Ko udari na nas iz mesta je najebo
R
Licenca
Ovaj blog je zaštićen: .Creative Commons License
Blog priča by R is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.
Blog - kolovoz 2008
subota, kolovoz 30, 2008
   Odlično, odlično, odlično! Nakon kratke pauze izazvane prvom nauĆom konferencijom nastavljamo natjecanje za najbolji piramida song ever. Danas za vas pjevuši ovaj plećati brko koji lupa velikim prstima po maloj tastaturi. Naravno pogađate to je GOGIIIIIIIIIII!.

Prailirski mornar

tekst, muzika, aranžman i veliki prsti po maloj tastaturi: Gogi Čaki

Gledam Moštre,Visočicu
i Varoško s Plješevice
gledam tako a u duši lom.
Tu je nekad, kaže Semir,bilo more.
Čekalo me pa iscurilo.

Rođeni sam istraživaĆ kao Semir,
il još bolje ko admiral Swelim.
u dolini usred brda gubim elan.
Nasukan na brdo brkati vuk.

ref.
Mog mora nema
i ne znam šta da radim.
Ko nam uze more i zašto.
Uze ga, a bilo bi lijepo da ga imamo.
Jeste, svako će reći.

Mog mora nema
al ja živm još u nadi.
A, bi li onda imali Moštre,

bi li imali istoriju,
bi li imali Bosnu.

Život mi je zato gorak kao RedBull.
Tuga moja bez kraja i dna.
Kada dođe telefonski moj račun,
i za interenet pride što potrošio sam ja.

O gdje baš mene da tako nešto snađe.
ovo je priča i za suze i za smjeh.
Poneki istraživaĆ možda ostane bez piramide,
ali bez nove fasade na kući,
to je izuzetan peh.
ef.
Mog mora nema
i ne znam šta da radim.
svoje interese ću da branim
bilo šakama, kamenicama i sohama.

Mog mora nema
al ja živim još u nadi,
Možda me Lidija primi
pa renoviram i kupatilo.
R @ 19:47 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 28, 2008
   I tako otpoče novi cirkus. Medijski najavljivan kao događaj gdje "svjetski naučnici POTVRĐUJU njihovo postojanje". No, neđe je zapelo. "Svjetski naučnici" očito baš i nisu spremni na ad hoc priznanje gomle kamenja kao "najvećeg geo-arheološkog projekta u svijetu danas". Iako su cirkuasnti iz cirkuske fondacije brujali u svim medijma o samoj konferenciji, danas kada je konferencija počela, ja sam očekivao da će u najmanju ruku organizovati neki live stream prenos. No, na stranicama cirkusa možemo pronaći samo štura obavještenja, propračena novinskim člancima u kojima stoji da "naučnici žele prvo dobro izanalizirati sve viđeno, pa tek onda donijeti svoj sud". Tako je nekada davno govorila i arheologinja iz egipta, koja je odnijela čak i materijale na laboratorijsku analizu, ali rezultati analize nikada nisu ugledali svjetlo dana.Novinari koji svoje informacije očito kupe sa naših blogova, su očigledno odlučili i da malo provociraju Osmanagića pa su postavili pitanje o Hrvojevim i Zombijevim helikopterima. Očito je da su ljudi, koji su dva dana obilazili lokacije u Visokom sve više nego oduševljeni, pa se kurtoaznim izjavama tipa "uzeli smo uzorke za dalju analizu" pokušavaju izvući iz neugodne situacije u koju ih je uvalio Osmanagić svojim ublehaškim zamahivanjima na prezentacijama po različitim unajmljenim salama univerziteta po Bliskom istoku.

Činjenice su da niti jedan ozbiljan medij ne donosi ama baš nikakve vijesti sa konfernecije. Čak ni lojalni portali poput visoko.co.ba, visocko-oko.co.ba i rtv-visoko.ba, nisu donijeli niti jednu vijest sa konferencije. Mislim da nemaju čak ni novinare koji prate konfereciju. Očito je da je nova zabava za Visočane danas učlanjivanje u neke politički irelevantne stranke.

I dok konferencija ide punim jedrima  u propast,mi nismo zakinuti za bravure koje dolaze od radnika i istraživača fondacije. Da nam ovi posljednji augustovski dani prođu u smjehu i veselju brine se niko drugi do naš Gogi. Očito mu je bilo jako krivo što je Maxim na najboljem putu da ga smjeni sa funkcije Tokmaka fondacije, pa je požurio da u jednom brilijantnom razmišljanju pretočenom u tekstualni zapis dokaže da Gogi još ima snage za ispisivanje beskonačnih nepovezanih gluposti. U novoj avanturi Gogija Veličanstvenog moemo zakljuiti da mu je na Visočicu očito zabranjen pristup, jer svoje zapise i viđenja piše sa Plješevice, sa koje pogled na visočku dolinu nije ni približno jasan ni lijep kao pogled sa Visočice.
U ostalom šta da vam prepričavam. Sami zaključite o kakvom se neotrkivenom geniju radi.


ps. obratiti pažnju na tekst ispod prve slike :-)
R @ 20:35 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Za današnju glupost iz predizborne kampanje izdvajamo Narodnu Bošnjačku Stranku.

R-ova nepismena alternativa poštenju

Nedžad Latić: Mi smo alternativa poštenim ljudima


R-ovo100 godina postojanja do dana Osnivanja!

"Osnivačka Skupština Općinskog odbora Narodne Bošnjačke Stranke održana je sinoć u velikoj Sali zgrade općine u Visokom.
Prisutnim posjetiocima, članovima i simpatizerima NBS-a obratio se i predsjednik Nedžad Latić koji je tokom izlaganja govorio o 100- godišnjoj tradiciji i postojanju Narodne Bošnjačke Stranke. Latić se, očekivano, dotakao i aktuelnih tema."
R @ 19:09 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, kolovoz 25, 2008

Santijago sačeka da njegov novi prijatelj Arheofaker spakuje svoje knjige u malo poveču torb, a onda se sa njim uputi ka jednoj ovečoj grupi ljudi. Bilo je tu raznih likova. Neki su nosili krampe, neki lopate, neki su nosili rukavice, a neki su bili odjeveni u majice sa nacrtanom piramidom, odnosno nacrtanim geometrijskim likom za šta su oni smatrali da liči na piramidu. Pojedine starije žene donosile su kolače, a one malo mlađe različite vrste pita. Novinarka lokalne radio stanice, sva radosna mrmljala je u mobtel nešto što je Santijago jedva čuo, a još manje razumio. Do njega je samo dopiralo: "...najveći.....projekt. u Svijetu... Dokazano... turizam....blagostanje....proslaviti...". Arheofaker je objašnjavao Santijagu da su to Volonteri spremni za iskopavanje največeg geoarheološkog kompleksaša u svijetu. Santijago je bio oduševljen. Naglas je razmišljao o potrebnoj količini novca samo za ishranu ovih ljudi. Arheofaker mu objasni da se Veliki Istraživač brine za to. On je naručio, preko svih lokalnih radio i tv kuća da naše nene, majke, sestre, supruge spreme kolača, pita i hranu za Volontere. 
"Vidš, iskopavanje će biti dugotrajno," cobjašnjavao je Arheofaker," i košta će puno, čak se predviđa da će koštat 2.000.000 (da dobro si čuo dvije milijarde konvertibilaca".
Santijago pomisli šta bi se ovaca moglo kupiti za dvije milijarde konvertibilaca. Zacijelo mnogo.
Malo dalje jedan visok rmpalija kamenog lica je izdavao naredbe ko će gdje ići i kopati. Arheofaker mu priđe.
"E, Zombo gdje si ti," upita srdačno?
"O, Fakeru, stigo si. Jel te murija nafaćala. Jesil kazni naplač'o".
"Ma jašta sam. Ova vaša policija neda mira. Čim nagazim odmah me spengaju. Paltio sam ooko 100 Eura samo za prekoračenje brzine, a tek za nevezan pojas".
"Ma haj' šta je to zateb. Tvoj advokat (odvjetnik, ispravi ga Arheofaker), pardon odvjetnik to zaradi samo na obaranju tendera".
"Eh moj Zombo da je to tako. Nego gdje je istraživač?"
"o'šo u Ameriku da donese para. Ovi naši slabo doniraju". 
"Pa što im ne dajete prospekte u zamjenu za donaciju".
"Ma nemam pojma moj Arheofakeru, to ćeš morat pitat onong Hareta. E upravo onog što utrpa košulju u trenerku".

U tom trenutku jedan heliopter Oružanih snaga na svom trenažnom letu proletje iznad ulice gdje je gomila stajala. Santijago ga isprati pogledom. Kad je spustio pogled vidio je da ni Zombo ni Arheofaker više nisu na mjestu gdje su bili kad je zadnju put pogledao. Osvrnuo se i vidio volontere kako zaliježu, k'o da je neko komadovao "Atomski sljeva!" Pojedini, malo hrabriji Volonteri su se pridizali par minuta nakon što je helokopter preletio i bacali svoje alatke ka nebu u smjeru odlaska letjelice.SAntijago pogledom potraži Arheofakera, ali uspje samo primjetiti Zombu ispod jednog stola u obližnjem kafiću. Dok je konobar metlom istjerivao Zombu, Santijago primjeti Arheofakera. On se skrio ispod rištilja u obižnjoj ćeabdžinici:"KOD FARAONA".
"Ovi Zlonamjerni Oponenti me stvarno izluđuju" bjesnio je Arheofaker,"pošalju ove svoje helikoptere da nas špijuniraju da ne rušimo stećke".
Santijago pokuša da objasni Arheofakeru da to nisu nikakvi oponenti, nego neka bića koja mogu letjeti. Htio mu je objasniti da su ti mladi ljudi par puta sletjeli pored njegovog stada i da su uglavnom bili dobri prema njemu. Čak su mu davali i nekakve čokoladice u zamjeu za to što su mu u međuvremenu rastjerali ovce. No to je Arheofakeru bio još jedan dokaz da su to zlonamjerni oponenti koji su željeli da Santijago nema ovaca da ih nemože prodat i da kasnije nemože to uložiti u istraživanje piramida. Nakon što su Volonteri konsolidovali redove, uputiše se ka brdu koje je odnedavno postalo piramida. Zombo je bio na čelu kolone, dok su Arheofaker i Santijago krenuli na samom začelju, zbog toga što je Santijago želio da iskoristi vrijeme putovanja kako bi sa Arheofakerom razmjenio što više iskustava o Alternativnoj historiji i piramidama.

R @ 14:17 |Komentiraj | Komentari: 0  I tako otpoče prva naučna konferencija o bosnaskim piramidama. Na njoj bi svjetski naučnici, ako je suditi po plakatu najave konferencije trebali potvrditi postojanje piramida u Visokom. Konferencija nije ni počela kako treba, a najveći živući stručnjak za piramida (onaj koji je bio najveći prije njega je već milenijumima mrtav) je nedvojbeno i nedvosmisleno potvrdio da su visočka brda u stvari piramide. (E sad će se pojedinci pobuniti i tvrditi da ovaj nije najveći stručnjak, ali neka mi samo neko nađe večeg stručnjaka koji je čak i imenici piramida dao novo, šire značenje.) Novinari, njih svo šestoro sa sve tru uključene kamere i sva tri diktafona su se naprosto gurali kako bi svi iz prvog reda mogli pratiti ovu konferenciju za novinare, a Velika Sala Hotela Grand je bila naprosto premala kako bi ih sve primila.  Novinari su pažljivo slušali i odmah požurili da svijetu prenesu fantastiče vijesti o tome kako će Visoko postati najbogatija opština u BiH. Narod je od radosti izašao na ulice, Zastave Fondacije APBPS su se razvukle i slavlje je moglo da počne. Novinaraka slobodnog i nezavisnog radia Q je direktno na zidovima piramide pratila događaje i radosno i ushićeno je pozvala da građani Visokog vozanjem autima oko Visokog uz upotrebu zvučne signalizacije dok svirene ne pregore, proslave ovaj za naš grad i našu državu, ali i kontinetn i svjet u cjelosti važan događaj. Ček malo! Auh, ovo se nije odgodilo. Ova novinarka je to govorila kada je mr. Bamboocha kucnuo dva puta čekičem po kamenu na Visočici, lizno kamen i zaključio da se radi o piramidama, usput iskoristivši da jezikom analizira hemijski sastav vezivnog materijala i zaključi kako je riječ o istom vezivu kao kod egipatskih. Piramida naravno, ne znam šta ste se usudili pomisliti. (Nakon tog događaja mi je postalo jasno zašto je Egipat najrazvijenija zemlja na svijetu. Oni novac, umjesto u naučne institucije, laboratorije, industriju, ulažu u turizam. A stručnjake obrzuju da su im ekstremiteti, čula i sotali dijelovi tijela razvijeni poput najboljih i najpremljenijih laboratorija, tako da lizanjem, sisanjem i barkanjem mogu ustvrditi npr. je li ovca steona.
Prava istina je da je piramidiotski cirkus sveden na mjeru jednog lokalnog ljetnog teferiča na kojem je ringišpil glavna atrakcija. To najbolje ilustruje ravnodušnost Visočana koje apsolutno ne interesuje ova konferenicja, ali ni Semir i piramide uopće. Namagarčeni, valjda su konačno skontali da para na guzove nema. Po gradu se sporadično na 3-4 kafića, prodavnice ili oglasnoj ploći policijske stanice (?) mogu vidjeti plakati koji najavljuju konferenciju i to je sve. Nema euforije, nema radosti, nema svjetskih tv ekipa koje bi zabilježile to sve i što je najvažnije, nema obečane rijeke turista koja je spremna svoj novac pretočiti u đepove Visočana u zamjenu da vidi gomilu kamenja. 
Prema programu koferencije, *stručnjaci * i stručnjaci će dva dana obilaziti Visoko i njegovu okolinu, naravno u širokom luku izbjegavajući Zavičajni muzej i lokaciju arheološki istraživanja na starom gradu Visoki i  sa stranica cirkusa ćemo moći pratiti izvještaje o njihovom oduševljenju. Konferencija stvarno počinje u srijedu. Pitam se zašto li krebili troše dva dana za obilazak lokacija koje se ogu obići onako temeljito za jedno posljepodne? Nadam se da ćemo odgovor dobiti od samih piramidiota.

Do tada uživajte na blogu našeg prijatelja Billy-a koji nam prezentira o kakvom se kalibru stručnjaka-učesnika naučne konferencije radi. Ni ja lično nsam vjerovao a neko može biti glup kao ovaj Maxim, ali sam se neprijatno iznenadio. O kakvom se kretenu radi prosudite  sami.


R @ 09:40 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, kolovoz 22, 2008
*Konferencija ide, konferenciji se nadam. *


Za 3 dana u Sarajevu bi trebalo da otpočne *Prva naučna konferencija Bosanska dolina piramida*. Organizator je planirao da konferencija traje 6 dana. Prema *konačnom* programu konferencije prva dva dana su predviđena za obilazak brda u okolici Visokog. Otvaranje konferencije je predviđeno za treći dan (?), kada će *uglednici*( hahahaah) pozdraviti prisutne. Onda slijede predavanja *SVJETSKIH NAUČNIKA* koji POTVRĐUJU NJIHOVO POSTOJANJE. Kako je naša Stul već raskrinkala ovo potvrđivanje, pitam se na koji način će svjetski naučnici potvrditi njihovo postojanje? Sudeći prema programu, *naučnici* i naučnici neće posjetiti lokalitet starog kraljevskog grada Visoki, iako svako malo cirksuka fondacija i njene pristalice, falsificirajući i kradući fotke iskopina starog grada pokušavaju nametnuti ovo neprocjenjivo vrijedno arheološko nalazište kao sastavni dio piramide. Organizator je zato planirao ručak posljednjeg dana *konferencije* na tvrđavi Vranduk  kod Zenice, a koja sa lokalitetom grada Visoko nema ama baš nikakve veze. Postoji mnogo razloga zbog kojeg organizator ne želi da svjetski stručnjaci, koji su očito izmanipulisani Osmanagićevom pričom ne posjete lokalitet starog grada Visoki, Zemaljski muzej u Sarajevu, kao ni Zavičaji muzej u Visokom. Naime tamo bi se *na svoje oko* uvjerili da ne postoje nikakvi ostaci nikakvih piramida, sreli bi stručnjake kojii bi im razjasnili Semirovu ublehu i otkrili bi prave otkrivene traove i artefakte koji bi sigurno zasjenili gomilu kamenja razbacanu po brdima koja Osmanagić uporno krsti kao piramide. Očito se radi o još jednoj cirkuskoj predstavi za širu javnost a ne o jednom ozbiljnom naučnom skupu.
R @ 07:00 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 20, 2008

  Jučer nam je naša Stul, a na sugestiju jednog svog posjetitelja prenijela vijest da producentska kuća Paradox LTD pokušava obrukati i ismijati Bosance, tačnije Visočane u svom, na stranicama cirkuske fondacije najavljenom, dokumentarcu »Buried Land«. Naime novinarka besplatnog sedmičnjaka Week&magazine, je pronašla sinopsis, kao i trailer za pomenuti dokumentarac, koji se njoj, a kasnije i Osmanagiću nije dopao.
Novinarka je sva posnosna, valjda što je otkrila spomenutu *zavjeru* u kojoj našu tajni lidl bazniu ismijavaju kojekakvi producenti iz bijelog svijeta napisala slijedeće:
„Bosanci i Hercegovci zamalo su doživjeli još jedno poniženje. Ovaj put na globalnom nivou. Naime, filmska produkcijska kuća „Paradoks LTD Presents“ iz Velike Britanije, odnosno njena ekipa producenata Stevena Eastwooda iz Londona i Dalibora Starea iz New Yorka, na čelu sa Geoffreyem Alanom Rhodesom iz Toronta željeli su, slično kao što je to uradio Sacha Baron Cohen (Borat) u Kazahstanu, filmom „Buried Land“ ismijati i potpuno poniziti našu zemlju.*

Dalo bi se sada raspravljati o tome koga je u stvarnosti provaljivao i ismijavao Sacha BC, odnosno dalo bi se polemisati da li je on ismijavao (samo) Kazahstan i njegove stanovnike ili je kroz jedan virtualni lik novinara (slučajnosti ne postoje nego samo znakovi koje treba pratiti) provlajivao Amerikance (ali i ostale *zapadnjake*) i njihove predrasude prema stanovnicima ex-istočnog bloka. No to nije tema niti ovog bloga niti teksta pomenute novinarke.
Navedeni trailer sam pogledao, i pročitao sam opis pomenutog dokumentarca i zapitao se šta to smeta Osmanagiću? Da li je to direktor Mješovite srednje škole *Hazim Šabanović* g. Nijaz Šahinović i njegovo nepoznavanje osnovnih strana svijeta, odnosno to što nije znao pravilno pozicionirati istok i zapad na skici koju je na tabli nacrtao? Ili je možda pojavljivanje jedne žene koja na pijaci zarađuje za život trgujući voćem i povrćem? Ili ih je možda povrijedilo pojavljivanje demobiliziranog borca prinuđenog da prodaje košpice i kikiriki na improvizovnaom štandu kako bi preživio? Ili pak pojavljivanje radnice u nekoj ćevabdžinici? Možda čak i pojavljivanje predradnika fondacije *arheologa* Zombija? Možda mu smeta Dado Sudar, novinar radia Q koji pušta pjesmu o piramidama i *misli da tamo gore nešto ima*?Ili je zasmetalo pojavljivanje tih likova u istom traileru sa Semirom, koji cijelo vrijeme davanja izjave namješta profil kako bi što ljepše izgledao. Autorica članka, kao i u ostalom g.Osmanagić ne shvataju da su ti likovi stvarni, baš onalkvi kakvim ih producenti pokušavaju i prikazati. Ti likovi nisu ušminkani i našminkani. Nisu glumci niti statisti. To su stvarni likovi u svom radnom okruženju. To je ono što smeta i novinarki i Osmanagiću. Njima smeta što prodavačica na pijaci ne nosi markiranu odjeću, nego najobičniju pletenu kapu. Ali to nije uvreda niti ismijavanje. Njima očito smeta izgled demobiliziranog borca koji je svoje zdravlje ostavio u brdima Bosne, dok je Osmanagić hladio muda po Južnoj Americi, a koji sebi nemože priuštiti bojenje i blajhanje kose. Ni to nije uvreda, a još manje ismijavanje. Njima očito smeta mladić u kafiću koji kaže da *pirmaide* pokazuju turistkinjama. Možda im smeta pojavljivanje romske djece koji pokušavaju iskamčiti par KM od posjetitelja, jer zaboga piramida je napravila toliki bum da smo svi bogati i nema prosjaka. No to nije ismijavanje niti Bosne niti Visočana. To je naša surova realnost. Realnost je da Visoko nije doživjelo turistički bum niti će. Realnost je da Zombi nije Marko Perković Thompson pa i ako zvuči kao MP Thompson, nemože priuštiti nove porculanske zube. Realnost je da su demobilizirani borci prinuđeni prodavati košpice kako bi preživjeli. Realnost je da Osmanagić ma koliko namještao profil, kako bi što bolje izgledao, ostaje lažov i prevarant. Tako izgleda surova realnost, ma iz kojeg ugla to snimali ili prikazivali. Očito je da je i novinarka, ali i Osmanagić priželjkivala da prodavačica izgleda kao manekena ili fotomodel koji nosi najnoviju markiranu odjeću. Oni su priželjkivali da radnica za roštiljom nosi na sebi nakit Tiffany, a da demobilizirani borac bude prikazan kao čovjek koji je vlasnik nekoliko fabrika za proizvodnju grickalica koje se izvoze u zemlje EU. Zmobi je po novinarki očito trebao izgledati u najmanju ruku kao Indiana Jones (ne to doduše nemože jer je to rezervisano za Osmanagića), a romski dječaci su trebali na quad vozilima prevoziti bogate turiste netom pristigle privatnim jahtama usidrenim ispod kožarskog mosta, ndo arheoloških nalazišta. 
Na žalost, milijarda dolara godišnje, kako prognozira g.Osmanagić neće doći dolaskom dva autobsa penzionera iz Litvanije godišnje, niti će se zanatlija koji pravi opanke (prikazan u traileru) obogatiti prodajući iste virtualnim turistima. Košpicar nikada neće postati vlasnik hotela u koji će dolaziti bezobrazno prebogate filmske zvijezde kako bi vidjeli brdo u obliku piramide, niti će ćevapi krenuti bolje samo zato što g.Osmanagić živi u virtualnom svijetu između Zemlje i Plejada. 
Ovoj zemlji će krenuti bolje ako i samo ako prevaranti kao Osmanagić nebudu imali priliku da  krijući se iza kvazipatriotizma proguravaju svoja neiživljena djetinjstva. Do tada nek nam je Bog na pomoći.

ps. *Patriotizam je utočište največih hulja*

R @ 07:03 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 13, 2008

Santijago oprezno priđe čovjeku sa knjigama. Čovjek nije obrača pažnju na njega. Samo je nervozno listao čas jednu čas drugu knjigu. Izgledalo je kao da nešto traži po knjigama. Santijago je stajo par minuta čekajući da čitač obrati pažnju na njega. Kada se to nije dogodilo, santijago se nakašlja u nadi daće ga čitač primjetiti: »KGHKG- KHHGKG«.
Čitač je i dalje listao knjige. »KGHKG- KHHGKG«, ponovi Santijago.
Čitač podiže pogled. Gledao je u Santijaga par sekundi, a onda kao da ga je tek primjetio prenu se.
»Ko si koji klinac pa ti«, upita?
»Ja sam Santijago, po zanimanju čoban Santijago«, predstavi se Santijago.
»A šta hoćeš«, upita čitač?
»Vidim da čitate mnogo knjiga. I ja imam jednu koju čitam«, Ponosito reče Santijago.
»Ma boli me **** što ti čitaš«, ljubazno odgovri čitač.
»Ma mislio sam da razjenimo knjige, ako ja ovu stignem pročitat«, pokuša Santijago.
»Jes', tamam ću mjenjat knjigu sa čobanom«, reče čitać šti je ljubaznije mogao.
»Ma nisam ja više čoban. Ovce su mi pomrle od bruceloze. Sad ovako tražim pos'o. Poušavam skupiti dovoljno novca da odem do Piramida«, reče Santijago.
»Piramida? A zašto ideš kod piramida«, zainteresova se čitač.
»Pa sanjao sam jedan san. Onda sam jednog dana otišao do Proročice, koji mi je odjeb'o. Onda sam sreo Mudraca Murisa koji mi je rastumačio san i rekao da je to San i da je to moja Lična Legenda i da će se S(v)emir urotiti da je ostvarim. Čak mi je dao i ova dva kamena«, reče Santijago i izvadi kamenove i ponosno ih pokaza čitaču.
»A upozno si Murisa i dao ti je Rimtitu i Tuki. Ma to je bezvete. Kako kamenje zna da donese odluku«, reče čitač ravnodušno. Santijago je bio razočaran.
»Vidiš to su ti obični kamenovi oblutci. Ima ih pun ku*ac u koritu rijeke. Ali nema veze. Nego ja sam Zuja Hrvat Arheofaker. Ovo su knjige iz arheofakeraja. Kakvu ti knjigu čitaš?«, upita novopredstavljeni Zuja.
»Ma evo čitam ovu, ali imam nekih nejasnoća«, reče Santijago.
»ALTERNATIVNA HISTORIJA?WOOOOW! Pa zar čoban da čita ovo remek djelo? E u ovoj Bosni svakakvih čuda. Da u nas u ER HA imamo ovakve čobane bili bi smo u EU davno«, reče oduševljeno Arheofaker,«Jebote nije ni čudo što je Istraživač otkrio piramide baš u Bosni«
»Jes' imate vi 'vake čobane i u ER HA, smao kod vas sjede u Vladi«, dobaci neko od gostiju kafića, koji je očito prisluškivao razgovor.
Arheofaker se ljutito okrenu, ali ne zapazi ko je izgovorio činjenice.
Ponovno se obrati Santijagu:«Čitaš odličnu knjigu. I ja se spremam u potragu. Ali ja tražim Kralja Arheofakera. Neko mi je rekao da se Kralj nalazi kod Pirmaida, pa i ja idem tamo. Ako želiš možeš sa mnom krenuti ka Piramidama«
Santijago je bio oduševljen. Po prvi put je našao prijatelja kojem nije smetao smrad ovaca. Valjda zato što je taj prijatelj smrdio mnogo više. Posljedica brze vožnje kroz Bosnu, raspravljanja s policijom zbog prebrze vožnje ostavi trag koji čulo nosa osjeti još danima.


R @ 21:45 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 10, 2008
Čitali ste u prošloj epizodi...

I dok je Santijago prilazio nepoznatom muškarcu koji je sjedio zadubljen u čitanje gomile knjiga na stolu, pa nije primječivao ništa oko sebe, na drugom kraju grada u Hotelu "Sveta Šuma" gazda i vlasnik hotela je upravo mijenjao neonsku reklamu sa imenom hotela. Hotel je umjesto starog naziva "Sveta Šuma" sada krasio nov neonski naziv "Piramida". Gazda Golub je bio zadovoljan. Promjena imena u skladu sa novim trendovima u gradu mu je garantovala dobar biznis. "Ići će iznajmljivanje soba kao šećer i kafa u ratu", razmišljao je Gazda Golub. Odjednom uz neopisivu škrpu kočnica stari ford Sierra, karavan plave boje se zaustavi na trotoaru ispred hotela.
"On a dark desert highway, cool wind in my hair
Warm smell of colitas, rising up through the air
Up ahead in the distance, I saw a shimmering light
My head grew heavy and my sight grew dim..."...treštalo je iz auta.

Mladić, vrlo rijetke svijetle kose, lagano provuće ruku kroz kosu. Prstima druge ruke je čopao nos. Rmpalija na suvozačevom mjestu se zavali od smjeha.
"Šta je ba šta si se nafuro. Vjetar sve i da hoće nemože se naći u tvojoj kosi, jer mu previše vremena treba da je pronađe. Hoghoghog...", smijao se rmpalija dok mu se pivska mješina tresla kao žele smjesa na reklami za preparate Dr.Oetker.
"Šta je, šta se smiješ. Bar u pjesmi ne pjeva:"...cool wind in my moustache", odbrusi plavokosi nevadeći ruku iz nosnice.
Brkati suvozač iz džepa izvati riječnik i potaži prevod za njega nepoznate riječi. Kad je napokon našao krenuo je da opsuje, ali plavokosi je već napustio vozilo i otišao u hotel. Rmpalija požuri za njim. Jedva sustiže plavokosog, skundu prije nego je plavokosi pokucao na vrata sobe br.21.
Dok se brko borio da dođe do daka, plavokosi pokuiša namjestiti frizuru, što je podrazumjevalo lagano pritiskanje par preostalih dlaka na glavi, duboko udahnu i pokuca.
Ništa se ne dogodi.
Pokuca opet malo jače. Opet ništa. Kada se sp spremo da pokuca i treći put čuo je prigušene glasove sa druge strane vrata:" Ko je sad u tri lijepe piramide, da nije Dže Ruši? Brzo u ormar, jer ako me vidi najebo sam izmjesta".
Plavokosi razvuče usne u tanki osmjeh.
"DOLAZIIIM!", prodera se neko iz sobe.
Vrata se otvoriše. Na njima je staja Istraživač. Glavom i šeširom. Kad je vidio plavokosog kako se smješka i brkatog kako pokušava povratiti dah, vidno ljut promrmlja:"A Čaki, Hari, vi ste. Kako vam mogu pomoći?"
"Izvin'te što vas prekidamo, ali ...", započe Hari, vadeći prste iz  nosa.
"Ma ništa, evo Slavina i ja upravo pišemo izjave za novinare i lijepimo pressklipinge u album", reče istraživač. Čaki, koji je upravo povratio dah i Hari ga pogledaše od glave do pete. Bio je obučen samo u kožni šešir i blatnjave kožne kaubojske čizme, a tijelo mu se presijavalo kao da je potrošio ulje iz robnih rezervi Federacije BiH.
"Ma ulijepio sam košulju onim ljepilom za papir, pa je kanulo i na pantole, pa Slavina sad pere u kupatilu, nego šta ste trebali?", upita Istraživač.
"Joj šefe imamo senzacionalnu vijest. Pronašao sam konačan dokaz, ima i video, a može se napraviti i presskliping..." zabrza Hari.
"Ma stani bolan,polako. Nisi ti pronašao nego sam ja. Sinoć kad sam krenuo kući nakon iskopavanja na VIsočici, sretnem jednu babu, koja mi je rekla da Visočica krije tajnu i da ima dvije opne. Prvu k'o i smijemo barkat, a u drugu nesmjemo barkat ni za živu glavu, jer ćemo veliko zlo pokrenuti i sve će otič u helač. Onda sam ja svratio do videoteke jer od onog RedBulla  što nam donesoše sponzori ne mogu zaspat pa uzmem ovaj film. Kad imam ti šta vidjet. Sve ono kako si nam ti opisiv'o objašnjava. Sve kako su se piramide pravile i kako su s Plejada bili ovi i sve objašnjava", reče Čaki.
" A koji je film?", upita istraživač.
"Desethiljada BIC-eva", u glas odgovoriše Hari i Čaki.
"BIC-eva?", začu se glas iz kupatila,"Super, tamam da mogu depilirat ove dlake. Kako sam ih zapustial neznam hoćel i tih 10 000 bit dovoljno".
"Dobro,dobro, pogledaću pa se čujemo. Ček ba nije ovo o brijačima za jednokrantu upotrebu, kreteni jedni. Ovo je fim:"10 000 BC, što znači 10000 godina prije Krista ili prije nove ere. E jeste papci obojca. Nego fatajte se svog posla. Ti čaki idi ganjaj one dokumente iz reda zvanične nauke koj su tajno došli na Visočicu, a ti Hari, fataj se mikrofona i intervjuiši onaj laptop dok se baterija nije istrošila.", reče Istraživač i ode u sobu zatvorivši im vrata ispred nosa.

Njih dvojca pogledaše jedan u drugog i krenuše niz hodnik.
"Zna čovjek, he... he..., bio je na svim piramidama", mrmljao je Hari.
"Ko smo, odakle dolazimo, kako je sve ovo nastalo..." Mrmljao je Čaki.
R @ 14:03 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 9, 2008

I još malo istog brda koje Gogi devastitra iskopava i još malo zaštita na sondama.
R @ 07:19 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
  Prateći raspravu na sarajevo-x.com forumu vezano za piramidu naišao sm na tvrdnje jednog idiota koji ima nick wels gdje pise:
"Naime nije Sijaric sam srusio ono na Visocici,vec ste vi svi zajedno, na celu sa Govedaricom,Zilkom,Lovrenovicem, Imamovicem zajednickim snagama i aktivnim angazovanjem kroz jedan duzi period uspjeli pokrenuti vandalisticke duhove.
Sve to indirektno ali sa konkretnim rezultatom."

Posto znam da posjetitelji tog foruma posjecuju i citaju i moj blog zamolio bih da gospodinu welsu prenesu slijedecu poruku:
"Wels ti si idiot!

Jesu li (po tebi) Bosnjaci svojim bistvovanjem na duzi period uspjeli pokrenuti zajednickim snagama genocidne duhove? Da li je zrtva silovanja svojom odjecom izajednickim snagama zazvala  silovatelja da je siluje? Optuzivati ljude koji su cijelo vrijeme upozoravali da ce Osmanagiceva prica izazvati ovo sto je izazvala je licemjerno i idiotski. Ovom svojom tvrdnjom (idiote) samo dajes alibi za svaki moguci zlocin. Ubica, kriminalac, ratni zloinac,pedofil, silovatelj  po tvojoj logici ima savrseno opravdanje: "Bio sam izazvan."


R @ 00:37 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, kolovoz 8, 2008

Iskopine kamena u Vratnici.Devastirano brdo koje piramidioti nazivaju "hramom u Vratnici".
R @ 14:35 |Komentiraj | Komentari: 0

Kamena formacija na Plješevici za koju je Dario-sad-ga-vidiš-sad-ga-nevidiš-univerzitet-Andreta tvrdio da je ulaz u piramidu, a egipatska arehologinja Lamiya tvrdila da je grobnica, nakon jedne godine iskopavanja se nalazi u "odlično urušenom stanju"
R @ 12:54 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
   Ovako nešto se ne dešava nigdje an svijetu, osim možda u Afganistanu. Bilo je pitanje vremena kada će pojedni niskointeligentni oblici života, sumanuti zbog činjenice da Visoko nije doživjelo bum kako im je obečavao guru pseudonauke, krivca potražiti u ljudima koji su im od početka skretali pažnju na gluposti koje valja Osmanagić i leteći cirkus. BIlo je pitanje trenutka kada će se hajka koju je Osmanagić podstrekivao "uroditi plodom" i kada će pripadnici čiste prailirske krvi obračunati sa ostacima starog grada od kojih, jelte nije ostao ni kamen na kamenu. To je samo logičan nastavak batinaške politike grupacije koaj sebi daje za pravo da se obračuna (šakama, hipama i sohama) sa onim koji su se drznuli pa da sumnjaju u prailirsko porijeklo Visočana i Bosanaca. 
Prvo je stradala ograda kojom je jedan stanovnik Visokog ogradio svoje imanje kako bi spriječio unštavanje i bacanje smeća na isto. Nj su zapalili "nepoznai počinioci" iako je u blizini stražario pripadnik zaštitarske agencije koju je unajmila Fondacija. Čovjek nije odreagova, ograda izgorila i onda se javio  pulenivisočkog novinarstava Siniša Subodić koji je zaključio da je ograda smetala i da Ihtijarević i nije kakav čovjek pa mu je ograda srušena s pravom. Da li će sada Siniša (po)tvrditi da ni ostaci Grada nisu čemu i da Mirsad Sijarić, čovjek koji vodi iskopavanja nije kakav čoivjek pa je te ostatke trebalo srušiti.
Onda se u emisiji "Zabranjeni forum" na TV Pink desio javni linč gospođe Zilke Kujundžić Vejzagić, predvođen Semirom Osmanagiće,. Senadom Hodovićem i Enverom Buzom, a koji su obavili učenici visočkih srednjih škola. A drugi pulen novianrstva iz  Visokog, čovjek koji je osnovnu školu završio na štelu, a sam sebe proglašavo sportskim novinarom godine i sebi dodjeljivao nagrade za "posao" praćenja sportskih ekipa i grebanja za sendviče, sokove i porcije čevapa kod istih, je zavapio "gospođo Zilko prestante nam uništavati nadu u bolju budućnost, jer turisti dolaze da vidje jezero u Škodskoj sa Loch Nesom ili bez njega". Da li će sada Alen Jazić zavapiti :" Gospodine Mirsade prestanite kopati jer nema kamen na kamenu i vašim kopanjem uništavate mit o piramidama". Dovoljno je pogledati portal rtv-visoko.ba, pa da se vidi koliko ozbiljno oni rade. Ili je Alen konačno pronašao povjerljivu turističku agenciju koja mu neće maznuti lovu te otuputovao na Cubu, pa nema vijesti dok se glavni i odgovroni ne vrati.
A onda seu batinaši fizički napali prof. Šećerovića i otjerali ga sa Visočice, a da niti jedan medij u Visokom nije prenio a kamoli osutdio taj napad. Hoćeli sada Hamza Kaplan, viječnik u Općinskom vijeću Visoko zavapiti:"Zabranite im dolazak u VIsko i ispitajte njihove diplome" (Hamza KRETENU!).
Da ne nabrajam više jer primjera kretenluka novinara i "novinara" je previše. Neki su došli pameti a neki ne. To pokazuje i posljednji tekst na visocko-oko.co.ba u kojem se za klasični varvarski čin optužuju stručnjaci, koji su istraživali ove ostatke. Goran Čakić, čovjek koji javno prijeti čovjeku koji je prvi digao  glas protiv piramidalne ublehe da će rukama (šakama) i oružjem (hripama i sohama) štiti svoje (???) interese optužuje ljude koji iz ruševina iskopavaju tragove grada koje su uništili Turci. Pitam se da li su ovo potomci tih istih Turaka došli da završe posao, nakon što im je Reis Cerić pričio da im je Turska mati, a naibu reis Mustava ef. Spahić poručio da je sultan Fatih otac, nakon beskonačnog kruženja u autima skontali da posao rušenja državnih simbola Bosna nije završen, pa da treba pravnati račune? Je li se Goranu prikazala neka baba koja mu je to potvrdila?

ps.   Uskoro ćemo pokazati fotke koje pokazuju kako "fodnacija" štiti svoje iskopine, koje su više nego ruinirane za samo godinu dana.
R @ 11:42 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, kolovoz 6, 2008
1. Šta kažeš na vijest da je Halid Bešlić boraveći na piramidama ostao bez teksta.
Kuklturnoumjetnička b.o.

 Još samo da dovedu Dinu Merlina, Hari Mata Harija, Fudu Backovića, Šerifa Konevića i ostale i mi smo na konju.

2. Zašto je Radovan Karadžić odabrao baš alternativni identitet alternativnog doktora?
Alternativne historije 21

Valjda se nadao da će ga alternativno izručiti Alternativnom Sudskom VIjeću za Alternativne zločine.

3. Zasto dr. Govedarica nece prisustvovati naucnoj konferenciji?
Konferencijske i konfekcijske 7.

Jer ce biti direktno prenosena od strane Daily Show-a

4. Je li se Drrr. Zo konacno latio lopate?
Alije Sirotanovica bb
Provociranjem i cinizmom samo ga inspirises da nas kazni jos jednim hitom.

5.
Zasto je novinarka FENA-e frizirala izvjesca sa piramide?
Frizeraja i frizera 1
A od svih njih koji su to radili tebi bas ona zapala za oko.
R @ 12:52 |Komentiraj | Komentari: 0
Brojac prebrojac
Upišite tekst...
Statcount
Sat
Arhiva
« » kol 2008
Kontakt e-mail
  • Moj e-mail: resistancev@yahoo.co.uk
    Sve informacije prijedloge i sugestije saljite na e-mail
Odbrojavanje do zrake iz Svemira
Brojač posjeta
507664
Index.hr
Nema zapisa.