda flomasterom povukli linije da formiraju trokut, a onda izmjerili i itvrdili da je riječ o jednakostraničnom trokutu. Hem je precizno, hem je moderno, hem je stručno. Iako su sa stranica fondacije poručivali kko je ova numerika dokaz koji treba da nađe mjesto, pokazalo se da niti ti dokazi tačni, niti su upotrebljivi kao konačni dokazi. U to vrijeme oponenti teze odbijaju učešće u javnom sučeljavanju sa Osmanagićem. Iako iz fondacije tvrde da je razlog nedostatak dokaza o nepostojanju piramida (opet zamjena teza), stvarni razlozi će tek malo kasnijeizaći na vijdleo.


R @ 08:54 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 8, 2006
Ambiciozni višetomski ciklus "Alternativne historije" nudi alternativu oficijelnim istinama sežuci duboko u prošlost i objašnjavajuci sadašnji trenutak i perspektive ljudske civilizacije."Alternativna historija" je upravo ono što i naslov sugerira: alternativa "istinama" koje se serviraju javnosti od strane medija i elita koje, iza scene ili otvoreno, vladaju svijetom od pamtivjeka. Na takvim, netačnim ili nepotpunim informacijama, zasnovane su historijske knjige kojima su elite/oligarhije manipulirale većinom."Alternativna historija" je i vodič kroz malo poznata dostignuća savremenih istraživanja svjesnog i duševnog od strane niza naučnih institucija i obavještajnih agencija u SAD.A sve sa namjerom da pojedinca, svaku ljudsku dušu, podsjeti na znanja skrivena duboko u nama. I na sve ono sto treba da uživamo tokom ovog životnog iskustva: osjećaj slobodnog izbora, oslobođenje od straha, ljubav kao model ponašanja.  

piše lažni doktor i lažni stručnjak  na uvodnoj stranici svog web izdanja višetomskog ciklusa Alternative historije. Kao dječak (uostalom kao i večina djece uzrasta 10-14 godina) sam se furao na "nerješene" misterije svijeta, te sam čitajući Semove višetomske nebuloze prepoznao priču mnogih autora koji su voljeli pisati o "nerješenim" misterijama, proročanstvima, "teorijama zavjere"... U tome nema nšta loše. Dok god pisac  bilo kakve priče (bilo da je riječ o vrijednom djelu ili nebulozi) ima publiku onda je u redu da piše i da ljudi koji vole čitati to i čitaju. Ono što nije u redu je pokušaj ignosrianja zvanične nauke naturanjem "alterativne" historije, ali i arheologije, geologije, genetike, fizike, matematike... kao stvarne nauke. Oni koji su se u svom životu bavili bilo kojim naučnim i istraživačkim radom, znaju da bez napornog i dugotrajnog rada nema nikakvih rezultata i da se o rezultatima još dugo raspravlja, da se rezultati još dugo interpretiraju i da ma kakvi oni bili koriste se za dalja istraživanja (a čak i nezadovoljavajuči rezultati pomažu dalja istraživanja).
No Sem je stvari postavio naglavačke. Došao je u VIsoko, popeo se na VIsočicu, proglasio je piramidom (uz još 2-3 brda, pravi broj više niko i ne zna), napisao knjigu (koju je dodao svom staralačkom opusu) u kojoj dobar dio priče otpada na genetsko porijeklo naroda, na kamene kugle svuda po Svijetu i Bosni a onda manji dio (10-ak% knjige ), uglavnom napravljen kao slikovnica na "otkriče prve bosanske piramide", pa onda nastavlja priču o arheološkom lokalitetima po Bosni. Takvom knjigom je on  mahao ispred nosa ( u prenesenom značenju) gđi Vejzagić- Kujundžić u sučeljavanima u javnim nastupima. Da podsjetimo, pomenuta gospođa je stručnjak za prahistoriju.

                       Patriotska nauka

Vješto manipulišući pričom o porijeklu i napretku , Sem je uspio pridobiti široke narodne mase (uglavnom Bošnjaka). Sem je pričao priču o ponovnom pisanju historije, o porijeklu civilizacije kja je nasta tu u našoj avliji, o tome kako su pra-iliri u stvari oni koji su donijeli iskru napretka cjelokupnoj barbarskoj Evropi, provlačeći priču o geno tipivima naših "naroda i narodnosti". Sem nije ni prvi ni posljednji koji bi revoluciom ponovno pisao historiju svijeta (srećom nema nas ko Nijemaca pred II svjetski rat), niti je prvi koji broji krvna zrnca (opet sreća pa nismo Nijemci), no dovoljno je priati o naciji i praprojeklu da se narodu vrati izgubljeni i pogaženi nacionalni ponos. To je za posljedicu imalo da je gđa Kujundžić, ali i svi oni koji su digli glas prootiv skrnavljenja kulturnog naslijeđa,  automatski proglašena državnim neprijateljem i postala je persona non grata u Visokom. Postoji još jedna karta na koju igrao Osmanagić, a to je "svekoliki napredak koji će dooći kad se rijeke turista krenu sljevat u Visoko".Sic. Visoko je prema procjenama fondacije posjetilo 250.000 ljudi u ovoj godini. Velika cifra. Četvrt miliona ljudi. Sad pitanje: koliko je noćenja ostvareno? Koliko se povečala zarada ljdui? koliko je poreza više uplačeno u općinsku i državnu kasu? Ima još sijaset pitanja. Jošjedno bitno pitanje: Da li nam je grad ljepši, bolji, sređeniji, organizovaniji... nego prije? Ne, niti je bolji, niti čišći, niti smo postali gostoprimljivi preko noći. Ništa! Čak šta više desile su se stvari u kojima smo pokazali koliki smo primitivci. Več decenijama nije riješen status DIVLJE deponije u sred naseljenog mjesta na koji JKP regularno i nonšalantno odvozi smeće. Grad je prljav kao i prije, Prevent nam je super parfemom svakodnevno "osvježavao"grad, Nakon najezde "turista" ostaju gomile smeća po Visočici i Pljeevici koje niko ne uklanja. Toliko o našoj kulturi naprdnosti koju imaju potomci supeer civilizacije pra-ilira.

                                Satelitske snimke i bapske priče
 
Vratimo se Semovim medijskim istupima. Dakle, Sem je u svojim medijskim istupima sebe promovirao stručnjakom za piramide, čovjekom koji se bavi istraživanjima po Svijetu, ujedno pričajući o napretku, mijenjanju historije, i pozitivnim signalima iz Bosne. Nasjevši na priču o "največem" geo arheološkom istraživanju, Semu se pridružuju stručnjaci iz različitih oblasti nauke, dajući, prividno, fondaciji naučni legitimitet. Tako je jedan ex-juesendej pajlot uradio satelitske snimke, koje je Sem svima poturao pod nos, impresionirajući neznalice. Te satelitske snimke su u stvari i jedini "dokaz" koji je Sem ponudio kao "10 dokaza koji potvrđuju da piramide u Visokom postoje". Ostatak dokaza se svodi na bapske priče i orjentaciju ka sjevernjači. Ovi satelitski snimci, kasnije će izazvati različite kontroverze oko umješanosti u predstavu izvjesnog dr. Smailbegovića, koji bi da se po*ebe a da mu ne uđe, no o tome nešto kasnije.

                                    Stručnjaci, komiteti, upravni odbor, izvještaji

Nakon osnivanja fondacije AP BPS (nije Seferova stranka), sa radom je počeo i oficijelni web site fondacije. Tu smo mogli pročitati o različitim stručnjacima koji su "se pridružili timu". Na forumima gdje se vodila žestoka diskusija između pristalica i oponenata postojanja piramida to je bio jedan od glavnih aduta pristalica. No, ubrzo taj tim se polako počeo topiti. Svi strani arheolozi koji su pobrojani na stranici su se zgrozili kad su čuli da ih je Sem uključio u projekat. Čak im je dojdelio i e-mail adrese na svom web situ. Za normalnog čovjeka Sem je do tad izgovorio več dovoljno laži da ga prekriži sa spiska ozbiljnih ljudi. No u Visokom ne žive normalni ljudi. Visočki novinari su se svojski trudili da Sema promovišu u stručnjaka, ignorišući i prešučujući njegove laži. Fondacija je osnovala različite komitete u kojima su sjedili ljudi koji sa naukom nemaju nikakve veze: od Bosnića do Čakića, ali je bilo i onih koji suzarađivalji hlje baveći se naukom i strukom, poput Amera dr. Smailbeya. Tada je u programu fondacije pisalo da  je investitor istraživanja Zavičajni muzej Visoko, a da je Fondacija samo izvođač radova na istraživanju Bosanskih piramida. SAda je to promjenjeno. Kao što je promjenjena postava Upravnog odbora i komiteta.

Mediji u Visokom, ali i u Bosni su namjerno ignorisali mišljenje stručnjaka. Pričali su o "stručnjaku" Dr. Osmanagiću, početku istraživnja, dokazima i satelitskim snimcima, napretku, Gospi, Troji, turistima. Sve je bilo spremno za početak cirkusa.R @ 08:02 |Komentiraj | Komentari: 48 | Prikaži komentare
utorak, studeni 7, 2006
  Vrijeme je da zaključimo anketu i da proglasimo "Uvlakača godine". Da podsjetim, ovu titulu će ponijeti novinar koji je dao največi doprinos uvlačenju u stražnji otvor S.O. bilo svojim tekstovima, bilo svojim ponašanjem.

Uvlakač godine je (tadadadadadadam) :

ADNAN JAŠARSPAHIĆ JAŠO- Osvoio je 27% vaših i naših glasova.

Drugo mjesto zauzima (tadadadadadm):

ALEN JAZIĆ koji je osvojio 23% vaših glasova

U tijesnoj borbi ta treće mjesto pobjedio je :

SINIŠA SUBOTIĆ koji je osvojio 15% vaših glasova.

Čestitamo.


R blog dodjeljuje specijalnu nagradu žirija za pristrasno izvještavanje Nusretu Smajoveću Goebelsu koji je svojim nesebičnim angažmanom na neobjektivnom izvještavanju pomjerio granice i huškačkoj propagandi dao novu dimenziju.

Čestitamo.
R @ 14:09 |Komentiraj | Komentari: 29 | Prikaži komentare
Preuzeto sa bloga Prevara:

Po prvi put u povijesti "Piramidalne prevare" cu da se pozabavim nekom temom izvan konteksta Osmanagiceve prevare.

Vlado Bulic , autor , po meni genijalne "Pusione" , kolumne pisane tokom nekoliko posljednjih godina,  da budem realan, jednog od rijetkih vrijednih sadrzaja na index.hr (no offense guys) je predmet napada svog bivseg poslodavca , firme MojPosao.net, zbog pisanja bloga u cijem sadrzaju su se neki sefovi u toj firmi ocito prepoznali.

E sad pazite, covjek nije spomenuo niti jedno konkretno ime, niti je isao u otkrivanje nekih poslovnih tajni. Osobno mislim da njegovo pisanje vjerovatno ima veze sa tim poslodavcem, ali boze moj, covjek ima pravo na parodiju i slobodan govor, sve dok ne iznosi neistine o bilo kome. A kako se radi o fiktivnim likovima u njegovim tekstovima, onda se covjeka zaista ne moze optuziti za bilo sta.
Ovaj covjek je zasluzio potporu bloger zajednice ako nista zbog one genijalne parabole u tekstu o smrti Franje Tudjmana :
"Apaurin nije djelovao, a od njegovog stenjanja nije se dalo spavati. Skvrčen u fetus položaj gledao sam crvenu točku kako pulsira, tresao se od hladnoće i slušao Donovo stenjanje.
Kurac ga je bolio do kasno u noć."

Vlado ti si genije ! A na blogu  http://potpora.bloger.hr mozete izraziti svoju podrsku Vladi kroz komentare!

R @ 08:20 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
ponedjeljak, studeni 6, 2006
                                Prvi put na "piramidi"   

Sjećam se kad sadm prvi put čuo priču o tome da Visočica liči na piramidu. Nije došla od Sema. Vozio sam se automobilom ka sarajevu kad je **** spomenuo kako bi bilo super kad bi Visočica bila piramida. Ja sam se samo nasmijao. Par godina poslije na vijestima na NTV Hayat pročitaom najavu da će biti priče o piramidi u Visokom i da je brdo u koje čitav život gledam i na koje sam se popeo milion puta u stvari največa piramida na Svijetu. Odmah sam nazvao ***** i to ispričao uzsmijeh govoreći mu kako zaslužuje sve pohvale jer je prvi skontao o čemu se radi. Onda sam pogledao prilog i riječi Sema Osmanagića, Bosanca iz Hjustona koji je pričao priču kako je u stvari nadošao na to da je ovdje riječ o piramidama. Ne mogu reći da mi nije bilo drago da se nešto događa, ali nisam dozvolio da slijepo povjerujem priči dok se lično ne uvjerim. Skupio sam društvo i jedan vikend u jesen 2005 godine dok su Sem&co (uključujući Nađiju... kad smo več kod nje jeli je iko vidio u zadnje vrijeme. I ona je ko Hodović nestala misteriozno i nema nikavog habera od nje iako je bila na svakoj slici na stranicama cirkusa ljetos) vršili preliminarna istraživanja. Na zapadnoj strani zatekli smo Nađiju na "čuvenoj" sondi u kojoj je pronađen misteriozni kostur koji kasnije netragom nestaje. popeli smo se na još par otkrivenih sondi na kojima smo napravili fotke. Ništa od iskopanog nije ličilo niankakav prilazni monumentalni plato, kao ni na monumentalne blokove koji čine zidove piramida. Razočarao sam se viđenim.

                                                Zilka vs. Sem

Ubrzo sam gledao prvi TV duel između gđe Kujundžić-Vejzagić i Semira Osmanagića u Centalnom dnevniku Senda Hadžifejsa. Tad sam vidio da Sem igra na svoje najjače oružje-milozvuk. Objašnjavao je kako je on taj koji 15 godina istrauje piramide pos vijetu, kako je on stručnjak za piramide i kako ovi naši arheolozi nemaju pojma o piramidama, ale eto on je tu i on će im sve objasniti i ako žele mogu mu se pridružiti kad hoće. Gđa Vejzagić se nije dala pokolebati i time je postaladržavni neprijatelj br.1 za večinu "patriotski" nastrojenih Bosanaca. Dok je ona sa jedne strane zastupalatezu kako istraživanja na Visočici  treba zabraniti jer se uništava nacionalni spomenik, Sem je nudio prosperitet i napredak, turistički bum koj će nam donijeti milione, ma šta milione milijarde € toliko potrebnih našoj napačenoj državi. Kako sam se u mladosti opekao na slatkorječive izjave u kojima se nudi nešto da bi nam zauzvrat tekao med i mlijeko a ima spominjanja zlatnog escajga u toj priči, nisam nasjeo na milozvučna obečanja o "prvom pozitivnom" signalu iz male napačene... Znate već tu priču.

                           Lažni stručnjak

Ono što mi je zuaparalo uši je isticanje svog znanja i "obrazovanja". Nekako istovremeno visočki "novinarčići" su Semira oslovljavali sa dr. Osmanagić. Počeo sam pretraživati internet u potrazi za "stručnjakom za piramide" d. Semirom Osmanagićem. JEdine podatke koje sam našao o njegovim "stručnim" djelima bila su njegova sabrana djela od 8 "tomova"Alternativne historije. Čitanjem samo uvida u prvu knjigu bilo mi je dovoljno da skontam o kakvom se "stručnjaku"  radi. Priče o nekim uritama, Hitleru na Južnom polu,  Tarabićima, vanzemaljskim bazama u USA su bile dovoljne da vidim na šta se čovjek loži. Uz to Sem nije bio nikakav stručnjak za piramide a još manje doktor bilo čega. Uglavnom je ličio na pokislu kokoš. A "stučni" opisi piramida su u stvari opisi sa turističkog putovanja. Dakle to su bile prve laži S.O. Uz to nigdje nije demantovao priču o svom doktoratu (čak ni nakon blamaže na NTV Hayat ali o tome kasnije). Ako pretpostaviomo da su Semovi prvi izleti u javnost bo preko visočkih "novinara" onda  ja zaključujem da je ta priča o doktoratu bila potaknutra od Semira lično, jer nikada nigdje je nije demantovao...
R @ 23:00 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 5, 2006
   Upravo na CNN-u gledam zaključenje suđenja Sadamu Huseinu. Diktator je osuđen na smrt vješanjem. Ne mogu reći da nije zaslužio tako rigoroznu kaznu. No, sam proced vođen ptrotiv njega ličio je na farsu, koju bi Petar Kočić sigurno fenomenalno opisao u svojim knjigama. Proces je ličio na red optužbi, red Sadamovih monologa, red istjerivanja iz sudnice, red ubistava advokata i sudija, pa opet iznova. Proces je isforsiran od strane Amerikanaca, vođen je loše i liči na politički montiran slučaj. Ponovno kažem, Sadam je bio okrutni diktator, koji ovakvu kaznu zaslužuje, ali način i uslovi u kojima je osuđen nemaju veze sa demokracijiom i prav(d)om. Pitam se da li će Georg W.Bush odgovarati za masovna ubistva Iračana. Sadamu se sudi za ubistva oko 150 civila-Kurda koje je pobio u hemijskom napadu. Da li će đorđ odgovarati za smrt preko 600.000 Iračkih civila koji u stradali u periodu od okupacije Iraka pa naovamo? Neće sigurno. Očito je da što si veći krvnik, manje su šanse da odgovoraš za svoja nedjela. Pirje ili kasnije, Ameri će se morati povući iz Iraka. Mnogi to (nepravedno) povezuju sa Vijetnamom, mada ovo ima jako malo dodirnih tačaka sa Vijetnamom. U Vijetnamu, nakon povlačenja Amerikanaca uspostavljena je jedinstvena država, ma kakva ona bila. U Iraku već sad postoji haos koji će (eventualnim) odlaskom Amerikanaca eskalirati u masovni građanski rat, a koji će najvjerovatnije završiti raspadom zemlje na tri dijela, što će dalje destabilizovati cijeli region. Kurdistan, koji je podjeljen između 5 država će sigurno tražiti nezavisnost u svih 5 država. Šijti sa juga su skloni pridruživanju Iranu, a može se samo pretpostaviti kako će Amerikanci gledati naeventualnio širenje Irana i teritorijalno približavanje Izraelu. Ako tome dodamo da Iran već testira rakate dovoljnog dometa da ponese bilo koju konvencionalnu ili nekonvencionalnu bojevu glavu do Izraela, ona se lako može zaključiti da je napad na Iran (u bilo kojoj varijanti )izvjestan. Uz to Iran pravi grešku kao i Sadam. Počeli su prodavati naftu za € a ne za $ i imaju strateški položaj kontrole ulaza u Persijski zaliv. Na kraju Suniti, koji su od povlaštenog naroda za vrijeme Sadama postali manjina, sve više su skloni samoubilačkim terorističkim napadima, tako da SAudijska Arabija, ali i ostale zemlje u regionu koje pordžavaju Amrikance više nisu biezbjedne.
Sadm će da visi sigurno, ali koga briga. Niko više u Svijetu nije siguran. Fitilj je zapaljen, samo je pitanje da li je štapin brzo ili spro goreći.
R @ 10:43 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
petak, studeni 3, 2006
  Cirkusanti valjda računaju na informatičku nepismenost Bosanaca, pa svakodnevno plasiraju nove vijesti o "ekskluzivnim posjetama ABC-a", kamenim kuglama u dolini Fojnice i ostale gluposti. Naš vrijedni Billy je iskopao da u Visokom nije boravila ekipa "velikog" ABC-a nego jedna lokalna Hjustonska TV. (doduše ABC je vlasnik stanice). A onda u komentarima na Billev tekst jedan naš vijerni čitatelj kaže:

30.10.2006 17:10:51 | Neregistrirani korisnik [_|_] Ljudi ako se može šta, pozitivno, o Semketu reć jeste da je pametan i snalažljiv.
Gori je od smeaogola :).

Prije neku noć na kanalu kablovske hs gostuje semke, hajd reko da ga malo uživo prozovem:
1.Pitanje: Šta imate reći povodom tvrdnji i izvještaja Dr.Scoch-a u kojima stoji da nema piramida u visokom.
Odgovor: Ja nisam upoznat sa tvrdnjama dr.Schoch-a i nemogu komentirisat. ALIIII ovo je grandiozni projekat na kojem će se vidjeti koliko pojedini znaju i koliko su pojedinici dobronajmerni.
2. Pitanje: Zašto do dana današnjeg niste napravili pravi naučni izvještaj i ponudili ga na verifikaciju.
Odgovor: Bili smo zauzeti kopanjem na piramidi, ali pripremamo jedan izvještaj.

cccccc....

Dakle logika je jasna. Ko misli kao MI je stručnjak. Ko ne misli ili nije stručnjak (domaći stručnjaci) ili je zlonamjeran (strani stručnjaci). Več smo napisali bezbroj redova o tome koliko stranih i domačih stručnjaka podržava cirkus. Sem u svojim nastupima često spominje međunarodnu verifikaciju cirkusa i priča o tome kako su je dali egipatsli stručnjaci. Da podsjetim, Aly Barekat nije stručnjak za piramide iako je Sem upravo to rekao i slagao. Lamya je areolog, ali nikad javno nije rekla da piramide postoje. Čak je za čuveni "vertikalni" zidić, odnosno pravougaonu strukturu od kamena rekla da je možda grobnica. I na kraju je došao još jedan egipčanin dr. Muhamed Ali, koji se "čudi kako su BH stručnjaci skeptični i imaju nešto protiv toga i kako je baš on osoba C i kako je baš njega posalo Hawass". Onda meni nije jasno kako njemu nije jasno odakle negodovanje BH ali i stranih stručnjaka. Sjetimo se samo kako Hawass neda prismrditi egipatskim piramidama nijednom jebivjetru.
Sem je nepokolebljiv, čak i onda kad ga napuste svi njegovi jebivjetri, ali i stručnjaci koji su možda s početka bili zagrijani za projekat pa su onda odustali jer su vidjeli o čemu se u stvari radi. To cirkusantima nije ni bitno. Bitno je da imaju podršku noinara uvlakača koji vijerno prenose njegove nebuloze, pišu tekstove podrške ili jednostavno ignorišu mišljenje stručnjaka. No "novnari" nisu krivi za ovo. Barem ne direktno. Oni su samo dio opšteg stanja u ovoj rupi na svjetskoj mapi u kojoj glas stručnjaka vrijedi puno manje nego glas nekog vudu vrača ili gatare is sela oko Visokog. Da  vrijednost mišljenja, analize ili izvještaja BH stručnjaka ne vrijedi ni pišljiva boba, a da vrijednos lokalnog kabadahije je zakon, uvjerio sam se kad sam pročitao izjavu ministra Heće Vahida iz Visokog, a tiče se ekspoloatacije kamenoloma negdje oko Tuzle. Naime, grupa profesora sa RGGF-a, se pobunila zbog dodjele koncesije na 20 godina na eksploataciju  kamena firmi JATA (to je ona firma čiji je vlasnik Haretov jaran), a Hećo im poručuje da se drže svojih katedri i da posao prepuste stručnjacima (????). Zvuči poznati? Naravno, istom retorikom BH javnosti se obrača i naš ludi šeširđija. I Hećo i Osmanagić smatraju da ljudi koji su život posvetili nauci, radu i istraživanju nemaju pojma, a da njihovi kopači su u stvari stručnjaci koji treba da kažu završnu riječ. Zbog toga što se rijč mesara  ili vulkanizerakoji radi na privremenom radu kao kopač piramide ili pumpađije koj dobija dozvolu za ekspoloataciju BH prirodnih bogatstava bez ikakvog stručnog backgrounda, imamo ovakvu rupu od države ali i ovako propalo društvo. JA to zovem sindrom filma Armagedon. Taj, po meni užasno loš film, pokazuje kako civilizacija na Zemlji ovisi o grupi jebivjetara sa naftne platforme. Uzalud svo (štrebersko) znanje svih naučnika na svijetu, uzalud ogrmni vojni i civilni potencijali najrazvijenijih država na svijetu, koji jednim pritiskom na crvenodugme mogu sjebat Zemlju jedno 100ak puta. Dok meteor ne uzjašu fizikaneri Zemlji nema spasa. I kod nas je ista stvar. Uzalud priča svih stručnjaka, geologa, arheologa, historičara. Pika se samo riječ jebivjetra sa šeširom. Samo u ovakvoj državi propali mašinski inženjer na zalasku karijere možepričati o geologiji bolje i tačnije nego doktor geologije. Samo kod nas bivši mesar ili vulkanizer ima veči autoritet nego profesor historije. Više vrijedi mišljenje žena iz MZ prdojevići Donji nego mišljenje svjetske naučne elite. Zbog toga mi i zasta zaslužujemo Osmanagića kao znanstvenog autoriteta, ali i Silajdžića, Ivu Miru Jovića, Lagumdžiju, Tihića, Dodika, Heću, Terzića kao političare s kakvim nikad nećemo pomaknuti ni milimera. Zaslužujemo onakav nogometni/fudbalski savez. JEdnom sam napisao a stojim iza toga. Sacha uopšte nije trebao izabrati Kazahstan kao meto zajebanjcije. Dovoljno mu je bilo da je izabrao Bosnu, snimio par stvarnih događaja i to ismijao. Mi u tom slučaju ne bi imali pravo da se ljutimo na njegove provale jer smo smješniji od njegovog ismijavanja Kazahstana.
R @ 08:59 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 1, 2006
     Radovi na "največem geo-arheološkom projektu" se nakon 200-ak dana privode kraju. Barem za ovu godinu. Kako je to običaj vrjeme je da se "povuče crta", kako to naš narod voli reći. Mi smo ovaj cirkus pratili od početka. Vršili smo posjete Visočici, kontaktirali aktere cirkusa, tražili, otkrivali i vama prezentirali sve laži i ublehe koje je cirkus govorio i koje i danas govori.  Bili smo izloženi verbalnim ali i fizičkim napadima i prijetnjama, no to nas nije pokolebalo da redovno boravimo na brdima oko Visokog i da vas redovno izvještavamo o prevarama cirkusa.  U narednim danima napisat ću rezime događaja u i oko Visokog, koji se tiču cirkusa i istraživanja nepostoječih piramida, kao i ostalih "čuda" po Bosni. Time ću zaokružiti ovogodišnju priču oko piramidalnog cirkusa. Onda ću se posvetiti pametnijim i korisnijim stvarima.
R @ 12:59 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
Brojac prebrojac
Upišite tekst...
Statcount
Sat
Arhiva
« » stu 2006
Kontakt e-mail
  • Moj e-mail: resistancev@yahoo.co.uk
    Sve informacije prijedloge i sugestije saljite na e-mail
Odbrojavanje do zrake iz Svemira
Brojač posjeta
507664
Index.hr
Nema zapisa.